Onder invloed van de economische, sociale, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen verandert de tijdgeest. En onder invloed van die tijdgeest ontwikkelen zich ook smaakvoorkeuren bij consumenten. Zelfs waarden die we aanhangen kunnen hierdoor (licht) verschuiven.

Daarom onderzoekt Tuinbranche Nederland iedere vijf jaar de tuinbeleving van de Nederlandse consument. De tuintrends zijn op dit onderzoek gebaseerd. In die trendtuinen vindt ook de vertaling plaats van het onderzoek naar waarden- en stijltrends. Het samenvoegen van deze twee onderzoeken geeft een beeld van de (toekomstige) smaak van de tuinconsument. De ontwikkelingen voor komend jaar richten zich op drie typen tuiniers: het zogenoemde gele tuintype, het blauwe tuintype en het blauw-groene tuintype.

Het gele tuintype, de sociale buitengenieter
Het gele type tuinbezitter houdt van decoreren en gezelligheid in de tuin en heeft daarom ook vaak een groot terras of meerdere terrassen. Hij houdt niet echt van tuinieren, maar wil wel ‘instant-tuinieren’ – met kruiden, tomaten-plantjes, frambozen en kleine fruitplanten. Dit type consu­ment vindt ook dieren in de tuin steeds interessanter. Bij deze sociale buitengenieter past de tuintrend Biotope Garden.

Het blauwe tuintype, de tuinperfectionist
Het blauwe type tuinbezitter heeft verstand van tuinieren en de tuin is vaak onder architectuur aangelegd. Dit type tuinier wil zich ook graag met zijn tuin onderscheiden en houdt ook van bijzondere producten, design, uniekheid en bijzondere planten. De tuintrend Twisted Garden past bij dit blauwe type tuinier.

Het blauw-groene tuintype, de trotse tuinbezitter
Dit type tuinier houdt van tuinieren, vindt zijn tuin bijzonder en is er trots op. Blauw-groene tuiniers hebben vaker dan de andere types buxushagen of -haagjes in de tuin. Zij weten ook veel van planten en laten zich graag bij een tuincentrum informeren. Daar zij vaker aan vaste waarden hechten, past de tuintrend Golden Age Garden goed bij hen.

Tuinbeleving
We zien dat de relatie natuurbeleving en duurzaamheid enerzijds en de eigen tuin anderzijds met name geldt voor de blauwe, blauw-groene en groene tuintypes. Zij zijn bewust bezig met biodiversiteit in de tuin, met dier- vriendelijke planten en producten. De eigen tuin waarderen alle types nog steeds met een 7,5.

Een natuurlijke tuin, waarin planten centraal staan. In de Biotope Garden vormen planten en kleine tuindieren een schijnbaar ongecultiveerd, harmonieus paradijs. Als in een groene oase, waar we contact maken met de natuur, waarin we ons gezond voelen.

De Biotope Garden heeft een licht verwilderde uitstraling. De gangbare regels gelden er niet, de natuur heeft er vrij spel. Toch is de uitstraling van deze tuin niet armoedig, want kostbare, natuurlijke materialen zorgen er voor een luxe en uniek karakter. In deze tuin krijgen waardevolle steensoorten zoals marmer een plaats, voor het terras en het meubilair. Er is plaats voor koper en andere metaalsoorten die er op een nieuwe, vindingrijke manier worden toegepast.

De diversiteit aan planten zorgt in deze tuin voor een uitstraling van natuurlijke rijkdom. We zien er eetbare en diervriendelijke planten in borders maar ook in pot. Hangende plantenbakken zijn terug van weggeweest. In de tuin zien we allerlei behuizingen voor kleine dieren.

Vormen
We zien natuurlijke en ambachtelijke vormen, hand-gemaakt, onregelmatig, gestapelde vormen van verschillende materialen, met afgeronde hoeken. In de tuin staan constructieve en stoere objecten die laten zien hoe iets is gemaakt, met de naden naar buiten.

Materialen
Natuurlijke, ruwe materialen zoals hout, natuursteen, leisteen, marmer en marmerimitaties, halfedelstenen, koper, fossielen en natuurlijk textiel met een uitstraling van canvas en linnen.

Dessins
Patronen rechtstreeks uit de natuur. Denk aan bladmotieven, vlinders, vogels en marmerdessins.

Kleuren
Een combinatie van blauwgroene tinten met een fris natuurlijk geelgroen. Daarnaast accenten van warmbruin, koper en zalmoranje.

Planten
In de Biotope Garden vinden we vooral planten met een natuurlijke, haast rommelige uitstraling, zoals Amaranthus, varens, Saltolina of Astilbe (Colour­ your Life, plant van de maand mei 2014) of Digitalis (Colour your Life, plant van de maand mei 2014). Ook is er volop plaats voor sedum­soorten.

Een veranda of overdekt terras leent zich goed voor het maken van je eigen buitenkamer. Met deze landelijk romantische sfeer waan je je al snel in een vakantiehuis in de Provence. De bank is gemaakt van gevlochten materiaal dat bestand is tegen ons vochtige klimaat. De gecapitonneerde rugkussens geven de bank een chique uitstraling. Door te spelen met pastelkleuren in blauw en groen haak je in op de nieuwste woontrends. Combineer verschillende dessins met elkaar en stem de kleur van het buitenkleed af op de sierkussens. Er ontstaat een rijk voorjaarsgevoel met white wash accessoires en stoere potten met bloeiende planten die in overvloed worden toegepast. Lekker landelijk loungen!

Laat je inspireren door de mysterieuze sferen uit het Verre Oosten en verander je tuin in een oase van rust en gezelligheid. De stenen schutting is zwart geschilderd waardoor het decor direct de toon zet. Gevlochten meubelen doen Aziatisch aan met hun donkergrijze kleur, hoekige vorm en ‘open structuur’ van het onderstel. Vergeet niet, zoals binnenshuis, te decoreren met accessoires om de sfeer te versterken. Denk aan rode sierkussens en -placemats, Boeddha beelden, een buitenposter, lantaarns en diverse bloeiende planten. Azië is hot, bereid je dus voor op de Asia Mania!

Als de zon zich straks weer in volle glorie laat zien en de lente in Nederland ein-de-lijk lostbarst, dan willen we er klaar voor zijn. De eerste nieuwe tuinplanten zijn inmiddels aangeschaft, de parasol is alvast van zolder gehaald en we oriënteren ons op nieuwe buitenmeubelen en –accessoires. Want als we buiten borrelen of barbecueën dan doen we dat graag in stijl! Gelukkig zijn er prachtige buitencollecties die qua ontwerp en comfort bijna niet meer te onderscheiden zijn van binnenmeubelen. Kies jouw trend: ga je voor Oosters, Romantisch of Tropisch?

Trend 1: Asia Mania
Laat je inspireren door de mysterieuze sferen uit het Verre Oosten en verander je tuin in een oase van rust en gezelligheid. Lees meer over Tuintrend Asia Mania

Trend 2: Razend Romantisch
Een veranda of overdekt terras leent zich goed voor het maken van je eigen buitenkamer. Met deze landelijk romantische sfeer waan je je al snel in een vakantiehuis in de Provence. Lees meer over Tuintrend Razend Romantisch

Trend 3: Très Tropicana
Wel of geen zon; met de juiste decoraties ontstaat vanzelf een tropische sfeer op je terras. Felle accenten in fuchsia, paars, geel en groen doen de stoere tuinmeubelen ‘opleven’ en creëren een vrolijke ambiance. Lees meer over tuintrend Très Tropicana

Bron: Perscentrum Wonen

Wel of geen zon; met de juiste decoraties ontstaat vanzelf een tropische sfeer op je terras. Felle accenten in fuchsia, paars, geel en groen doen de stoere tuinmeubelen ‘opleven’ en creëren een vrolijke ambiance. En waarom altijd een witte, beige of zwarte parasol? Ga voor een knalroze exemplaar, voor een zomers effect. Door de roze sierpotten te vullen met knalroze violen ontstaat een explosie van kleur. Dat haalt toch een ultiem vakantiegevoel naar boven?! Alleen al door die felle kleuren lijkt het op het Tropicana-terras een paar graden warmer.

De Let me glow garden heeft een rustige, natuurlijke basis en een duidelijke, strakke vormgeving. De gebruikte materialen – basic en naturel – dragen bij aan het rustgevende, vriendelijke karakter van deze tuin, net als het zachte, vriendelijke kleurenpalet. Denk aan wit, donkergrijs, grijsgroen en zachte pasteltinten.

De verrassing zit m in de toepassing van extreem felle kleuraccenten op onverwachte plekken; de strakke vijverrand is bijvoorbeeld fluorescerend oranje. De energie spat ervan af! Doordat de fluortinten subtiel en gedoseerd toegepast worden, behoudt de tuin zijn rustgevende uitstraling. De beplanting bestaat uit een basis van (grijs)groene bladplanten. In de strakke borders wordt gewerkt met dégradé effecten (kleurverloop) door de toepassing van planten die in een grote kleurvariëteit verkrijgbaar zijn.

De Be happy garden gaat nog een stap verder in natuurlijkheid. Het beleven van klein geluk staat centraal in deze natuurlijke, fantasierijke tuin. De vier elementen – aarde, water, vuur en lucht – zorgen voor een harmonieuze, bijna paradijselijke beleving. Door de zichtbare aarde tussen de planten in de border krijg je bijvoorbeeld zin om met je handen in de aarde te wroeten. De paden zijn half verhard met boomschorssnippers, waardoor het contact met de aarde voelbaar is. Lucht komt vanzelf aanwaaien – vang het eens onder een glazen stolp. Vuur en water zijn vertegenwoordigd in de vorm van een vuurplek en decoratieve vazen met water en waterplanten.

Het kleurenpalet van de Be happy garden is puur natuur: lichte en donkere groentinten, natuurlijke bruintinten en rustgevend wit. Blauwpaars en geelgroen worden toegepast als accentkleuren. De gebruikte materialen hebben een robuuste, natuurlijke uitstraling en een interessante structuur. De borders in de Be happy garden staan vol met veel verschillende planten, waaronder schaduwplanten die de tuin een bosachtige uitstraling geven. Her en der kom je groepjes bloeiende planten tegen. De bloemetjes zijn klein en hebben een ongecultiveerde uitstraling. Uit alles blijkt: de natuur is een bron van inspiratie!

Een overzichtelijke buitenruimte waarin je helemaal tot rust kan komen. De tuintrend Sobriety staat voor focus. In de tuin worden niet tien verschillende ideeën verwezenlijkt, maar één krachtig idee. De focus ligt bijvoorbeeld op het thema structuur, maar het kan ook iets heel anders zijn.

Als er maar een focus is op een centraal thema. Alle elementen in de tuin staan in dienst van dat thema van de vormgeving tot de meubels.

Bij deze trend passen krachtige vormen en natuurlijke materialen, maar als de functie erom vraagt worden ook hoogwaardige kunststoffen gebruikt. De meubels zijn altijd comfortabel en zorgen voor een geborgen gevoel. Dat wordt nog eens versterkt door de natuurlijke beplanting die vanzelfsprekend naadloos aansluit op het centrale thema van de tuin.