Het is al dagen zinderend warm, de laatste dagen is het ook in huis bijna niet meer koel te krijgen. Heb je geen balkon of tuin dan zal je al snel verkoeling gaan zoeken aan het water, een bootje huren of een lekker drankje doen op een terras. Heb je wel een tuin dan kan je je hier lekker in vermaken als het binnen niet meer uit te houden is. Misschien heb je een fijn schaduwhoekje waar je kunt gaan zitten of creeer je een koel plekje door het plaatsen van een parasol.

Het zonnetje schijnt en de wolken verdwijnen: ideaal weer om lekker in de tuin te werken. Nu is er in de zomer natuurlijk meer te ondernemen dan tijdens de koude wintermaanden. Maar wat kun je deze zomer nu allemaal doen om je tuin te onderhouden? Met deze tips is jouw tuin binnen een handomdraai weer helemaal op orde!

Ben je klaar met het zoetsappige in je tuin? Breek de regels en geniet van je vrijheid. Maak met zomerbollen een rauwe en stoere plek van je tuin.

Zinderende lelies brengen kleurspektakel in de tuin. Precies, in de tuin! Veel mensen kennen de lelie als snijbloem en weten niet dat ze ook in de tuin kunnen schitteren. Daarom is de lelie uitgeroepen tot zomerbol van het jaar 2018.

Wist jij dat er – naast de bekende winterbollen – ook zomerbollen bestaan? De Zantedeschia, Lelie en Ornithogalum zijn zomerse bolgewassen die het perfect doen op een balkon of in een mini-tuin. Dus vul die potten maar weer! En je kunt ze zonder zorgen achterlaten voor als je met vakantie gaat. Ze zijn sterk en de meesten kunnen wel even zonder water. Deze ideale zomergasten bloeien zowel in de schaduw als in de zon. Heerlijk toch om na je reis dat zomergevoel nog vast te houden, en met de zomer in je bol van je tuin of balkon te genieten?

In een vogelvriendelijke tuin kunnen vogels prima jaarrond worden bijgevoerd, dus ook in de zomer! De vogels zijn nu volop bezig met het grootbrengen van jongen. Je kunt de vogelouders een handje helpen door ze voer en vet aan te bieden. Zo kunnen ze al hun energie gebruiken om in de natuur op zoek te gaan naar voedsel voor hun kleintjes. Bovendien laten de vogels zich nog meer in je tuin zien en geniet jij van al het leven om je huis.

Helaas bestaan er nog steeds veel misverstanden over het in de zomer bijvoeren van vogels. Zo zouden vogels er lui of afhankelijk van worden. Dit is niet waar! Vogels zijn slimme eters; ze gaan altijd eerst op zoek naar natuurlijk voedsel, pas dan komen ze naar de voederplaats. Ook zullen ze zich niet volproppen, ze stoppen als ze genoeg hebben. Ten onrechte wordt er beweerd dat het voeren van vet in de zomer tot diarree leidt bij vogels. Uit diverse onderzoeken, onder andere door de Duitse professoren Peter Berthold en Martin Kraft, blijkt echter dat vet direct door de vogel wordt opgenomen en zeker geen spijsverteringsproblemen oplevert.

Welk soort voer?
In principe kun je ook in de zomer hetzelfde vogelvoer aanbieden als gedurende de rest van het jaar. Belangrijk is dat je altijd kiest voor voer met kwalitatief hoogwaardige ingrediënten en zonder zout, zodat het niet alleen maagvulling is voor vogels maar ze daadwerkelijk de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. In de zomer hebben vogels meer behoefte aan eiwitrijk voedsel en extra calcium. Meelwormen en insecten bevatten veel eiwitten. Meelwormen zijn in levende en ge(vries)droogde vorm te koop en worden, net als insecten, ook toegevoegd aan zadenmixen en vetproducten. Pinda’s zijn het hele jaar door een bron van energie. Neem ongebrande en ongezouten pinda’s en biedt deze altijd aan in een speciale pindasilo, zodat de vogels er stukjes vanaf kunnen pikken. Wil je toch pinda’s voeren op de voedertafel, koop dan gehakte pinda’s. Kleine vogels kunnen namelijk stikken in hele pinda’s.

Hang vet in de schaduw Hang vet in de schaduw Vet voeren kan dus prima in de zomer, ook in de natuur eten onze tuinvogels in de zomermaanden  volop plantaardige en dierlijke vetten. Bijvoorbeeld de vetrijke pitten van rijpe dennenappels of het orgaanvet van kadavers. Het is zelfs een belangrijke en snelle energieleverancier in een periode dat het broeden en grootbrengen van de jongen hard werken is voor de vogelouders. Zo levert 1 gram vet 9 kcal, terwijl 1 gram eiwit of koolhydraten maar 4 kcal levert.  Uitermate geschikt zijn het reuzenvetbolduo afgewerkt met een laagje zonnebloempitten, de pindacakes, vetblokken en de vogelpindakaas. Vivara adviseert om de vetproducten tijdens hoge temperaturen aan te bieden op een schaduwrijke plek en nooit in de volle zon te hangen.

Vraag hieronder de gratis brochure van Vivara aan voor meer informatie

Midzomernacht & bloemen - Het midzomernachtfeest is een vrolijke boel met dans, vreugdevuren en kleurrijke bloemen. Er is geen betere manier om de zomer te verwelkomen. Geniet ervan!

De bekende roze, blauwe of witte bollen, pluimen en tuilen knallen de voortuintjes uit; hortensia is een zeer gewilde tuin- en potplant, vooral vanwege haar enorm rijke bloei. Bovendien is hortensia een makkelijke plant die voor mooie kleuren zorgt in je tuin. Wist je trouwens dat je de kleuren van hortensia ook nog eens zelf kunt beïnvloeden? Met aluin kleur je een roze hortensia blauw!

Stevige drinkers

Hortensia’s leven graag in enigszins zandige, kalkarme, humusrijke grond. Zit er veel kalk in het leidingwater, dan is het beter om regenwater te geven. De Griekse naam voor hortensia is Hydrangea, wat ‘watervat’ betekent. Je begrijpt: hortensia's houden niet van droogte, ze drinken en verdampen veel. Geef ze dus – vooral in het voorjaar en in de zomer – flink water. Geef dan niet af en toe een beetje, maar in een keer een grote hoeveelheid. Daar vaart deze kleurige bloeier wel bij.

BH’er…

De meest Bekende Hortensia is misschien wel de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), grote kans dat die ook in jouw tuin staat. De boerenhortensia is een makkelijke struik die in de nazomer bloeit met pastel of – voor een nuchtere, boerenhortensia – zeer theatrale kleuren, van wit, rood, roze, dieproze en blauw tot paars. De bloemen zijn veelal bolvormig, sommige soorten produceren platte tuilen, de zogenaamde 'lacecaps'. Hydrangea macrophylla staat graag in de halve schaduw op niet al te droge grond. Deze hortensia kun je beter niet snoeien want dan loop je het risico dat de struik het volgende jaar niet bloeit. De bloemen bloeien namelijk op overjarig hout en door het snoeien knip je net de bloemknoppen weg. Wil je toch snoeien omdat de struik erg groot wordt? Knip dan de helft van de takken weg en doe het jaar erop de andere helft.

Van kleur verschieten

Zin in een metamorfose van je roze boerenhortensia naar blauw? In vervlogen tijden greep men dan naar aluin. We kennen aluin als een ideaal middel om na het scheren met een mes het eventuele bloeden te stelpen. In those old shaving days gebruikte je een oplossing van aluin ook om de zuurgraad van de grond zo te beïnvloeden dat roze bloemen in blauw veranderden. Tegenwoordig kun je een roze hortensia ook blauw kleuren met behulp van speciale meststoffen. Geen 100% garantie natuurlijk, het blijft experimenteren met de natuur...

Annabelle, ik ben niets zonder jou…

Een andere mateloos populaire hortensia is de Annabelle (Hydrangea arborescens). De roomkleurige, bolvormige bloemen bloeien van juli tot september. Omdat het grote blad vrij dun is, houdt dit type niet van fel zonlicht. De heesterachtige Annabelle houd je in goede conditie door eind maart flink te snoeien, tot op ongeveer 20 centimeter. Dan worden de mooie grote bloemen iets minder kolossaal zodat de takken, ook na een regenbui, die weelde kunnen dragen en niet meteen gaan liggen.

Een pluim

De Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) onderscheidt zich van andere hortensiasoorten door zijn lange pluimen en zijn verticale groei. Hij kan beter tegen vorst en droogte dan andere soorten. De Pluimhortensia bloeit in de nazomer, dan verkleuren de bloemen van wit naar heel licht roze. Dit type voelt zich heel lekker in de volle zon, op voorwaarde dat de grond niet te droog is. Wil je de plant compact houden, dan kun je het beste snoeien in maart en april. Overigens is snoeien geen must; de struik zal meer bloemen produceren maar de afzonderlijke bloemen blijven dan wel wat kleiner.

Nog wat tips:

• Plant een hortensia nooit te dicht bij een boom. Boomwortels zijn dominant en dit gaat ten koste van de voeding voor de hortensia.

• Een hortensia floreert in de tuin, maar ook op het balkon. Hortensia is uitstekend geschikt voor de pot, zeker als je voor een wat sterker soort kiest met stevige stelen.

• Hou je van droogbloemen? Knip dan de bloem af als het hoogtepunt van de bloei bijna voorbij is. Zet deze in een vaas met een bodempje water. Niet meer bijvullen! De bloem droogt langzaam op, met behoud van kleur. Zo heb je altijd een mooi boeket op tafel.

Voor elk wat wils

De blauwe en roze hortensia’s zien we het meest, maar er bestaan nog veel meer soorten die wat minder bekend zijn, maar zeker niet minder mooi. Wist je bijvoorbeeld dat er ook wintergroene, kruipende en geurende hortensia's bestaan? Juist omdat er zoveel soorten zijn (kleine soorten, vroeg- of laatbloeiers, rijkbloeiende soorten, struiken, bomen) is er voor iedere toepassing wel een geschikte hortensia te vinden. Ga je een hortensia kopen? Pak het dan slim aan. Kijk eerst op welke plek je de plant wilt zetten: in de zon, in de schaduw of halfschaduw? Kies dan voor een soort wat daar het beste gedijt; dat is fijn voor de plant, maar ook voor jou. De juiste hortensia op de juiste plek hoef je namelijk nauwelijks te snoeien. Ideaal voor de gemakstuinier die vooral wil genieten van zijn tuin!

Tuin, terras en balkon zijn een heerlijk verlengstuk van je huis, binnen en buiten gaan bijna ongemerkt in elkaar over. Een geweldige kans om je woonruimte te verdubbelen. Met (bloeiende) planten maak je het gezellig.

Heb jij – nu de voorjaarsbloeiers zijn uitgebloeid – ook zo’n zin in een zomermetamorfose? Plant dan wat zomerbloeiers in een pot, schaal of kuip zodat ze kleur kunnen brengen waar jij dat wilt. Zo maak je van je buitenruimte in een handomdraai een zomerse oase. Gelukkig zijn er zomerbloeiers genoeg: margrietjes, hortensia, geranium, lathyrus, ridderspoor, rozen of salvia… en dat is nog maar een greep uit het enorme aanbod. Bijna alle planten kun je in een pot zetten en potten kun je overal kwijt. Als je ze goed verzorgt, hebben zelfs kieskeurige planten het daarin naar hun zin. Zo kun je spelen met kleur en meevariëren met het seizoen. Combineer bijvoorbeeld de intense kleuren van de heerlijk geurende zonnehoed (Rudbeckia) of de meisjesogen (Coreopsis) met de mooie koele blauwen van de hortensia, de ereprijs (Veronica) of ridderspoor (Delphinium). Ook de Salvia guaranitica ‘Black and Blue’ is een plant die in uw tuin gewoonweg niet mag ontbreken, met bloemen die kleuren van prachtig blauw tot zwart. Het leuke is dat veel van deze zomerbloeiers ook prima snijbloemen geven. Wat te denken van een mooi boeket van zonnehoed, meisjesogen en ridderspoor op tafel? Daarmee haal je de zomer in huis.

Tip
Kies je kleuren op basis van zon- en schaduwplekken. Neem pastelkleurige bloemen voor donkere hoeken. In de volle zon verbleken die en ogen ze flets terwijl ze een schaduwplek juist oppeppen. Donkere bloeiers - zoals blauw of paars - zijn juist niet geschikt voor schaduwplekken, die vallen daar niet op.

Geen grote tuin nodig
Ook van je balkon kun je een zomeroase maken. Kies dan wel voor planten die bij jouw balkon passen. Zo doen skimmia en hosta het goed op een noordelijk gelegen balkon met schaduw, terwijl de heerlijk geurende lavendel, de romantische roos of de frisse druif juist erg geschikt zijn voor een balkon op het zuiden omdat ze van de zon houden. Klimmers zijn ideaal voor elk balkon, ze vragen immers weinig ruimte. Wat dacht je van de fluweelzachte, donkerviolette clematis of de snel groeiende passiebloem? Zo zie je: om te kunnen genieten van groen, heb je echt geen grote tuin nodig. Met welke planten je ook je eigen oase creëert, geef wijs water. Dus gebruik niet meer dan nodig en geef water op de koelste tijden van de dag!

Ook na de zomer genieten
Het leuke van zomerbloeiers is dat je er ook na de zomer nog lang van kunt genieten, simpelweg door ze in je tuin te planten. Het fijne is namelijk dat de meeste tuinplanten tegenwoordig in potten worden gekweekt. Kwekers hebben er op die manier voor gezorgd dat het plantseizoen aanzienlijk is verlengd zodat je het hele jaar door kunt planten. Als je de nazomerplek van je zomerbloeier zorgvuldig kiest, heb je er ook volgend jaar nog veel plezier van. Zo wordt je tuin steeds mooier en completer. En dat allemaal dankzij de zomermetamorfose!

Van mei tot en met september willen we het liefst genieten van lange en zonnige dagen. De tuin of het balkon vormt dan een ideaal verlengstuk van de woonkamer. Met bloeiende Dahlia’s, Begonia’s, Lelies en Calla’s tover je in een handomdraai de buitenkamer om tot een exotisch vakantieparadijs. Door de indrukwekkende en tropisch ogende bloemen, de mooie kleuren en zoete geuren krijg je gegarandeerd de zomer in je bol!

Kant en klaar

Tot voor kort was een tuin, balkon of terras vol Lelies, Gladiolen of Dahlia’s alleen weggelegd voor tuinliefhebbers met ‘groene vingers’ die in april de bloembollen in de grond hadden geplant. Na het planten duurt het vervolgens zo’n twee maanden voordat de eerste bloemen zichtbaar zijn. Met bloeiende zomerbollen heb je geen groene vingers of geduld meer nodig. Kwekers hebben Dahlia’s, Begonia’s, Eucomis en andere soorten zomerbollen in de kas tot (bijna) bloei gebracht. Vanaf mei zijn ze als ‘kant en klare’ balkon- en terrasplant verkrijgbaar bij tuincentrum of bloemist en nadat je ze in bakken of potten hebt geplant, geniet je direct van de bloemenpracht. Uiteraard kun je de bloeiende zomerbollen, zonder kweekpotje, ook direct in de tuin planten.

Makkelijk

De verzorging van kant en klare zomerbollen is zeer eenvoudig. Plant de bloeiende zomerbollen in bakken of potten. Zo krijgen de wortels meer ruimte en nieuwe potgrond houdt het water beter vast. Je hoeft de zomerbloeiers uitsluitend in droge perioden water te geven. Als ze ‘dorst hebben’ gaan ze wat slap hangen, maar na een slok water gaan ze vanzelf weer stralen. Extra plantenvoeding is bij de meeste zomerbollen niet nodig.

Veel van wat wij eten kan goed in een pot gekweekt worden en dus ook op het balkon of terras. Van eigen tuinkruiden in pot tot struikjes en kleine bomen met fruit. Dat smaakt toch veel lekkerder?

Heerlijk experimenteren en genieten. Daar is geen grote tuin voor nodig. Waarom tuinkruiden gedroogd uit een potje eten als het ook vers uit eigen teelt kan. En wat te denken van bessen van eigen struik of fruit van eigen boom.

Zelf kruiden kweken

Eigen kruiden zijn niet alleen lekker, maar zien er ook mooi en aantrekkelijk uit. Er is flink wat keuze. Denk bijvoorbeeld aan een basispakket van tijm, rozemarijn, oregano en munt. Tijm is een klein wintergroen struikje waar kleine lila tot witte bloemetjes aan komen. Er zijn heel wat verschillende tijmsoorten, maar allemaal hebben ze die heerlijk ruikende blaadjes die lekker zijn in verschillende gerechten. Rozemarijn heeft kleine, leerachtige blaadjes en blauwviolet gekleurde bloemetjes. Ook hier zijn het de blaadjes die heerlijk smaken in tal van gerechten van soep tot saus. Ook oregano, bekend van de pizza en tomatengerechten is goed zelf te kweken. Hiervan zijn het vooral de jonge plantentoppen. Munt is lekker in allerlei gerechten van hartig tot zoet, maar ook simpelweg om een heerlijke thee van te maken. Je kunt veel kruiden zelf zaaien, maar ook al kant en klaar in een potje kopen. Zet ze thuis in een grotere pot, waar ze mooi uit kunnen groeien. Zet de potten in het zonnetje en niet te ver bij de keuken vandaan!

Vruchten

Er zijn heel wat fruitbomen en -struiken te koop die het prima doen in pot. Ook mensen met maar een klein plekje op het balkon of (dak) terras kunnen zo genieten van het eigen, verse fruit: appels en peren en diverse soorten kleinfruit als bessen, frambozen en bramen. Je kunt kiezen voor het gewone fruit dat in de winkel te koop is, maar ook voor wat meer exclusief fruit. Een exotische plant als de vijg komt van oorsprong uit het Middellandse zee gebied en doet het prima in een pot in de volle zon. De vruchten zijn meestal pas in september of oktober rijp. Ze smaken het lekkerst rechtstreeks van de struik. Rode, witte en zwarte bessen en kruisbessen die af kunnen rijpen aan de struik zijn vaak een stuk lekkerder. Veel besdragende struiken doen het ook goed in een pot. Probeer eens kruisbessen: heerlijk voor jam, in compote en gewoon om te eten als ze goed rijp zijn.

Maak er een hartverwarmend plekje van met weelderig bloeiende vaste planten. Kies voor planten die een tijdje doorbloeien om wat langer plezier van te hebben. Of schuif de bakken met uitgebloeide bloemen naar achteren om plaats te maken voor nieuwe bloeiers. De astilbe bijvoorbeeld bloeit van juni tot augustus, september met mooie volle pluimen. De kleuren variëren van wit via roze tot donkerrood en paarsviolet en alle kleuren daar tussenin. Voor deze plant is nu eens niet een terras in de volle zon nodig. De astilbe groeit namelijk het best op een half beschaduwde plaats. Zorg dat de potgrond goed vochtig blijft. De uitgebloeide pluimen zijn ook s winters, met een laagje rijp erop, nog mooi.

Zeeuws sieraad

Het Zeeuwse knoopje (Astrantia) heeft sierlijke witte, roze of (donker)rode bloemetjes. Wie goed kijkt, ziet dat de teer ogende bloemen eigenlijk bestaan uit schermpjes van kleine bloemetjes, die omgeven zijn door een ruche van bloemschutblaadjes. Ook het Zeeuwse knoopje houdt van vocht. Hij doet het goed in de volle zon, maar ook in de halfschaduw, net als de astilbe. De bloemen doen het ook mooi in een zomerboeket.

Groene oase

Eigenlijk is een balkon of terras pas echt af met wat groene planten. Groenblijvende heestertjes als buxus of Ilex crenata of kleine boompjes. Er zijn bijvoorbeeld heel wat kleine dennetjes op stam te koop, die goed winterhard zijn en maar langzaam groeien. Ze zorgen niet alleen s winters voor een groene aankleding van het balkon, maar zijn ook een prima groene basis naast de vrolijke zomerbloeiers.

Ieder balkon kan een groen tuintje worden, maar iedere situatie is weer anders en niet alles kan of mag. Houd bij de plantenkeuze rekening met bezonning, wind en uitdroging. Kies voor een balkon op het zuiden planten die fel zonlicht en de nodige droogte verdragen. Vergeet grassen en bamboes niet. Een balkon op het noorden ligt in de schaduw. Kies daar planten zoals klimop (Hedera), dagbloemen (Tradescantia), en zomerbloeiers zoals fuchsia’s en vlijtig liesjes.

Op een balkon op het westen of oosten zijn veel meer mogelijkheden, omdat daar de middag- en avondzon of ochtendzon op schijnt. Daar zijn niet alleen geraniums (Pelargonium), maar ook aardbeien, een tomatenplant, kruiden en reeksen andere prachtige of lekkere planten helemaal op hun plaats. Maar voor alles: kies planten die u aanspreken door hun vormen, kleuren, geuren en uitstraling. Als u er blij van wordt, is het goed!

Het is geen nieuw idee, maar wel een heel goed plan om een paar bakken met planten tegen de gevel te plaatsen, of enkele stoeptegels te lichten, de vrijgekomen grond te verbeteren met compost en daar klim- of andere planten in te laten groeien.

In straten met alleen maar harde oppervlakken voor de deur voelt vaak niemand zich verantwoordelijk voor wat daar gebeurt en slaat de verloedering toe. Maak de buitenruimte een beetje meer eigen, maak het groen!

De zomer komt eraan. Tijd om de bloemetjes buiten te zetten. Letterlijk. Gezellige bakken vol bloeiende planten, als één groot bloemboeket.

Het balkon en terras zijn steeds meer een verlengde van de woonkamer. De plaats waar binnen en buiten ongemerkt in elkaar over kunnen gaan. Bloeiende planten van binnen kunnen ook buiten op het balkon of terras de sfeer verhogen.

Mooie combinatie

Zorg voor een basisbeplanting van groene struikjes in grote potten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan buxus of Japanse hulst (Ilex crenata). Maak mooie combinaties met bloeiende planten. Speel met kleuren en varieer met het seizoen mee. Bijvoorbeeld geel in het vroege voorjaar. Roze en wit naar de zomer toe en warme, vurige tinten in de late zomer en herfst. Kies voor bloeiende struikjes, vaste planten én planten van binnen die het ook buiten goed doen.

Binnen en buiten

Potgerbera’s bijvoorbeeld zijn decoratief en vrolijk. Ideaal om een balkon- of tuintafel mee aan te kleden. Ze zijn er met bloemen in heldere kleuren en in pastel. Voor ieder wat wils. Er zijn nieuwe rassen te koop met sterke stelen en steviger bladeren die het ook buiten vanaf circa 10ºC goed doen. Zet ze iets beschut om er langer van te kunnen genieten.

Tips

Vergeet niet om de planten ’s zomers water te geven. Dat geldt voor de groene basis op het terras én de vrolijke bloeiers.

De fysieke en psychologisch effecten van kamerplanten zijn de afgelopen jaren veelvuldig bewezen door wetenschappers. Je zou haast vergeten dat kamerplanten ook betoverend mooi kunnen zijn. Neem de Betulia bijvoorbeeld. Deze beauty trakteert je op een ontelbare hoeveelheid bloemen. Zet deze kamerplant ook eens op het balkon of terras en laat je betoveren door de bloemenpracht van de Betulia!

Eyecatcher
De Betulia komt uit de natuur van de Dominicaanse Republiek en is in Nederland vooral bekend als kamerplant. In de zomermaanden kan de plant echter prima buiten worden gezet. De Betulia wordt daarom ook wel een verrassend buiten-plant genoemd. Door de krachtige kleurrijke uitstraling is de plant een echte eyecatcher op balkon of terras die uitnodigt om bewonderd te worden. De plant heeft een bolle vorm die is opgebouwd uit een haast ontelbare hoeveelheid rode, witte of roze bloemen.

Verzorging
De Betulia bloeit het best op een windstille plek in de halfschaduw. Geef de plant regelmatig water zodat de potgrond niet uitdroogt. Wanneer je de uitgebloeide bloemen verwijdert, zul je zien dat de Betulia nog langer doorbloeit. Een extra uitbundige bloei krijg je door de Betulia te verwennen met plantenvoeding. Zo kun je langwerkende voedingskegels of vloeibare voeding gebruiken. Stop je langwerkende voedingskegels in de grond dan ben je in één keer klaar voor het hele bloeiseizoen. Vloeibare voeding dien je meestal eens per twee weken toe aan het gietwater.

Win een gieter
Bloemenbureau Holland is benieuwd of de Betulia jou ook verrast op het balkon of terras. Ga naar de website www.verrassendbuiten.nl, beantwoord een paar vragen en maak kans op een originele Sprayman voor jouw Betulia. De nieuwe en trendy Sprayman is een bijzondere gieter die ook kan sproeien.

Betulias zijn volop verkrijgbaar bij tuincentrum en bloemist.

Kleuren hebben invloed. Niet voor niets bestaat er kleurentherapie. Blauw heeft een heel bijzondere uitwerking. Maar er is een duidelijk verschil tussen licht- of hemelsblauw en dieper blauw of indigo. En dan is er ook nog violet dat in het kleurenspectrum een nog hogere trillingsfrequentie heeft dan indigo. Denk maar aan de volgorde in de regenboog. Eerst lichtblauw, dan indigo, vervolgens violet. Het daarop volgende ultraviolet kunnen wij niet eens meer zien (bijen wel!). Het zien van een kleur (ook bij planten in de tuin) geeft een bepaalde emotie. Lichtblauw of zuiver blauw schept ruimte (ademruimte), het verwijdt en is rustgevend afstandelijk, kalmeert, verkoelt, relativeert. Het diepblauwe indigo bevat iets rood. Het werkt sterker kalmerend, intens verkoelend, het versterkt intuïtie en begrip zegt men. Violet vibreert nog hoger en kan zo rustgevend werken dat zelfs angst kan verdwijnen. En dat kan allemaal ook in een tuin.

Blauwe kleuren in de tuin
Breng met planten blauw in de tuin en het wordt er subtieler en mooier. Blauw, indigo en violet zijn de kleuren die in de levende natuur het minst voorkomen. Uiteraard wel in de lucht en gereflecteerd in water, maar levend blauw is bijzonder. Combineren met blauwe of blauwbloeiende planten of het maken van een blauwe tuin is een echte uitdaging. Maar wie die aangaat, kan een resultaat bereiken om jaloers op te worden. Bijzonder blauw is overal te vinden. Blauw komt in bladeren voor en in bloemen, bij vaste planten, heesters en bomen, waterplanten en eenjarigen. We halen er een paar voor het voetlicht.

Heel mooie blauwen
Caryopteris: deze prachtige heesters worden ca. 1 m hoog. Ze bloeien in augustus-september- oktober met blauwe tot violette bloemen in pluimen. Niet voor niets heet een heel bekende cultivar: C. × clandonensis Heavenly Blue. Eryngium is de blauwe distel of kruisdistel. Een vaste plant. Niet alleen zijn de stengels en bladeren grijs- tot staalblauw, de korfachtige bloemen (in juni-augustus) zijn schitterend violetblauw! De meeste worden 75-125 cm hoog, maar E. planum Blauer Zwerg haalt maximaal 50 cm. Bij een ander geslacht, de kogeldistel (Echinops) zijn de blauwe bloemhoofdjes kogelrond. Bekende vormen zijn E. bannaticus Blue Globe en Taplow Blue (ca. 1 m; juli-september). Perovskia is een steil omhoog groeiende heesterachtige vaste plant uit Tibet en omgeving, die in augustus-september met massas violetblauwe bloemen aan de witviltige twijgen bloeit.

De Amerikaanse sering (Ceanothus) lijkt wel iets op Caryopteris. Ook Ceanothus bloeit met opstaande pluimen (juli-oktober). Er zijn prachtige hybridecultivars van, zoals de lichtblauwe Gloire de Versailles en de indigoviolette Topaze. De anijsplant of dropplant (Agastache) is een vaste plant uit Noord-Amerika, 75-100 cm hoog, die bloeit met lange, opstaande aren violetblauwe (A. rugosa) en blauwpaarse (Blue Fortune) bloemen. De blauwe klokjesbloemen van de Afrikaanse lelie (Agapanthus) kent bijna iedereen, net zoals de vele soorten intens blauwe gentianen (Gentiana), hemelsblauwe vergeet-me-nietjes (Myosotis) en blauw schapengras (bijv. Festuca cinerea Frühlingsblau en Blausilber.

Allemaal sfeervolle planten! Nog een paar aanraders: Ceratostigma plumbaginoides is een laag struikje met volblauwe bloemen in september-oktober, C. willmottianum (1 m) bloeit hemelsblauw in juli-oktober. Heel bijzonder is Vitex agnus-castus, een tot 2,5 m hoge, bladverliezende heester die in september-oktober bloeit met onwaarschijnlijk blauwe, geurende bloempluimen.

Vrouwen en blauw
Wetenschappelijk is vastgesteld dat sommige vrouwen meer afgebakende kleuren blauw kunnen onderscheiden. Zij zien dan dus meer soorten blauw. Bij mannen schijnt dat niet voor te komen. Mannen zijn ook veel vaker kleurenblind.

Tuintips voor augustus
Controleer uw planten op schimmels: het wordt vochtiger! Lavendel terugsnoeien. Uitgebloeide bloemen wegnemen. Tuinplanten en gazon deze maand voor het laatst voeding geven. Clematis planten. Coniferen met kluit en hagen planten. Bladverliezende hagen voor de laatste keer snoeien. Blijf regelmatig uw gazon maaien en wieden. Wilt u pioenrozen (ver)planten, doe dat dan nu!

De Begonia behoort zonder twijfel tot de meest uitbundige en langst bloeiende zomerbollen. Veel tuinliefhebbers kweken daarom zelf de bolletjes op tot een bloeiende plant. Maar er is goed nieuws voor balkonbezitters en iedereen die direct wil genieten van bloeiende begonias! Sinds kort zijn er zogenaamde balkonbegonias. Vanaf mei tot en met juli zijn deze kant en klare begonias in bloei verkrijgbaar bij tuincentrum en bloemist. In een mum van tijd creëer je nu op elk balkon je eigen zomers bloemenfeestje.

Zomerbol
De begonia is bij actieve tuiniers een populaire zomerbol om in het voorjaar te planten in borders. Het duurt dan ongeveer twee maanden voordat de eerste bloem zichtbaar is. Dat is niet ideaal voor balkon- en terrasbezitters. Die willen vaak meteen een bloemrijke omgeving. Tegenwoordig zijn er bloeiende begonias op pot verkrijgbaar om eenvoudig toe te passen in potten en balkonbakken. Naast de gewone balkonbegonia zijn er bovendien ook hangbegonias verkrijgbaar voor in hoge potten of hanging baskets. Begonias zijn echte eyecatchers en verkrijgbaar in verschillende kleuren (o.a. wit, roze, rood en geel). Uiteraard kan de kant en klare Begonia ook rechtstreeks in de border geplant worden.

Makkelijk
Bloeiende Begonias zijn zeer eenvoudig toe te passen op balkon en terras. Haal ze uit het kweekpotje en plant ze in bakken of potten. Zo krijgen de wortels meer ruimte en nieuwe potgrond houdt het water beter vast. Je hoeft de zomerbloeiers uitsluitend in droge perioden water te geven. Als ze dorst hebben gaan ze wat slap hangen, maar na een slok water gaan ze vanzelf weer stralen. Extra plantenvoeding is bij de Begonias niet nodig. Daarmee is de Begonia op pot ook een ideale plant voor de nazomertuin want deze trendy bloeier houdt er pas mee op als de eerste nachtvorst zich aandient.

De zomervakantie kun je prima in eigen land doorbrengen. Je kunt volop genieten van de groene wereld vanuit je luie tuinstoel! Nederlandse tuinen zijn in juli en augustus op hun hoogtepunt en met een stralende zomerzon is het prima toeven op Hollandse bodem. Veel planten nemen je mee op een wereldreis en zorgen voor een ontspannen vakantiesfeer. Boek daarom deze zomer een ticket naar eigen tuin!

Wereldreis
Zittend in een comfortabele tuinstoel zorgen exotische bloemen en planten in eigen tuin voor een echt vakantiegevoel. Ze nemen je mee op reis naar hun eigen, oorspronkelijke omgeving. Zo vind je Lavendel vooral rondom het Middellandse zee gebied en komen zomerbloeiers als Calla en Kalanchoë uit Zuid-Afrika. Palmen als de Trachicarpus hebben hun wortels liggen in China en het Verre Oosten. Door deze planten een plekje te geven in eigen tuin maak je als het ware een wereldreis in je eigen buitenkamer!

Relaxen
De maanden juli en augustus zijn ideale maanden voor groenliefhebbers. De tuin is volop in beweging en veel planten bloeien uitbundig. Geef de planten wel wat plantenvoeding want daarmee stimuleer je een rijke en extra lange bloei. Wanneer je kiest voor langwerkende voedingstoffen ben je in één keer klaar voor het hele bloeiseizoen. Ook voor het watergeven, hoef je niet per se uit je stoel komen. Je kunt ook kiezen voor een automatisch watergeefsysteem. Zo hou je veel tijd over om te genieten van je eigen tuin; het is tenslotte vakantie!

Planten worden sinds de dagen van de Zweedse botanicus Carolus Linnaeus onderverdeeld in divisies, die weer in klassen, klassen in orden, orden in families. Die worden weer in geslachten onderverdeeld en geslachten in soorten. Dat is grofweg hoe er sinds Linnaeus zijn boek Species Plantarum publiceerde (1753) naar de indeling van planten wordt gekeken. Vroeger alleen op basis van de uiterlijke kenmerken, tegenwoordig ook op basis van het genetische materiaal. Een heel interessante familie die deze maand alle aandacht krijgt is de kaasjeskruidfamilie. Het zegt u misschien niets, maar als u weet dat bijv. de katoenplant ertoe behoort, wordt het al een stuk aansprekender. Ook de tropische okra, waarvan de zaadpeulen vaak in pakketten roerbakgroenten zitten verwerkt, hoort bij de kaasjeskruidfamilie. Net zoals heel veel prachtige sierplanten.

Bijvoorbeeld Abutilon, Malva, Althaea en Alcea, Lavatera en Hibiscus

Als u naar de bloemen kijkt ziet u meteen de familieovereenkomst: de bloemen van de bekende Chinese roos (een kamer-Hibiscus) en Abutilon (prachtig bloeiende kuipplanten, bijv. de driekleurige Belgische vlag) lijken sterk op elkaar. Dat geldt iets minder voor de tuinhibiscussen (H. syriacus en H. thuringiaca) waarvan ook cultivars bestaan die met massas veel kleinere, gevulde bloempjes bloeien. De grote blauwe, witte (soms met rode vlek) of roze bloemen van andere cultivars met hun in het midden tot een buis vergroeide meeldraden, herkent u wel onmiddellijk. Sommige vormen struiken tot wel 4 m hoog. Maar forse snoei is geen probleem; ze bloeien er niet minder rijk door. Prachtstruiken zijn het en keuze genoeg!

Lavatera
(een eigen Nederlandse naam is er niet) kent eenjarige soorten en vaste planten, waarvan sommige struikachtig uitgroeien tot wel 150 of 175 cm hoog. Ze bloeien overdadig in de periode juni-september met roze, rode, lila, witte enz. bloemen. Snoei de hybridecultivars ieder jaar in april diep terug, dan herhaalt het kleurenfeest zich daarna in alle hevigheid!

De echte kaasjeskruiden (Malva)
zijn een- en tweejarige en vaste planten, waarvan o.a. het overblijvende muskuskaasjeskruid (M. moschata) met massas trossen helderroze bloemen in juni-augustus heel bekend is (60 cm hoog). Heel mooi zijn ook M. sylvestris Primley Blue en Marina met grote bloemen in een bijzondere tint blauw (75 cm hoog).

Heemst (Althaea officinalis)
is een bekende tot wel 150 cm hoge, inheemse tuinplant met viltig behaard blad, die in juli-september met clustertjes bleekroze bloemen bloeit. Heemst verdraagt zoute lucht. De verwantschap met de tweejarige stokrozen (Alcea rosea) is overduidelijk. Die kent ook iedereen. Geen cottage garden zonder stokrozen! Alle soorten houden van een zonnige groeiplek en voedzame grond.

Nog meer leden van de kaasjeskruidfamilie!

Het verrast u misschien, maar ook de linden (Tilia-soorten) horen erbij. Zelfs de enorme Afrikaanse en Australische broodboom baobab (Adansonia), de cacaoboom (Theobroma), de kapokboom (Bombax) en de heilige boom van de Tahitianen: de strandpopulier (Thespesia).

Een prachtfamilie, die kaasjeskruiden!

Tuintips voor juli
Op tijd royaal water geven c.q. sproeien. Maak afspraken voor de verzorging van uw planten/tuin tijdens vakantie. Vang oorwormen weg bij dahlias (met een speciale oorwormenpot). De tweede helft van juli is de beste planttijd voor Iris en Cyclamen. Blijf het gazon maaien. Eenmaal bloeiende klimrozen terugsnoeien (na de bloei). Wilde scheuten bij rozen wegtrekken. Ranken en scheuten van klimplanten leiden/aanbinden. Controleer op luis en schimmels. Draadalg uit de vijver verwijderen.

Er is een spectaculair bloeiende tuinhortensia: Hydrangea Endless Summer. Het is de enige tuinhortensia die gegarandeerd de hele zomer doorbloeit. Bovendien maakt de nieuwe tuinhortensia een einde aan snoeiproblemen. Het wordt dus letterlijk een eindeloze zomer!

Optimale bloei
De gewone tuinhortensia (Hydrangea macrophylla) bloeit op tweejarig hout. Endless Summer is uniek doordat deze meteen op elke tak bloeit. Door deze unieke eigenschap bloeit Endless Summer extra lang. Snoeien is geen probleem. Je kunt de takken namelijk in het voorjaar in de gewenste vorm snoeien zonder dat je hoeft na te denken. De takken produceren hoe dan ook nieuwe bloemen. De plant is verkrijgbaar in drie kleuren: blauw en roze (The Original) en wit (The Bride). De grootte van de planten varieert van 90 tot 150 centimeter met bloemen van 15 tot 20 centimeter doorsnede. Endless Summer bloeit elk jaar opnieuw.

Tuin en terras
De hortensia kan vanaf april de tuin in. Graaf een gat, voeg wat speciale Hortensiagrond toe voor een optimale beworteling en plant de tuinhortensia. Geef vervolgens royaal water en het grote genieten begint. Behalve in de tuin kan Endless Summer ook uitstekend worden toegepast in grote potten op het terras of balkon.

Uitbundig
Je ziet direct wanneer Endless Summer water nodig heeft, het blad van de hortensia gaat dan wat slaphangen om zich (kort na het watergeven) weer op te richten. Voor elke tuinplant geldt dat hij optimaal bloeit en groeit met plantenvoeding. Bij elke Endless Summer-plant zit daarom een zakje Pokon voeding; het garandeert een extra lange, gezonde en uitbundige bloei! Als de winterperiode eenmaal aanbreekt, behoudt Endless Summer haar decoratieve waarde. De (verdroogde) bloemen geven de tuin zelfs in de wintermaanden extra sfeer.

Zelfs in de tuin is s zomers alles vooral lekker loom genieten. Lange, late avonden. Gezellige tuinverlichting. Het leven is op zn top en ademt licht, lucht, warmte en kracht. Het gevoel dat niets hoeft en alles mag. Overal bruist de zuurstof uit de bladeren en bloemen lonken warm naar bestuivende insecten. Wat kan de wereld mooi zijn! Wie geniet van een tuin weet hoe geweldig dat kan zijn. Maar ook op een balkon kun je dat geluk ervaren.

Outdoor cooking is geweldig!
Iedereen ontdekt het! Stralend weer en heerlijk buiten kokkerellen.. Elektrische - en gasapparaten geven perfecte resultaten en zijn direct klaar voor gebruik. Heel mooi is een vast opgestelde barbecue op het terras. Op zon moderne BBQ is bijna alles mogelijk. Daarop maak je verrassende traktaties en natuurlijk in flinke hoeveelheden, want barbecuen wordt pas echt gezellig als je met meer bent. Zorg dan voor bérgen spiesen, lekkere salades, een goed glas wijn. en dat het niet allemaal fors hoeft te zijn wat je op je BBQ tot iets verrukkelijks omtovert, bewijst het volgende recept voor paddenstoeltjes met Parma-ham (prosciutto): Je hebt nodig (voor 20 stuks): 20 satéprikkers, 40 grote champignons, 1 dl port, kwart pakje boter, 20 plakjes prosciutto. Maak het zo: Eerst de prikkers een uurtje in water weten (onder duwen), maak de champignons schoon (met een vochtige doek, niet onder de kraan), smelt de boter in een pan of wok, doe er de champignons bij (in vieren snijden) en wat selderijzout, bak alles een minuutje. Dan de port erbij en roerend braden tot de port is verdampt. Snij de prosciutto ook in vieren en rijg de champignons en prosciutto om en om aan de prikkers. Daarna nog 10 minuten op de BBQ. Ieder gesprek stokt als ze dit proeven. Mamma mia! Magnifico!

Oog op de tuin tijdens vakantie
Wie het nog niet ontdekt heeft, moet toch eens ervaren hoe handig het is om een hovenier voor een deel van het tuinonderhoud in te schakelen. Steeds vaker worden onderhoudscontracten afgesloten om bijvoorbeeld twee maal per jaar te komen snoeien. Dan gebeurt het vakkundig en gaat er niets mis. Ook worden steeds vaker afspraken met hoveniers gemaakt om tijdens vakanties de tuin te onderhouden. Eigenlijk is het meer controleren: sproeien als het nodig is, de kuipplanten water geven, het gras bijhouden, enzovoorts. Simpele dingen waar je dan geen familie, buren of anderen meer mee lastig hoeft te vallen. Het kost bovendien weinig en het is nog veilig ook, want dan is er regelmatig iemand bij huis aanwezig. Dat schrikt grijpgrage vingers af. Op Wonenonline kunt u gemakkelijk en gratis een aantal offertes aanvragen bij hoveniers uit uw eigen omgeving.

Hoe wordt een bloemenborder mooi?
Toegegeven, het is een heel gepuzzel en het vraagt een hoop gezoek in plantenboeken enz., maar het is wel leuk werk. Echt mooi wordt het wanneer je weet wat je doet en waarom. Er zijn een paar simpele regels die al flink helpen. Zet geen kleuren die vloeken direct naast elkaar. Witbloeiende of grijsbladige planten ertussen zorgen voor mooie overgangen of een wollig effect. Houd rekening met de bloeitijden. Zorg dat er door het jaar heen steeds planten bloeien. Let op afwisseling in de bloemvormen. Hetzelfde geldt voor groeihoogtes en bladvormen en -kleuren. Vergelijk het maar met het componeren van een stuk muziek. Wordt het niet wat je wilt, haal er dan een goede tuincomponist bij: een vakkundige hovenier. Die maakt er absoluut iets moois van!

Welk tuingereedschap heb je nodig?
Het allerbelangrijkste stuk tuingereedschap is een goede snoeischaar. Er is altijd wel iets dat verwijderd moet worden. Voor takken dikker dan 1 cm heb je een takkenschaar (met lange handvatten) nodig. Wordt het nog dikker: gebruik dan een boomzaagje. Voor het planten is een plantschopje nodig, een handcultivatortje (harkje) voor het losmaken van grond en verwijderen van onkruid. Dat laatste kan ook met een schoffel, maar pas dan op geen plantenwortels te beschadigen. Een goede spade (voor spitwerk en verplanten) is ook onmisbaar. Net als een hark (voor grond en grind) en een voegenkrabber (liefst met lange steel) om paden en terras onkruidvrij te houden. Verder een gieter, sproeimiddelen, een netje voor de vijver, een grasmachine, stevige werkhandschoenen, bindmateriaal, en als je er de ruimte voor kunt vrijmaken een regenton op standaard met kraantje en ook een goede compostcontainer (voor eigen watervoorziening en vermindering van tuinafval). Als je dat allemaal hebt, ben je al aardig compleet.

Ongedierte
Uiteraard wilt u in uw tuin ongedierte en schimmels voorkomen. Zorg voor voldoende luchtcirculatie tussen de planten. Voorkom wel tocht. Breek harde wind met een haag of open schutting. Ook overbemesting maakt planten slap en kwetsbaar. Gezonde planten zijn sterk en hebben weinig last van een luisje of een schimmeltje. Maar als zon aantasting te gek wordt, zult u iets moeten doen. Dan zult u moeten spuiten met een middel dat de kwaal echt aanpakt. Daarbij moet u aan een aantal dingen denken. Laat u vooraf precies voorlichten over welk middel het beste werkt tegen de schimmel of het beestje dat u heeft aangetroffen. Voor het juist toepassen van gewasbeschermingsmiddelen is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing goed te volgen en vooral te letten op de juiste dosering. Ook zult u de behandeling verschillende keren moeten herhalen, vaak met een tussentijd van één of meer weken. Spuit s morgens vroeg of s avonds laat dan vliegen de bijen niet. Let voordat u gaat spuiten op de windrichting, altijd van u af. Berg na gebruik de middelen goed (kindveilig) op.

Potterie waar je met plezier naar kijkt
Een groot voordeel van planten in potten is dat je er eindeloos mee kunt combineren. Ideaal op een terras of balkon. En de potterie is volwassen geworden. Zowel binnen als buiten. Potterie is tegenwoordig zo mooi dat het zelfs zonder beplanting al echte kunststukjes zijn. Kunststof beleeft een ware revival. Het is niet meer namaak van iets anders maar een volwaardig product, zoals de kunststof potten en bakken met binnenverlichting (Nederlands design) die een sensatie waren in Parijs. s Avonds adembenemend mooi. Ook tuinkunstenaars houden zich steeds meer bezig met de behuizing van planten. Zo wordt vaker gedacht aan een goede waterhuishouding in de pot, onderschotels en alles wat er voor de mobiele tuin komt kijken.

Hoe houd je de vijver helder?
Je vijver blijft helder als de vervuiling gering is. Hou niet te veel vissen en voer die niet te veel. Laat de pomp voortdurend draaien, want watercirculatie is erg belangrijk. Schaf eventueel een filterinstallatie aan. Zorg voor voldoende zuurstofplanten in het water. Zorg ook voor wat schaduw onder water door planten met drijvend blad. Verwijder regelmatig slierten draadalg (overigens een teken dat de waterkwaliteit heel goed is!) Vul liefst bij met regenwater (een ton met aftapping uit de regenpijp is zÃ�³ geïnstalleerd). Goede plastic regentonnen hebben een kinderveilige deksel.

TIP
Hoge vaste planten hebben een extra steuntje nodig. Bind niet een hele bos bloemstengels bij elkaar aan een bamboestok, maar zet stokken in één richting tussen de stengels en bind daar steeds per stuk een bloemstengel aan vast. Dat toont veel mooier!

TIP
Knip uitgebloeide bloemen regelmatig af. Dan bloeien de planten vaak veel langer door. Dat komt doordat ze dan geen energie in de zaadvorming kunnen steken, maar wel proberen toch tot zaadvorming te komen, juist door meer nieuwe bloemen te maken. En dat is wat je wilt.

TIP
In pot gekweekte planten kunt u gewoon planten terwijl ze bloeien en vol in blad staan, het maakt niet uit. Koop dus wat u mooi vindt en zet de planten op kale plekken in de border of in sierpotten.

TIP
Sommige vaste planten gaan opnieuw bloeien als je ze na uitbloei terugknipt. Dat geldt voor soorten als Alchemilla, Alyssum, Delphinium, Erigeron, Geum, lupine, Trollius en zelfs hoornviooltjes (Viola Cornuta Groep).

TIP
De mooiste rozen kies je natuurlijk als ze bloeien en dat is nu! Je kunt ze bloeiend en al, in pot gekweekt kopen en meteen planten. Beter kan niet! Heel veel rozen bloeien door tot de vorst er een eind aan maakt. Erg dankbaar dus, ook als snijbloemen, en dan die geur!

TIP
Je gras blijft deze zomer veel beter groen, als je het in hete, droge perioden wat langer laat (ca. 6 cm; de grassprietjes moeten net niet omvallen). Stel de maaier dus wat hoger af en vergeet natuurlijk niet te sproeien. s Morgens vroeg sproeien is het meest effectief.

Iedereen ervaart de zomer anders, maar zonder tuin of een ruim terras of balkon is de zomer bijna ondenkbaar. Heerlijk zitten of liggen in de zon of onder een parasol met mensen en leven om je heen. Of een moment voor jezelf: lekker luieren en lezen in een hangmat.

Frisse lucht, vakantiegeluiden. Buiten leven tussen bloeiende en geurende planten, met een hapje en een drankje (ook lekker snoepen uit eigen tuin). De kruidige geuren van de buitenkeuken en gezellig aan een ruime buitentafel eten. In de zomertuin is het leven goed. En relaxt. Voor iedereen. Ook voor kinderen als ze - afhankelijk van hun leeftijd - een zandbak, boomhut of een grasveldje hebben om te spelen. En water in de tuin is helemaal fantastisch!