Onder invloed van de economische, sociale, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen verandert de tijdgeest. En onder invloed van die tijdgeest ontwikkelen zich ook smaakvoorkeuren bij consumenten. Zelfs waarden die we aanhangen kunnen hierdoor (licht) verschuiven.

Daarom onderzoekt Tuinbranche Nederland iedere vijf jaar de tuinbeleving van de Nederlandse consument. De tuintrends zijn op dit onderzoek gebaseerd. In die trendtuinen vindt ook de vertaling plaats van het onderzoek naar waarden- en stijltrends. Het samenvoegen van deze twee onderzoeken geeft een beeld van de (toekomstige) smaak van de tuinconsument. De ontwikkelingen voor komend jaar richten zich op drie typen tuiniers: het zogenoemde gele tuintype, het blauwe tuintype en het blauw-groene tuintype.

Het gele tuintype, de sociale buitengenieter
Het gele type tuinbezitter houdt van decoreren en gezelligheid in de tuin en heeft daarom ook vaak een groot terras of meerdere terrassen. Hij houdt niet echt van tuinieren, maar wil wel ‘instant-tuinieren’ – met kruiden, tomaten-plantjes, frambozen en kleine fruitplanten. Dit type consu­ment vindt ook dieren in de tuin steeds interessanter. Bij deze sociale buitengenieter past de tuintrend Biotope Garden.

Het blauwe tuintype, de tuinperfectionist
Het blauwe type tuinbezitter heeft verstand van tuinieren en de tuin is vaak onder architectuur aangelegd. Dit type tuinier wil zich ook graag met zijn tuin onderscheiden en houdt ook van bijzondere producten, design, uniekheid en bijzondere planten. De tuintrend Twisted Garden past bij dit blauwe type tuinier.

Het blauw-groene tuintype, de trotse tuinbezitter
Dit type tuinier houdt van tuinieren, vindt zijn tuin bijzonder en is er trots op. Blauw-groene tuiniers hebben vaker dan de andere types buxushagen of -haagjes in de tuin. Zij weten ook veel van planten en laten zich graag bij een tuincentrum informeren. Daar zij vaker aan vaste waarden hechten, past de tuintrend Golden Age Garden goed bij hen.

Tuinbeleving
We zien dat de relatie natuurbeleving en duurzaamheid enerzijds en de eigen tuin anderzijds met name geldt voor de blauwe, blauw-groene en groene tuintypes. Zij zijn bewust bezig met biodiversiteit in de tuin, met dier- vriendelijke planten en producten. De eigen tuin waarderen alle types nog steeds met een 7,5.


Ook leuk om te lezen