1570
De aankoopkeuring
Gepubliceerd: 12-10-2012 Laatste update: 16-11-2017

Om de bouwkundige staat van een huis te weten te komen alvorens tot aankoop over te gaan is een aankoopkeuring voor de meeste mensen geen overbodige luxe. Toch vinden veel mensen de kosten voor een aankoopkeuring zonde van het geld. Dit vaak ten onrechte.

De aankoopkeuring vermijdt dat u een miskoop begaat en/of te maken zal krijgen met onverwacht hoge kosten aan herstelwerkzaamheden. Soms denken mensen dat dit soort zaken ook in een taxatierapport wordt vermeld. Een taxatie is echter gericht op het aanvragen van een hypotheek en heeft met een bouwkundige inspectie niets te maken. De informatie uit het keuringsrapport kunt u gebruiken in de onderhandelingen over de vraagprijs. Mogelijk bespaart u daarmee duizenden euro s.

Als u besluit om een keuring te laten uitvoeren, laat dit dan doen voor het tekenen van het voorlopige koopcontract. U kunt in het voorlopige koopcontract ook laten opnemen dat de koop alleen doorgaat als het huis in orde is volgens het inspectierapport.

Aankoopkeuringen zijn niet alleen nuttig bij oudere, vooroorlogse woningen. Huizen uit de jaren dertig zijn zelfs vaak degelijker gebouwd dan de doorzonwoningen uit de jaren zeventig en tachtig. Houtrot, vochtdoorslag en schimmelvorming komen bij dat laatste type woningen vaak voor. Elke bouwperiode heeft zo zijn eigen kenmerkende gebreken. Om hier een goed beeld van te krijgen, is vakkennis onmisbaar. Een deskundige bouwkundige van een onafhankelijke organisatie vindt u bijvoorbeeld bij Vereniging Eigen Huis.

Een goede keuring neemt al gauw twee uur in beslag. Let er op dat u zelf aanwezig mag zijn bij de keuring. U krijgt zodoende een goed beeld en wellicht nuttige tips over onderhoud en herstel. Het geeft u bovendien de kans om vragen te stellen.

Ook bij de aankoop van een nieuwbouwhuis wordt vaak een bouwkundige ingeschakeld. Men spreekt in dat verband van een opleveringskeuring. Het aantal gebreken ligt meestal boven de 20, dus ook hier is een deskundige geen overbodige luxe. Als het huis klaar is, wordt u door de bouwondernemer uitgenodigd voor de oplevering. Bij deze oplevering wordt van u verwacht dat u alle zichtbare tekortkomingen meldt. Zorg dat de deskundige er op dat moment bij is. De geconstateerde gebreken worden genoteerd alvorens een handtekening te zetten onder het proces-verbaal van oplevering

 

WIN-VLOERKLEED.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide