7342
Een bod op een huis doen

Als u heeft bepaald hoeveel u wilt betalen, dan kunt u een bod uitbrengen. Dit bod moet in ieder geval de volgende informatie bevatten:  • Een complete beschrijving van het eigendom;

  • De prijs die u biedt voor de woning;

  • Het voorbehoud dat u uw financiering rond kan krijgen;

  • Een lijst van alles wat de eigenaar heeft beloofd achter te laten, of alles

  • wat u graag bij de koop inbegrepen wilthebben. Dit wordt ook wel een lijst roerende zaken genoemd;

  • Een voorstel voor de datum van overdracht;

  • Het aantal dagen dat het bod geldig is (drie tot vijf dagen).


De verkoper van het huis kan op drie manieren reageren op uw bod: hij kan het accepteren, afwijzen of met een tegenbod komen. Neem de tijd om een tegenbod in overweging te nemen. De normale gang van zaken is dat de makelaar uw bod overbrengt en u vervolgens het antwoord van de verkoper mededeelt

Marktwaarde
Hoe verhoudt de vraagprijs van de woning zich met de marktwaarde, gebaseerd op recente verkoop van vergelijkbare huizen in de wijk? Om hierachter te komen kunt u uw makelaar vragen om een vergelijkende markt analyse.De NVM Makelaar heeft informatie voor welke prijzen woningen in dezelfde categorie recent zijn verkocht, of worden aangeboden.

Staat van het huis
Voordat u een bod doet, moet u er zeker van zijn dat u op de hoogte bent van alle gebreken aan het huis. U moet het huis zo uitgebreid mogelijk bekeken hebben en de verkoper en zijn makelaar ondervraagd hebben over de bouwkundige staat en de conditie van de elektrische leidingen etc. (Zowel de verkoper als de makelaar kunnen aansprakelijk gesteld worden als zij informatie over gebreken aan de woning achterhouden). Ook moet u weten hoeveel het zal gaan kosten om eventuele grote reparaties uit te laten voeren.

Als u een bestaand huis koopt moet een professionele keuring van de woning eigenlijk als ontbindende voorwaarde in het contract zijn opgenomen. Wij zullen hier later nog op terugkomen.

Omstandigheden
Probeer bij het bepalen van de prijs die u wilt bieden ook aan de weet te komen, of de verkopers er haast mee willen maken hun woning kwijt te raken. Als zij bijvoorbeeld al een voorlopig koopcontract voor een andere woning hebben, dat afhangt van de verkoop van dit huis, dan bent u in een goede onderhandelingspositie. Het is ook in uw voordeel als u weet hoe lang het huis al te koop staat en of de vraagprijs al eens is verlaagd. Hoeveel eigen vermogen heeft de eigenaar in deze woning? (Makelaars hebben doorgaans toegang tot deze gegevens.)

Wat kunt u betalen
Voordat u een bod doet op de woning moet u weten wat u maandelijks zult moeten opbrengen als u het huis voor die prijs koopt. Houd daarbij rekening met de kosten van gas, water en elektriciteit, de gemeentelijke belastingen, onroerende zaakbelasting, "condominium fee" en alle andere kosten waarmee u te maken zult krijgen, alsook die van de hypotheek die u overweegt af te sluiten.Laat u er niet toe verleiden meer te bieden dan uw financiën toestaan.

Bron: Funda


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Met onze gratis Styleguide krijg je alle tools in handen om je interieur naar een hoger niveau te tillen. Of je nu houdt van minimalistisch of juist van kleurrijk en gedurfd, onze Styleguide biedt voor ieder wat wils. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners