649
Dit moet je weten over het kopen van een huis
Gepubliceerd: 17-12-2006

Ben jij op zoek naar een nieuw huis en overweeg je om een woning te kopen? Dat kan nog best lastig zijn, want je wilt natuurlijk wel een huis op de plek van je dromen, die aan je wensen voldoet en die niet enorm boven je budget is. Daarbij krijg je te maken met een steeds veranderende huizenmarkt, zodat je soms door alle informatie de bomen door het bos niet meer kunt zien. Wil je meer weten over het kopen van een huis in deze tijd? Lees dan dit artikel, want we vertellen je hier alles wat je moet weten over het kopen van een huis – natuurlijk met wat handige tips.

 

De huizenjacht; zo pak je het aan

Als je weet dat je wilt gaan kopen, is de eerste stap natuurlijk om de woning van je dromen te vinden. Maar hoe pak je dat aan? Natuurlijk kun je zelf uren scrollen op Funda, dé verzamelsite van woningen, of door je favoriete buurt lopen om te kijken of er te koop bordjes in de tuin staan. Maar gezien de gekte op de huizenmarkt kan het ook een heel goed idee zijn om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Een aankoopmakelaar weet namelijk precies wat er te koop is én welke huizen binnenkort te koop kopen. Wel zo fijn als jij de eerste bent die weet dat dat ene mooie huis op de hoek binnenkort vrij komt – en de aankoopmakelaar helpt je ook nog eens van A tot Z bij de koop van dat huis.

inspiratiebrochures1.png

Zorg dat de financiën op orde zijn

Als je een huis gaat kopen, dan is het wel zo fijn om zo min mogelijk stress te hebben over geld. Lees je daarom van tevoren alvast in en bekijk verschillende hypotheeksoorten. Welke maandlast is haalbaar voor je? Wil je liever een rentevaste periode of denk je er anders over? Je zit natuurlijk wel even aan zo’n hypotheek vast, dus een gesprek met een hypotheekadviseur – ook als je nog geen huis hebt – is een goed idee. Zo weet je wat er mogelijk is. Ook is het goed om te kijken naar bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting. Vanaf 2021 hoeven kopers van 18 tot 35 jaar bijvoorbeeld eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen bij aankoop van een woning. Kijk dus goed wat er mogelijk is in jouw situatie, dat kan zomaar honderden euro’s schelen.

Een bod gedaan, en dan?

Heb jij geboden op een woning? Dan is het nu afwachten of de verkoper je bod accepteert. Is dit het het geval, dan gaan jullie een voorlopig koopcontract tekenen. Dan heb je nog tijd om te hypotheek helemaal rond te maken, een bouwkundige keuring te laten doen en eventuele verzekeringen te regelen. Met een aankoopmakelaar krijg je hulp bij dit proces, een aanrader! Alles rond? Dan kun jij je gaan storten op de verhuizing. Veel succes!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide