1551
Tuintips
Gepubliceerd: 01-10-2012 Laatste update: 25-04-2017

De meeste onderhoudswerkzaamheden zult u al uitgevoerd hebben. Het wachten is op het nieuwe seizoen. U kunt al wel onkruid verwijderen, nog steeds heesters en bomen (ver)planten, leirozen snoeien, klimop snoeien en nestkastjes schoonmaken en ophangen.

Voorzichtig beginnen met snoeien!
Hagen van meidoorn, beuk en veldesdoorn kunnen bij vorstvrij weer worden gesnoeid. Snoei druif, kiwi en blauweregen (Wisteria) ruim voor eind februari. Ook knotbomen nu snoeien. Haal eventuele sneeuw van coniferen met opgaande takken. Die kunnen anders uitbuigen en breken. Controleer overwinterende kuipplanten op ongedierte. Overwinterende fuchsias nu snoeien. Zorg voor een opening in het ijs op de vijver (niet hakken, het gat erin smelten met een keteltje heet water). Oud blad bij klimop verwijderen. Boombanden controleren.

Nog een paar tips
Neem de tijd om u rustig op het komende tuinseizoen voor te bereiden. Vraag catalogi aan, kijk gereedschap na, laat eventueel slijpen. Een nieuw tuinplan maken? Dat kan nu prima. Controleer kuipplanten op aantastingen (vooral dopluis) en geef zonodig iets water. Niet over een bevroren gazon lopen. Uiterlijk eind deze maand druif, kiwi en blauweregen snoeien. Ook fruitbomen kunnen worden gesnoeid. Niet snoeien tijdens vorst. Kalk strooien om verzuring tegen te gaan, is een echt januarikarweitje.

Zet nu, voor broodnodige kleur, wat bloeiende Primulas en violen op de tuintafel. Deze planten kunnen best wat kou verdragen, maar gaat het streng vriezen, zet ze dan even in de schuur.

Soms hangt nu al het voorjaar in de lucht. Vooral de koolmezen laten zich horen. Hang nu nestkastjes op, zodat ze straks in jouw tuin een gezinnetje kunnen stichten.

Tuin veranderen of aanleggen? Wacht niet te lang, maar ga nu plannen en afspraken maken. Laat als het nodig is de grasmaaier en de snoeischaar slijpen.

Bij zacht weer kun je het oude, soms zwarte blad van de kerstroos (Helleborus hybriden) afknippen. Al snel verschijnen de nieuwe, groene bladeren.

Zelf zaaien? Haal dan alvast zaai- en stekgrond en een speciale zaaibak in huis. Kijk in de schappen bij Intratuin welke soorten je wilt gaan zaaien. De afbeelding van de plant en de zaai-instructies staan op het zakje zaad.

Het tuinseizoen staat nu echt voor de deur. Als het al weken niet echt gevroren heeft, kun je beginnen met de tuin te bemesten.

Fruitbomen zoals appel en peer kunnen als het niet vriest, worden gesnoeid. Haal elkaar kruisende takken weg en zorg dat zon en wind in de kroon van de boom vrij spel hebben.. Fruitsoorten met een steenvrucht zoals pruimen en kersen worden pas na de bloesem gesnoeid.

Zie je nu overal sneeuwklokjes en krokussen bloeien en ben jij ze vergeten te planten? Zet dan in je agenda -in de maand september- dat je deze bolletjes moet kopen. tip: Je kunt deze bolletjes nu ook bloeiend aanschaffen. Zet ze in potten op de tuintafel. Na de bloei verwijder je het plastic potje en zet je het kluitje in de volle grond.

Een meer dan spectaculaire winterbloeier is de camelia. Ze zijn nu vaak bloeiend verkrijgbaar. Plant deze wintergroene heester op een luwe plek op het westen of het noorden waar de ochtendzon de struik niet kan bereiken.

Kuipplanten die binnen overwinteren houden van frisse lucht. Zet daarom op een mooie dag het raam open. Nu de zon steeds meer kracht krijgt, hebben deze planten meer water nodig. Ook kun je beginnen met ze te verpotten. Gebruik hiervoor bij voorkeur speciale kuipplantengrond.

In huis heb je wekenlang plezier van bloeiende orchideeën. Deze decoratieve binnenplant is er in verschillende tinten. Phalaenopsis is er zelfs in een mini-uitvoering.

Geef kuipplanten die in huis of in de kas overwinteren van tijd tot tijd water. Zorg vooral dat de aarde in de pot niet helemaal uitdroogt.

Als het niet vriest en er geen strenge vorst wordt voorspeld, kun je nu de leilinden snoeien. Is er voor dit klusje een ladder nodig zorg dan dat deze goed stevig staat.

Loop, als het heeft gevroren of heeft gesneeuwd, zo weinig mogelijk over het gazon.

Ziet de woonkamer of werkplek er zonder kerstboom maar kaaltjes en ongezellig uit, kijk dan bij Intratuin voor een grote binnenplant. Geen groene vingers? Kies dan voor een Spathiphyllum, want deze plant stelt heel weinig eisen.

Het terras ziet er meteen gezellig uit als je het opvrolijkt met bloeiende bolgewassen. Narcissen en hyacinten kunnen zelfs een graadje nachtvorst verdragen. Het staat altijd leuk om ze met bloeiende violen in dezelfde kleur te combineren.

In plaats van een boeket kun je ook een mandje met bloeiende Kaapse violen of Cyclamen vullen. Heel mooi is het om de planten in een pot te zetten in dezelfde tint als de bloemen.

Wil je dit jaar iets anders in je tuin kies dan voor bijzondere eenjarige planten. Bij Intratuin vind je nu al een enorme collectie zaden van allerlei prachtige soorten. Vanaf februari en maart kun je ze dan in huis of in een kasje zaaien.

Ben je dol op koken? Dan kun je een pot tijm of een laurierboompje aanschaffen. Zet de plant buiten. Gaat het vriezen, zoek dan voor deze kruiden een koele plek in huis of zet de planten tijdelijk in de schuur.

In een zachte winter verschijnen nu de bloemen van de kerstroos (Helleborus hybriden). De plant bloeit vooral in de kleuren roze tot diep purper. Het is een makkelijke vaste plant die tot ver in april bloeit.

Als het niet vriest kun je bomen planten. Vergeet niet om aan de kant waar de meeste wind vandaan komt (zuidwesten) een boompaal te zetten. Bind hem vervolgens met speciaal band aan de boom. Zet je een rij dezelfde bomen? Zorg dan dat de boompalen overal op dezelfde hoogte staan en bevestig ook het boomband steeds op dezelfde hoogte

Bron: Intratuin

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids