1383
Een huis kopen in het buitenland: dit wil je weten
Gepubliceerd: 15-12-2020 Laatste update: 16-12-2020

Wie droomt er nu niet van een eigen huis in het buitenland? Een plek om er even tussenuit te gaan wanneer je maar wilt. Even weg van de dagelijkse sleur en drukte en lekker ontspannen. Zonder je druk te maken over je verblijf, want je hebt gewoon je eigen plek. Zeker in deze tijd is dat meer dan welkom. Overweeg jij ook om een woning in het buitenland te kopen? Let dan op de volgende punten. Zo wordt het zeker een (vakantie)woning om van te genieten, in plaats van een bron van zorgen.

 

Ga kijken, voelen, proeven

Als je een huis zoekt in het buitenland is het internet uiteraard een handig beginpunt. Zo bekijk je snel verschillende plaatsen zonder te hoeven reizen. Houd het echter zeker niet alleen bij online rondkijken! Pas als je ergens echt bent, kan je goed beoordelen of het iets voor je is. Ga daarom zeker kijken en de sfeer proeven!

inspiratiebrochures1.png

Kritische blik op je budget

Stel van te voren een duidelijk budget op. Even wegdromen bij veel te dure villa’s kan heerlijk zijn, maar uiteindelijk wil je realistische keuzes maken.Kijk daarom kritisch naar wat je budget is. Houd niet alleen rekening met de aankoopprijs van de woning, maar ook met bijkomende kosten. Denk aan belastingen, notariskosten, reiskosten en eventuele renovatie- en onderhoudskosten. En natuurlijk ook de courtagekosten. Die kunnen in het buitenland flink hoger zijn dan in Nederland (al kan je er vaak wel over onderhandelen!). Wil je een vakantiewoning op een recreatiepark kopen? Neem dan ook eventuele parkkosten mee in je berekeningen.

Verhuren?

Denk na over of je de woning wilt verhuren als je zelf in Nederland bent. Dit kan je een leuk bedrag opleveren, waarmee je (een groot deel) van de aankoopprijs van de woning kan terugverdienen. Houd hierbij wel rekening met het regelwerk wat erbij komt kijken. Als je zelf in Nederland verblijft, schakel je hier waarschijnlijk iemand voor in. Neem deze kosten mee in je berekeningen. Zoek ook uit hoe het zit met de belasting over de huurinkomsten, deze regels verschillen per land. En ook niet onbelangrijk: check of je de woning wel mag verhuren. Ook die regels kunnen aardig verschillen.

Gelukkig kan je in veel landen gebruik maken van de diensten van Nederlandse makelaars. Zo kan je gewoon in het Nederlands communiceren en duidelijke uitleg krijgen over alles wat je moet weten. In Spanje heb je bijvoorbeeld Rayos de Sol. Dit is een Nederlandse makelaar die je kan helpen bij een huis kopen aan de Costa Blanca of Costa Cálida.

Doe het niet op eigen houtje

Bij een huis kopen komt van alles kijken. Dat is in Nederland al zo en in het buitenland zijn er nog meer dingen om aan te denken. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met een ander juridisch systeem en ook de taal kan een extra drempel zijn. Wel zo fijn om een expert in te schakelen dus!

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide