08
za, aug

In mei kun je de lente bijna ruiken. De blaadjes verschijnen nu ook aan de bomen en het lijkt af en toe wel zomer. Pas op, tot halverwege deze maand kan nachtvorst nog echt toeslaan!

Zet rond vaste planten zoals flox, ridderspoor en pioenrozen speciale plantensteunen. Gaat de plant nog flink groeien, gebruik dan een systeem waarbij u de ring of steun steeds een stukje hoger kunt zetten.

Vijverplanten kunnen nu worden uitgezet. Weinig ruimte? Maak dan een mini vijver in een houten kuip. Voor zon ondiep vijvertje zijn er waterleliesoorten die op een geringe diepte kunnen staan. Plant ze in speciale vijvergrond en zet ze in een vijvermandje.

Twijfels over het water in de vijver? Neem dan een watermonster en ga daarmee voor deskundig advies naar Intratuin.

In de volle grond zaaien van eenjarige planten en het inzaaien van een gazon kan nog steeds.

Zomerbollen zoals Dahlia, gladiool en lelie kunnen in de volle grond en in potten worden gezet.

Na half mei, als de ijsheiligen voorbij zijn, kunnen kuipplanten en eenjarige zomerbloeiers naar buiten. Kies hiervoor een bewolkte dag, want ook planten kunnen van teveel zonlicht last van verbrandingverschijnselen hebben.

Leuk zijn gedecoreerde haken om uw hanging basket aan te hangen. Er zijn haken die u met schroeven kunt bevestigen en er zijn er die u kunt klemmen.

Zet een regenton onder de goot om gratis water voor de tuin en uw planten in potten en bakken op te vangen. Er zijn regentonnen van hout en van kunststof.

Handig zijn de voedingstabletten die u maar één keer per seizoen in de aarde bij de plant hoeft te steken. Vergeet vooral de planten in potten en in hanging baskets niet.

Veel schaduw op uw terras of balkon? Zet dan bijvoorbeeld Hosta, vlijtig liesje en klimop in potten.

Heeft u een zonnig terras of balkon en weinig ruimte in de tuin? Zet dan kruiden in potten en bakken. Ze zijn behalve decoratief ook heel lekker om in de keuken te gebruiken. Heel eigentijds staan lavendel, rozemarijn en salie in witte of grijze potten.

Na half mei kunt u Buxushagen en Buxusvormen in model knippen. Heel handig is om hiervoor de speciale Intratuin Buxusschaar te gebruiken.

Ook andere haagsoorten zoals beuk en liguster kunnen nu worden gesnoeid.

Bron: Intratuin

Een regenachtige dag in juni is prima geschikt om de kamerplanten eens buiten te zetten. De plant frist daar lekker van op en het blad is na een flinke bui meteen stofvrij.

Tweejarige planten zoals vingerhoedskruid (Digitalis), stokroos (Alcea) en Judaspenning (Lunaria) kunnen vanaf deze maand meteen in de volle grond worden gezaaid. Zorg bij droog weer dat de zaailingen voldoende water krijgen.

Dahlias beginnen nu flink te groeien. Zet daarom nu alvast een steuntje rond de plant. Hiervoor zijn speciale ringen verkrijgbaar.

Een gazon kan niet zonder voeding. Strooi de meststof bij voorkeur op een regenachtige dag.

Ziet het water er in de vijver er niet helder uit, installeer dan een filterset met een UV-lamp. Al binnen enkele weken is het water weer mooi helder. Vraag vakkundig advies aan het team van een Intratuin vestiging bij u in de buurt.

Voorjaarsbloeiende struiken zoals krentenboom, sering en Forsythia kunnen, nu ze uitgebloeid zijn, in model worden gesnoeid. Gebruik voor dikke takken een takkenschaar of een speciaal zaagje.

De uitgebloeide bloemen van rhododendron kunt u met een draaiende beweging verwijderen.

Bij Intratuin kunt u alle accessoires vinden om van uw balkon en terras extra gezellig te maken. Decoratieve windlichten, comfortabele tuinkussens, vrolijke lampions en stijlvolle potten en bakken zorgen meteen voor sfeer.

Probeer zoveel mogelijk hagen voor de langste dag - 21 juni - te knippen. Na die snoeibeurt zal de heg weer mooi uitlopen. Vergeet bij droog weer niet de haag eens extra water te geven.

Voor kinderen is een badje in de tuin een feest. Op het gazon kunt u het kinderbadje het beste na enkele dagen verplaatsen om kale plekken in het gras te voorkomen.

Kuipplanten, eenjarige zomerbloeiers en hanging baskets kunnen nu wel wat voeding gebruiken. Er zijn vloeibare meststoffen die u in het gietwater kunt oplossen en er zijn speciale voedingstabletten die u bij de plant in de aarde kunt steken.

U geniet ook in de avonduren van uw vijver met drijvende verlichtingsbollen.

Een kuipplant of boompje dat op een stammetje is gekweekt, kan bij storm omwaaien. Zet zon plant daarom in een brede pot of bak waarop de wind nauwelijks vat heeft.

Vakantie in uw eigen tuin? Met een hangmat waant u zich meteen in ver land.

Bron: Intratuin

Maai het gras in de zomer niet te kort om verbranding door felle zon te voorkomen. Een maaihoogte van 3 tot 5 cm is prima.

Door regelmatig de uitgebloeide bloemen uit eenjarige zomerbloeiers, vaste planten en doorbloeiende rozen te knippen ontstaat een rijkere en langere bloei.

Geef rozen deze maand een extra bemesting met speciale rozenmest.

Geef hanging baskets bij droog, warm weer s morgens en s avonds water.

Grasmaaisel kan tussen de borderplanten worden verspreid. Dankzij het laagje gras droogt de grond niet zo snel uit en krijgt onkruid minder kans.

Veel vaste planten, zoals tuingeraniums en vrouwenmantel, kunnen na de bloei flink teruggeknipt worden. Ze zullen daarna weer uitlopen en voor de tweede keer gaan bloeien.

Bind de lange scheuten en ranken van klimplanten tijdig aan om ze in goede banen te leiden.

Haal regelmatig overtollige draadwieren en kroos uit de vijver voordat ze een plaag worden.

Zet planten met geurende bloemen in de tuin als er nog een plaatsje vrij is.

Tweejarige planten kunnen deze maand gezaaid worden. Zaai op een apart bedje, in september kunnen de jonge plantjes op hun definitieve plek worden gezet.

Bron: Intratuin

Ontdek je nog lege plekken in de border, dan is dit de goede tijd om de gaten op te vullen met bloeiende vaste planten of vaste planten die nog gaan bloeien zoals aster, Gaura, hemelsleutel (Sedum), Japanse anemoon en monnikskap (Aconitum). Geef dahlias steun in de vorm van plantenringen, plantensteunen, plantstakes of bamboestokken. Op die manier blijven de planten ook in de wind en na een regenbui overeind.

Herfsttijloos, cyclamen en andere bolgewassen die in de nazomer en de herfst bloeien kun je nu planten.

De pompoenen groeien nog een tijdje door. Geef regelmatig water en haal bladeren weg die de zon beletten om op de pompoenen te schijnen.

Snoei coniferenhaag deze maand voor de tweede keer. Zorg dat de haag aan bovenzijde smaller wordt, zodat het licht ook op de onderste takken valt. De haag wordt er mooier door, zeker als je ook nog speciale voeding geeft, bijvoorbeeld Pokon Tuinvital coniferenvoeding.

Van veel planten kun je nu zaad winnen om later zelf te zaaien of te ruilen. Bewaar de zaden in papieren enveloppen op een koele, droge plaats.

Ga ook deze maand door met onkruid wieden. De aanhouder wint!

Geraniums (Pelargonium) kun je nu stekken. Doop de stekken in stekpoeder en zet ze in potjes met speciale stekgrond.

Augustus is een goede maand om coniferen en andere groenblijvende heesters te planten of te verplanten. Na het planten wel veel water geven!

Je kunt stoppen met het bemesten van kuipplanten, omdat ze nu minder snel groeien. Kuipplanten beginnen zich langzamerhand voor te bereiden op hun rustperiode.

Bron: Intratuin

Druiven rijpen nog beter in de volle zon. Haal daarom de bladeren weg die de zon verhinderen om op de trossen te schijnen.

Deze maand kun je bollen planten. Plant de bollen van de kievitsbloem (Fritillaria meleagris) zo snel mogelijk om te voorkomen dat de bolletjes uitdrogen.

September is een prima maand om een nieuw gazon te zaaien. De temperaturen zijn nog vrij hoog, zodat de zaden goed zullen kiemen. Ook kale plekken in een bestaand gazon kunnen worden ingezaaid.

Lege plekken in de border kun je opvullen met aster, prachtkaars (Gaura), herfstanemoon en hemelsleutel (Sedum). Hanging baskets geef je een oppepper met eenjarige planten die nog een tijd doorbloeien zoals Petunia en vlijtig liesje.

Kuipplanten groeien bijna niet meer. Daarom hoef je geen plantenvoeding meer te geven. Blijf wel water geven.

Voeg compostversneller toe aan het groenafval in de compostcontainer toe. Het afval zal hierdoor sneller omgezet worden in compost.

Bloemen voor een boeket uit de tuin kun je het beste s morgens vroeg knippen of snijden.

September is een gunstige maand voor het planten van groenblijvende bomen en heesters. Ze hebben nog genoeg tijd om goed te wortelen voor de winter invalt.

Tweejarige planten als viooltjes en vergeet-mij-nietjes die volgend jaar bloeien, kun je vast op hun plek zetten.

Hoge asters blijven na een regenbui of stormachtig weer overeind als je ze steun geeft in de vorm van plantstakes, plantringen of tonkinstokken.

Maak nestkastjes schoon. Er is vast een vogel die het kastje gebruikt om te overnachten.

Pluk pompoenen en kalebassen als het steeltje makkelijk loslaat.

Wacht niet te lang met het oogsten van courgettes. Kleine courgettes zijn veel smakelijker dan grote courgettes.

Schaf een terrashaard aan je s avonds graag zo lang mogelijk in de tuin zit.

Bron: Intratuin

De hanging basket hoeft nog lang niet de schuur in. Beplant het mandje met klimop. Klimop is een prima wintergroene basis. Reserveer het middelste gedeelte voor een estafette van bloeiende planten. Tip: Laat de bloeiende planten in hun pot staan, zodat ze makkelijk vervangen kunnen worden als het mooiste eraf is.

Asters zijn de hoofdrolspelers in de oktoberborder. Ze geven de najaarsborder kleur en lokken vlinders de tuin in. Asters plant je nu in volle bloei. Tip: Hoge soorten blijven overeind als je er een plantensteun bij zet.

Abutilon, Brugmansia, Fuchsia, geranium (Pelargonium), Lantana, Solanum, Tibouchina en andere vorstgevoelige planten moeten voor de eerste nachtvorst naar binnen. Geef de planten een koele, vorstvrije ruimte.

Door een net over de vijver te spannen voorkom je dat er bladeren in het water terechtkomen. Bladeren die in de vijver dwarrelen, zakken naar de bodem en gaan rotten. Dit proces gaat ten koste van de kwaliteit van het water.

Plant bolletjes die jaar in, jaar uit op dezelfde plaats kunnen blijven staan, onder bladverliezende bomen en struiken. Ze zullen ieder voorjaar bloeien op het moment dat de bomen en struiken nog kaal zijn.

Plant deze maand ook bollen in potten en bakken. Een grote potscherf op het afvoergat onderin voorkomt dat het gat verstopt raakt. Het is belangrijk dat het water makkelijk weg kan lopen.

Sluit alle buitenkranen af voor de vorst invalt.

Sla vast een voorraad materialen in waarmee je de planten tegen vorst kunt beschermen. Vliesdoek is prima voor het inpakken van planten als camelia, noppenfolie is perfect voor het inpakken van potten en bakken.

Zet voor de binnenplanten altijd een gieter water klaar. Water op kamertemperatuur is veel beter voor de planten dan ijskoud water dat net uit de kraan komt.

Je geniet de komende maanden nog meer van de tuin als je nu tuinverlichting installeert. Bij Intratuin koop je complete sets die makkelijk te installeren zijn.

De komende maanden zijn ideaal voor het plaatsen van een nieuwe omheining. Bij Intratuin vind je ze in alle vormen en stijlen, van natuurschermen van wilg of bamboe tot houten schermen en gaaspanelen.

Bron: Intratuin

Pak bij strenge vorst de potten en bakken op het terras en balkon in met noppenfolie om te voorkomen dat de kluit door en door bevriest. Snoei de druif rond oud en nieuw. Stel het uit als het vriest.

Als de winter echt doorzet, wordt het tijd om de vogels te voeren. Bij Intratuin vind je de handigste en leukste accessoires voor het serveren van voer, van voedertafel tot voersilo en appelhouder. Tip: Ook aan de haken van de hanging baskets kun je pindakorfjes en vetbollen hangen.

Om te voorkomen dat de vogels alle hulstbessen opeten, kun je begin van de maand al wat takken met bessen afknippen en in vochtig zand bewaren tot het versieren voor de kerst begint.

Plaats een speciale ijsvrijhouder in de vijver. Gaat het straks vriezen, dan vriest de vijver dankzij de ijsvrijhouder niet helemaal dicht. Het is belangrijk dat een deel van de vijver open blijft, zodat vissen en planten voldoende zuurstof tot hun beschikking hebben.

Koop je een kerstboom met kluit die je later in de tuin wilt zetten, zet de boom dan pas vlak voor kerst binnen. Geef regelmatig water, waaraan je plantenvoeding toevoegt. Dat is goed voor de conditie van de boom.

Met orchideeën geef je je huis een exotisch accent. Ze zijn makkelijker dan je misschien denkt. Zet ze op een lichte plek in de woonkamer en geef regelmatig onthard water (gekookt leidingwater) op kamertemperatuur en speciale orchideeënvoeding.

Schud dikke lagen sneeuw van coniferen en groenblijvende bomen en struiken om te voorkomen dat de takken beschadigen of zelfs afbreken. Haal ook sneeuw van hagen en snoeivormen van Buxus en Taxus om de vorm mooi te houden.

Plant bij vorstvrij weer een winterbloeiende boom of struik zoals bijvoorbeeld Prunus subhirtella Autumnalis en Viburnum x bodnantense Dawn.

Bescherm stamrozen tegen vorst door stro rond het oculatiepunt pal onder de kroon aan te brengen. Touw houdt het stro op zn plaats.

Bron: Intratuin

Afgevallen blad vormt een goede bodembedekking (mulch) tussen de struiken. U kunt het ook composteren. Zorg dat er geen blad in de vijver waait (net erover). Hark het van het gazon en haal het ook weg bij groenblijvende vaste planten. Voor bladverliezende bomen, heesters en klimplanten begint nu de planttijd.

Nog steeds gras maaien. Boombanden controleren. Winterdek over gevoelige vaste en andere planten aanbrengen. De laatste kuipplanten nu ook binnen zetten. Dakgoten schoonmaken (inwaaiend blad!).

De meeste onderhoudswerkzaamheden zult u al uitgevoerd hebben. Het wachten is op het nieuwe seizoen. U kunt al wel onkruid verwijderen, nog steeds heesters en bomen (ver)planten, leirozen snoeien, klimop snoeien en nestkastjes schoonmaken en ophangen.

Voorzichtig beginnen met snoeien!
Hagen van meidoorn, beuk en veldesdoorn kunnen bij vorstvrij weer worden gesnoeid. Snoei druif, kiwi en blauweregen (Wisteria) ruim voor eind februari. Ook knotbomen nu snoeien. Haal eventuele sneeuw van coniferen met opgaande takken. Die kunnen anders uitbuigen en breken. Controleer overwinterende kuipplanten op ongedierte. Overwinterende fuchsias nu snoeien. Zorg voor een opening in het ijs op de vijver (niet hakken, het gat erin smelten met een keteltje heet water). Oud blad bij klimop verwijderen. Boombanden controleren.

Nog een paar tips
Neem de tijd om u rustig op het komende tuinseizoen voor te bereiden. Vraag catalogi aan, kijk gereedschap na, laat eventueel slijpen. Een nieuw tuinplan maken? Dat kan nu prima. Controleer kuipplanten op aantastingen (vooral dopluis) en geef zonodig iets water. Niet over een bevroren gazon lopen. Uiterlijk eind deze maand druif, kiwi en blauweregen snoeien. Ook fruitbomen kunnen worden gesnoeid. Niet snoeien tijdens vorst. Kalk strooien om verzuring tegen te gaan, is een echt januarikarweitje.

Zet nu, voor broodnodige kleur, wat bloeiende Primulas en violen op de tuintafel. Deze planten kunnen best wat kou verdragen, maar gaat het streng vriezen, zet ze dan even in de schuur.

Soms hangt nu al het voorjaar in de lucht. Vooral de koolmezen laten zich horen. Hang nu nestkastjes op, zodat ze straks in jouw tuin een gezinnetje kunnen stichten.

Tuin veranderen of aanleggen? Wacht niet te lang, maar ga nu plannen en afspraken maken. Laat als het nodig is de grasmaaier en de snoeischaar slijpen.

Bij zacht weer kun je het oude, soms zwarte blad van de kerstroos (Helleborus hybriden) afknippen. Al snel verschijnen de nieuwe, groene bladeren.

Zelf zaaien? Haal dan alvast zaai- en stekgrond en een speciale zaaibak in huis. Kijk in de schappen bij Intratuin welke soorten je wilt gaan zaaien. De afbeelding van de plant en de zaai-instructies staan op het zakje zaad.

Het tuinseizoen staat nu echt voor de deur. Als het al weken niet echt gevroren heeft, kun je beginnen met de tuin te bemesten.

Fruitbomen zoals appel en peer kunnen als het niet vriest, worden gesnoeid. Haal elkaar kruisende takken weg en zorg dat zon en wind in de kroon van de boom vrij spel hebben.. Fruitsoorten met een steenvrucht zoals pruimen en kersen worden pas na de bloesem gesnoeid.

Zie je nu overal sneeuwklokjes en krokussen bloeien en ben jij ze vergeten te planten? Zet dan in je agenda -in de maand september- dat je deze bolletjes moet kopen. tip: Je kunt deze bolletjes nu ook bloeiend aanschaffen. Zet ze in potten op de tuintafel. Na de bloei verwijder je het plastic potje en zet je het kluitje in de volle grond.

Een meer dan spectaculaire winterbloeier is de camelia. Ze zijn nu vaak bloeiend verkrijgbaar. Plant deze wintergroene heester op een luwe plek op het westen of het noorden waar de ochtendzon de struik niet kan bereiken.

Kuipplanten die binnen overwinteren houden van frisse lucht. Zet daarom op een mooie dag het raam open. Nu de zon steeds meer kracht krijgt, hebben deze planten meer water nodig. Ook kun je beginnen met ze te verpotten. Gebruik hiervoor bij voorkeur speciale kuipplantengrond.

In huis heb je wekenlang plezier van bloeiende orchideeën. Deze decoratieve binnenplant is er in verschillende tinten. Phalaenopsis is er zelfs in een mini-uitvoering.

Geef kuipplanten die in huis of in de kas overwinteren van tijd tot tijd water. Zorg vooral dat de aarde in de pot niet helemaal uitdroogt.

Als het niet vriest en er geen strenge vorst wordt voorspeld, kun je nu de leilinden snoeien. Is er voor dit klusje een ladder nodig zorg dan dat deze goed stevig staat.

Loop, als het heeft gevroren of heeft gesneeuwd, zo weinig mogelijk over het gazon.

Ziet de woonkamer of werkplek er zonder kerstboom maar kaaltjes en ongezellig uit, kijk dan bij Intratuin voor een grote binnenplant. Geen groene vingers? Kies dan voor een Spathiphyllum, want deze plant stelt heel weinig eisen.

Het terras ziet er meteen gezellig uit als je het opvrolijkt met bloeiende bolgewassen. Narcissen en hyacinten kunnen zelfs een graadje nachtvorst verdragen. Het staat altijd leuk om ze met bloeiende violen in dezelfde kleur te combineren.

In plaats van een boeket kun je ook een mandje met bloeiende Kaapse violen of Cyclamen vullen. Heel mooi is het om de planten in een pot te zetten in dezelfde tint als de bloemen.

Wil je dit jaar iets anders in je tuin kies dan voor bijzondere eenjarige planten. Bij Intratuin vind je nu al een enorme collectie zaden van allerlei prachtige soorten. Vanaf februari en maart kun je ze dan in huis of in een kasje zaaien.

Ben je dol op koken? Dan kun je een pot tijm of een laurierboompje aanschaffen. Zet de plant buiten. Gaat het vriezen, zoek dan voor deze kruiden een koele plek in huis of zet de planten tijdelijk in de schuur.

In een zachte winter verschijnen nu de bloemen van de kerstroos (Helleborus hybriden). De plant bloeit vooral in de kleuren roze tot diep purper. Het is een makkelijke vaste plant die tot ver in april bloeit.

Als het niet vriest kun je bomen planten. Vergeet niet om aan de kant waar de meeste wind vandaan komt (zuidwesten) een boompaal te zetten. Bind hem vervolgens met speciaal band aan de boom. Zet je een rij dezelfde bomen? Zorg dan dat de boompalen overal op dezelfde hoogte staan en bevestig ook het boomband steeds op dezelfde hoogte

Bron: Intratuin