171
Hoe maak je een draaiboek voor een verhuizing?

Een verhuizing is een stressvolle periode waarin veel geregeld en gedaan moet worden. Toch zijn er verschillende manieren waarop het mogelijk is om de verhuizing wat minder stressvol te maken. Zo kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar een goede verhuizing checklist, een verhuisbedrijf inschakelen en een draaiboek voor de verhuizing maken. Over dat laatste lees je alles in deze blog!

Wat is een draaiboek voor een verhuizing?

Een draaiboek voor de verhuizing is iets anders dan een checklist. Een verhuizing checklist is in de meeste gevallen opgebouwd uit zaken die je in een bepaalde periode in de aanloop naar of tijdens de verhuizing moet regelen. Het kan een onderdeel zijn van je draaiboek.

Een draaiboek voor de verhuizing is meer een plan van aanpak. Wat moet je regelen in de periode voorafgaand aan de verhuizing en welke invloed heeft dat op de verhuizing zelf? Welke mensen zijn er om te helpen en wat gaan deze mensen doen? Dit zijn voorbeelden van zaken waarin je rekening moet houden.

Het opstellen van een draaiboek voor de verhuizing draagt bij aan het zo soepel mogelijk laten verlopen van de verhuizing. Iedereen weet wat het plan is en waar ze aan toe zijn. Op deze manier heb jij minder last van verhuisstress!

Waar moet je op letten bij het opstellen van een draaiboek?

Zoals hierboven al kort is benoemd zijn er verschillende dingen waar je op moet letten wanneer je een draaiboek gaat opstellen voor de verhuizing.

Het eerste wat belangrijk is, is om vooraf goed na te denken of je een verhuisbedrijf gaat inschakelen of niet. Dit heeft een grote invloed op hoe het draaiboek er precies uit komt te zien. Een verhuisbedrijf regelt je verhuizing van A-Z. Daarnaast biedt een verhuisbedrijf nog vele extra diensten, zoals schoonmaak- en herstelwerkzaamheden en inpak- en montageservice. Daarnaast beschikt een verhuisbedrijf over een verhuiswagen en eventueel een verhuislift, deze hoef je dan niet apart te huren.

Bedenk als tweede of je van plan bent om je volledige inboedel in één keer of in fases te verhuizen. Het verhuizen in fases is alleen mogelijk wanneer je inboedel in huis hebt welke je in de aanloop naar de verhuisdag niet nodig hebt. Of misschien koop je wel allemaal nieuwe meubels die je direct in je nieuwe woning in elkaar zet. Er zijn vast ook spullen die je niet iedere dag gebruikt: ook deze kun je alvast verhuizen. Dit scheelt veel op de verhuisdag zelf. Wanneer dit niet mogelijk is, zal alles in één keer verhuisd moeten worden.

Plan vervolgens de verhuisdag(en). Kijk hierbij goed op welke dag jij de oude woning uit moet. Het wordt ten zeerste aangeraden om iets eerder te verhuizen dan de oplevering van je oude woning. Hierdoor heb je iets meer ruimte in tijd voor onvoorziene dingen en heb je voldoende tijd om je woning bezemschoon op te leveren.

Draaiboek-verhuizen.jpg

Dan is het tijd om na te gaan denken over de organisatie en de logistieke aspecten van de verhuizing. Houdt er rekening mee dat het goed mogelijk is dat je volledige inboedel niet in één rit overgebracht kan worden. Dan is het belangrijk om tijdens de eerste rit de spullen te verhuizen die je als eerste nodig is. Je hebt er bijvoorbeeld niks aan dat al je kleding in de nieuwe woning is, maar je hebt nog geen kleding kast om het direct op te ruimen. Kortom: welke ritten zijn er nodig, welke spullen moeten er dan mee, en wie zijn er om te helpen met in- en uitladen?

Wanneer je met hulp van vrienden, familie en kennissen gaat verhuizen is het verstandig om iedereen een eigen taak te geven. Zo weet alle hulp waar ze aan toe zijn en verloopt de verhuizing zo soepel mogelijk.

Tot slot kun je, indien gewenst, een verhuizing checklist opstellen. Schrijf alles op wat gedaan moet worden en wanneer. Belangrijk is om hier ook rekening te houden met administratieve zaken die geregeld moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan adreswijzigingen en eventueel de uitschrijving bij de gemeente. Maak de checklist zo compleet mogelijk en vul zo nodig aan.

Met deze tips moet het lukken om een goed draaiboek op te stellen voor jou verhuizing!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners