1314
Zo creëer je een duurzame tuin waar je jarenlang plezier van hebt
Gepubliceerd: 20-05-2019

Een duurzame tuin ziet er hetzelfde uit als een prachtige plek in de natuur en is daarom een lust voor het oog. En niet alleen dat. Met een duurzame tuin creëer je ook een ecologische tuin met hergebruik van water, het aantrekken van dieren en insecten en zo min mogelijk afval. En natuurlijk plaats je er onbespoten planten. Zo draag je met je eigen tuin bij aan de biodiversiteit van de natuur in je omgeving. Bovendien is de duurzame tuin door het ecologische evenwicht ook onderhoudsarm. Maar hoe richt je zo’n duurzame tuin in? We zettende belangrijkste elementen even op een rij.

 

duurzame-tuin-1.png

WIN-VLOERKLEED.png

De basis: een natuurlijke look
De duurzame tuin ziet er uit als een mooie plek in de natuur. Je plaatst er inheemse planten en bloemen, oftewel die ook in jouw regio voorkomen. Woon je in de duinen? Dan kan het bijvoorbeeld heel fraai zijn om dezelfde grassoorten of schelpen in je tuin te plaatsen. Kortom je stemt de tuin af op de natuurlijke habitat. Zo vormt je tuin een mooi harmonisch geheel met de omgeving.

Je kiest voor natuurlijke materialen die je ook in de natuur zou tegenkomen. Bijvoorbeeld een kleine rotsvijver met wat waterplanten of mos. En natuurlijk plaats je er ecologische planten die niet bespoten zijn met gif en een gelaagde begroeiing net zoals in de natuur. Houd ook rekening met de bodem en weersomstandigheden bij de aanleg van je tuin.

Trek lokale dieren en insecten aan
Ook de lokale flora en fauna kun je laten meeprofiteren van jouw tuin. Gooi gesnoeide takken en bladeren niet weg, maar maak er een takkenwal van en leg de bladeren op een hoop. Hier kunnen allerlei kleine dieren en insecten zich in nestelen of verschuilen. Plaats duurzame vogelvoederhuisjes en waterbakjes voor de vogels.En plaats zeker ook een kleine bijenkorf of insectenhotel.

Minimaliseer het afval
In de duurzame tuin gebruik je alleen duurzame materialen. Dit zijn materialen die biologisch afbreekbaar zijn of die je kunt hergebruiken. Ook materialen die lang meegaan behoren tot de duurzame materialen. Zo kun je bijvoorbeeld kunstgras kopen: dit gaat een levenlang mee en zorgt voor minder onderhoud. Ook je tuinafval verwerk je weer in je tuin. Maak daarvoor een composthoop en gooi het dode blad in de winter op de aarde om te composteren. Dit vermeng je in het voorjaar met de aarde voor een gezonde bodem. Zo heb je geen afval in je tuin. 

Groendak op je aanbouw of schuur
Met een groendak op een aanbouw van je huis of de tuinschuur geef je je tuin een extra groene uitstraling. Je koopt hiervoor een kant-en-klaar systeem waarin je substraat en grassoorten of Sedum plaatst. Het verbetert de luchtkwaliteit en isoleert je dak. Daarnaast zijn er nog veel andere voordelen.

De bodem en waterhergebruik
Een goede bodem is de basis voor je tuin. Gebruik dus je eigen humus om de bodem te bemesten en laat blad- en plantenresten rustig verteren. Houd de bodem bedekt, gebruik groenbemesters en eventueel ecologische bestrijdingsmiddelen. Kies je voor lokale planten, dan hebben die nauwelijks water nodig. Dat bespaart al flink wat water. Vang het regenwater op in een ton en gebruik het voor je potten en plantenbakken.

Je planten dragen bij aan een betere luchtkwaliteit doordat ze fijnstof uit de lucht opvangen. Ook zorgen ze voor koelte in een warme zomer en een betere filtratie van het grondwater. Belangrijke redenen dus om voor iets anders te kiezen dan een volledig stenen ruimte.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide