Heerlijk buiten eten, loungen, dansen en sjansen! Lekker genieten van de zon, de lange dagen en zwoele nachten. Maak het extra gezellig en decoreer het terras, de tuin en het balkon volgens een van de drie nieuwste outdoor trends Mexicaanse Fiësta, Urban Garden Party of Toscaans Familiefeest voor aankomende zomer. Wij maken er een feestje van, kom je ook! Design meubelen geven het terras een stadse en moderne look terwijl de comfortabele zitkussens en de handige bijzettafels zorgen voor extra luxe. Met deze outdoor collectie van Concept Chair kun je de hele dag heerlijk genieten van het buitenleven. De strakke vormgeving van de buitentafel en stoelen geeft het terras een moderne uitstraling. Een feestelijk gevoel krijg je door te dekken met hip buitenservies van Rostimepal in zwart-wit en dit te combineren met natuurlijke materialen zoals een houten slaschaal, slabestek en rieten afdekhoedjes voor de glazen. Vergeet ook de sfeerverlichting niet want met de kleine windlichtjes met betonnen voet van Leen Bakker geef je deze urban garden party nog meer sfeer.

Het tuinseizoen is losgebarsten. Planten, snoeien, wieden, bemesten, water geven, het terras en balkon inrichten… je kunt buiten fijn aan de slag. Laat je bij het zoeken naar ideeën voor de inrichting eens inspireren door de tuintrends van 2015: ‘Unexpected Wild’, ‘Eco Luxe’ en ‘The Happy Life’. Een beetje wild en natuurlijk, rustig en luxueus of vrolijk en kleurrijk. Welke stijl past het best bij jou? 

Het tuinseizoen is losgebarsten. Planten, snoeien, wieden, bemesten, water geven, het terras en balkon inrichten… je kunt buiten fijn aan de slag. Laat je bij het zoeken naar ideeën voor de inrichting eens inspireren door de tuintrends van 2015: ‘Unexpected Wild’, ‘Eco Luxe’ en ‘The Happy Life’. Een beetje wild en natuurlijk, rustig en luxueus of vrolijk en kleurrijk. Welke stijl past het best bij jou? 

We kunnen er niet meer omheen… de tuin is dit seizoen het verlengde van je woonkamer en komt in vele vormen. Van loungehoek, buitenkeuken tot romantisch bistrosetje. Geniet ook ’s avonds van deze extra ruimte met de prachtige snoerloze buitenlampen van Gacoli. 

De Golden Age Garden - oud in een nieuw jasje De wereld verandert razendsnel. Daarom grijpen we graag terug op het verleden waarin alles nog overzichtelijk was. We zijn nostalgisch. Maar het oude kopiëren we niet zomaar, we halen er elementen uit die we in een nieuw jasje steken. Door ze uit te vergroten, te veranderen of soms alleen details te gebruiken.

De 16de en 17de eeuw staan momenteel volop in de belangstelling. Vooral onze Gouden Eeuw spreekt tot de verbeelding. Dat leidt in de tuin tot hernieuwde aandacht voor klassieke elementen zoals pilaren, kapitelen en grote vormen. We laten ons weer inspireren door klassieke tuinbeplanting in elegante en decoratieve vormen.

Ook laten we ons inspireren door ons koloniale verleden en de etnische invloeden uit exotische gebieden. We geven een eigentijdse, vrije interpretatie van de rijkdom uit de tijd van de VOC. Daarom benutten we grote potten en vazen op voet, decoratief vlechtwerk en inlegwerk, gouden en koperen details, zowel glanzend als mat. Kortom: we zijn toe aan een decoratieve tuin die zijn wortels heeft in onze Gouden Eeuw. De Golden Age Garden.

Vormen
Klassieke en romantische vormen, vaak uitvergroot. Nieuw maar toch vertrouwd.

Materialen
Luxe, kwalitatief hoogwaardige materialen: natuursteen, donker hout, goud- en koperkleurig metaal, vlechtwerk, luxe kunststof.

Dessins
Historische dessins, portretten van historische meesterschilders. Exotische dessins zoals batik, ikat, vlechtpatronen en dierenhuiden. Vaak in duotone en op een luxe manier uitgevoerd.

Kleuren
Hernieuwde aandacht voor zwart maar dan wel met een hoogglans oppervlak. Daarnaast warme naturellen, aangevuld met goud en koper. Als kleuraccenten benutten we de rijke kleuren van halfedelstenen zoals smaragd, agaat en tijgeroog.

Planten
Planten die in sierlijke vormen geknipt kunnen worden zoals buxus (Colour your Life, plant van de maand maart 2014). Zwarte bladpunten worden gecombineerd met elegante bloemen zoals de lelie en de iris. Planten met donker blad zoals de Heuchera (Colour your Life, plant van de maand mei 2014). Ook Strelitzia staat prachtig.

Tegenover de ene trend staat soms haaks een andere. Niks nostalgie: hedendaags moet het zijn. Modern, vernieuwend, verrassend. We gaan op zoek naar nieuwe vormgeving. Naar nieuw ritme, een nieuwe harmonie, nieuwe vlakverdeling en beweging. En die vinden we in de Twisted Garden.

In deze tuin zien we een strakke vormgeving waarbij we spelen met hoogteverschillen, met zwevende vlakken en nieuw ritme. We zien er verrassende borders met een mono-type beplanting. Die bestrijkt hele vlakken die zich op een bijzondere manier tot elkaar verhouden.

De vormentaal van deze tuin gaat over verspringen, verschuiven, ombuigen, geometrie. We zien er positieve en negatieve vormen, verhoogde en verdiepte vormen – alles staat in dienst van een nieuwe ritme. In de Twisted Garden domineert de vorm. Materialen en kleuren voegen zich daarnaar en zijn relatief onopvallend, strak en functioneel.

Vormen
De vormen lijken uit verband: gebogen en gevouwen, sterk en ritmisch, zes- en achtkantig.

Materialen
Gladde constructieve materialen: metaal, kunststof, glad natuursteen, glad hout.

Dessins
Geometrische patronen die doen denken aan tangram-patronen.

Kleuren
Geen opvallend kleurgebruik. Wit heeft de hoofdrol. We zien limegroene tinten aangevuld met grijze en bruine naturellen.

Planten
Planten met compact blad waardoor ze goed in een strakke vorm te snoeien zijn zoals de Asarum en de Ilex. We zien er compacte grassoorten en hangplanten voor verticale beplanting. Pennesetum, hosta, phloxen* en pluim-Hydrangea* (* Colour your Life, plant van de maand mei 2014).

Onder invloed van de economische, sociale, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen verandert de tijdgeest. En onder invloed van die tijdgeest ontwikkelen zich ook smaakvoorkeuren bij consumenten. Zelfs waarden die we aanhangen kunnen hierdoor (licht) verschuiven.

Daarom onderzoekt Tuinbranche Nederland iedere vijf jaar de tuinbeleving van de Nederlandse consument. De tuintrends zijn op dit onderzoek gebaseerd. In die trendtuinen vindt ook de vertaling plaats van het onderzoek naar waarden- en stijltrends. Het samenvoegen van deze twee onderzoeken geeft een beeld van de (toekomstige) smaak van de tuinconsument. De ontwikkelingen voor komend jaar richten zich op drie typen tuiniers: het zogenoemde gele tuintype, het blauwe tuintype en het blauw-groene tuintype.

Het gele tuintype, de sociale buitengenieter
Het gele type tuinbezitter houdt van decoreren en gezelligheid in de tuin en heeft daarom ook vaak een groot terras of meerdere terrassen. Hij houdt niet echt van tuinieren, maar wil wel ‘instant-tuinieren’ – met kruiden, tomaten-plantjes, frambozen en kleine fruitplanten. Dit type consu­ment vindt ook dieren in de tuin steeds interessanter. Bij deze sociale buitengenieter past de tuintrend Biotope Garden.

Het blauwe tuintype, de tuinperfectionist
Het blauwe type tuinbezitter heeft verstand van tuinieren en de tuin is vaak onder architectuur aangelegd. Dit type tuinier wil zich ook graag met zijn tuin onderscheiden en houdt ook van bijzondere producten, design, uniekheid en bijzondere planten. De tuintrend Twisted Garden past bij dit blauwe type tuinier.

Het blauw-groene tuintype, de trotse tuinbezitter
Dit type tuinier houdt van tuinieren, vindt zijn tuin bijzonder en is er trots op. Blauw-groene tuiniers hebben vaker dan de andere types buxushagen of -haagjes in de tuin. Zij weten ook veel van planten en laten zich graag bij een tuincentrum informeren. Daar zij vaker aan vaste waarden hechten, past de tuintrend Golden Age Garden goed bij hen.

Tuinbeleving
We zien dat de relatie natuurbeleving en duurzaamheid enerzijds en de eigen tuin anderzijds met name geldt voor de blauwe, blauw-groene en groene tuintypes. Zij zijn bewust bezig met biodiversiteit in de tuin, met dier- vriendelijke planten en producten. De eigen tuin waarderen alle types nog steeds met een 7,5.

Een natuurlijke tuin, waarin planten centraal staan. In de Biotope Garden vormen planten en kleine tuindieren een schijnbaar ongecultiveerd, harmonieus paradijs. Als in een groene oase, waar we contact maken met de natuur, waarin we ons gezond voelen.

De Biotope Garden heeft een licht verwilderde uitstraling. De gangbare regels gelden er niet, de natuur heeft er vrij spel. Toch is de uitstraling van deze tuin niet armoedig, want kostbare, natuurlijke materialen zorgen er voor een luxe en uniek karakter. In deze tuin krijgen waardevolle steensoorten zoals marmer een plaats, voor het terras en het meubilair. Er is plaats voor koper en andere metaalsoorten die er op een nieuwe, vindingrijke manier worden toegepast.

De diversiteit aan planten zorgt in deze tuin voor een uitstraling van natuurlijke rijkdom. We zien er eetbare en diervriendelijke planten in borders maar ook in pot. Hangende plantenbakken zijn terug van weggeweest. In de tuin zien we allerlei behuizingen voor kleine dieren.

Vormen
We zien natuurlijke en ambachtelijke vormen, hand-gemaakt, onregelmatig, gestapelde vormen van verschillende materialen, met afgeronde hoeken. In de tuin staan constructieve en stoere objecten die laten zien hoe iets is gemaakt, met de naden naar buiten.

Materialen
Natuurlijke, ruwe materialen zoals hout, natuursteen, leisteen, marmer en marmerimitaties, halfedelstenen, koper, fossielen en natuurlijk textiel met een uitstraling van canvas en linnen.

Dessins
Patronen rechtstreeks uit de natuur. Denk aan bladmotieven, vlinders, vogels en marmerdessins.

Kleuren
Een combinatie van blauwgroene tinten met een fris natuurlijk geelgroen. Daarnaast accenten van warmbruin, koper en zalmoranje.

Planten
In de Biotope Garden vinden we vooral planten met een natuurlijke, haast rommelige uitstraling, zoals Amaranthus, varens, Saltolina of Astilbe (Colour­ your Life, plant van de maand mei 2014) of Digitalis (Colour your Life, plant van de maand mei 2014). Ook is er volop plaats voor sedum­soorten.

Een veranda of overdekt terras leent zich goed voor het maken van je eigen buitenkamer. Met deze landelijk romantische sfeer waan je je al snel in een vakantiehuis in de Provence. De bank is gemaakt van gevlochten materiaal dat bestand is tegen ons vochtige klimaat. De gecapitonneerde rugkussens geven de bank een chique uitstraling. Door te spelen met pastelkleuren in blauw en groen haak je in op de nieuwste woontrends. Combineer verschillende dessins met elkaar en stem de kleur van het buitenkleed af op de sierkussens. Er ontstaat een rijk voorjaarsgevoel met white wash accessoires en stoere potten met bloeiende planten die in overvloed worden toegepast. Lekker landelijk loungen!