1422
Tuintrends
Gepubliceerd: 01-01-2007 Laatste update: 20-03-2022

De rode tuinbezitter vindt tuinieren inspanning. Hij wil zich in zijn tuin onafhankelijk voelen én vrienden ontmoeten. De tuin van de rode tuinier is groen en weelderig, gemakkelijk te onderhouden en designachtig. Hij koopt er graag decoratieve, grappige zaken voor die in zijn. Zijn tuin is een eigenzinnige verzameling van op zichzelf losstaande elementen.

Met name de jongere rode tuinbezitter houdt ervan verrast en vermaakt te worden. Die laat zich graag inspireren door een productaanbod dat opvallend en prikkelend is. Vaak gaat het ook om het decoreren van kleinere ruimtes zoals een balkon, terras of patio.

De tuin van de rode tuinbezitter is eigenlijk géén totaal en samenhangend sfeerbeeld. Losse objecten worden er naar eigen inzicht wel of niet met elkaar gecombineerd. De bindende factor tussen de verschillende producten is dat ze een fantasievolle vertaling van de natuur zijn.

Alle materialen zijn mogelijk, mits verrassend toegepast. De dessins zijn hoofdzakelijk op dierenhuiden en bladstructuren geïnspireerd, maar altijd een tikje vervreemdend. In de tuin Fantastic elements worden felle kleuren, pastellen en naturellen verrassend door elkaar gebruikt. Opvallend zijn er de blauw-groenen.

Qua beplanting kenmerkt de tuin van de rode tuinier zich door bloeiende planten met vrolijk gekleurde bloemen en planten met een sterke bladtekening. Planten die sprookjes(bos)- achtig aandoen, zoals varens of mos en opvallende bomen en struiken als Araucaria en Mahonia, zijn in trek.

Tuintrends : Fresh & weathered garden De gele sociale tuinbezitter

De gele tuinier ziet zijn tuin als een gebruiksruimte. Zijn tuin heeft een groot terras met tafel en stoelen en een plek waar de kinderen kunnen uitrazen. Hij heeft weinig kennis en zin in tuinieren maar wil wel dat de tuin er gezellig uitziet. Deze sociale tuinbezitter valt te verleiden met modieuze decoratieve producten en instant-tuinieren. Hij houdt van comfort, gemak en overzicht.

Voor deze tuinier is een tuin ontwikkeld met de naam Fresh & weathered garden. Fris en verweerd tegelijk, dus, ietwat Scandinavisch van sfeer. De tuin kenmerkt zich door het voortgaande kleurgeweld van de afgelopen jaren, maar ook door rust. De kleur wit - voor textiel, schuttingen, muren en tegels - houdt het bonte geheel fris.

De tuin bezigt frisse, gladde materialen en tegelijk verweerde materialen. Dat wil zeggen: elementen als blond hout, naturel natuursteen, rotan, canvas en jute worden er gecombineerd met kunststof, wit beton, aluminium en keramiek met een robuuste glazuurlaag.

Qua kleurgebruik is de tuin van de gele tuinier een combinatie van lichte natuurlijke pasteltinten en vriendelijke dessins in de vorm van stipjes, keukenruitjes en kleine bloemetjes, maar ook haakwerk, kant en ruches. Daarnaast gebruikt men ook natuurstructuren of structuren die aan dierenhuiden doen denken zonder daar een letterlijke imitatie van te zijn. De kleuren wit, licht hout, fris- en grijsgroen voeren er de boventoon.

In de beplanting worden frisse paars- en lilatinten gehanteerd. Klimplanten en bomen met grijs blad zoals olijfboom en zilverberk passen er prima in. Evenals bloeiende planten met landelijk aandoende bloemen in vriendelijke paars-lilatinten.

Tuintrends: Imperial inspiration garden de blauw-groene trotse tuinier

snoeiguide-banner-2024.png

De blauw-groene tuinbezitter houdt van tuinieren, is trots op zijn tuin. Sterker: de tuin is zijn visitekaartje. Dit type tuinbezitter is te verleiden met producten die klassiek en romantisch zijn en die traditie uitstralen.

De sfeer van de Imperial inspiration garden is historie in een nieuw jasje. De blauw-groene tuinier is geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen. En tegelijkertijd heeft hij interesse in historische cultuur en hanteert hij daarom historische stijlelementen.

De voor de trotse tuinbezitter ontwikkelde trendtuin Imperial inspiration garden past neoclassicistische elementen toe in een hedendaagse tuin. De tuin hanteert luxe elementen en baseert zich op de Griekse en Romeinse cultuur. Dat wordt zichtbaar in klassieke beelden, zuilen en bogen, maar dan wel op een eigentijdse manier toegepast.

De gehanteerde materialen zijn natuursteen, mozaïek, smeedijzer, luxe keramiek, linnen of leer. Het kleurgebruik in de tuin kenmerkt zich door het contrast tussen wit, naturellen en zwart, waar warme accenten aan worden toegevoegd van terra oranje en oker geel.

De Imperial inspiration garden hanteert verschillende soorten heggen: buxus, haagbeuk en liguster, alsook taxus en conifeer. Daarin staan dan bloeiende planten in een beperkt aantal kleuren.

Tuintrends : Rough & refined garden de blauwe prestige tuinier

De blauwe tuinbezitter houdt van tuinieren en ziet tuinieren als presteren, als een kwestie van status. Hij laat zijn tuin vaak ontwerpen en aanleggen en dan moet dat ontwerp onderscheidend en bijzonder zijn. Hij houdt van design, het unieke, van speciale planten.

Dit type tuinier - de zogeheten prestigetuinier - is te verleiden met onderscheidende, bijzondere en design(achtige), kwalitatief hoogwaardige producten.

De Rough & refined garden gebruikt stoere elementen, rationele oplossingen en constructieve materialen. De tuin is een vooral mannelijke omgeving die ruige materialen combineert met een contrastrijk kleurgebruik. Stevige grijzen, blauwen en zwart worden contrastrijk gecombineerd met enkele lichte pasteltinten.

De stoere materialen worden gecombineerd met verfijnde structuren, dessins van netwerken en spirograaftekeningen. Constructieve materialen als grof beton, kwalitatief golfplaat in kunststof en rvs, natuursteen, betonplex, aluminium, zwaar canvas en jeans doen het hier goed.

In de Rough & refined garden zien we veel groene planten, struiken en bomen met stevig, leerachtig blad. De bloeiende planten zijn meestal blauw of donker: distels, monnikskap, ridderspoor, Angelica, Physocarpus diabolo.

Bron Tuinweb pers


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids