954
4 tips tegen de eikenprocessierups
Gepubliceerd: 16-02-2022

De eikenprocessierups veroorzaakt de laatste jaren steeds meer overlast in Nederland. De brandharen van de rups zijn hier de voornaamste oorzaak van. Deze haren kunnen namelijk jeuk veroorzaken wanneer je ermee in aanraking komt. Reden genoeg om contact met deze haren te vermijden. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom zetten wij hier 4 tips tegen de eikenprocessierups op een rijtje.

1. Blijf uit de buurt van eiken
Wil je overlast door de processierups tot een minimum beperken? Blijf dan uit de buurt van eiken. Dit lijkt misschien een open deur, maar het is een goede tip tegen de eikenprocessierups. Deze rupsen zitten namelijk vooral in eikenbomen. Omdat eiken in Nederland veel voorkomen, is het niet altijd makkelijk om ze te ontwijken. Je kunt het beste van een afstandje kijken of er eiken in de buurt staan voordat je ergens heen loopt. Rust vooral ook niet uit onder een eikenboom. Doe je dit wel? Dan is de kans op jeuk en/of irritatie namelijk een stuk groter.

2. Bedek jouw lichaam
Jeuk en/of irritatie ontstaat als je in aanraking komt met de brandharen van de eikenprocessierups. Om de kans hierop te verkleinen, raden wij je aan jouw lichaam zo goed mogelijk te bedekken. Ga in de lente en zomer bijvoorbeeld niet in een korte broek en T-shirt wandelen in een gebied waar veel eiken staan. Dit is namelijk vragen om problemen. Als je toch in een gebied met veel eiken wandelt, is het verstandig armen, benen en ogen zoveel mogelijk te bedekken. Was jouw kleren na zo’n wandeling direct uit. Waarom? Omdat de brandharen van de rups achter kunnen blijven op jouw kleding. Hierdoor kun je alsnog een allergische reactie krijgen.

3. Verwijder nesten niet zelf
Heb je eikenbomen in jouw tuin staan? Dan kunnen hier ook processierupsen in zitten. Mogelijk zit er zelfs wel een nest in de boom. Om de overlast van de rups tot een minimum te beperken, wil je de rupsen vast en zeker bestrijden. Dit begrijpen wij maar al te goed, maar ga hier niet zelf mee aan de slag. Veel mensen hanteren namelijk een verkeerde aanpak, waardoor het probleem niet verholpen wordt. Schakel daarom altijd een professioneel bedrijf in voor processie rups bestrijding. In dat geval ben je vaak snel verlost van de eikenprocessierups.

4. Betstrijd eikenprocessierupsen preventief
Als je een nest met eikenprocessierupsen ontdekt hebt, laat je deze bestrijden door een professional. Om de kans op overlast in de toekomst tot een minimum te beperken, kun je zelf wel aan de slag gaan met preventieve eikenprocessierups bestrijding. Dit kun je het beste doen met behulp van nestkastjes en planten. Hiermee trek je namelijk de natuurlijke vijanden van de processierups aan, zoals de koolmees en sluipwesp. Zij eten deze rupsen, waardoor de kans op overlast een stuk kleiner wordt.

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids