4636
De tuintrends van 2020
Gepubliceerd: 17-12-2019 Laatste update: 25-12-2019

Tuinbranche Nederland presenteert de drie tuintrends van 2020:Inner Retreat, Blended Culturesen Street Savage. De trends zijn vertaald naar drie voorbeeldtuinen die laten zien dat duurzaamheid, biodiversiteit en watervriendelijkheid ook eigentijds vormgegeven kunnen worden. Overtollig regenwater loopt snel weg (geen plasvorming), er is volop ruimte voor groen (ook fijn voor vlinders, vogels en insecten) en materialen worden hergebruikt. De trendtuinen dienen ter inspiratiemet als doeleen groene en gezonde woonomgevingvoor mens en dier.

 
Inner Retreat

tuintrends-2020-inner-retreat-01.jpg

inspiratiebrochures1.png

De trend Inner Retreat staat in het teken van onthaasten. In de tuin zorgt bijvoorbeeld een houten vlondervoor rust en eenheid. In ovaalvormige uitsparingen zijn borders aangelegd en een vijver. In deze tuintrend zul je geen heftige kleuren of extreme vormen aantreffen. De hangmanden met planten aan de pergola geven de tuin een intieme en extra groene uitstraling. Deplantenmet fijne blad- en stengelstructuren vormendebuffer tussen de drukke buitenwereld en de behoefte aan rust.Het gebruik van wittinten en transparante materialen versterkenhetkalmerendeffect. Tijdens regenbuien kan het hemelwater eenvoudig wegvloeienin de borders, vijver en via de openingen van de vlonder. De tuin biedt ook een warm welkom aan vogels, vlinders, bijen en andere bestuivers.

Blended Cultures

tuintrends-2020-blended-cultures-0tuintrends-2020-inner-retreat-01.jpg

De digitalisering verbreedt en versmalt onze wereld waardoor we neiging hebben om in een eigen bubbel, met enkel gelijkgestemden, te leven. Deze trendBlended Culturesdoorbreekt dit en laat grenzen vervagen.In dezevoorbeeldtuin vind je daarom een mix van materialen, werelden en culturen. Ook is plaats voor een zeer bonte mix van verschillende planten. Die zijn onder meer terug te vinden in een groene wand. Natuurtinten spelen met de felle accentkleuren. Zo krijgt een kas een exotische uitstraling door de ruiten te voorzien van kleurfolie. Meubels en accessoires zijn een mix van lokaalen globaal en geven een vrolijke, ongedwongen en folkloristische sfeer. Planten, zowel inheems als exotisch, zijn aantrekkelijk voor tuindieren en insecten. Hemelwater wordt opgevangen in regentonnen of kan direct de bodem inzakken in de royale borders.

 Street Savage

tuintrends-2020-street-savage-01.jpg

De trend Street Savage zorgt voor alles behalve een geijkte plaatje. Imperfectie en vrijheid vormen het uitgangspunt. In dezevoorbeeldtuin is dat vertaalt naar een onconventionele uitstraling met invloeden uit de hiphopscene en van de straat. De industriële meubels (om op te chillen) en pottenzijn gemaakt van gerecyclede materialen en de schuttingen zijn beschilderd met graffiti. Op de grond ligt halfverharding (Black Sparkle). Dat geeft een streetlook maar, in tegenstelling tot een betonnenvloer, kan het regenwater wel direct de bodem in zakken.Plantenstaanveelal in potten in vrolijke kleuren. Door te kiezen voor nectarrijk groenkunnen vlinders, bijen en andere bestuivers volop toehappen.

De voorbeeldtuinen zijn gratis te bezoeken bij Tuincentrum Huiting in Vianen (U).

Fotocredit: Tuinbranche Nederland/Maayke de Ridder
Aanvullende gegevens:
Tuinontwerper: Wim Wijsman i.o.v. Tuinbranche Nederland
Realisatie: Wim Wijsman en Huiting Hoveniersbedrijf  
Mede mogelijk gemaakt door Griffioen Wassenaar, Capi Europe, Woodvision, Van der Leeden Mandwerk, Martens, Ter Steege, Edelman, Michel Oprey, Rijnbeek en Huiting Groep.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide