Afgevallen blad vormt een goede bodembedekking (mulch) tussen de struiken. U kunt het ook composteren. Zorg dat er geen blad in de vijver waait (net erover). Hark het van het gazon en haal het ook weg bij groenblijvende vaste planten. Voor bladverliezende bomen, heesters en klimplanten begint nu de planttijd.

Nog steeds gras maaien. Boombanden controleren. Winterdek over gevoelige vaste en andere planten aanbrengen. De laatste kuipplanten nu ook binnen zetten. Dakgoten schoonmaken (inwaaiend blad!).

De meeste onderhoudswerkzaamheden zult u al uitgevoerd hebben. Het wachten is op het nieuwe seizoen. U kunt al wel onkruid verwijderen, nog steeds heesters en bomen (ver)planten, leirozen snoeien, klimop snoeien en nestkastjes schoonmaken en ophangen.

Voorzichtig beginnen met snoeien!
Hagen van meidoorn, beuk en veldesdoorn kunnen bij vorstvrij weer worden gesnoeid. Snoei druif, kiwi en blauweregen (Wisteria) ruim voor eind februari. Ook knotbomen nu snoeien. Haal eventuele sneeuw van coniferen met opgaande takken. Die kunnen anders uitbuigen en breken. Controleer overwinterende kuipplanten op ongedierte. Overwinterende fuchsias nu snoeien. Zorg voor een opening in het ijs op de vijver (niet hakken, het gat erin smelten met een keteltje heet water). Oud blad bij klimop verwijderen. Boombanden controleren.

Nog een paar tips
Neem de tijd om u rustig op het komende tuinseizoen voor te bereiden. Vraag catalogi aan, kijk gereedschap na, laat eventueel slijpen. Een nieuw tuinplan maken? Dat kan nu prima. Controleer kuipplanten op aantastingen (vooral dopluis) en geef zonodig iets water. Niet over een bevroren gazon lopen. Uiterlijk eind deze maand druif, kiwi en blauweregen snoeien. Ook fruitbomen kunnen worden gesnoeid. Niet snoeien tijdens vorst. Kalk strooien om verzuring tegen te gaan, is een echt januarikarweitje.

Zet nu, voor broodnodige kleur, wat bloeiende Primulas en violen op de tuintafel. Deze planten kunnen best wat kou verdragen, maar gaat het streng vriezen, zet ze dan even in de schuur.

Soms hangt nu al het voorjaar in de lucht. Vooral de koolmezen laten zich horen. Hang nu nestkastjes op, zodat ze straks in jouw tuin een gezinnetje kunnen stichten.

Tuin veranderen of aanleggen? Wacht niet te lang, maar ga nu plannen en afspraken maken. Laat als het nodig is de grasmaaier en de snoeischaar slijpen.

Bij zacht weer kun je het oude, soms zwarte blad van de kerstroos (Helleborus hybriden) afknippen. Al snel verschijnen de nieuwe, groene bladeren.

Zelf zaaien? Haal dan alvast zaai- en stekgrond en een speciale zaaibak in huis. Kijk in de schappen bij Intratuin welke soorten je wilt gaan zaaien. De afbeelding van de plant en de zaai-instructies staan op het zakje zaad.

Het tuinseizoen staat nu echt voor de deur. Als het al weken niet echt gevroren heeft, kun je beginnen met de tuin te bemesten.

Fruitbomen zoals appel en peer kunnen als het niet vriest, worden gesnoeid. Haal elkaar kruisende takken weg en zorg dat zon en wind in de kroon van de boom vrij spel hebben.. Fruitsoorten met een steenvrucht zoals pruimen en kersen worden pas na de bloesem gesnoeid.

Zie je nu overal sneeuwklokjes en krokussen bloeien en ben jij ze vergeten te planten? Zet dan in je agenda -in de maand september- dat je deze bolletjes moet kopen. tip: Je kunt deze bolletjes nu ook bloeiend aanschaffen. Zet ze in potten op de tuintafel. Na de bloei verwijder je het plastic potje en zet je het kluitje in de volle grond.

Een meer dan spectaculaire winterbloeier is de camelia. Ze zijn nu vaak bloeiend verkrijgbaar. Plant deze wintergroene heester op een luwe plek op het westen of het noorden waar de ochtendzon de struik niet kan bereiken.

Kuipplanten die binnen overwinteren houden van frisse lucht. Zet daarom op een mooie dag het raam open. Nu de zon steeds meer kracht krijgt, hebben deze planten meer water nodig. Ook kun je beginnen met ze te verpotten. Gebruik hiervoor bij voorkeur speciale kuipplantengrond.

In huis heb je wekenlang plezier van bloeiende orchideeën. Deze decoratieve binnenplant is er in verschillende tinten. Phalaenopsis is er zelfs in een mini-uitvoering.

Geef kuipplanten die in huis of in de kas overwinteren van tijd tot tijd water. Zorg vooral dat de aarde in de pot niet helemaal uitdroogt.

Als het niet vriest en er geen strenge vorst wordt voorspeld, kun je nu de leilinden snoeien. Is er voor dit klusje een ladder nodig zorg dan dat deze goed stevig staat.

Loop, als het heeft gevroren of heeft gesneeuwd, zo weinig mogelijk over het gazon.

Ziet de woonkamer of werkplek er zonder kerstboom maar kaaltjes en ongezellig uit, kijk dan bij Intratuin voor een grote binnenplant. Geen groene vingers? Kies dan voor een Spathiphyllum, want deze plant stelt heel weinig eisen.

Het terras ziet er meteen gezellig uit als je het opvrolijkt met bloeiende bolgewassen. Narcissen en hyacinten kunnen zelfs een graadje nachtvorst verdragen. Het staat altijd leuk om ze met bloeiende violen in dezelfde kleur te combineren.

In plaats van een boeket kun je ook een mandje met bloeiende Kaapse violen of Cyclamen vullen. Heel mooi is het om de planten in een pot te zetten in dezelfde tint als de bloemen.

Wil je dit jaar iets anders in je tuin kies dan voor bijzondere eenjarige planten. Bij Intratuin vind je nu al een enorme collectie zaden van allerlei prachtige soorten. Vanaf februari en maart kun je ze dan in huis of in een kasje zaaien.

Ben je dol op koken? Dan kun je een pot tijm of een laurierboompje aanschaffen. Zet de plant buiten. Gaat het vriezen, zoek dan voor deze kruiden een koele plek in huis of zet de planten tijdelijk in de schuur.

In een zachte winter verschijnen nu de bloemen van de kerstroos (Helleborus hybriden). De plant bloeit vooral in de kleuren roze tot diep purper. Het is een makkelijke vaste plant die tot ver in april bloeit.

Als het niet vriest kun je bomen planten. Vergeet niet om aan de kant waar de meeste wind vandaan komt (zuidwesten) een boompaal te zetten. Bind hem vervolgens met speciaal band aan de boom. Zet je een rij dezelfde bomen? Zorg dan dat de boompalen overal op dezelfde hoogte staan en bevestig ook het boomband steeds op dezelfde hoogte

Bron: Intratuin

De lente is nu echt begonnen en u kunt als de temperatuur overdag boven de 10 graden C. komt, gras inzaaien. Veel schaduw? Gebruik dan speciaal schaduw-gazonzaad. Bloeiende bolgewassen zoals hyacinten en blauwe druifjes zijn nu volop verkrijgbaar. Samen met violen en Primulas kunt u de leukste combinaties maken. Al deze planten trekken zich van een nachtvorstje niets aan.

Houten schuttingen, bestrating en houten tuinmeubilair worden stralend schoon met een speciaal middel tegen groene aanslag.

Tot ongeveer half april kunt u nog hagen zoals beuk en liguster planten. Vergeet niet bomen en hagen die u pas geplant heeft bij warm weer wat extra water te geven.

Vooral na een zonnige onbewolkte dag kan er nog nachtvorst voorkomen. Leg s avonds over de hortensias een stuk vliesdoek, zodat de bloemknoppen niet kunnen bevriezen.

Nog niet gemest? Strooi dan bij regenachtig weer mest langs hagen, bij bomen en rozen, op het gazon en de borders en vergeet ook de planten in potten en bakken niet. Het voorjaar is voor mesten een prima tijd, omdat dan de voedingstoffen optimaal door de beplanting wordt opgenomen.

Pluk het eerste piepkleine lentebosje uit de tuin. Een takje van de krentenboom, een blauw druifje en wat kievitsbloemetjes kunnen de concurrentie met elk groot boeket aan.

U kunt vaste planten die zich te uitbundig hebben uitgebreid, scheuren. Plant de buitenste, jongste delen opnieuw.

Zomerbollen kunnen vanaf deze maand in de volle grond en in potten worden gezet. De keuze in deze bollen is heel groot. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor uitbundig bloeiende Dahlias of vrolijke anemonen. Op de tuintafel is een klein bakje met geluksklaver (Oxalis) heel decoratief.

Zaai op een zonnige plek wat zonnebloemen, korenbloemen of heerlijk geurende Lathyrus. Deze eenjarige planten kunnen meteen op de plek van bestemming worden gezaaid.

Kuipplanten zoals oleanders en Fuchsia stellen wat frisse lucht zeer op prijs. Houd wel steeds het weerbericht in de gaten, want ze kunnen geen nachtvorst verdragen.

Om het onkruid tussen de bestrating weg te halen, kunt u een speciale staalborstel met lange steel of een onkruidkrabber gebruiken.

Pas de stijl van het terras of balkon aan bij het interieur. Het is dan net of het buitengebeuren bij de woonkamer wordt getrokken en het geheel maakt een nog evenwichtiger indruk.

Bron: Intratuin

Slechts één uurtje werken in de tuin maakt al veel verschil. Enkel een pad van onkruid ontdoen kan zeer effectief, behaaglijk en rustgevend zijn. Als je tenminste niet onderwijl nog tien andere klussen oppakt. Focus is in alles het sleutelwoord en zeker in de tuin. Dan hou je het leuk en overzichtelijk en blijf jij de regisseur.

Veel plezier-weinig werk
Heb je te weinig tijd en zin en weet je niet wat je met je tuin aan moet omdat je er bijvoorbeeld te weinig vanaf weet? Begin dan bijvoorbeeld met enkele leuke bladverliezende struiken zoals: Hydrangea paniculata (pluimhortensia), Caryopteris clandonensis (blauwe spirea) en Buddleja (vlinderstruik). Deze struiken zorgen al voor flink wat levendigheid en kleur. Het onderhoud bestaat uit: één keertje schoffelen per jaar en ze in het voorjaar afknippen tot 30 a 50 cm. boven de grond. Succes verzekerd!

Natuur in je achtertuin
Het is zinvol om te weten dat je tuin onmiddellijk meer leven aantrekt door middel van voldoende beschutting, bloemen en water (dat kan een vijver zijn maar een gevulde waterschaal volstaat ook). Plant je daarbij ook nog een boom en/of struik, dan wordt het helemaal feest. Op die manier haal je de natuur een beetje dichterbij waardoor het aangename besef ontstaat dat we deel uitmaken van een groter geheel. Als er meer aandacht en ruimte is voor leven en verscheidenheid dan heb je meteen een natuurlijke tuin. Ofwel een buitenruimte waar je enorm van kunt genieten zonder dat je daar nou al te veel voor hoeft te doen.

Gezellig roodborstje
De kans is groot dat je tijdens een van de tuinkarweitjes spontaan gezelschap krijgt van een roodborstje. Die zoekt zn toevlucht vaak in tuinen en houdt wel van een beetje gezelligheid. Bovendien waagt deze zangvogel zich dicht bij huizen en mensen. Met een beetje geluk hoor je hem of haar een deuntje zingen. Het ervaren van tuingenoegens zit in de kleine momenten.

Beestjes en mosjes horen erbij
Alles in de tuin heeft een reden. Elke plant lokt zn eigen insect. Zo trekken Salvias vanwege de vorm van de bloem uitsluitend hommels met een lange tong. Die samenhang tussen planten en dieren is onderdeel van de natuur dus maak je vooral niet druk om beestjes, onkruid en mos. Het hoort in een levende tuin waar mensen, dieren, insecten en planten graag vertoeven. Het zo begeerde in contact met de natuur zijn kun je dus prima in je eigen tuin ervaren. Zeker als je daar open voor staat en niet gaat bestrijden. Alle dieren in de tuin, dus ook slakken en luizen, oorwurmen en pissebedden, zijn van net zoveel waarde als bloemen en planten.

Flora en fauna dichtbij huis
Dieren zien geen erfafscheidingen. Hebben wij de neiging om onszelf achter schuttingen en hagen te verschuilen, al die kruipers, fladderaars en vogels ervaren de ruim vijf miljoen tuinen plus alle stads- én overige natuur als één geheel. Wie dus voor meer groen in de tuin, op het balkon of terras gaat, levert hieraan direct een belangrijke bijdrage. Voor steeds meer flora en fauna is de natuur rondom de bebouwing het belangrijkste leefgebied.

Insectenvriendelijke tuin
Laat af en toe de boel de boel en tuinier niet te netjes. Insecten houden van rommelige hoekjes. Plant lekker veel kruiden en laat af en toe in een hoekje eens een bos brandnetels staan. De vlinders zijn je dankbaar. Veel dagvlinders houden ook van rode, paarse en roze bloemen. Echte toppers zijn behalve de vlinderstruik Buddleja, ijzerhard

Verbena bonariensis, koninginnekruid Eupatourium, zonnehoed Echinacea, dropplant Agastache en asters Aster novi-belgii en de Aster novae-angliae. Variatie is voor veel insecten het sleutelwoord én open, enkelbladige bloemen. Daarvan zijn de meeldraden beter toegankelijk voor het stuifmeel en de bloembodem voor de nectar.

Bijen & vlinders
Minder bekende, leuke, onderhoudsvriendelijk struiken die o.a. geliefd zijn bij bijen- en vlinders en veel andere extras in huis hebben zoals bloemen en herfstkleur zijn: Colutea media Copper Beauty (blazenstruik), Amorpha canescens (Bastaard indigo), Cephalanthus occidentalis (kogelbloem), Enkianthus chinensis (pronkklokje). Daarnaast hebben de volgende selecties ook nog eens eetbare vruchtjes; Aronia prunifolia Nero (zwarte appelbes), Asimina triloba (roomappel), Lonicera caerulea kamtschatica (blauwe honingbes), Prunus maritima (strandpruim).

Lofzang op de onderhoudsvriendelijke tuin
Makkelijke, vaste planten binnen iedere groep vind je weer talloze selecties die je nooit in de steek laten zijn o.a. Nepeta (kattenkruid), Geranium (ooievaarsbek) (heel waardevol zijn vooral de laatbloeiende soorten en hybriden met wallichianum-, lambertii- en kishtvariense-bloed), Helenium (zonnekruid), Monarda (bergamotplant), Heuchera (purperklokje), Vernonia (grote composiet), Epimedium (elfenbloem), Lathyrus vernus (vaste pronkerwt), Gillenia trifoliata en varens. Vooral varens overleven ons allemaal. Of je nu 20 of 80 bent als je ze plant, verhuis je niet dan blijven ze een leven lang bij je. Andere meer specifieke aanraders zijn: Epimedium Frohnleiten Rudbeckia Goldsturm, Waldsteinia ternate, Sedum Matrona, Prunella grandiflora en Kalimeris incisa Blue Star.

Maak het jezelf makkelijk
Zolang de bodem bedekt is met planten krijgt onkruid minder kans. Bovendien is het beter voor het rijke bodemleven onder de grond. Daar huist namelijk een heel nuttige wereld van allerlei mini- kriebelbeestjes. Bijkomend voordeel: meer groen zorgt voor een betere wateropname na regen. Als 10 % van alle versteende tuinen transformeert naar meer levende, groene tuinen verdwijnt er jaarlijks ruim 30 miljoen m3 minder neerslag in het riool.

Bekende en makkelijk verkrijgbare wintergroene bodembedekkers zijn:

Vinca major of minor (maagdenpalm) en Pachysandra.

Leuke, niet-wintergroene bodembedekkers, die wel wat meer speurwerk vragen, zijn:

Sporobolus heterolepis (siergras, geurend),

Campanula symphiandra x ossetica (klokjesbloem),

Epimedium x perralchicum Nachfolger (elfenbloem),

Sedum Manoir de Gaudon (vetkruid)

Geranium x cantabrigiense St. Ola (ooievaarsbek, geurend blad, half wintergroen).

Groenblijvende bodembedekkers zijn o.a.

Vaccinium macrocarpon Piligrim (Cranberry voor compote), Trachelospermum jasminoides (geurende sterjasmijn, kan als klimmer of als kruiper gebruikt worden),

Sarcococca humilis (musthave plant voor iedereen, hemels aroma in hartje winter, doet het in diepe schaduw),

Lonicera crassifolia (kruipende kamperfoelie).