343
Een huis kopen, wat komt daarbij kijken?

Het is de realiteit dat je waarschijnlijk maar één keer zo’n grote aanschaf doet als je eerste woning. Daarbij kom je ook in aanraking met een makelaar en een notaris. Er zijn maar weinig transacties in ons land die zo tot in de puntjes geregeld zijn als het kopen van een huis.

 

De makelaar: wat zijn je verplichtingen?

In ons land komt er veel kijken bij het kopen van een huis. Maar vergis je niet, in sommige landen gaat het nog verder. Als je bijvoorbeeld in Italië een huis dat te koop staat gaat bezichtigen met een makelaar, heeft dat al consequenties. Mocht je dat huis kopen, ook als je andere makelaar inschakelt, moet je toch provisie betalen aan de eerste makelaar. Zo complex is het in ons land niet.

De verkoopmakelaar wordt betaald door de verkoper en met een eventuele aankoopmakelaar kan je zelf afspraken maken over zijn provisie. Het is ook mogelijk om een huis te kopen of te verkopen zonder dat er een makelaar aan te pas komt. Zonder notaris gaat dat echter niet en dat heeft goede redenen.

Een huis kopen, wanneer komt de notaris daarbij?

Ieder onroerend goed in ons land staat beschreven in het kadaster van de gemeente waartoe het behoort. Behalve de oppervlakte en andere technische gegevens, wordt daarin ook vermeld wie de eigenaar van de woning of het pand is, en of er een hypotheek op is gevestigd. Als de overeenkomsten over de verkoop van een huis zijn getekend, komt de notaris in beeld.  Dat kan bijvoorbeeld een notaris in Amsterdam zijn.

Vaak stelt de verkoper een bepaalde notaris voor, maar dat is geen verplichting of recht. Iedere notaris is bevoegd om de akte op te stellen die de overdracht van een pand regelt. De tarieven zijn niet vast, maar worden door de notaris bepaald. Op degoedkoopstenotaris.nl kun je eenvoudig tarieven vergelijken.

Wat is de rol van de notaris?

De notaris controleert of alles akkoord is met betrekking tot de verkoop van het pand. Is de verkoper gerechtigd om voor de verkoop te tekenen en is het pand vrij van hypotheek op het moment dat het wordt overgedragen?

De notaris moet er ook voor zorgen dat de koopsom beschikbaar is op het moment dat de akte wordt getekend. Hiervoor neemt de notaris contact op met de bank die de hypotheek verstrekt. Vaak maakt dezelfde notaris ook de hypotheekakte op voor de koper, maar dat kan ook door een andere notaris plaatsvinden. Verder moet de notaris beoordelen of bij de overdracht van onroerend goed alles in orde lijkt. Indien er zaken lijken te spelen als witwassen of crimineel geld, moet de notaris dat melden en gaat de transactie niet door.

Als beide partijen de akte van overdracht hebben getekend, zorgt de notaris ervoor dat het kadaster en het hypotheekregister worden bijgewerkt. Op dat moment kan iedereen in deze gegevens zien dat jij de trotse eigenaar bent van een pand.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners