Genieten van de zomer zit ‘m in de kleine dingen: ijsjes als lunch, een spontane picknick of een frisse duik in de zee na werk. Met de nieuwe zomercollectie van IKEA kom je in de vakantiestemming, waar je ook bent. De collectie bestaat uit vrolijke producten in primaire kleuren met grafische prints – zoals badlakens met een print van ijsjes, kleurrijke kussenhoezen en lampionnen met stippen, strepen en bloemen. De designers van IKEA werkten voor de SOMMAR 2019 collectie samen met het Zweedse designcollectief ‘Textilgruppen & Papperian’ – een initiatief voor mensen met een beperking en een grote voorliefde voor kunst. De collectie is vanaf februari 2019 verkrijgbaar bij IKEA.

Je hebt een fijne, eigen tuin die je zelf graag een beetje wil onderhouden. Maar wat moet je doen in welk seizoen? Van planten tot vogeltjes voeren en van snoeien tot onderhoud: wij zetten de tuintaken per seizoen voor je op een rij!

Het is al dagen zinderend warm, de laatste dagen is het ook in huis bijna niet meer koel te krijgen. Heb je geen balkon of tuin dan zal je al snel verkoeling gaan zoeken aan het water, een bootje huren of een lekker drankje doen op een terras. Heb je wel een tuin dan kan je je hier lekker in vermaken als het binnen niet meer uit te houden is. Misschien heb je een fijn schaduwhoekje waar je kunt gaan zitten of creeer je een koel plekje door het plaatsen van een parasol.

Het zonnetje schijnt en de wolken verdwijnen: ideaal weer om lekker in de tuin te werken. Nu is er in de zomer natuurlijk meer te ondernemen dan tijdens de koude wintermaanden. Maar wat kun je deze zomer nu allemaal doen om je tuin te onderhouden? Met deze tips is jouw tuin binnen een handomdraai weer helemaal op orde!

Ben je klaar met het zoetsappige in je tuin? Breek de regels en geniet van je vrijheid. Maak met zomerbollen een rauwe en stoere plek van je tuin.

Zinderende lelies brengen kleurspektakel in de tuin. Precies, in de tuin! Veel mensen kennen de lelie als snijbloem en weten niet dat ze ook in de tuin kunnen schitteren. Daarom is de lelie uitgeroepen tot zomerbol van het jaar 2018.

Wist jij dat er – naast de bekende winterbollen – ook zomerbollen bestaan? De Zantedeschia, Lelie en Ornithogalum zijn zomerse bolgewassen die het perfect doen op een balkon of in een mini-tuin. Dus vul die potten maar weer! En je kunt ze zonder zorgen achterlaten voor als je met vakantie gaat. Ze zijn sterk en de meesten kunnen wel even zonder water. Deze ideale zomergasten bloeien zowel in de schaduw als in de zon. Heerlijk toch om na je reis dat zomergevoel nog vast te houden, en met de zomer in je bol van je tuin of balkon te genieten?

In een vogelvriendelijke tuin kunnen vogels prima jaarrond worden bijgevoerd, dus ook in de zomer! De vogels zijn nu volop bezig met het grootbrengen van jongen. Je kunt de vogelouders een handje helpen door ze voer en vet aan te bieden. Zo kunnen ze al hun energie gebruiken om in de natuur op zoek te gaan naar voedsel voor hun kleintjes. Bovendien laten de vogels zich nog meer in je tuin zien en geniet jij van al het leven om je huis.

Helaas bestaan er nog steeds veel misverstanden over het in de zomer bijvoeren van vogels. Zo zouden vogels er lui of afhankelijk van worden. Dit is niet waar! Vogels zijn slimme eters; ze gaan altijd eerst op zoek naar natuurlijk voedsel, pas dan komen ze naar de voederplaats. Ook zullen ze zich niet volproppen, ze stoppen als ze genoeg hebben. Ten onrechte wordt er beweerd dat het voeren van vet in de zomer tot diarree leidt bij vogels. Uit diverse onderzoeken, onder andere door de Duitse professoren Peter Berthold en Martin Kraft, blijkt echter dat vet direct door de vogel wordt opgenomen en zeker geen spijsverteringsproblemen oplevert.

Welk soort voer?
In principe kun je ook in de zomer hetzelfde vogelvoer aanbieden als gedurende de rest van het jaar. Belangrijk is dat je altijd kiest voor voer met kwalitatief hoogwaardige ingrediënten en zonder zout, zodat het niet alleen maagvulling is voor vogels maar ze daadwerkelijk de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. In de zomer hebben vogels meer behoefte aan eiwitrijk voedsel en extra calcium. Meelwormen en insecten bevatten veel eiwitten. Meelwormen zijn in levende en ge(vries)droogde vorm te koop en worden, net als insecten, ook toegevoegd aan zadenmixen en vetproducten. Pinda’s zijn het hele jaar door een bron van energie. Neem ongebrande en ongezouten pinda’s en biedt deze altijd aan in een speciale pindasilo, zodat de vogels er stukjes vanaf kunnen pikken. Wil je toch pinda’s voeren op de voedertafel, koop dan gehakte pinda’s. Kleine vogels kunnen namelijk stikken in hele pinda’s.

Hang vet in de schaduw Hang vet in de schaduw Vet voeren kan dus prima in de zomer, ook in de natuur eten onze tuinvogels in de zomermaanden  volop plantaardige en dierlijke vetten. Bijvoorbeeld de vetrijke pitten van rijpe dennenappels of het orgaanvet van kadavers. Het is zelfs een belangrijke en snelle energieleverancier in een periode dat het broeden en grootbrengen van de jongen hard werken is voor de vogelouders. Zo levert 1 gram vet 9 kcal, terwijl 1 gram eiwit of koolhydraten maar 4 kcal levert.  Uitermate geschikt zijn het reuzenvetbolduo afgewerkt met een laagje zonnebloempitten, de pindacakes, vetblokken en de vogelpindakaas. Vivara adviseert om de vetproducten tijdens hoge temperaturen aan te bieden op een schaduwrijke plek en nooit in de volle zon te hangen.

Vraag hieronder de gratis brochure van Vivara aan voor meer informatie

Midzomernacht & bloemen - Het midzomernachtfeest is een vrolijke boel met dans, vreugdevuren en kleurrijke bloemen. Er is geen betere manier om de zomer te verwelkomen. Geniet ervan!