566
Hoe kan je de kwaliteit van tuinaarde testen?
Gepubliceerd: 06-04-2023

Hecht je veel waarde aan de uitstraling van je tuin? Dan heb je je mogelijk al verdiept in de nodige zaken die van invloed zijn op de uitstraling. Als je bijvoorbeeld naar de planten in je tuin kijkt, zie je dat de staat hiervan van veel factoren afhankelijk is. Je moet de planten op de juiste manier onderhouden, terwijl je ze ook op de juiste plek in je tuin moet zetten.

Dat is niet het enige dat van belang is. Nee, het is ook van belang dat je de juiste tuinaarde in je tuin gebruikt. Daarbij is het óók van belang dat je de tuinaarde in de juiste conditie houdt. Als je dat niet doet, moet je continu nieuwe tuinaarde bestellen. Dat is zonde van je geld, terwijl het niet heel lastig is om tuinaarde in de juiste conditie te houden.

Het belangrijkste hierbij is dat je de kwaliteit van tuinaarde op de juiste manier test. Aan de hand van die testuitkomst kun je vervolgens bepalen wat je precies met de tuinaarde kunt/moet doen. Hoe je de kwaliteit van tuinaarde precies kunt testen, vertellen we je graag hier.

Inpage_banner_Wonenonline_2023.png

Je moet eerst de pH-waarde meten

Ten eerste is het zaak om de pH-waarde van de tuinaarde te meten. Deze waarde geeft aan hoe zuur de grond is. Je wilt dat de bodem niet al te zuur is, aangezien dit van grote invloed is op de conditie van planten en struiken in je tuin.

Om de pH-waarde van de tuinaarde in je tuin te testen, heb je een speciaal testsetje nodig. Zo’n testje koop je bij bijvoorbeeld een tuincentrum of bouwmarkt. In dit setje vind je onder meer een reageerbuisje. Het is de bedoeling dat je dit buisje vult met tuinaarde uit je tuin.

Het advies is om op meerdere plekken in je tuin een kleine hoeveelheid tuinaarde te scheppen. Dit doe je in het reageerbuisje, waarna je de rest van de gebruiksaanwijzing kunt doorlopen. De kleur van het water – in het buisje – geeft uiteindelijk aan wat de pH-waarde van de tuinaarde is.

Ook de samenstelling is van belang

Ten tweede moet je goed kijken naar de samenstelling van de aarde in je tuin. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de tuinaarde bestaat uit een combinatie van zand, leem en/of klei. Om achter de exacte samenstelling te komen, moet je een kleine hoeveelheid tuinaarde in water en afwasmiddel in een doorzichtige pot doen.

Laat dit mengsel vervolgens een dag staan. Je ziet na één dag dat er meerdere lagen in de pot zijn ontstaan. De hoeveelheid lagen geeft duidelijk aan hoeveel zand, leem en kleigrond er in je tuin aanwezig is. Deze samenstelling kun je vervolgens afstemmen op de planten in je tuin.

Met andere woorden: de kwaliteit van de tuinaarde is van essentieel belang. Ga daarom direct op Tuinshop.nl op zoek naar de beste tuinaarde voor in jouw tuin.

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids