1211
Belangrijke aandachtspunten bij tuinaanleg
Gepubliceerd: 26-09-2019

Vaak wordt de aanleg van een nieuwe tuin onderschat. We hebben het dan niet alleen over de hoeveelheid tijd dat het kost om het werk uit te voeren, maar ook over aspecten van de tuin waarover je vooraf dient na te denken. Denk bijvoorbeeld aan voldoende afvoermogelijkheden voor het hemelwater of aan het selecteren van de juiste beplanting. In dit artikel helpen we je op weg door over deze zaken en een aantal andere belangrijke aandachtspunten bij tuinaanleg te bespreken. Doe er je voordeel mee!

 

Kies één tuinstijl

Om ervoor te zorgen dat je tuin een mooi geheel wordt, is het belangrijk om voor één tuinstijl te kiezen. Kies je bijvoorbeeld voor een mediterrane tuin om het echte vakantiegevoel te krijgen of heb je liever een klassieke tuin met veel groen en duidelijke scheidingslijnen?

WIN-VLOERKLEED.png

De tuinstijl die je kiest heeft gevolgen voor de materialen en het groen waarmee je de tuin inricht. Oriënteer je dus op de verschillende stijlen en let daarbij met name op je gevoel bij een stijl. Gaat je hart bij een bepaalde soort tuin sneller kloppen? Dan weet je dat je jouw tuinstijl gevonden hebt!

Tuinstijlen en tuinonderhoud

Nadat je een tuinstijl hebt gevonden, is het belangrijk om na te gaan hoe je een dergelijke tuin moet onderhouden en hoeveel tijd je daar ongeveer aan kwijt bent. In gezinnen met kinderen is er bijvoorbeeld vaak geen tijd om steeds weer alle struiken te snoeien en het gras te maaien.

Je kunt natuurlijk ook besluiten om het werk uit te besteden, maar verdiep je in dat geval in de kosten voor het uitbesteden van het tuinonderhoud. Zo kom je achteraf nooit voor nare verassingen te staan.

Vergeet de winterharde planten niet

Je ziet je tuin het hele jaar door, dus ook in de winter wil je dat je tuin er leuk bijstaat. Maak daarom een mix van groen dat alleen in bepaalde seizoenen bloeit en groen dat in de winter blijft doorbloeien. Het zal je verbazen dat winterharde beplanting bijzonder mooie kleuren kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan rode winterharde geraniums of de bodembedekker ‘MazusReptans’ die mooie paarse kleuren heeft.

Heb je kinderen? Kies dan niet voor giftige beplanting

Sommige beplanting is giftig. Dat soort groen wil je dus niet per ongeluk in je tuin zetten als je kinderen hebt. Vermijd in ieder geval deze soorten:

  • Hulst
  • Taxus
  • Doornappel

Deze planten kunnen in principe geen kwaad, alleen zit het gevaar in de kans dat kinderen bijvoorbeeld de blaadjes of besjes van de planten opeten. Doe daarom altijd onderzoek naar de beplanting die je in je tuin wilt poten!

Zorg voor voldoende afvoermogelijkheden

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun tuin voor een groot gedeelte te betegelen. Daardoor kan de afvoer van hemelwater een probleem worden. Het gevolg: een tuin die bij iedere fikse regenbui blank staat. Zorg er daarom voor dat je in ieder geval enkele stroken grond niet betegeld, zodat het water in de grond kan worden opgenomen. Daarnaast kun je de afvoer van de dakgoot op een grote regenton aansluiten. Dat scheelt al enorm veel water dat anders in de tuin terecht zou komen.

Een boom in de tuin? Kies voor bomen die klein blijven!

Het gebeurt nog vaak: mensen die een boom planten die binnen enkele jaren al te groot is. Vervolgens komen ze erachter dat het laten kappen van een boom vakmanschap is en dat de kosten al snel de boven de €1.000,- uitkomen.

Wil je per se een boom in je tuin? Kies dan voor een boomsoort die klein blijft. Voorbeelden hiervan zijn het Krentenboompje, de Duivelswandelstok en de Slangenbast-Esdoorn. Deze boomsoorten blijven doorgaans onder de 5 meter.

Zie niks over het hoofd: laat een tuinontwerp maken

Tot zover een aantal belangrijke aandachtspunten bij het aanleggen van je nieuwe tuin. Je hebt waarschijnlijk al door dat je met veel zaken rekening dient te houden, waardoor de kans groot is dat je iets over het hoofd ziet.

Daarom is het aan te raden om door een tuinontwerper een ontwerp voor je tuin te laten maken. Op die manier weet je zeker dat je geen belangrijke aspecten over het hoofd ziet. Bovendien kan een tuinontwerper je waardevolle adviezen geven en je op leuke tuinideeën brengen waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Een tuinontwerp laten maken kost doorgaans nog geen €1.000,-. Misschien lijkt dat op het eerste gezicht een hoop geld, maar als je bedenkt wat het kost om achteraf je tuin aan te moeten passen omdat je bepaalde zaken fout hebt aangepakt, is het een relatief klein bedrag.

De beste periode voor tuinaanleg

Besluit je om na het laten maken van een tuinontwerp het aanleggen van je nieuwe tuin uit te besteden? Dan is het belangrijk om de opdracht al in het najaar te verstrekken. Hoveniersbedrijven hebben het in het voorjaar en in de zomer namelijk enorm druk. Geef je in die periode een opdracht voor tuinaanleg? Dan is de kans groot dat je nieuwe tuin pas in het najaar wordt aangelegd en moet je maandenlang wachten voordat je van je tuin kunt genieten. Dat zou zonde zijn!

Meer advies over tuinontwerp en tuinaanleg?

Heb je na het lezen van dit artikel behoefte aan meer informatie over tuinontwerp en tuinaanleg? Neem dan vrijblijvend contact op met Aardoom Hoveniers. Als oudste hoveniersbedrijf van Nederland beschikt Aardoom over veel vakkennis om van jouw nieuwe tuin een droomtuin te maken!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide