De winter is nu dan toch echt aangebroken en dus is het tijd om ook uw tuin voor te bereiden op het weer dat komen gaat. Stevige wind, striemende lang aanhoudende kou en veel vocht. Allemaal elementen waarmee uw tuin het zwaar te verduren krijgt. Waar veel mensen vaak alleen denken aan de planten is het ook zaak om andere spullen zoals een schutting of tuinmeubelen te beschermen.

Je hebt een fijne, eigen tuin die je zelf graag een beetje wil onderhouden. Maar wat moet je doen in welk seizoen? Van planten tot vogeltjes voeren en van snoeien tot onderhoud: wij zetten de tuintaken per seizoen voor je op een rij!

Het duurt niet lang meer voor de echte nachtvorst intreedt en Koningin Winter haar kans ziet. Voor die tijd kun je zelf een aantal voorbereidingen treffen om te zorgen dat jouw tuin er in de lente weer mooi bij staat! Dit kun je doen:

Het lijkt erop dat de zomer ons nu echt de rug toegedraaid heeft en we ons klaar kunnen maken voor de winter. De temperatuur schiet naar beneden en het wordt steeds een stukje vroeger donker, helemaal als zometeen ook de klok nog een uurtje terug gedraaid moet worden. Velen van ons laten de tuin voor wat het is en zoeken binnen warmte en gezelligheid op. Maar ook in de winter kan je nog heerlijk van je tuin genieten. Wij geven je een paar tips om de tuin sfeervoller te maken voor de winter.


Brrr! In januari in de tuin werken? Jazeker! Het is juist raadzaam om in de winter de tuin grondig aan te pakken. De slimmeriken onder ons verstoppen zich lekker bij de warme kachel en laten de tuin onderhouden. De echte bikkels met groene vingers steken hun handen ook uit de mouwen in de koude maanden. Maar waarom onderhoud in de winter?

Het is net iets uit een sprookje: als alles nog kaal is, bloeit de bladhoudende heester Camellia japonica (ook bekend onder de consumentennaam Camelia of Japanse roos) al uitbundig. Kou noch sneeuw houden deze winterbloeier tegen, in de eerste vier maanden van het jaar schittert de plant met grote roosachtige bloemen tot wel 12 cm doorsnee. De combinatie met het grote, glimmende donkergroene blad maakt het een aansprekende verschijning voor iedereen die behoefte heeft aan groen en kleur op het terras, in de tuin of op het balkon.

We zitten alweer in het najaar en de eerste kou heeft zich ook al laten voelen. Nog geen dikke witte pakken sneeuw waar we allemaal vaak stiekem op hopen maar de temperatuur zakt steeds vaker richting het vriespunt. Gelukkig kunnen wij ons hiertegen kleden met handschoenen en een lekker warme muts maar voor de tuin is het wat lastiger om zich te wapenen tegen al dat winterse geweld. Gelukkig hebben we nog even de tijd om onze tuin winterklaar te maken zodat je ook in het voorjaar weer kunt genieten van een mooie tuin. Wij geven je een paar handige tips om je tuin winterklaar te maken.

In januari zijn de meeste tuinplanten in ‘winterslaap’, maar gelukkig zijn er uitzonderingen. Het heideplantje bijvoorbeeld zorgt hartje winter voor kleur in de tuin. Deze robuuste tuinplant met kleine bloemetjes is er eentje om van te houden. Maak eens kennis met de Tuinplant van de Maand januari en sluit ‘em in je armen.

Bloeiende liefde
Heide (botanische naam: Erica) kan zowel in de volle grond als in potten geplant worden. Het kleurrijke struikje wordt ongeveer 25 centimeter hoog en is daarom bijzonder geschikt om vooraan in de border te planten. De kleine bloemetjes hebben een rode, paarse of witte kleur en nodigen uit om van dichtbij te bewonderen. Heide staat garant voor minimaal een winter vol kleur… de plant bloeit tot ver in april! Bij elkaar
Als de weersomstandigheden het toelaten, kun je ook in januari tuinieren. Heerst er Elfstedenkoorts en is de tuingrond bevroren… wacht dan liever tot alles weer ontdooid is! Het planten is zeer eenvoudig: maak een gaatje in de grond, stop er een heideplantje in en druk goed aan. Wanneer je heide een plekje in de border geeft, zet ze dan in groepjes bij elkaar. Dat valt in een kale wintertuin goed op en geeft een natuurlijk en kleurig effect.

DIY-tip
Maak van ijzerdraad een hartvorm, bind er wat takjes heide langs en hang het geheel op. Niet alleen decoratief maar tevens een subtiele hint aan je partner dat het over een paar weken Valentijnsdag is…

Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.mooiwatplantendoen.nl.

Een onaantrekkelijke en inspiratieloze wintertuin? Dat is nergens voor nodig! Geen tuinplant die in de wintermaanden zo lang en zo mooi bloeit als de kerstroos. Deze beauty met wintergroen blad en stralend witte bloemen is een echte aanwinst voor de tuin. November is een goede maand om deze tuinplant een plekje in de border te geven.

Winterkoning
De kerstroos (botanische naam: Helleborus niger) kan overal in de tuin worden geplant: zowel in de halfschaduw als op een zonnig plekje. Vanaf november tot in maart zijn de prachtige bloemen te zien. Zelfs sneeuw of vorst doen de kerstroos niets. Als de tuinplant het naar z’n zin heeft, komt hij elk jaar opnieuw tot bloei. Ben je helemaal verliefd op deze beauty? Laat je dan ook eens verleiden door andere soorten. Bijvoorbeeld de Helleborus orientalis. Deze tuinplant is eveneens wintergroen maar heeft verschillende bloemkleuren variërend van wit tot donkerpaars en soms zijn ze zelfs gespikkeld. De bloeitijd van Helleborus orientalis is van januari tot ver in april.

Tip: Geveltuintje? De kerstroos is een ideale plant. Dat komt omdat de grond rondom een gevel of muur vaak veel kalk bevat en daar is de kerstroos extra dol op.