719
Wat zijn de voordelen van een vijverpomp voor jouw tuin?
Gepubliceerd: 10-03-2023

Omdat de installatie van een vijverpomp zo belangrijk is, is dat meestal een van de eerste dingen die je doet als je een vijver aanlegt.

Pompen voor fonteinen zijn misschien niet mooi, maar ze zijn essentieel voor het ecosysteem van de vijver en meestal zijn ze ondergedompeld in het water, zodat je ze toch niet ziet.  U krijgt hetzelfde antwoord als u met mensen praat of boeken over vijvers leest. Om een vijver gezond te houden, heeft hij een vijverpomp nodig.

Wat doen vijverpompen voor fonteinen?

Een vijver is een waterlichaam dat geen stroming heeft, behalve wat wordt aangevoerd door de wind, of een andere manier om water te verplaatsen. Wanneer het water stagneert, kunnen uw vissen en andere dieren in de vijver sterven door een gebrek aan zuurstof en een kleurverandering van het water.

Stagnatie en stratificatie kunnen worden verholpen met fonteinpompen. Er wordt zuurstof aan het water toegevoegd en de fonteinen bewegen het water in de vijver rond, waardoor het oppervlak wordt beroerd en de waterlagen onder het oppervlak worden gemengd. In kleine vijvers kunnen pompen voor gefilterd water en pompen die water naar waterpartijen brengen, helpen het water te reinigen en van zuurstof te voorzien.

Al deze dingen werken samen om algengroei tegen te gaan, de vissen de zuurstof te geven die ze nodig hebben en het water in de vijver schoon te houden.

Welk model vijverpomp hebt u nodig?

De beste vijverpomp voor u hangt af van hoe groot uw vijver is en wat u ermee wilt doen. Maar vijverfiltratie pompen en fonteinpompen worden meestal het meest voorgesteld. Sommige pompen kunnen meer dan één ding.

Filterpomp voor vijvers

De taak van een vijverfilter is om vuil water uit de vijver door het filter en terug in de vijver te pompen. Het is een gemakkelijke manier om uw vijver schoon te houden waar u op kunt rekenen. Maar deze methode wordt meestal alleen gebruikt voor kleine vijvers. Grotere vijvers hebben meestal geen biofilter. De vijver profiteert in plaats daarvan van de constante beweging van het water en het verhoogde zuurstofgehalte in de vijver.

Fonteinpomp

Een fonteinpomp is, net als zijn naamgenoot, bedoeld om een fontein of een soortgelijke waterpartij aan te drijven. Deze waterpartij is niet alleen mooi, maar doet ook iets nuttigs: hij voegt zuurstof toe aan het water.

Filter en fonteinpomp in één

Sommige pompen voor kleine fonteinen kunnen worden gebruikt om zowel het filtratiesysteem als de fontein aan te drijven. Dit reinigt het water en voegt tegelijkertijd zuurstof toe. Grotere vijvers daarentegen vereisen grote pompen en hebben gewoonlijk geen andere filter dan een die vuil uit de inlaat van de pomp houdt.

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids