1613
Is jouw tuin al goed voorbereid op de winter?
Gepubliceerd: 09-11-2018

Het duurt niet lang meer voor de echte nachtvorst intreedt en Koningin Winter haar kans ziet. Voor die tijd kun je zelf een aantal voorbereidingen treffen om te zorgen dat jouw tuin er in de lente weer mooi bij staat! Dit kun je doen:

 

Harken

Inpage_banner_Wonenonline_2023.png

Als de bomen hun bladeren verliezen ziet de tuin er heerlijk kleurrijk uit. Maar laat herfstblaadjes niet te lang liggen op het gras en in de vijver. Je gazon krijgt namelijk bruine plekken als het niet genoeg lucht en licht ontvangt. Vijverwater verzuurt teveel wanneer er bladeren en afgestorven waterplanten in blijven rotten gedurende de wintermaanden, met een grote kans op algen in het voorjaar! Hark bladeren naar de aarde rondom je planten om ze te voeden en beschermen, of maak van alle herfstblaadjes een mooie composthoop in de hoek. Daar hebben niet alleen dieren plezier van: je kunt er straks ook de tuin mee bemesten.

Bijwerken

Gras groeit, afhankelijk van de herfsttemperaturen, meestal tot eind oktober. Tot die tijd is het goed om het gras regelmatig kort te maaien; maar houdt bij de laatste keer maaien voor de winter het gras een beetje hoger, zodat het sterk de winter ingaat! Eind september, begin oktober is voor de meeste hagen de beste tijd om nog een keertje te snoeien.

Beschermen

Voordat het begint te vriezen moet je kuipplanten die niet winterhard zijn een veilig onderkomen geven; in een tuinhuisje of de garage bijvoorbeeld. Maak ongebruikte potten goed schoon en zet ze binnen om barsten te voorkomen. Bescherm vorstgevoelige planten tegen kou en wind door ze – net voor de eerste vorst- te voorzien van bijvoorbeeld een laag noppenfolie (vergeet de gaatjes niet!), vliesdoek,  windbreekgaas of een rietmat.

Onderhoud van tuinmeubels

Nu is ook een mooi moment om je tuinmeubels schoon te maken en eventueel een paar maanden in de garage te plaatsen. Door je loungeset en eettafel even fris te poetsen en te beschermen blijven deze langer mooi. Kun je niet wachten tot de lente begint? Denk dan niet alleen na over nieuwe plantjes voor in de tuin, maar shop ook alvast voor een sfeervol zitkussen bij tuinkussenshop.nl om je loungestoel nog comfortabeler te maken!

Planten

Als je opziet tegen de kale en koude winter is een lichtpuntje aan het einde van de tunnel extra welkom: plant nu je bloembollen om in het vroege voorjaar meteen van de eerste narcissen, hyacinten en krokussen te genieten! Ook kun je bakken en potten beplanten met wintergroene- of zelfs bloeiende planten. Wil je graag een heg planten met lekkere besjes voor meer vogels in je tuin? Dan is november een goed moment!

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids