1791
Tuintrends
Gepubliceerd: 01-01-2009 Laatste update: 13-08-2021

Ontspannen met een kopje muntthee in de Moroccan Garden, genieten van je eigen relaxruimte in de Cape Town Garden of lekker lang natafelen in de Burgundian Garden? Het wordt nog moeilijk kiezen tussen de drie tuintrends.

Gemaksborders, groene terrassen en gezonde ruimtes kenmerken de tuintrends voor 2009. Dat betekent bijvoorbeeld nonchalante borders (waarin onkruid niet opvalt!), planten die over het terras groeien en een buitendouche tussen het ruisende bamboe.

De tuintrends zijn gebaseerd op ontwikkelingen in de maatschappij. Mensen zijn bijvoorbeeld op zoek naar harmonie en rust. Dat zie je terug in het kleurgebruik in de tuin: zwartwitte kleurcontrasten worden ingeruild voor grijstinten en natuurlijke kleuren. De tuin oogt daardoor gezelliger en vriendelijker. Daarnaast is het ecobewustzijn gegroeid. We maken ons zorgen over de natuur en willen graag buiten zijn om die natuur intens te beleven. Je ziet dan ook meer planten in de tuin en accessoires met een natuurlijke uitstraling. We kiezen voor echt, eerlijk en authentiek. Ook het thema gezondheid staat volop in de belangstelling. Dat zie je terug in de opkomst van welness-faciliteiten en buitenkeukens, waarin met verse ingrediënten wordt gekookt. Tenslotte mag het onderhoud van de tuin niet te veel tijd kosten. We willen in de tuin vooral genieten en ontspannen!

Voor elk tuintype een tuin
Bovengenoemde ontwikkelingen zijn gekoppeld aan drie tuintypen: het gele, blauwe en blauwgroene tuintype. Het gele tuintype ziet de tuin als gezellige buitenkamer, waarin je heerlijk kunt eten, spelen, luieren én tuinieren. Het blauwe tuintype houdt van design en laat de tuin vaak ontwerpen en aanleggen. Het blauwgroene tuintype heeft een enigszins klassieke smaak en ziet de tuin als visitekaartje. Deze tuinbezitter houdt het meest van tuinieren.

Moroccan Garden
Het gele tuintype kan zijn hart ophalen in de Moroccan Garden. Deze tuin ademt een gezellige, Marokkaanse sfeer door de toepassing van stucwerk, poortjes en doorkijkjes. Echt een tuin om lekker in te relaxen met een glas muntthee (uit eigen tuin!) binnen handbereik. Alsof je altijd op vakantie bent... Een eyecatcher is de royale bank. Deze is afgewerkt met stucwerk, net als de muur, de speelplek voor de kinderen en de plantenbakken. Daardoor lijkt het terras uit één geheel te bestaan. Een paar vrolijk gestreepte kussens op de bank en het is meteen gezellig. Overdag doen de kinderen er spelletjes en s avonds kun je er lekker ontspannen bij het flakkerende licht van de lampionnen.

De Moroccan Garden oogt fris en vrolijk door het gebruik van veel kleur. De kleuren zijn niet al te fel; alsof ze door de zon zijn gebleekt. In de borders staat een vrolijke mix van bloeiende planten, die weelderig over de terrassen heen groeien. Het hoeft niet zo keurig! Dat is ook nog eens lekker makkelijk, want het valt niet op als de beplanting wat verwildert of uitgroeit.

Cape Town Garden
Het blauwe tuintype - de liefhebber van design - voelt zich meer aangesproken door de exotische, Afrikaanse uitstraling van de Cape Town Garden. In deze luxe tuin maakt de natuur een intense indruk. Alle zintuigen worden geprikkeld. Het ruisende bamboe en de geurende kamerfoelie geven het gevoel midden in de natuur te leven. Door het gebruik van overkappingen en terrasverwarming (al dan niet op zonne-energie) is het mogelijk lang van de tuin te genieten. Bijvoorbeeld in de luxe, halfoverdekte relaxruimte met bubbelbad, douche of sauna. Natuurlijke materialen, zoals hout en natuursteen, geven de Cape Town Garden een krachtige uitstraling. Donkere natuurtinten versterken de enigszins mystieke sfeer.

In deze tuin passen stoere, groene planten met een exotische uitstraling, zoals banaan, palmen en varens. Felgekleurde bloemen, zoals de feloranje Crocosmia, zorgen voor een enkel kleuraccent. De planten groeien bijna over het terras, waardoor het gevoel dicht bij de natuur te leven, nog eens wordt versterkt. De borders vragen weinig onderhoud, doordat tussen de beplanting extra bodembedekkers, cacaodoppen en houtsnippers worden toegepast. Deze zorgen voor minder onkruid en ogen robuust. Ook worden planten achter een muurtje geplaatst, zodat het onkruid uit het zicht blijft.

Burgundian Garden
Het blauwgroene tuintype - met een enigszins klassieke smaak - voelt zich thuis bij de joie de vivre van de Burgundian Garden. In deze tuin hangt de gemoedelijke sfeer van het Franse platteland. De vrijstaande, halfopen serre maakt het mogelijk om eindeloos te genieten van het buitenleven. Buiten eten hoort daar zeker ook bij. In de luxe buitenkeuken worden gezonde maaltijden bereid met ingrediënten uit eigen tuin, zoals kruiden en fruit. Alsof je echt op het platteland woont.

De kleurstelling van deze tuin is harmonieus: veel grijstinten en geelgroenen. Als kleuraccent worden paarstinten gebruikt, zoals lavendel. Bij de landelijke uitstraling passen natuurlijke, nostalgische materialen, zoals grind, hout, natuursteen en gevlochten riet, die op eigentijdse wijze worden toegepast. In de Burgundian Garden mag een vrolijke, landelijke pluktuin met bloemen en kruiden natuurlijk niet ontbreken. Ook fruitbomen passen goed in deze tuin. Doordat het geheel een landelijke uitstraling heeft, vraagt de tuin niet te veel verzorging. Zo blijft er volop tijd over om te genieten van het buitenleven!

Zien?
Wil je de Moroccan Garden, Cape Town Garden en Burgundian Garden van dichtbij bekijken en beleven? Breng dan een bezoek aan De Tuinen van Appeltern, waar de drie trendtuinen te zien zijn.

Bron Tuinweb pers

 


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide