Het gele tuintype voelt zich meer aangesproken door de ongedwongen sfeer van de Bohemian Spirit Garden. In deze vrolijke, decoratieve tuin mag geleefd worden. Er is volop ruimte om te spelen, te ontspannen en creatief bezig te zijn. Deze tuin ademt: vrijheid, blijheid! De boomhut (van eerlijk hout) heeft er een prominente plaats. Deze biedt tegelijkertijd beschutting aan het ondergelegen terras, waar tot laat in de avond geleefd kan worden. De inrichting lijkt een ratjetoe van eigentijdse en ambachtelijke meubels en accessoires. Maar deze zijn met zorg uitgezocht en hebben allemaal dezelfde nonchalante uitstraling. Zelfbedachte, creatieve oplossingen, zoals gerecyclede producten, maken de tuin nog persoonlijker.

Heldere kleuren, zoals rood, paars en blauw, dragen bij aan de uitbundige sfeer. Pasteltinten mogen er gerust bij. Dessins zijn een must, denk aan bloemmotieven, ruiten en folkloremotieven. De beplanting heeft net zon nonchalante uitstraling als de rest van de tuin. Landelijk ogende bomen, zoals knotwilg en els, zijn gecombineerd met kleurrijke, uitbundig bloeiende borders. Ook een appelboom en aardbeienplantjes zijn hier helemaal op hun plaats. Om lekker van te snoepen!

Het blauwgroene tuintype - met een enigszins klassieke smaak - kan volop genieten in de Exuberant Romantic Garden. Deze tuin is op en top romantisch. Van buxushaag tot fontein, van slingerpaadje tot rozenboog, alle romantische clichés zijn hier ingezet, zonder dat het oubollig wordt. Het zijn weliswaar nostalgische elementen, maar op een eigentijdse manier toegepast.

De veranda zorgt voor de nodige beschutting en is dé plek om lekker uit te pakken met decoratieve elementen. Van smeedijzeren meubels tot accessoires met decoratieve dessins, zoals bloemen en klassieke strepen. Die zijn hier helemaal op hun plaats, net als strikken en franjes. De kleurstelling is wit met zachte, zoete pasteltinten. Enkele felle accenten geven het geheel een frisse, eigentijdse uitstraling. Kleur en overdaad zie je ook terug in de borders. Bloeiende klimplanten en weelderige rozen in pasteltinten zijn favoriet. De rozen zijn bij voorkeur geurend en dubbelbloemig. Overdaad mag!

Bron Tuinweb pers

Voor 2010 zijn drie stromingen in tuinenland het meest prominent. Die zijn door vooraanstaande tuinarchitecten uitgewerkt tot inspirerende modeltuinen die u in De Tuinen van Appeltern (zie www.appeltern.nl) kunt bezoeken en beleven. Tuinen die de tijdgeest van nu perfect weerspiegelen, ze zullen u zeker raken. Welke het meest bij u past, hangt af van het type mens/tuinier dat u bent. In deze tuinen ontdekt u dus ook een beetje uzelf.

Tuintrend elegantie en romantiek!
Deze chique-charmante stijltuin beleeft zijn ultieme hoogtepunt als de geweldig geurende rozen er bloeien (van juni tot oktober). Maar ook de rest van het jaar is het er heerlijk relaxed toeven. Ook dan is deze tuin vooral een weelderig, klassiek romantisch, zelfs een tikkeltje nostalgisch, maar toch verrassend eigentijds decor voor wie er vanuit de verrukkelijke veranda naar kijkt. Ook in de veranda overheerst een verfijnde vrouwelijke toets, met sierlijke smeedijzeren meubels, zachte kleuren, frivole franje en klassieke dessins. Maar met enkele felle accenten die het zoet verfrissen en u verrassen. Deze tuin met zijn strakke buxushaagjes, rozenboog, klassiek geschoren coniferen en kuipplanten, fontein en filigreinmotieven laat zeer eigentijds het heerlijke leven op de buitens van vroeger herleven.

Opvallende sfeermakers in deze tuin:
- Klimroos American Pillar (grote trossen karmijnroze bloemen met wit hart en gouden meeldraden in juni-juli).

- Struikroos Apricot Queen Elizabeth (grote, zacht abrikooskleurige bloemen van juni tot oktober).

- Clematis Multi Blue (massas 10 cm grote, gevulde, violetblauwe bloemen in mei).

Tuintrend vrijheid en blijheid!
U wilt een lekker nonchalante leeftuin met veel verrassende, ambachtelijke details en accessoires? Dan is dit de tuin voor u. Een boomhut voor de kinderen heeft een prominente plaats. Eronder is een overdekt terras gerealiseerd. Hier kun je tot s avonds laat en in weer en wind beschut zitten genieten/praten/eten. Het is een duurzame tuin waarin alle ruimte is voor zelfbedachte, creatief hergebruikte materialen, vrolijke dessins, heldere kleuren. Vintage details gecombineerd met hedendaagse items en heel veel bloemen. Doe het maar! Er is volop ruimte om te spelen, te leven, je ongedwongen vrij te voelen en ontspannen bezig te zijn met wat u maar wilt (een moes/kruidentuintje, plukbloemen, lekker eten enz.). Het leven is goed!

Heerlijk in deze tuin:
- Knotwilg en els (Alnus glutinosa)

- Een zee aan feestelijk bonte bloemen (rode Monarda Squaw, blauwe Campanula lactiflora, geel zonnekruid, vrolijke kuipplanten in manden).

- Een royaal speelgrasveld.

- Smulaardbeien en bessenstruiken.

- Geurende keukenkruiden om ook van te snoepen.

Tuintrend 3 design, natuurbewust!
Hier staat design voorop, met de natuur als inspiratiebron. Natuurlijke materialen (hout, glas, keramiek) en strakke vormen bepalen de sfeer. Ook kunststoffen passen hier perfect. Hoofdindruk: een lichte, rustgevende, overzichtelijke, open ruimte met natuurlijke kleuren. Wit en groen overheersen, maar er zijn accenten in o.a. geel en bruinoranje. De hele tuin (inclusief de glazen serre) speelt een spel met licht en lucht, open- en beslotenheid en eenvoudige vormen in een strakke, natuurlijke omlijsting met hagen, bamboe en groenblijvende klimplanten. Direct aanraakbare natuur, maar ook verrassende, stijlvolle high-tech-elementen. Privacy volop, maar helemaal van deze tijd. Dus ook een roeiapparaat om na het werk even op te trainen (en er een fontein mee in werking te stellen!).

Planten die hier passen:
- Bamboe (Phyllostachys aurea), tot 4 m hoog, groen blad, verdikte knopen in de goudgele stengels.

- Witte bloemen: Iris sibirica Butter and Sugar (witte bloemen).

- Accentkleur: purperklokje (Heuchera Caramel): prachtig caramelbruin blad, fijne witte bloempjes in juni-juli.

- Elegante siergrassen (lampenpoetsersgras (Pennisetum), Miscanthus, Calamagrostis, Carex).

- Strak geschoren, groenblijvende hagen: Taxus, Portugese laurierkers (Prunus lusitanica).

- Dichte bodembedekkers: Pachysandra, elfenbloem (Epimedium).

Ontspannen met een kopje muntthee in de Moroccan Garden, genieten van je eigen relaxruimte in de Cape Town Garden of lekker lang natafelen in de Burgundian Garden? Het wordt nog moeilijk kiezen tussen de drie tuintrends.

Gemaksborders, groene terrassen en gezonde ruimtes kenmerken de tuintrends voor 2009. Dat betekent bijvoorbeeld nonchalante borders (waarin onkruid niet opvalt!), planten die over het terras groeien en een buitendouche tussen het ruisende bamboe.

De tuintrends zijn gebaseerd op ontwikkelingen in de maatschappij. Mensen zijn bijvoorbeeld op zoek naar harmonie en rust. Dat zie je terug in het kleurgebruik in de tuin: zwartwitte kleurcontrasten worden ingeruild voor grijstinten en natuurlijke kleuren. De tuin oogt daardoor gezelliger en vriendelijker. Daarnaast is het ecobewustzijn gegroeid. We maken ons zorgen over de natuur en willen graag buiten zijn om die natuur intens te beleven. Je ziet dan ook meer planten in de tuin en accessoires met een natuurlijke uitstraling. We kiezen voor echt, eerlijk en authentiek. Ook het thema gezondheid staat volop in de belangstelling. Dat zie je terug in de opkomst van welness-faciliteiten en buitenkeukens, waarin met verse ingrediënten wordt gekookt. Tenslotte mag het onderhoud van de tuin niet te veel tijd kosten. We willen in de tuin vooral genieten en ontspannen!

Voor elk tuintype een tuin
Bovengenoemde ontwikkelingen zijn gekoppeld aan drie tuintypen: het gele, blauwe en blauwgroene tuintype. Het gele tuintype ziet de tuin als gezellige buitenkamer, waarin je heerlijk kunt eten, spelen, luieren én tuinieren. Het blauwe tuintype houdt van design en laat de tuin vaak ontwerpen en aanleggen. Het blauwgroene tuintype heeft een enigszins klassieke smaak en ziet de tuin als visitekaartje. Deze tuinbezitter houdt het meest van tuinieren.

Moroccan Garden
Het gele tuintype kan zijn hart ophalen in de Moroccan Garden. Deze tuin ademt een gezellige, Marokkaanse sfeer door de toepassing van stucwerk, poortjes en doorkijkjes. Echt een tuin om lekker in te relaxen met een glas muntthee (uit eigen tuin!) binnen handbereik. Alsof je altijd op vakantie bent... Een eyecatcher is de royale bank. Deze is afgewerkt met stucwerk, net als de muur, de speelplek voor de kinderen en de plantenbakken. Daardoor lijkt het terras uit één geheel te bestaan. Een paar vrolijk gestreepte kussens op de bank en het is meteen gezellig. Overdag doen de kinderen er spelletjes en s avonds kun je er lekker ontspannen bij het flakkerende licht van de lampionnen.

De Moroccan Garden oogt fris en vrolijk door het gebruik van veel kleur. De kleuren zijn niet al te fel; alsof ze door de zon zijn gebleekt. In de borders staat een vrolijke mix van bloeiende planten, die weelderig over de terrassen heen groeien. Het hoeft niet zo keurig! Dat is ook nog eens lekker makkelijk, want het valt niet op als de beplanting wat verwildert of uitgroeit.

Cape Town Garden
Het blauwe tuintype - de liefhebber van design - voelt zich meer aangesproken door de exotische, Afrikaanse uitstraling van de Cape Town Garden. In deze luxe tuin maakt de natuur een intense indruk. Alle zintuigen worden geprikkeld. Het ruisende bamboe en de geurende kamerfoelie geven het gevoel midden in de natuur te leven. Door het gebruik van overkappingen en terrasverwarming (al dan niet op zonne-energie) is het mogelijk lang van de tuin te genieten. Bijvoorbeeld in de luxe, halfoverdekte relaxruimte met jacuzzi, douche of sauna. Natuurlijke materialen, zoals hout en natuursteen, geven de Cape Town Garden een krachtige uitstraling. Donkere natuurtinten versterken de enigszins mystieke sfeer.

In deze tuin passen stoere, groene planten met een exotische uitstraling, zoals banaan, palmen en varens. Felgekleurde bloemen, zoals de feloranje Crocosmia, zorgen voor een enkel kleuraccent. De planten groeien bijna over het terras, waardoor het gevoel dicht bij de natuur te leven, nog eens wordt versterkt. De borders vragen weinig onderhoud, doordat tussen de beplanting extra bodembedekkers, cacaodoppen en houtsnippers worden toegepast. Deze zorgen voor minder onkruid en ogen robuust. Ook worden planten achter een muurtje geplaatst, zodat het onkruid uit het zicht blijft.

Burgundian Garden
Het blauwgroene tuintype - met een enigszins klassieke smaak - voelt zich thuis bij de joie de vivre van de Burgundian Garden. In deze tuin hangt de gemoedelijke sfeer van het Franse platteland. De vrijstaande, halfopen serre maakt het mogelijk om eindeloos te genieten van het buitenleven. Buiten eten hoort daar zeker ook bij. In de luxe buitenkeuken worden gezonde maaltijden bereid met ingrediënten uit eigen tuin, zoals kruiden en fruit. Alsof je echt op het platteland woont.

De kleurstelling van deze tuin is harmonieus: veel grijstinten en geelgroenen. Als kleuraccent worden paarstinten gebruikt, zoals lavendel. Bij de landelijke uitstraling passen natuurlijke, nostalgische materialen, zoals grind, hout, natuursteen en gevlochten riet, die op eigentijdse wijze worden toegepast. In de Burgundian Garden mag een vrolijke, landelijke pluktuin met bloemen en kruiden natuurlijk niet ontbreken. Ook fruitbomen passen goed in deze tuin. Doordat het geheel een landelijke uitstraling heeft, vraagt de tuin niet te veel verzorging. Zo blijft er volop tijd over om te genieten van het buitenleven!

Zien?
Wil je de Moroccan Garden, Cape Town Garden en Burgundian Garden van dichtbij bekijken en beleven? Breng dan een bezoek aan De Tuinen van Appeltern, waar de drie trendtuinen te zien zijn.

Bron Tuinweb pers

Kies je voor het boerderijgevoel van de Clear Folk Garden, het comfort van de Pure & Luxury Garden of de rust van de Unicoloured Garden? Maak kennis met de tuintrends.

Natuur en luxe ontmoeten elkaar in de nieuwe tuintrends. Dat betekent zelfgekweekte tomaten plukken, terwijl je een maaltijd bereidt in je buitenkeuken. Of genieten van het wuivende gras, terwijl je in het tuinhuis van je rosé nipt. Of kijken naar de vlinders, terwijl je in het buitenbad de stress van je af laat glijden. Het is maar net welke tuinstijl je kiest: Clear Folk Garden, Pure & Luxury Garden of Unicoloured Garden.

De tuintrends komen voort uit ontwikkelingen in de maatschappij. Na een periode van angst en harde tegenstellingen gloort er weer licht aan de horizon. Daardoor worden de contrasten minder scherp en gaan mensen op zoek naar verdieping, harmonie en rust. Bewustwording is een kenmerk van deze tijd. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de bezorgdheid over het milieu. Daardoor neemt de behoefte aan natuur toe. Mensen willen veel groen om zich heen, maar wel in combinatie met luxe en comfort.

Daarnaast is gezondheid een ‘hot item’. Gezonde voeding is belangrijk, en er is ook veel aandacht voor harmonie van lichaam en geest. Dat zie je terug in de mini-moestuin met zelfgekweekte groente, maar ook in buitenbaden om in te ontspannen.

Ten slotte zoeken mensen eenvoud, want dat geeft rust. Dat zie je terug in producten met eenvoudige vormen, zonder franje. Ook de kleur wit is in opmars.

Welk tuintype ben jij?

Deze ontwikkelingen zijn vertaald naar drie tuintypen. Alle drie de tuintypen houden van de tuin, maar gaan er op een andere manier mee om. Het ‘gele’ tuintype ziet de tuin vooral als een gezellige leefruimte om met de kinderen in te vertoeven. Het ‘blauwgroene’ tuintype steekt meer tijd in het echte tuinieren. Hij is trots op zijn tuin; het is zijn visitekaartje. Ook het ‘blauwe’ tuintype houdt van tuinieren. Hij heeft veel belangstelling voor aparte planten en materialen en wil zich graag onderscheiden met een unieke designtuin.

Clear Folk Garden

Het ‘gele’ tuintype, dat houdt van gezelligheid, voelt zich thuis in de Clear Folk Garden. Deze tuin oogt fris en vrolijk. De sfeer is landelijk - op een eigentijdse manier. De plukplanten, zoals tomaten en paprika, geven het gevoel alsof je ‘buiten’ woont, maar dan met de luxe van een hottub en een buitenkeuken binnen handbereik. Kinderen hebben in deze tuin alle ruimte: ze kunnen ravotten op het grasveld rondom het speelhuis, maar mogen ook meehelpen bij het oogsten van mini-groenten, fruit en heerlijk geurende kruiden. De kleur wit als basis zorgt voor rust in deze tuin. Vrolijke folkloristische elementen in rood en blauw maken het ouderwets gezellig. Natuurlijke materialen in combinatie met kunststof geven de tuin een authentieke en toch eigentijdse uitstraling.

De planten in de Clear Folk Garden doen denken aan vroeger, zoals boerenhortensia, akelei en geurende planten, zoals kamperfoelie, sering en boerenjasmijn. Ook mogen planten die dieren (vlinders!) lokken niet ontbreken, want het natuurgevoel maakt deze tuin helemaal van nu.

Pure & Luxury Garden

Het ‘blauwgroene’ tuintype - de echte tuinier met een enigszins klassieke smaak - voelt zich meer aangesproken door de Pure & Luxury Garden. Deze tuin is een heerlijke plek om te ontspannen tussen het groen. Alsof je altijd op vakantie bent in een luxe resort. Op warme dagen zorgt de buitendouche – verscholen in het groen - voor verkoeling.

Natuurlijke kleuren, zoals honing, caramel en olijf, vormen de basis. Opvallend is het gebruik van goudtinten, die het gevoel van luxe versterken, zonder ordinair te worden. Ook de natuurlijke materialen in deze tuin hebben zonder uitzondering een luxe uitstraling, denk aan hardhout en natuursteen. Decoratie wordt subtiel toegepast in de vorm van florale patronen. Getekende bloemen en planten zoals die voorkomen in oude botanische boeken, vormen een inspiratiebron.

De Pure & Luxury Garden staat vol groene planten. Met hun grote bladeren geven ze de buitenruimte een weelderige uitstraling. Bloeiende planten met fijne, witte en zachtgele bloemetjes vormen daarmee een spannend contrast. Wuivende siergrassen en geurende rozen maken het luxe gevoel compleet.

Unicoloured Garden

De Unicoloured Garden is een tuin voor het statusgevoelige ‘blauwe’ tuintype. In deze tuin is overduidelijk gekozen voor één kleur: hardgeel (maar het had iedere andere kleur kunnen zijn). Dat maakt de uitstraling krachtig en helder. Zo wordt tegemoet gekomen aan de behoefte aan rust. Na een dag hard werken is het heerlijk thuiskomen in een Unicoloured Garden, compleet met hottub en buitenkeuken.

De kleur geel voert hier de boventoon, maar voor de grote oppervlakken kan worden gekozen voor grijs of groen om het totaalbeeld minder heftig te maken. De duidelijke vormgeving – strakke lijnen en herhaling van geometrische vormen – zorgen voor rust en harmonie. Daarbij passen eerlijke producten en materialen, zoals RVS, beton en aluminium. Frutsels ontbreken, want die zouden de rust en eenheid verstoren.

De planten zijn uitgekozen op kleur, bijvoorbeeld vaste planten met gele bloemen, maar ook geel- en groenbladige coniferen en heesters. Hun vorm is compact en de plantensoorten staan soort bij soort. Daardoor liggen de borders als krachtige kleurvlakken in de tuin.

De rode tuinbezitter vindt tuinieren inspanning. Hij wil zich in zijn tuin onafhankelijk voelen én vrienden ontmoeten. De tuin van de rode tuinier is groen en weelderig, gemakkelijk te onderhouden en designachtig. Hij koopt er graag decoratieve, grappige zaken voor die in zijn. Zijn tuin is een eigenzinnige verzameling van op zichzelf losstaande elementen.

Met name de jongere rode tuinbezitter houdt ervan verrast en vermaakt te worden. Die laat zich graag inspireren door een productaanbod dat opvallend en prikkelend is. Vaak gaat het ook om het decoreren van kleinere ruimtes zoals een balkon, terras of patio.

De tuin van de rode tuinbezitter is eigenlijk géén totaal en samenhangend sfeerbeeld. Losse objecten worden er naar eigen inzicht wel of niet met elkaar gecombineerd. De bindende factor tussen de verschillende producten is dat ze een fantasievolle vertaling van de natuur zijn.

Alle materialen zijn mogelijk, mits verrassend toegepast. De dessins zijn hoofdzakelijk op dierenhuiden en bladstructuren geïnspireerd, maar altijd een tikje vervreemdend. In de tuin Fantastic elements worden felle kleuren, pastellen en naturellen verrassend door elkaar gebruikt. Opvallend zijn er de blauw-groenen.

Qua beplanting kenmerkt de tuin van de rode tuinier zich door bloeiende planten met vrolijk gekleurde bloemen en planten met een sterke bladtekening. Planten die sprookjes(bos)- achtig aandoen, zoals varens of mos en opvallende bomen en struiken als Araucaria en Mahonia, zijn in trek.

Tuintrends : Fresh & weathered garden De gele sociale tuinbezitter

De gele tuinier ziet zijn tuin als een gebruiksruimte. Zijn tuin heeft een groot terras met tafel en stoelen en een plek waar de kinderen kunnen uitrazen. Hij heeft weinig kennis en zin in tuinieren maar wil wel dat de tuin er gezellig uitziet. Deze sociale tuinbezitter valt te verleiden met modieuze decoratieve producten en instant-tuinieren. Hij houdt van comfort, gemak en overzicht.

Voor deze tuinier is een tuin ontwikkeld met de naam Fresh & weathered garden. Fris en verweerd tegelijk, dus, ietwat Scandinavisch van sfeer. De tuin kenmerkt zich door het voortgaande kleurgeweld van de afgelopen jaren, maar ook door rust. De kleur wit - voor textiel, schuttingen, muren en tegels - houdt het bonte geheel fris.

De tuin bezigt frisse, gladde materialen en tegelijk verweerde materialen. Dat wil zeggen: elementen als blond hout, naturel natuursteen, rotan, canvas en jute worden er gecombineerd met kunststof, wit beton, aluminium en keramiek met een robuuste glazuurlaag.

Qua kleurgebruik is de tuin van de gele tuinier een combinatie van lichte natuurlijke pasteltinten en vriendelijke dessins in de vorm van stipjes, keukenruitjes en kleine bloemetjes, maar ook haakwerk, kant en ruches. Daarnaast gebruikt men ook natuurstructuren of structuren die aan dierenhuiden doen denken zonder daar een letterlijke imitatie van te zijn. De kleuren wit, licht hout, fris- en grijsgroen voeren er de boventoon.

In de beplanting worden frisse paars- en lilatinten gehanteerd. Klimplanten en bomen met grijs blad zoals olijfboom en zilverberk passen er prima in. Evenals bloeiende planten met landelijk aandoende bloemen in vriendelijke paars-lilatinten.

Tuintrends: Imperial inspiration garden de blauw-groene trotse tuinier

De blauw-groene tuinbezitter houdt van tuinieren, is trots op zijn tuin. Sterker: de tuin is zijn visitekaartje. Dit type tuinbezitter is te verleiden met producten die klassiek en romantisch zijn en die traditie uitstralen.

De sfeer van de Imperial inspiration garden is historie in een nieuw jasje. De blauw-groene tuinier is geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen. En tegelijkertijd heeft hij interesse in historische cultuur en hanteert hij daarom historische stijlelementen.

De voor de trotse tuinbezitter ontwikkelde trendtuin Imperial inspiration garden past neoclassicistische elementen toe in een hedendaagse tuin. De tuin hanteert luxe elementen en baseert zich op de Griekse en Romeinse cultuur. Dat wordt zichtbaar in klassieke beelden, zuilen en bogen, maar dan wel op een eigentijdse manier toegepast.

De gehanteerde materialen zijn natuursteen, mozaïek, smeedijzer, luxe keramiek, linnen of leer. Het kleurgebruik in de tuin kenmerkt zich door het contrast tussen wit, naturellen en zwart, waar warme accenten aan worden toegevoegd van terra oranje en oker geel.

De Imperial inspiration garden hanteert verschillende soorten heggen: buxus, haagbeuk en liguster, alsook taxus en conifeer. Daarin staan dan bloeiende planten in een beperkt aantal kleuren.

Tuintrends : Rough & refined garden de blauwe prestige tuinier

De blauwe tuinbezitter houdt van tuinieren en ziet tuinieren als presteren, als een kwestie van status. Hij laat zijn tuin vaak ontwerpen en aanleggen en dan moet dat ontwerp onderscheidend en bijzonder zijn. Hij houdt van design, het unieke, van speciale planten.

Dit type tuinier - de zogeheten prestigetuinier - is te verleiden met onderscheidende, bijzondere en design(achtige), kwalitatief hoogwaardige producten.

De Rough & refined garden gebruikt stoere elementen, rationele oplossingen en constructieve materialen. De tuin is een vooral mannelijke omgeving die ruige materialen combineert met een contrastrijk kleurgebruik. Stevige grijzen, blauwen en zwart worden contrastrijk gecombineerd met enkele lichte pasteltinten.

De stoere materialen worden gecombineerd met verfijnde structuren, dessins van netwerken en spirograaftekeningen. Constructieve materialen als grof beton, kwalitatief golfplaat in kunststof en rvs, natuursteen, betonplex, aluminium, zwaar canvas en jeans doen het hier goed.

In de Rough & refined garden zien we veel groene planten, struiken en bomen met stevig, leerachtig blad. De bloeiende planten zijn meestal blauw of donker: distels, monnikskap, ridderspoor, Angelica, Physocarpus diabolo.

Bron Tuinweb pers

Het voorjaar kan niet vroeg genoeg beginnen. De tuincentra ogen verleidelijker dan ooit, bijvoorbeeld omdat de tuin letterlijk op de huiskamer gaat lijken. Fauteuils, oosterse vloerkleden, gordijnen en ingelijste decoraties bepalen het beeld. Ook een andere inrichting is mogelijk, bijvoorbeeld binnen de moderne design-tuinstroming vol hightech. Verder is een revival gaande van stijlen uit de jaren zeventig vol kleurrijke meubels en gekke nouveautés, zoals een parasol in boomvorm. Los daarvan is een duidelijke religietrend waarneembaar, zelfs met tuinaltaartjes. Wat hebben deze vier verschillende tuintrends nog meer te bieden?

Nieuwe tuintrends ontspruiten aan de tijdgeest. In haar trendrapport 2006 signaleert de Stichting Tuinpromotie Nederland (STN) dat een toenemend aantal Nederlanders meent dat de maatschappij verhardt. Daarom vertonen steeds grotere groepen de neiging om bescherming te zoeken tegen de buitenwereld. Dit resulteert niet alleen in een zoektocht naar nieuwe vormen van contact en gemeenschapszin, maar ook naar een eigen levensovertuiging of religie. Verder beïnvloeden ook technologische ontwikkelingen de tuin, bijvoorbeeld de draadloze bediening van apparatuur. Volgens de STN wordt de tijdgeest verder sterk bepaald door de wens dat alles voor bijna iedereen bereikbaar moet zijn: geld, luxe, roem, schoonheid en ook een bijzondere tuin.

Er is zeker geen sprake van een en dezelfde tuintrend voor iedereen. In deze individualistische tijden worden veel mensen op uiteenlopende wijze beïnvloed door de omstandigheden. Toch zijn velen in te delen bij een bepaald type tuinier. Deze indeling is ondermeer afhankelijk van de vraag of je de persoonlijkheid bezit voor een echte leeftuin, voor een pronkgaarde of voor een spiritueel hof van Eden enzovoorts. Voor iedere specifieke groep is een tuin vol trendnieuws gesignaleerd.

Dress Up Your Garden
De nieuwe tuinstijl Dress Up Your Garden weerspiegelt dat luxe en schoonheid tegenwoordig bereikbaar zijn voor een veel grotere groep dan vroeger. Zij doet haar naam zelfs letterlijk eer aan. Dat geldt niet alleen voor de borders, ogend als luxe corsages door alle bloemrijke gewassen zoals hortensias en tulpen, maar ook voor de rest van de tuin; rijkelijk versiert met kralen, wanddecoraties en dessins op de muren. Een ware buitenkamer ontstaat wanneer de tuin letterlijk wordt gestoffeerd met gordijnen en oosterse vloerkleden. De fauteuils, schemerlampen en kussens completeren het geheel. Gelukkig is vrijwel alles - behalve veel kussens - bestand tegen een fikse regenbui. De meeste comfortabele banken, zoals van Philip Starck, de tuinschemerlampen en zelfs de oosterse kleden uit tuincentra zijn tegenwoordig van kunststof of geplastificeerd.

Volgens de STN is de Dress Up Your Garden ideaal voor mensen die hun tuin duidelijk zien als een gebruiksruimte en net zoveel comfort willen als in de woonkamer. Ze houden van een groot terras met tafel en stoelen en veel kleurrijke accessoires. Groene vingers zal een groot aantal niet snel krijgen, omdat de tijd, interesse en kennis ontbreken. Maar gelukkig bestaat veel ongecompliceerd bloeiend groen.

Estranged Garden
Deze meest avant-gardistische tuinstijl dankt haar naam aan de grappige, vervreemdende elementen. Voorbeelden van dergelijke conversation starters zijn een parasol in de vorm van een boom met bladeren en weerbestendige posters met groentaferelen. Dit alles vrolijk gecombineerd met echte natuur, waar soms iets opmerkelijks mee aan de hand is, zoals buxusstruiken in gebruik als tuintafel.

De plastic meubels en accessoires passen in de seventies-retrostijl door hun organische vormen en kleuren zoals oranje, grasgroen en hardroze. De hippe dessins uit dezelfde periode zijn eveneens terug van weggeweest. Deze vrolijke buitenwereld valt vooral in de smaak bij de internetgeneratie. Die kickt op de snelle, vluchtige, grappige en opvallende tuinmeubels en accessoires, die redelijk uniek lijken te zijn.

Verder kiezen zij vaak voor kanten-klare groenoplossingen in de vorm van veel potten met bijvoorbeeld buxus boompjes en coniferen. Daarnaast houden ze van bloeiende planten. Liefst met grote bladeren en bloemen, gekleurd in typische jaren-zeventigtinten, zoals oranje en paars.

Transparant Garden
Een nieuwe tuintrend vol met transparante materialen, bijvoorbeeld windschermen van plexiglas en plantenbakken en bloempotten van glas. De benaming Transparant Garden heeft verder te maken met de vele lichtpunten in de tuin en bovenal met het overzichtelijke karakter van het strakke moderne ontwerp.

Deze tuintrend leent vooral stijlkenmerken van luxe kantoren en werkkamers. Dat geldt bijvoorbeeld voor het futuristische lijnenspel, bereikt door ingebouwde verlichting die vaak voornamelijk een decoratieve functie heeft. Deze lampen zijn verwerkt in terrastegels en in bloembakken. Samen met de muziek en luifels kan dit alles vaak op afstand bediend worden. In zon tuin past uiteraard ook een draadloze internetverbinding.

Bij de vele luxe designmeubels en accessoires in deze tuin vormen zwart, wit en chroom de basiskleuren. Felle fluorescerende tinten zijn de blikvangers van deze tuin. Ze harmoniëren met planten met duidelijke vormen: groot blad en krachtige bloem. Deze worden afgewisseld met meer fijne planten met kleine bloemetjes en met siergrassen.

De bezitter van zon tuin houdt van tuinieren, maar besteedt het ontwerp en de aanleg vaak uit aan professionals.

Ritual Garden
Deze tuintrend slaat vooral aan bij de rustzoekers, zeker wanneer zij spiritualiteit op prijs stellen. De Ritual Garden bezit bijzondere rustplekken voor bezinning en contact met de natuur, bijvoorbeeld door middel van hagen, specifieke bomen, waterpartijen en warm gekleurde borders. In dit type tuin duiken soms persoonlijke altaartjes op, compleet met boeddhabeelden. Onder beschutte verandas, of andere overkappingen, wapperen gordijnen, weerklinken mysterieuze windgongs en verspreiden geurbranders aromatherapeutische geuren. Uiteraard branden veel kaarsen vlakbij of op oosters getinte meubels, zowel in koloniale- als in Japanse stijlen. Verder beleeft de jaren zeventig zitkuil haar comeback.

De gebruikte materialen zijn kwalitatief hoogwaardig en van natuurlijke herkomst: hout, bewerkt metaal, steen in de vorm van artistieke tegels en veel katoen en linnen.

De bezitters van de Ritual Garden stoppen veel tijd en bezieling in het tuinieren. In hun tuin groeit een grote verscheidenheid aan gewassen, die op zeer eigenzinnige wijze worden gekozen. De planten passen bijvoorbeeld bij de persoonlijke horoscoop of bij de eigen hoogte- en dieptepunten, bijvoorbeeld geboortebomen of treurwilgen. Ook worden gewassen gekozen omdat hun namen toepasselijk zijn. Een belangrijke overeenkomst is dat de kleuren van de bloemen vrijwel altijd warm en harmonieus zijn.

Welke van de vier tuinstijlen verder de boventoon zal voeren is niet te zeggen. Veel zal afhangen van persoonlijke voorkeuren. In toenemende mate speelt dit laatste de hoofdrol.>

Bron Tuinweb pers

Dit type tuinbezitter ziet de tuin als een plek waar natuur en cultuur samenkomen. Hij heeft behoefte aan versimpeling van het bestaan, door zich te spiegelen aan de natuur. Persoonlijke eigenschappen worden geprojecteerd op planten en andere producten in de tuin. Hij zoekt inspiratie uit verschillende windstreken en andere werelden.

De ideale tuin voor deze tuinbezitters is de Mix Garden. Hier komen elementen uit verschillende exotische culturen samen. Ze worden gecombineerd met Hollandse dingen en krijgen daardoor een verrassende uitstraling. De materialen zijn ambachtelijk en doorleefd (metaal, blik, keramiek) en de plantenkleuren donkergroen in combinatie met felle, exotische kleuren.

DISCOVERY GARDEN
Voor deze tuinliefhebber draait het allemaal om de natuur. Hij is gefascineerd door de krachten en de diversiteit van de natuur en vraagt zich af hoe hij optimaal hiervan kan genieten. Hij heeft veel kennis van planten en ziet zijn tuin als een visitekaartje.

In zijn Discovery Garden komt de bewondering voor de natuur tot uiting in de natuurlijke, vaak licht verweerde materialen met een romantische uitstraling. Alle elementen zijn met liefde en aandacht bijeengezocht. Er heerst harmonie in de tuin. De kleuren zijn natuurlijke harmonische groentinten met frisse, romantische bloemkleuren.

SIMPLE GARDEN
Deze tuinbezitter heeft een tuin die wordt gebruikt als prettige en gezellige leefruimte. Hij is, samen met zijn gezin, bezig met eenvoudige, leuke en verrassende dingen - zoals het (af en toe) oogsten en zaaien van groenten en kruiden. Vooral het samen bezig zijn is belangrijk.

Dit type tuinbezitter voelt zich thuis in de Simple Garden, een vrolijke en kleurrijke tuin met een wat landelijke uitstraling. De tuin staat vol creatieve en persoonlijke vondsten en er worden totaal verschillende materialen met elkaar gecombineerd, zoals verweerd beton en gedessineerd textiel.

WILD GARDEN
De ze perfectionistische tuinbezitter is eigenzinnig en dat komt tot uiting in zijn tuin. Hij wil een krachtige, imponerende en contrastrijke tuin, met onderscheidende en hoogwaardige producten. Opvallend is dat structuur en verwildering hand in hand gaan: de strakke, eigen regels, mogen doorbroken worden.

De Wild Garden heeft veel natuurlijke, robuuste en opvallende materialen. Er is een duidelijk concept, maar op afgebakende plekken heeft de natuur ook vrij spel. Veel contrast: tussen licht en donker, tussen strak en wild, tussen gecultiveerd en ruw. De kleuren zijn groen, wit en (donker)purper.