Het voorjaar kan niet vroeg genoeg beginnen. De tuincentra ogen verleidelijker dan ooit, bijvoorbeeld omdat de tuin letterlijk op de huiskamer gaat lijken. Fauteuils, oosterse vloerkleden, gordijnen en ingelijste decoraties bepalen het beeld. Ook een andere inrichting is mogelijk, bijvoorbeeld binnen de moderne design-tuinstroming vol hightech. Verder is een revival gaande van stijlen uit de jaren zeventig vol kleurrijke meubels en gekke nouveautés, zoals een parasol in boomvorm. Los daarvan is een duidelijke religietrend waarneembaar, zelfs met tuinaltaartjes. Wat hebben deze vier verschillende tuintrends nog meer te bieden?

Nieuwe tuintrends ontspruiten aan de tijdgeest. In haar trendrapport 2006 signaleert de Stichting Tuinpromotie Nederland (STN) dat een toenemend aantal Nederlanders meent dat de maatschappij verhardt. Daarom vertonen steeds grotere groepen de neiging om bescherming te zoeken tegen de buitenwereld. Dit resulteert niet alleen in een zoektocht naar nieuwe vormen van contact en gemeenschapszin, maar ook naar een eigen levensovertuiging of religie. Verder beïnvloeden ook technologische ontwikkelingen de tuin, bijvoorbeeld de draadloze bediening van apparatuur. Volgens de STN wordt de tijdgeest verder sterk bepaald door de wens dat alles voor bijna iedereen bereikbaar moet zijn: geld, luxe, roem, schoonheid en ook een bijzondere tuin.

Er is zeker geen sprake van een en dezelfde tuintrend voor iedereen. In deze individualistische tijden worden veel mensen op uiteenlopende wijze beïnvloed door de omstandigheden. Toch zijn velen in te delen bij een bepaald type tuinier. Deze indeling is ondermeer afhankelijk van de vraag of je de persoonlijkheid bezit voor een echte leeftuin, voor een pronkgaarde of voor een spiritueel hof van Eden enzovoorts. Voor iedere specifieke groep is een tuin vol trendnieuws gesignaleerd.

Dress Up Your Garden
De nieuwe tuinstijl Dress Up Your Garden weerspiegelt dat luxe en schoonheid tegenwoordig bereikbaar zijn voor een veel grotere groep dan vroeger. Zij doet haar naam zelfs letterlijk eer aan. Dat geldt niet alleen voor de borders, ogend als luxe corsages door alle bloemrijke gewassen zoals hortensias en tulpen, maar ook voor de rest van de tuin; rijkelijk versiert met kralen, wanddecoraties en dessins op de muren. Een ware buitenkamer ontstaat wanneer de tuin letterlijk wordt gestoffeerd met gordijnen en oosterse vloerkleden. De fauteuils, schemerlampen en kussens completeren het geheel. Gelukkig is vrijwel alles - behalve veel kussens - bestand tegen een fikse regenbui. De meeste comfortabele banken, zoals van Philip Starck, de tuinschemerlampen en zelfs de oosterse kleden uit tuincentra zijn tegenwoordig van kunststof of geplastificeerd.

Volgens de STN is de Dress Up Your Garden ideaal voor mensen die hun tuin duidelijk zien als een gebruiksruimte en net zoveel comfort willen als in de woonkamer. Ze houden van een groot terras met tafel en stoelen en veel kleurrijke accessoires. Groene vingers zal een groot aantal niet snel krijgen, omdat de tijd, interesse en kennis ontbreken. Maar gelukkig bestaat veel ongecompliceerd bloeiend groen.

Estranged Garden
Deze meest avant-gardistische tuinstijl dankt haar naam aan de grappige, vervreemdende elementen. Voorbeelden van dergelijke conversation starters zijn een parasol in de vorm van een boom met bladeren en weerbestendige posters met groentaferelen. Dit alles vrolijk gecombineerd met echte natuur, waar soms iets opmerkelijks mee aan de hand is, zoals buxusstruiken in gebruik als tuintafel.

De plastic meubels en accessoires passen in de seventies-retrostijl door hun organische vormen en kleuren zoals oranje, grasgroen en hardroze. De hippe dessins uit dezelfde periode zijn eveneens terug van weggeweest. Deze vrolijke buitenwereld valt vooral in de smaak bij de internetgeneratie. Die kickt op de snelle, vluchtige, grappige en opvallende tuinmeubels en accessoires, die redelijk uniek lijken te zijn.

Verder kiezen zij vaak voor kanten-klare groenoplossingen in de vorm van veel potten met bijvoorbeeld buxus boompjes en coniferen. Daarnaast houden ze van bloeiende planten. Liefst met grote bladeren en bloemen, gekleurd in typische jaren-zeventigtinten, zoals oranje en paars.

Transparant Garden
Een nieuwe tuintrend vol met transparante materialen, bijvoorbeeld windschermen van plexiglas en plantenbakken en bloempotten van glas. De benaming Transparant Garden heeft verder te maken met de vele lichtpunten in de tuin en bovenal met het overzichtelijke karakter van het strakke moderne ontwerp.

Deze tuintrend leent vooral stijlkenmerken van luxe kantoren en werkkamers. Dat geldt bijvoorbeeld voor het futuristische lijnenspel, bereikt door ingebouwde verlichting die vaak voornamelijk een decoratieve functie heeft. Deze lampen zijn verwerkt in terrastegels en in bloembakken. Samen met de muziek en luifels kan dit alles vaak op afstand bediend worden. In zon tuin past uiteraard ook een draadloze internetverbinding.

Bij de vele luxe designmeubels en accessoires in deze tuin vormen zwart, wit en chroom de basiskleuren. Felle fluorescerende tinten zijn de blikvangers van deze tuin. Ze harmoniëren met planten met duidelijke vormen: groot blad en krachtige bloem. Deze worden afgewisseld met meer fijne planten met kleine bloemetjes en met siergrassen.

De bezitter van zon tuin houdt van tuinieren, maar besteedt het ontwerp en de aanleg vaak uit aan professionals.

Ritual Garden
Deze tuintrend slaat vooral aan bij de rustzoekers, zeker wanneer zij spiritualiteit op prijs stellen. De Ritual Garden bezit bijzondere rustplekken voor bezinning en contact met de natuur, bijvoorbeeld door middel van hagen, specifieke bomen, waterpartijen en warm gekleurde borders. In dit type tuin duiken soms persoonlijke altaartjes op, compleet met boeddhabeelden. Onder beschutte verandas, of andere overkappingen, wapperen gordijnen, weerklinken mysterieuze windgongs en verspreiden geurbranders aromatherapeutische geuren. Uiteraard branden veel kaarsen vlakbij of op oosters getinte meubels, zowel in koloniale- als in Japanse stijlen. Verder beleeft de jaren zeventig zitkuil haar comeback.

De gebruikte materialen zijn kwalitatief hoogwaardig en van natuurlijke herkomst: hout, bewerkt metaal, steen in de vorm van artistieke tegels en veel katoen en linnen.

De bezitters van de Ritual Garden stoppen veel tijd en bezieling in het tuinieren. In hun tuin groeit een grote verscheidenheid aan gewassen, die op zeer eigenzinnige wijze worden gekozen. De planten passen bijvoorbeeld bij de persoonlijke horoscoop of bij de eigen hoogte- en dieptepunten, bijvoorbeeld geboortebomen of treurwilgen. Ook worden gewassen gekozen omdat hun namen toepasselijk zijn. Een belangrijke overeenkomst is dat de kleuren van de bloemen vrijwel altijd warm en harmonieus zijn.

Welke van de vier tuinstijlen verder de boventoon zal voeren is niet te zeggen. Veel zal afhangen van persoonlijke voorkeuren. In toenemende mate speelt dit laatste de hoofdrol.>

Bron Tuinweb pers

Dit type tuinbezitter ziet de tuin als een plek waar natuur en cultuur samenkomen. Hij heeft behoefte aan versimpeling van het bestaan, door zich te spiegelen aan de natuur. Persoonlijke eigenschappen worden geprojecteerd op planten en andere producten in de tuin. Hij zoekt inspiratie uit verschillende windstreken en andere werelden.

De ideale tuin voor deze tuinbezitters is de Mix Garden. Hier komen elementen uit verschillende exotische culturen samen. Ze worden gecombineerd met Hollandse dingen en krijgen daardoor een verrassende uitstraling. De materialen zijn ambachtelijk en doorleefd (metaal, blik, keramiek) en de plantenkleuren donkergroen in combinatie met felle, exotische kleuren.

DISCOVERY GARDEN
Voor deze tuinliefhebber draait het allemaal om de natuur. Hij is gefascineerd door de krachten en de diversiteit van de natuur en vraagt zich af hoe hij optimaal hiervan kan genieten. Hij heeft veel kennis van planten en ziet zijn tuin als een visitekaartje.

In zijn Discovery Garden komt de bewondering voor de natuur tot uiting in de natuurlijke, vaak licht verweerde materialen met een romantische uitstraling. Alle elementen zijn met liefde en aandacht bijeengezocht. Er heerst harmonie in de tuin. De kleuren zijn natuurlijke harmonische groentinten met frisse, romantische bloemkleuren.

SIMPLE GARDEN
Deze tuinbezitter heeft een tuin die wordt gebruikt als prettige en gezellige leefruimte. Hij is, samen met zijn gezin, bezig met eenvoudige, leuke en verrassende dingen - zoals het (af en toe) oogsten en zaaien van groenten en kruiden. Vooral het samen bezig zijn is belangrijk.

Dit type tuinbezitter voelt zich thuis in de Simple Garden, een vrolijke en kleurrijke tuin met een wat landelijke uitstraling. De tuin staat vol creatieve en persoonlijke vondsten en er worden totaal verschillende materialen met elkaar gecombineerd, zoals verweerd beton en gedessineerd textiel.

WILD GARDEN
De ze perfectionistische tuinbezitter is eigenzinnig en dat komt tot uiting in zijn tuin. Hij wil een krachtige, imponerende en contrastrijke tuin, met onderscheidende en hoogwaardige producten. Opvallend is dat structuur en verwildering hand in hand gaan: de strakke, eigen regels, mogen doorbroken worden.

De Wild Garden heeft veel natuurlijke, robuuste en opvallende materialen. Er is een duidelijk concept, maar op afgebakende plekken heeft de natuur ook vrij spel. Veel contrast: tussen licht en donker, tussen strak en wild, tussen gecultiveerd en ruw. De kleuren zijn groen, wit en (donker)purper.