Of u een bestaande woning koopt of een nieuwbouw-woning, maakt misschien wel meer uit dan u denkt. We zetten helder de voor- en nadelen van een compleet nieuw huis ten opzichte van een bestaand huis op een rij.

Voordelen nieuwbouw

Niet alle nieuwbouwwoningen volgen dezelfde prijsontwikkeling. Met name de regio, de locatie en het type huis zijn prijsbepalend. U dient zich daarom vooraf te oriënteren welk prijsniveau er regionaal gehanteerd wordt. In een nieuwbouwplan is er nog weinig infrastructuur, en is het lastiger te bepalen wat een goede locatie is voor uw woning. Let niet alleen op uw voorkeur voor het type huis, de afmetingen van uw bouwkavel, de ligging ten opzichte van de zonnestand en het wel of niet aanwezig zijn van een garage of carport. Zijn er scholen, winkels en andere voor u belangrijke voorzieningen in de directe omgeving? Hoe staat het met de doorgaande wegen, aanrijroutes en eventuele bebouwingen in de buurt? Deze en andere zaken kunnen doorslaggevend zijn. Vraag de gemeente dan ook om het totale bouwplan.

Gaat u een nieuwbouwhuis kopen? Dan wordt u met aanzienlijke kosten geconfronteerd. Ze betreffen niet alleen de koop-/aanneemsom, maar ook andere kosten ten behoeve van de aankoop en financiering van uw huis. Hou tevens rekening met verhuis- en inrichtingskosten. Daarnaast heeft een nieuwbouwwoning geen tuin. Reserveer daarom een bedrag voor tuinaanleg.

Een nieuwbouwhuis koopt u over het algemeen "vrij op naam" (v.o.n.) Dit betekent dat de notariskosten van de eigendomsoverdracht en de BTW bij de prijs zijn inbegrepen. Voor de grond betaalt u een koopsom en voor de bouw van uw woning een aanneemsom. Daarnaast betaalt u notaris- en kadasterkosten voor de hypotheekakte, afsluitprovisie voor de hypotheek, hypotheekrente die u tijdens de bouwperiode bent verschuldigd, uitstelrente en grondrente.

Om te bepalen hoeveel u voor het huis wil bieden moet u rekening houden met verschillende factoren, te weten:

De marktwaarde
Hoe verhoudt de vraagprijs van de woning zich met de marktwaarde, gebaseerd op recente verkoop van vergelijkbare huizen in de wijk? Om hier achter te komen kunt u uw makelaar vragen om een taxatierapport

Gaat u binnenkort verhuizen dan staat er een hele hectische tijd voor de deur. Sommige dingen vergeet je dan gemakkelijk.. Hier een lijstje met punten waar u wanneer aan moet denken.

De hypotheekrente is de prijs die u betaalt om geld te lenen. De rente bepaalt, naast de aflossing, hoe hoog uw maandlasten worden. Als de rente niet is vastgezet, dan kunnen renteschommelingen uw maandlasten beïnvloeden. Meer zekerheid voor de hoogte van uw maandlasten, krijgt u door de rente voor een bepaalde periode vast te zetten. Hoewel de rente belangrijk is, moet u zich bij de keuze van een hypotheek niet alleen laten leiden door de hoogte van de rente. De hypotheekvorm, de wijze en hoogte van de aflossing en de voorwaarden zijn andere belangrijke factoren in de keuze van een hypotheek.

Lage rentetarieven
Soms worden hypotheken aangeboden met een zeer lage rente. Vaak horen hier echter ook uitgeklede hypotheekvoorwaarden bij. De keus in rentevaste periodes is beperkter of de verhuisfaciliteit is uitgesloten. Ook worden soms lage rentetarieven geboden om klanten te trekken. Deze tarieven gelden echter slechts tot de eerste aanpassing, daarna geldt de normale rente.