Ga je een vijver aanleggen in de tuin? Goede keuze! Het maakt je tuin dynamisch, mooi en interessant. Op een vijver komen veel dieren af, zodat je tuin echt tot leven komt. Maak van je nieuwe vijver een succes met deze tips!

Heb je wel eens overwogen om een vijver te nemen? Het water brengt je tuin echt tot leven. In de eerste plaats omdat de vijver dieren aantrekt: van vissen en kikkers tot libellen en egels. Maar het water zorgt ook voor dynamiek in de tuin, terwijl stilstaand water een prachtige weerspiegeling kan geven. Lijkt een vijver je wel wat? Wij helpen je graag op weg!

Waar de vijver al lang een vaste waarde is in de tuin, is de zwemvijver inmiddels sterk in opmars. En dat is helemaal niet vreemd. De zwemvijver is de perfecte mix tussen een natuurlijk element in je tuin en een eigen (kleine) zwemplas. Het hele jaar door geniet je van de strak aangelegde vijver en als het warmer wordt in de zomerperiode, dan neem je een heerlijke duik!

Heb je een vijver? Of is het een van je tuindromen? Niet alleen voor mensen is een vijver aantrekkelijk, ook insecten als waterjuffers en libellen komen op vijverplanten af. Lees alles over soorten vijverplanten die je in jouw droomvijver kunt gebruiken.

He, wat staat daar voor een mannetje bij de vijver? Waterornament ‘Boy’ van Ubbink zorgt iedere dag voor een glimlach. Boy is gebaseerd op het Manneken Pis beeld in Brussel en past zowel in een klassieke als een moderne tuin. Het basismodel is verkrijgbaar in wit, zwart, rood en groen met een hoogte van 67 cm en 45,5 cm. Boy is er ook als rood duiveltje en wit engeltje in groot (67cm) en klein (45,5cm) formaat.

Een (natuur)vijver in de tuin voegt een element toe dat voor een extra dimensie in de tuinbeleving zorgt. Water in de tuin betekent veel meer leven in de tuin: niet alleen heel andere plantensoorten, ook meer bezoek door vogels, kikkers, padden, salamanders en prachtige insecten zoals libellen. Zelfs kleine zoogdieren zoals muizen en egels komen graag op water af. Een moerasje, beekje of bronsteen geeft de tuin een relaxte sfeer met het heerlijke, kalmerende geluid van stromend, kabbelend of klaterend water. Een spiegelvijver reflecteert de wolkenluchten en beweging aan de hemel Maar het tuinleven wordt pas echt compleet met een vijver waarin planten mogen groeien. Niet alleen drijvende planten en planten met drijvende bladeren zoals waterlelies, maar ook (heel belangrijk!) onderwaterplanten (de zogenaamde zuurstofplanten) en vooral oever- en moerasplanten. Oever- en moerasplanten zijn niet alleen heel mooi, sommige brengen ook zuurstof in het water en helpen zo mee aan het handhaven van een goede waterkwaliteit in een gezonde vijver.

Moeras- en oeverplanten zijn prachtig De variatie in bloei, kleuren, vormen (ook bladvormen) en groeiwijzen is groot bij de moeras- en oeverplanten. Ze groeien in de oeverzone van vijvers en andere waterwereldjes. Die zone loopt van ondiep water (0-50 cm diep) tot voortdurend natte grond. Iedere soort stelt eigen eisen qua waterdiepte. Bij aanschaf vindt u de juiste diepte op de verpakking aangegeven. N.B. De diepte wordt altijd van bovenkant pot of mand tot het wateroppervlak aangegeven! Prachtige soorten die absoluut een plek in de vijverrand verdienen, zijn o.a.: Lisdodden (Typha) U kent ze uit de natuur (beschermd!) met hun dikke, bruine sigarenbloemen boven het lange, grasachtige blad. Er zijn verschillende soorten: de kleine lisdodde (Typha angustifolia) is helemaal niet klein (tot 60 cm onder water en 150-200 cm erboven), maar is veel fijner qua blad en vorm dan de grote lisdodde (T. latifolia) die even groot wordt, maar in minder diep water groeit (tot 30 cm) en er wat grover uitziet. De fijnbladige lisdodde (T. gracilis, 100-150 cm hoog) heeft heel smal, sierlijk blad, de ‘sigaren’ blijven ook kleiner. De dwerglisdodde (T. minima) tenslotte vormt sigaren als kleine bruine bolletjes en steekt tot 80 cm boven water uit. Plant lisdodden in een gesloten bak in de vijver om woekeren van hun scherp gepunte wortels in te tomen. Lisdodden transporteren zuurstof door hun stengels naar de wortels, die ten goede komt aan het bacteriële bodemleven in de vijver dat afvalstoffen afbreekt. De bruine ‘sigaren’ zijn de vrouwelijke bloemen, de bestuivende gelige manlijke bloemen groeien er in een ‘staartje’ bovenop.

Kalmoes (Acorus calamus) is een prachtige, tot 80 cm hoge, winterharde moerasplant (groeit in tot 20 cm diep water) met lelieachtig blad die bloeit met gelig-groenige bloeikolven uit de zijkant van de bloeistengels. De cultivar ‘Variegatus’ heeft groen met gelig-wit gestreept blad. Ze groeien uit woekerende wortels (dus ook in een bak met dichte wanden in de vijver zetten) die heerlijk kruidig geuren. Sommige watervogels zijn er dol op. Om die reden wordt kalmoes ook wel zwanenbrood genoemd. De dwergkalmoes (A. gramineus) is in alle delen kleiner. Snoekkuid (Pontederia) is een prachtige oeversoort uit Noord-Amerika. P. cordata heeft langwerpig-hartvormig blad en bloeit met schitterende aren paarsblauwe bloemen (een heel bijzondere kleur bij vijverplanten!) in de late zomer en herfst. Ze worden tot 100 cm hoog en kunnen in tot 40 cm diep water staan. De cultivar ‘Alba’ bloeit wit. Het reuzensnoekkruid (P. lanceolata) heeft veel groter, meer lancetvormig blad en bloeit lilaroze. Snoekkruiden groeien ook uit een wortelstok, maar die woekert nauwelijks. Snoekkruid is iets minder winterhard dan de andere genoemde moeras- en overplanten. Zet ze vrij diep in de vijver om bevriezing te voorkomen TIP Vooral lisdodden bieden tussen de wortels een schuilplaats aan veel vijverdieren. Waterinsecten overwinteren graag in de holle stengels.

Nee, dit is geen benodigdheid voor een recept. Dit is wel een ingrediënt voor elk terras, elk balkon, elke kamer of kantoor. Water creëert rust en water brengt leven. Velda brengt water naar iedereen. Een (grote) tuin is niet nodig om een vijver te bezitten en zaterdagen graven om van de sfeer van water te genieten ook niet. Met de Easy Pond van Velda is er een vijver voor iedereen. Benodigdheden? Eén vierkante meter!

Verticaal tuinieren is € mede door de beperkte buitengrond €helemaal van nu. De nieuwe watersensatie van Velda sluit hier naadloos op aan. Daarbij is deze compacte vijver zowel geschikt voor binnenshuis als voor buiten. Zo kan iedereen van een vijver genieten, of men nu beschikt over een tuin, balkon of geen van beide. Want ook voor in huis of in een bedrijfsruimte is de Easy Pond een echte sfeermaker.

De vierkante vijver is kindvriendelijk door de hoge rand en beschikt over een groot gebruiksgemak. Dit waterwonder is niet alleen easy, maar ook trendy. Met zijn verschillende stijlvolle designs is de Easy Pond een echte smaakmaker. Velda is dan ook al enkele decennia marktleider op vijvergebied en won de Marketing Merk Prijs 2010 in de categorie vijvers en pompen.

De rand van de Easy Pond is van geborsteld roestvrijstaal en de verwisselbare wanden zijn beschikbaar in black glass, grey spray-stone, grey wicker en brown wicker. De afmetingen zijn 100x100x40. De Easy Pond kan ook compleet met pomp (600 l/h), mini UV-C-unit, filtermateriaal en RGB-ledverlichting geleverd worden. De vijver is onderhoudsvrij en klaar om van te genieten. Water waar men maar wil.

In een tuin, op het balkon of terras is een minivijver een mooi en heerlijk rustgevend element. Lekker wegdromen langs de eigen waterkant. En zo moeilijk is het allemaal niet: een geschikte pot of bak, wat mooie planten en genieten maar!

De ideale maat voor een minivijver is zon halve meter breed en tussen de 25 en 50 centimeter diep. Groter kan ook, maar bedenk wel dat groter ook zwaarder betekent. Belangrijk is dat de bak waterdicht is en geen schadelijke stoffen afstaat. Een kunststof, glazen of geglazuurde bak is uit zichzelf al goed. Bekleed houten vaten, die niet waterdicht zijn, van binnen met vijverfolie.

Natuurlijk
En dan de planten. Kies voor verschillende oeverplanten die niet te groot worden en niet te snel groeien. Zet er niet gelijk teveel planten in. Voor je het weet is de vijver helemaal dichtgegroeid. Planten van verschillende hoogtes geven de minivijver een evenwichtige en natuurlijke uitstraling.

Oeverplanten
Een sigarenplant staat natuurlijk wel heel erg echt. Kies voor de wat kleinere bebladerde lisdodde (Typha gracilis). Deze heeft wat fijnere bladeren dan de kleine lisdodde en blijft ook wat kleiner.

Minikalmoes (Acorus gramineus)heeft mooie, grasachtige, witgroen gestreepte bladeren. Het is een makkelijke plant die goed tegen zon kan en winterhard is.

De puntwederik (Lysimachia punctata) heeft eivormige bladeren Deze zitten in kransjes van drie tot vier bij elkaar. Van juni tot augustus bloeit de plant met mooie gele of oranje bloemen.

Watermunt is letterlijk en figuurlijk een heerlijke plant. De blaadjes ruiken sterk naar pepermunt. De roodachtig lila bloemen trekken honingbijen en hommels aan.

Bij een echte vijver horen ook zuurstofplanten en drijfplanten. Drijfplanten zorgen voor schaduw. Zuurstofplanten houden het water zuurstofrijk en helder. Denk aan vederkruid, hoornblad of waterpest.

Water bijvullen
En dan nog een paar tips voor lang en veel vijverplezier. Halfschaduw is de beste plek voor een vijver. En dat geldt extra voor een minivijver, die sneller opwarmt en afkoelt dan een gewone vijver.

Vul regelmatig water bij. Bedenk dat het water, vooral in de zomer, snel kan verdampen.

Vanaf half april kunt u uw vijver beplanten, wat afgestorven is verwijderen, desnoods de hele vijver een grote beurt (laten) geven. Uw hovenier doet het graag en vakkundig voor u. Laat een teveel aan groen dat u uit de vijver haalt, een tijdje op de rand liggen, zodat vijverdiertjes de weg naar het water kunnen terugvinden. Maak pomp en filterinstallatie schoon, breng nieuwe, zuiverende bacterieflora aan, kijk of alles goed werkt en installeer het weer.