GARDENA presenteerde in 2016 een wereldprimeur: het smart system voor de tuin. Via dit innovatief systeem stuur je met één app op je smartphone of tablet een robotmaaier en tuinbesproeiing aan. Je kunt echter ook waterpompen aansluiten of zien wat het laadniveau is van accu’s in het tuingereedschap. GARDENA breidt het smart system nu verder uit met een robotmaaier voor kleine gazons, een besproeiingscomputer met zes watergeefkanalen en een stekkerdoos voor bijvoorbeeld tuinverlichting. Bovendien kun je toezichtcamera’s aansluiten. 

Heb je een haag in de tuin? Dan wil je ‘m vast strak in model hebben. De nieuwe elektrische heggenscharen van GARDENA zijn geknipt voor dit klusje. Welk model je kiest, hangt af van de grootte van de haag. En hoewel het snoeien snel en soepeltjes verloopt, zul je na afloop wel het snoeiafval moeten opruimen. Goed nieuws: GARDENA presenteert een handige opvangzak die je eenvoudig aan de heggenschaar kunt bevestigen.

Als je een hoge boom wilt snoeien, houd je het liefste beide voeten veilig op de grond. Dankzij de nieuwe GARDENA StarCut kan dat: geen acrobatische toeren meer met ladders of wankele trapjes. Boven aan de lange steel zit een scherpe schaar waarmee je via een geïntegreerd treksysteem snel en eenvoudig snoeit. Om te voorkomen dat gesnoeide takken onverhoopt in de boom blijven hangen, gebruik je de handige ‘haak’ en trek je ze daarmee naar beneden. 

Een belangrijke ontwikkeling in duurzaam tuinieren is het gebruik van accugereedschap. In 2017 introduceert de Zweedse tuinspecialist Husqvarna nieuwe accu’s en nieuwe accugereedschappen. Ze werken stil, stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit en er zijn nauwelijks trillingen tijdens het gebruik. In combinatie met optimale bewegingsvrijheid en krachtige prestaties vormen de nieuwe gereedschappen een belangrijke innovatie voor mensen met een tuin vol groen. De nieuwe Husqvarna collectie accugereedschappen bestaat uit een heggenschaar, kettingzaag en trimmer.

Speciaal voor (stads)balkons, terrassen en kleine tuinen presenteert GARDENA een multifunctionele balkonset met tuingereedschap. De set bevat een schepje, een krabber, een snoeischaar en een stoffer. Het deksel kan je bovendien gebruiken als veegblik. Alle gereedschappen hebben een ergonomisch handvat met softgrip elementen en liggen optimaal in de hand. Het schepje en de krabber (voor omwoelen van potgrond) zijn smal en compact; ideaal voor gebruik in potten en bloembakken. De snoeischaar is door zijn smalle kop ideaal voor het secure knipwerk.

Met de stoffer met zachte borstelharen zorg je dat het balkon of terras er netjes bij ligt. Het deksel (opveegblik) is voorzien van een zachte rubberen lip. Je veegt echt al het vuil op en blijft er geen rommel achter. De balkonbox kun je eenvoudig aan een muur bevestigen.

Bladharken is een eenvoudig maar noodzakelijke tuinklusje. Dit najaar presenteert GARDENA een vernieuwde bladhark waar mee je snel en precies kunt werken. De vernieuwde bladhark is onderdeel van het combisystem van GARDENA

Bladharken
De vernieuwde bladhark is onderdeel van het combisystem van GARDENA. Op één steel kun je diverse gereedschappen bevestigen. Je klikt de hark op de steel, draait ‘em vast en kunt direct aan de slag. De ‘tanden’ van de vernieuwde bladhark zijn zeer eenvoudig verstelbaar. Met een schuif bepaal je de onderlinge afstand. Met ‘wijde’ tanden hark je sneller een groter oppervlak en ‘smalle’ tanden zijn voor het fijnere harkwerk. Waardevol
Gooi het verzamelde blad niet direct in de GFT-container. Vul ook een extra mand met blad en zet deze op een droge plek. Gaat het flink vriezen dan kunnen de bladeren prima dienen als extra bescherming aan de voet van rozen of minder winterharde beplanting. Ook pas geplante bloembollen stellen beschermend bladerdak op prijs. Blad dat in de borders blijft liggen, zal verteren en dit organische materiaal komt de structuur van de bodem op den duur ten goede.

Tips


Verwijder gevallen blad van het gazon. Hierdoor voorkom je verstikking van het gras.

Natte bladeren zorgen voor gladheid en valpartijen. Houd tuin- en looppaden daarom bladvrij.

Bewegen in de buitenlucht doet wonderen voor je conditie. Goed nieuws: GARDENA introduceert dit voorjaar twee nieuwe handmaaiers. Ze werken zo licht dat het gras in no-time is gemaaid. Het resultaat? Een strak gazon!

Fluisterstil
Grasmaaien wordt een eenvoudige fitnesstraining want terwijl je je baantjes trekt, verbrand je calorieën (indicatie: zo’n 340 calorieën per uur). De nieuwe GARDENA handmaaiers, ook wel kooimesmaaiers genoemd, zijn ideaal. De grote wielen zorgen voor extra grip op de grasmat. De maaiers zijn zo wendbaar en lopen zo licht, dat je het tempo kunt opvoeren om je (tuin)fitnesstraining een boost te geven. De handmaaiers werken ook fluisterstil. Dat is ook fijn voor de buren; zij hebben vaak niet eens in de gaten dat je aan het maaien bent.

Presteren
De prestaties van de nieuwe GARDENA handmaaiers zijn uitstekend. Ze hebben een maaibreedte van 40 cm en ‘scheren’ het gras nauwkeurig af dankzij een contactloze snijtechniek. Daarbij raken de messen elkaar niet en het resultaat is een grasmat om trots op te zijn. De handmaaiers zijn trapsgewijs in 4 maaihoogtes verstelbaar, van 12 tot 42 mm. Je kunt de hoogte aanpassen aan de groeikracht, de weersomstandigheden en het seizoen. Modellen
Er zijn twee nieuwe modellen: de Classic en Comfort handmaaier. De Comfort-maaier is voorzien van een ergonomische handgreep die het gras maaien nog comfortabeler maakt. Bovendien is dit model uitgerust met een kap die voorkomt dat het afgemaaide gras ongecontroleerd rondvliegt. Op beide modellen kan tevens een grasvangbak gemonteerd worden. De nieuw ontworpen duwboom op beide maaiers is inklapbaar en dat bespaart fiks wat ruimte in de berging.

Bij het snoeien van takken is goed gereedschap het halve werk. Scherpe messen, optimale grip en minimale belasting van de polsgewrichten vormden voor tuinspecialist Gardena de uitgangspunten voor een nieuwe serie takkenscharen. Met het juiste gereedschap is ‘takkenwerk’ eenvoudiger dan ooit.

Classic of Comfort
De nieuwe takkenscharen zijn verdeeld in twee series: Classic of Comfort. Wanneer je incidenteel takken snoeit, is de Classic takkenschaar geschikt. Bij veelvuldig gebruik merk je de extra voordelen van de Comfort takkenscharen. Door het zeer lichte gewicht en de tandheugeltechniek heb je namelijk nog minder kracht nodig. De Comfort takkenschaar met telescopische armen heeft een extra lang bereik (90 cm). Alle takkenscharen zijn voorzien van handgrepen met softgrip. Door de speciale ‘wijsvingerpositie’ hou je de schaar bovendien meteen op de juiste wijze vast en kun je direct aan de slag.

Aambeeld of papegaaienbek
Er zijn twee verschillende typen takkenscharen: aambeeld- en papegaaienbekschaar. Wanneer je oud hout en dode takken snoeit, gebruik je een aambeeldtakkenschaar. Deze snijdt aan één kant en het mes ‘slaat’ als het ware tegen het aanbeeld. De papegaaienbek heeft twee messen waardoor er van beide kanten wordt gesneden: ideaal voor jonge takken of zacht hout. Met de scherpe messen van de papegaaienbek knip je met gemak door de tak heen en daarbij ontzien schokdempers de polsgewrichten. Alle takkenscharen zijn, net als het andere snoeigereedschap van Gardena voorzien van precisiegeslepen messen met een beschermende coating.

Dik of dun
Een op de drie tuiniers snoeit elke maand en voor elke klus is er specifiek gereedschap. Voor dunne takjes en twijgjes gebruik je een snoeischaar terwijl voor dikke takken (2 tot 4 cm) een takkenschaar uitkomst biedt. Is de tak nog dikker? Dan kun je het beste zagen.

Vanaf de herfst vallen de bladeren weer van de bomen. Dat betekent voor veel tuinbezitters bladruimen. GARDENA introduceert dit najaar twee nieuwe bladblazers: ErgoJet en AccuJet. De één is elektrisch, de ander werkt op een Lithium-ionen-accu. Ze werken allebei uitstootvrij, zijn ultralicht, eenvoudig te bedienen en maken aanzienlijk minder geluid dan een bladblazer met benzinemotor. Daardoor is het tuinklusje snel en natuurvriendelijk geklaard. Bladruimen doe je voortaan met frisse wind!
Allround
Met de ultralichte en eenvoudig te bedienen allround AccuJet-bladblazer van GARDENA blaas je in no-time blad, zwerfafval en ander vuil weg. De krachtige Lithium-ionen-accu kan ook tussentijds worden opgeladen zonder dat dit ten koste gaat van het accuvermogen. De accu is tevens uitwisselbaar op andere gereedschappen van GARDENA. De nieuwe accu-bladblazer heeft een zeer ergonomische vorm en biedt optimale bewegingsvrijheid doordat je geen elektriciteitskabel achter je aan trekt.


Zuigen en blazen
Blazen, zuigen en hakselen: de nieuwe bladblazer en -zuiger ErgoJet van GARDENA combineert drie functies in één apparaat. Omschakelen van blazen naar zuigen gaat eenvoudig, zonder gereedschap, dankzij een nieuw gepatenteerd design. De blaassnelheid kun je afhankelijk van de klus in één handbeweging instellen: minder krachtig bij droog materiaal en op volle blaaskracht bij natte bladeren en vochtig vuil. Opgezogen bladeren worden zestienvoudig verkleind. Daardoor past er veel in de opvangzak van maar liefst 45 liter inhoud. Een praktische schraper zorgt ervoor dat er na gedane arbeid geen nat blad meer achterblijft op de stoep, het terras of in de tuin.

Bladharken is voor veel mensen niet het leukste tuinklusje. Toch is het nuttig en niet onbelangrijk. Wanneer bladeren bijvoorbeeld op het gazon liggen, raakt het gras verstikt en ontstaan er kale plekken. Ook tuinpaadjes vol blad geven ongemak en kunnen bij regenachtig weer verraderlijk glad worden. Dit jaar wordt bladharken een fluitje van een cent en ben je twee keer zo snel klaar. Special Garden Tools introduceert de dubbele bladhark!

Uitvinding
De dubbele bladhark komt uit de koker van Special Garden Tools die ook de slimme Schoffelhark geïntroduceerd heeft. Je gebruikt de dubbele bladhark net als een gewone ‘enkele’ bladhark. De innovatieve hark zorgt echter dat het blad in één keer weg is en maakt een einde aan repeterende slagen. De werking is gebaseerd op die van een dubbel scheermes en bladeren die aan het eerste scherm ‘ontsnappen’ worden door het tweede scherm meegenomen. Het resultaat is dat met de helft minder moeite sneller een strak resultaat wordt geboekt. De dubbele bladhark is bovendien ideaal voor het verwijderen van blad dat door regen zwaarder is geworden en daardoor lastiger bij elkaar te harken is. Ook aanwezig mos wordt met de nieuwe hark eenvoudig van het gazon gehaald.

Ambachtelijk
De dubbele bladhark wordt met de hand gemaakt. Het innovatieve stuk gereedschap van duurzaam essenhout heeft een werkbreedte van 39 centimeter en een dubbele rij (2 x 13) licht metalen tanden. De steel is 1.70 meter lang en zorgt voor een lange ‘reach’ en bovendien blijven de rugspieren gespaard. De dubbele bladhark kost Є 39,95 en is in Nederland en België verkrijgbaar via de website van Special Garden Tools.

Met een dikke laag sneeuw of op de schaats is het meestal volop genieten van de winter. Vergeet echter niet dat ijs en sneeuw ook gevaarlijke situaties met zich mee kunnen bren-gen. Om ongelukken door glibberen en glijden te voorkomen is het belangrijk om je eigen straatje schoon te houden. GARDENA introduceert deze winter een nieuwe sneeuwschuiver en handstrooier die je daarbij helpen.

Schuiven op maat
De nieuwe sneeuwschuiver van GARDENA heeft een speciale vormgeving om eenvoudig grote hoeveelheden sneeuw te verwerken. De werkbreedte van maar liefst 70 cm is voor-zien van een gegalvaniseerde stalen strip voor duurzaam gebruik. Je kunt de sneeuwschui-ver met de voet stevig in de sneeuw duwen. Met twee handen duw je de schuifbak vervol-gens over de grond. Ook aan ergonomie is gedacht. De telescopische duwboom kan tot 30 cm worden uitgeschoven en zo aan je lichaamslengte worden aangepast. Door meerdere vastpakmogelijkheden kun je sneeuw comfortabel wegschuiven. De sneeuwschuiver is ruimtebesparend op te bergen door het handvat te demonteren en aan de onderzijde van de schuif te bevestigen.

Strooien
Behalve de nieuwe sneeuwschuiver introduceert GARDENA een handstrooier. Het is een uitstekende hulp bij het strooien van zout, zand of grit op kleine oppervlakken. Dankzij de bajonetsluiting kan de strooier eenvoudig gevuld worden. Zowel grof als fijn materiaal wordt door het unieke doseersysteem gelijkmatig verdeeld. De grote instelknop kan je eenvoudig draaien, óók met handschoenen aan. De ergonomische handgreep en geribbelde zijkanten zorgen voor een uitstekende grip.

Losse tuinslangen in de tuin zorgen vaak voor ergernis. Het staat niet alleen rommelig maar de kans is groot dat de slangen in de knoop raken of knakken. Slimme opbergsystemen zijn daarom een uitkomst. Gardena introduceert dit jaar een nieuwe serie wagens en houders voor tuinslangen.

Slangenwagen
De nieuwe slangenwagens van Gardena zijn zeer stabiel door het speciaal gevormde onderstel en de grote, lichtdraaiende profielwielen. De handgreep van aluminium is in hoogte verstelbaar en voorzien van een antisliplaag. Dat zorgt voor een uitstekende wendbaarheid. De typen 60HG en 100HG zijn tevens voorzien van een automatische slanggeleider waardoor de slang gelijkmatig, laag voor laag, opgerold wordt zonder vieze handen.

Slangenhouders
Gardena introduceert dit jaar naast de slangenwagens ook slangenhouders en wandslangenhouders. De slangenhouders hebben een eigentijds uiterlijk maar zijn bovenal praktisch, stevig en functioneel. De classic slangenhouder wordt geleverd inclusief tien meter slang; ideaal voor gebruik op het terras of in kleinere tuinen. De nieuwe wandslangenhouder (inclusief twintig meter slang) is simpel te bevestigen aan de muur maar ook eenvoudig mobiel te gebruiken in de tuin.