In de koude wintermaanden begrijpen we allemaal dat de vogels onze hulp in de vorm van aanvullende voeding kunnen gebruiken om de kou te trotseren. Maar juist in het voorjaar en in de zomermaanden kunnen tuinvogels alle hulp gebruiken! Het aanbod in de natuur is weliswaar redelijk, maar de behoefte van de vogels naar kwalitatief goed voer is in deze periode enorm.

Wanneer in april en mei de zon aan kracht wint, zie je overal de ramen en deuren weer opengaan. Het ideale moment om je balkon en terras in gereedheid te brengen voor een mooie zomer. Oftewel: Opzomeren! Met balkon- en terrasplanten is dat zo gebeurd. En dan de hele zomer lekker buiten leven en volop genieten van zomerse kleuren en geuren...

Zacht of hard
Met zomerbloeiers in fris wit en zachte pastellen creëer je in een mum van tijd een romantische, zomerzoete sfeer op je balkon of terras. Kies je voor potten en manden in rustige kleuren, dan komen je zomerbloeiers het meest tot hun recht. Nu nog een comfortabele stoel erbij en dan kan het grote genieten beginnen. Krijg je energie van felle hartje-zomer-kleuren? Dan kun je nu los met zomerbloeiers. Combineer rood met paars. Roze met oranje. De natuur geeft het goede voorbeeld. Alles kan. Heb je nog energie over? Zet er dan ook wat kruiden- en groenteplantjes bij. Voor je er erg in hebt, sta je midden in je eigen 'urban garden'.

Gieten en genieten
Balkon- en terrasplanten krijgen graag regelmatig water en op z'n tijd wat plantenvoeding. Zet een (mooie) gieter naast de planten, dan is dat zo gebeurd. Kijk meteen even of je uitgebloeide bloemen ziet. Als je die weghaalt, gebruikt de plant zijn energie voor het aanmaken van nieuwe bloemen. En dan kun jij de hele zomer genieten van bloemen, bloemen en nog eens bloemen.

DIY 1: Inblikken
Heb je bont gekleurde (olijfolie)blikken in huis? Zet ze deze zomer op je balkon of terras. Leuk met mediterrane planten, zoals geurende kruiden en kleurrijke zomerbloeiers. Vergeet niet in de bodem van elk blik een paar gaten te maken, zodat het overtollige regenwater kan weglopen.

DIY 2: Zoek het hogerop
Hoe klein je balkon of terras ook is, verticaal tuinieren met zomerbloeiers kan altijd. Hang bijvoorbeeld een weelderig groeiende zomerbloeier in een 'saai' hoekje. Gebruik een balkonhek of een muurtje om een serie zomerbloeiers op te hangen. Zorg voor variatie en hoogteverschillen. Zo kun je zelfs op het kleinste balkon of terras een uitbundige zomersfeer creëren.

Vanaf half april hangt de zomer in de lucht. Tijd om je grijze balkon of terras om te toveren in een bloemenparadijs, waarvan je de hele zomer kan genieten. Bijvoorbeeld met Verbena en Lantana. Een jury van groendeskundigen verkoos deze planten tot de Balkon- en Terrasplant van het Jaar. Met deze planten ben je verzekerd van kleur, fleur en vlinders – dé ingrediënten voor een perfecte zomerdag.

Lantana mañana
Lantana is de Terrasplant van het Jaar 2014. Deze kuipplant groeit en bloeit uitbundig. Zet 'm op een opvallende plek op je terras, pak een tuinstoel, laat de boel de boel en geniet van de geweldige kleuren. Je kunt wel zien dat de Lantana van oorsprong uit Zuid-Amerika komt! Bijzonder leuk zijn de tweekleurige Lantana's, die langzaam van kleur verschieten, bijvoorbeeld van geel naar roze.

Viva Verbena
Bloemen, bloemen en nog eens bloemen. De Balkonplant van het Jaar – Verbena – weet niet van ophouden. Net als de Lantana komt de Verbena uit Zuid-Amerika en bloeit hij minstens net zo weelderig: als je daar geen zomergevoel van krijgt... Er zijn compacte soorten en Verbena's die alle kanten opgroeien – perfect voor in een hanging basket. Het kleurenpalet biedt ook volop keuze: van zuiver wit tot brandweerrood. Of ga je deze zomer voor diep donkerpaars?

Vlinders
Verbena en Lantana zijn echte vlindermagneten. De zon hoeft maar even te schijnen en je ziet de eerste vlinders fladderen – nog meer kleur op je balkon of terras. Dat maakt het wel heel leuk om deze zomer mee te doen met de Landelijke Tuinvlindertelling (op 1, 2 en 3 augustus 2014).

Gieten & plukken
Zowel de Balkon- als de Terrasplant van het Jaar bloeien uitbundig tijdens de zomer. Je doet de planten een groot plezier door ze op een zonnige plek te zetten, maar een beetje schaduw mag ook. Beide zomerbloeiers krijgen graag regelmatig water en op z'n tijd wat plantenvoeding. Als je de uitgebloeide bloemen weghaalt, dan kun je tot in de nazomer genieten van een bloemenzee.

Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.mooiwatplantendoen.nl

Om optimaal te bloeien en groeien hebben balkon- en terrasplanten voldoende water en voeding nodig. De voedingstabletten van Pokon stop je in de grond rondom de plant en zodat er gedurende zes maanden geleidelijk voeding wordt afgegeven. Het enige dat je vervolgens nog hoeft te doen is, is watergeven. Door de voeding krijgen de planten voldoende kracht voor een uitbundige bloei en verschijnen er tot in september continu nieuwe bloemen. Een tablet is voldoende voor een plant met een potmaat van 15 centimeter. Op de verpakking staat precies hoeveel kegels je nodig hebt voor grotere exemplaren.

Nieuw

Pokon introduceert in 2014 ook biologische voedingskegels. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor het moestuinieren met groenten, fruit en kruiden in bakken of potten.

Vanaf april is een nieuwe, geurende tuinhortensia verkrijgbaar met een grote aantrekkingskracht op vlinders. Plant ‘m in het voorjaar en in de zomer verschijnen de champagne-witte bloemschermen vol nectar en zoete parfum. Daar worden niet alleen vlinders vrolijk van!

Verleidelijk parfum
De vlinderhortensia heet officieel: Hydrangea paniculata ‘Butterfly’. De tuinplant behoort tot de zogenaamde pluimhortensia’s met kenmerkende (pluimvormige) bloemschermen. De grote, witte lokbloemen trekken vlinders aan die zich zo eenvoudig te goed kunnen doen aan de nectar. De licht zoete bloemengeur heeft voor vlinders en libellen extra aantrekkingskracht.

Aan de slag
Je kunt de vlinderhortensia het beste in het voorjaar planten in de tuin. Zoek een licht, zonnig plekje en graaf een plantgat. Meng voor een optimale worteling en groeistart de aarde met speciale tuinaarde voor hortensia’s en plant vervolgens de hortensia. Tot slot geef je de plant water. De vlinderhortensia is een sterke tuinplant die winterhard is (tot -30 graden). Behalve voor in de tuin is de vlinderhortensia ook zeer geschikt voor toepassing in bakken op balkon of terras.

Verzorging
De verzorging van de vlinderhortensia is eenvoudig. Geef tijdens droge perioden water, zodat de grond niet uitdroogt. Wanneer je halverwege de zomer (juli) nog een beetje plantenvoeding geeft, word je beloond met een extra rijke en lange bloei. Je hoeft de vlinderhortensia maar één keer per jaar te snoeien: in maart. Knip de takken dan tot ongeveer 25 centimeter hoogte af want zo behoudt deze plant haar compacte vorm. De vlinderhortensia loopt in de maanden er na opnieuw uit en trakteert je op imposante bloemschermen.

De bast van kokosnoten is zeer geschikt als duurzame bodembedekker in de tuin. Het oogt strak en opgeruimd en heeft daarbij een onkruidwerende werking. Er is echter nog een verrassende en veilige toepassing: op speelplaatsen!

Zachte landing
Kokos bodembedekker wordt gemaakt van de zachte bast van kokosnoten, een restproduct van kokosplantages. De bodembedekker voelt ook comfortabel als je er met blote voeten op loopt. Als bodembedekker is deze kokosbast daardoor ook zeer geschikt voor speelplaatsen in de tuin. Wanneer kinderen tijdens het spelen per ongeluk vallen, maken zij bovendien een zachte landing. Onderzoeksbureau TÜV Nederland heeft kokos bodembedekker officieel het veiligheidscertificaat voor valdempende werking toegekend.

Duurzaam
Veel tuinbezitters hebben in de tuin een speelplaats gereserveerd voor kinderen bijvoorbeeld met een schommel, glijbaan of wip. Kokos bodembedekker is een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld rubberen tegels. Een laagje van vijf centimeter is voldoende en het natuurlijke materiaal gaat jaren mee. Als de laag kokos bodembedekker na verloop van tijd dunner wordt, kan je er een klein laagje overheen strooien en is alles weer als nieuw!

Eindelijk... Vanaf half april breekt het buitenzitseizoe aan. De zon schijnt volop en de buurt begint weer te bruisen. Tijd om je buitenruimte kleur te geven met balkon- en terrasplanten. Je voelt je meteen relaxed en je krijgt er bovendien een lekker kleurtje van!

Het buitenzitseizoen begint met het inrichten van je balkon of terras. Haal de tuinmeubels van zolder en zet de barbecue alvast klaar. Nu heb je alleen nog wat vrolijke balkon- en terrasplanten nodig om de buitenruimte aan te kleden. Denk aan rijk bloeiende planten waar je de hele zomer lang plezier van hebt, zoals Lobelia, Spaanse Margriet, Bougainville, Vlijtig Liesje, Geranium en Mandeville. Al die geuren en kleuren; daar word je toch gelukkig van! Uiteraard mogen mini-Petunia en Pentas als de Balkon- en Terrasplant van het Jaar 2013 niet ontbreken!

Handomdraai

Het kost je hooguit een paar uurtjes om je balkon of terras zomerklaar te maken. Dus pak de auto of bakfiets en sla je slag bij de bloemist of het tuincentrum. Zij hebben nu volop balkon- en terrasplanten in de mooiste kleuren. Neem eventueel ook potgrond, potten en plantenvoeding mee.

Genieten

Thuis kun je je aanwinsten meteen planten in potten, bakken of manden (leg onderin wat potscherven of kleikorrels, zodat overtollig water kan weglopen). Overal waar je wel wat kleur kan gebruiken, passen zomerbloeiers. Kijk ook eens omhoog; met een paar hangplanten aan de muur of de veranda, krijg je meteen zo'n heerlijk buitenlevengevoel.

Kies je stijl

Hou je van een klassieke, creatieve of landelijke buitenkamer? Of wil je inspiratie voor een kindertuin? Kijk op www.mooiwatplantendoen.nl/tuinbloeiers en kies de stijl die bij jou past. Behalve tips vind je er ook een boodschappenlijstje om direct aan de slag te gaan.

Na de winter zien de meeste gazons er vaak futloos uit. Van een frisgroen tapijtje is dan meestal geen sprake. Om het gazon weer tot leven te brengen, moest je tot voor kort verschillende handelingen verrichten. Vanaf 2013 is dat niet meer nodig want groenspecialist Pokon introduceert een alles-in-één voeding voor het voorjaar en najaar: Gazonmest Plus met kalk. Het nieuwe product is even simpel als revolutionair. Aparte, arbeidsintensieve gazonbehandelingen behoren tot het verleden. Sterker nog, een mooi gazon is nu een eitje!

Alles-in-één

Zeker na een koude winter heeft het voorjaarsgazon extra kalk en voeding nodig. Elementen die tot voor kort apart moesten worden gestrooid en nu zijn samengevoegd in één korrel. Gazonmest Plus met kalk maakt een einde aan een ingewikkelde en tijdrovende gazonbehandeling. In één keer ben je klaar en het resultaat is een mooi, gezond en groen lentegazon.

Voorjaar

Pokon Gazonmest Plus met kalk bestaat uit organisch-minerale mestkorrels die verrijkt zijn met kalk. Je strooit ze in het voorjaar over het gazon. De kalk zorgt er voor dat de zuurgraad van de grond verlaagd wordt. De grond krijgt meer lucht en dat zorgt onder meer voor een betere waterhuishouding. Bovendien kan het gras kan dieper en sterker wortelen. De mestkorrels geven vervolgens voeding aan het gazon en hebben een indirecte werking tegen mos. Het gras krijgt daardoor kracht en een gezonde, groene kleur. De nieuwe Gazonmest Plus met kalk gebruik je slechts één keer in het voorjaar. Wanneer je het ook strooit in het najaar, krijgt het gazon extra bescherming tegen winterse omstandigheden.

In februari en maart is er vaak nog weinig kleur te zien om het huis. Een kale border of kleurloos terras biedt niet de leukste aanblik. Gelukkig is er een snelle manier om balkon of tuin meteen in lentesferen te brengen. Narcissen, tulpen en hyacinten en vele andere lentebloeiers zijn kant en klaar, bloeiend verkrijgbaar. Dus… zet de bloemetjes maar buiten!

Voorsprong
Bloembollenkwekers hebben in het najaar bloembollen in potjes geplant en in bloei gebracht. Zo wordt er een voorsprong op de lente genomen. De potjes met de bloeiende bolletjes zijn namelijk al vanaf januari/februari verkrijgbaar. Met deze kant en klare lentebodes breng je al in het vroege begin van het jaar in een handomdraai kleur in en om het huis. De lentebloeiers op pot zijn overal toe te passen; in de tuin of op het balkon of (dak)terras in potten en bakken.

Eén twee drie
Het planten is zeer eenvoudig: verwijder het kweekpotje, maak een gaatje in de grond en stop de bloeiende bollen erin! Door de frisse buitentemperatuur is de bloeitijd extra lang. Deze lentebloeiers kunnen gemakkelijk meer dan een maand bloeien! Als je de bollen na de bloei in de grond laat zitten, komen de meeste soorten volgend voorjaar gewoon weer tot bloei! Zo creëer je “één, twee, drie” een lentesfeer waar je jarenlang plezier van hebt.

Violen zijn kleine maar stoere voorjaarsbloeiers die ieder jaar opnieuw als éérste kleur in de lente brengen. In de eerste twee weken van maart is het aantal violen op zijn top: dan staan er ontelbare voorjaarsviolen klaar om mee naar buiten te gaan. Alle kleuren en combinaties kunnen. En er is ook nog eens keuze uit verschillende formaten.

Violen zijn sterk en hebben een overweldigende (kleur)conditie. Ideaal om lang van te genieten en om trendy mee te stylen op het balkon en terras of in de tuin.

Verleiding van violen
Samen geven alle violen de lente een vrolijker aanzien. Zelfs op de nog wat koudere dagen bieden ze dé vooruitblik op een heerlijk seizoen. Ze stralen één en al optimisme uit dankzij hun intense kleuren. Rood, geel, lila en oranje. Roze, blauw, witte en ecru violenversie als solokleur of met gecombineerde dessins met of zonder donker bloemhartje. Eigenlijk onweerstaanbaar.

Stijltips voor iedereen
Het frisse violeneffect is er in diverse looks. Voor overweldigende styling plant je ze zij aan zij als een violenbed. Je kunt ook gezellige potten aankleden, ton-sur-ton, met licht-donker contrast of gemixte kleurtjes. Ook is het heel spannend om vrolijke viooltjes toe te voegen aan een strakke, architectonische styling.

Extra spannend wordt het door trendy violenkleuren te planten in grote grijze bakken of objecten. Of, maak er ondeugende kleurbengels van in retro hippe hanging baskets.

De voorjaarsviolen zijn er vanaf begin maart. Oogstrelend in small, medium of large versies. Gebruik altijd goede potgrond of tuinaarde en water doorlaatbare potten en schalen. De verzorging is gemakkelijk gewoon regelmatig water geven en af en toe de uitgebloeide bloempjes wegnemen - met steel en al. Voorjaarsviolen bloeien tot ver in de zomer.

Vaste planten: haal het afgestorven materiaal bij de planten weg; zorg voor nieuwe groeiruimte.

Heesters en bomen: tot half april kunt u bladverliezende heesters en bomen verplanten. Nieuwe, in pot gekweekte bomen en struiken kunt u het hele jaar door planten. Groenblijvende heesters en coniferen met ingegaasde kluit in april/mei planten.

Mesten: geef in maart/april een goede, langwerkende organische basisbemesting bij al uw planten (geen beendermeel geven bij planten die van zure grond houden). Verpot kuipplanten in verse kuipplantengrond en gebruik voor het vullen van potten en bakken standaard (bemeste) potgrond. Voor diverse plantengroepen zijn speciale meststoffen het meest ideaal: bijv. speciale rozenmest voor rozen (met extra magnesium). Het tuincentrum heeft het.

Snoeien: Vroege voorjaarsbloeiende heesters meteen na de bloei snoeien (april-mei). Zomerbloeiende heesters vroeg in het jaar snoeien (maart-april). De laatste bloeien aan takken die ze daarna nog gaan vormen.

Bron: Colouryourlife

Even naar buiten lopen en terugkomen met een handvol verse kruiden... Heerlijk! Kruidenplanten zijn ook nog eens verrassend mooi. Gun ze een plekje in de border en geniet van het prachtige blad, de frêle bloempjes en de kruidige geur!

Bieslook (Allium schoenoprasum)
Bieslook is een vaste plant met grasachtige, holle bladeren, die zon dertig centimeter lang kunnen worden. Tussen de sprieten verschijnen bolvormige, paarse bloemen. Je kunt er het hele jaar van oogsten. Het blad heeft een zachte uiensmaak, die het best tot zijn recht komt als je het rauw gebruikt. De bloemetjes zijn ook eetbaar; mooi op een salade. Het fraaie groene blad maakt bieslook heel geschikt als randplant. Met een pol bieslook kun je ook een kale plek in de border opvullen. De plant gedijt in de volle zon of halfschaduw. Als het blad in de loop van de zomer minder mooi wordt, kun je het kort afsnijden. Al snel verschijnen er dan nieuwe sprieten.

 

Citroenmelisse (Melissa officinalis)
Citroenmelisse bloeit met kleine, witte bloempjes. Wanneer je de frisgroene bladeren aanraakt, verspreiden deze een sterke citroengeur. Deze plant verdient dan ook een plekje vooraan in de border. Citroenmelisse stelt geen hoge eisen aan de standplaats. De plant groeit weelderig en zaait zich makkelijk uit. Je kunt er de hele zomer van plukken. De blaadjes zijn lekker als thee, die van oudsher werd gebruikt om zijn rustgevende werking, en als fris accent in vruchtenbowl.

Hysop (Hyssopus officinalis
Hysop is een struikachtige plant die bloeit met mooie paarsblauwe bloemen, waar volop bijen en vlinders op afkomen. De donkergroene blaadjes zijn puntig ovaal en geven een sterk aroma af: bitter met een vleugje munt. Het wordt spaarzaam gebruikt bij stevige vleesgerechten en vette vis. De plant houdt van een droge, goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. In strenge winters moet de struik afgeschermd worden.

Lavas/maggikruid (Levisticum officinale)
Je moet er wel ruimte voor hebben... Lavas kan zon twee meter hoog worden. Deze winterharde plant heeft holle stengels met frisgroene blad, dat een selderijachtige geur heeft. Tegen het einde van de zomer verschijnen er lichtgele bloempjes. Lavas is prachtig in een landelijke tuin, bijvoorbeeld achter in of juist als accent midden in de border of kruidentuin. Geef de plant een plekje in de zon of halfschaduw. De bladeren kunnen gebruikt worden om een pittige smaak te geven aan soepen en stoofschotels.

Lavendel (Lavandula angustifolia)
Lavendel heeft zacht, grijsgroen blad, dat heerlijk geurt bij aanraking. Het kruid staat bekend om zijn rustgevende werking. De bloemen van deze groenblijvende plant zijn paarsblauw, wit of roze. Mooi in een landelijke, maar ook in een formele tuin. Lavendel is heel geschikt voor toepassing langs paden en bloembedden - in de vorm van een haagje. Lavendel houdt van een zonnig standplaats en goed doorlatende grond. De plant moet jaarlijks teruggesnoeid worden, zodat de plant mooi van vorm blijft.

Marjolein / oregano (Origanum majorana / Origanum vulgare)
Bijen en vlinders zijn dol op de bloempjes van marjolein en oregano. Beide planten behoren tot het geslacht Origanum. Marjolein heeft kleine blaadjes met een zacht kruidig aroma en witte bloempjes. De blaadjes van de oregano zijn groter en zijn sterker van smaak. Deze plant bloeit met roze bloempjes. Verse en gedroogde blaadjes van marjolein en oregano worden veel gebruikt in Italiaanse gerechten. Beide planten staan graag in de volle zon, in goed doorlatende grond. Ze zijn heel geschikt als bodembedekker; ook mooi voor randen.

Munt (Mentha x piperita)
Munt mag niet ontbreken in de kruidentuin. De bloempjes - van lichtroze tot dieppaars - trekken bijen en vlinders aan en het frisgroene blad heeft oneindig veel culinaire toepassingsmogelijkheden. De verse blaadjes hebben een typische muntsmaak dankzij de etherische menthololie, die snel vervliegt. Hoe verser je de blaadjes verwerkt, hoe beter het is. Heerlijk als thee of als smaakmaker in diverse gerechten. Zet munt bij voorkeur op een plek in de volle zon. De plant heeft de neiging flink te woekeren. Als dat niet de bedoeling is, kun je de plant in een flink pot zetten. Een ingegraven emmer zonder bodem voldoet ook.

Peterselie (Petroselinum crispum)
Peterselie bestaat in twee varianten: met plat en met gekruld blad. Platte peterselie heeft de meeste smaak, omdat het meer etherische oliën bevat. Krulpeterselie is het decoratiefst - zowel op het bord als in de tuin. Het is bijvoorbeeld prachtig als rand langs een bloembed. Zet peterselie in de halfschaduw in vruchtbare, vochtrijke grond. Peterselie zit boordevol waardevolle stoffen, zoals vitaminen en mineralen. De jonge, zachte blaadjes zijn het lekkerst. De smaak komt het best tot zijn recht als je de blaadjes op het laatste moment aan een gerecht toevoegt.

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)
Rozemarijn is een groenblijvende struik met sterk geurende blaadjes. In de zomer bloeit rozemarijn met violetblauwe, eetbare bloempjes. De plant verlangt veel zon en goed doorlatende grond. Bij strenge vorst heeft rozemarijn enige beschutting nodig om te overleven. Als kuipplant kweken kan ook. Rozemarijn is geschikt als haagplant. Een plekje naast de voordeur of langs een pad is ook een aanrader; bij aanraking word je verrast door de heerlijke kruidige geur. De blaadjes zijn vers of gedroogd toepasbaar in de keuken. Gebruik het in bescheiden hoeveelheden, want de smaak overheerst snel.Salie (Salvia officinalis)
Salie heb je in honderden variëteiten. De gewone salie (Salvia officinalis) is zowel smaakvol als decoratief. Deze plant heeft grijsgroen, fluwelig blad en violetblauwe bloemen. De verse of gedroogde blaadjes hebben een krachtig, houtachtig aroma. Dat is vooral geliefd in de Italiaanse keuken, waar salie bijvoorbeeld wordt gebruikt in gerechten met kalfsvlees en kip. Salie houdt van volle zon en doorlatende grond. De plant komt goed tot zijn recht in een landelijke border en kan zelfs als haagje worden gekweekt.

Tijm (Thymus vulgaris)
Tijm is een winterhard, groenblijvend struikje met fijne, aromatische blaadjes. In de zomer verschijnen er piepkleine, paarse bloempjes. In de kruidentuin mag de gewone tijm (Thymus vulgaris) niet ontbreken; deze soort heeft de meeste aroma. De verse of gedroogde blaadjes kunnen - met takje en al - meegekookt worden in gerechten. Er zijn ook mooie laagblijvende soorten, die je kunt toepassen als bodembedekker. Bij aanraking geven ze een heerlijke geur af. Plant tijm altijd in de volle zon en in droge, zeer goed doorlatende grond. Na de bloei kun je de plant terugsnoeien om de groei te stimuleren.

Venkel (Foeniculum vulgare)
Het winterharde kruid venkel is een graag geziene gast in de lentetuin. De frisgroene, haarfijne blaadjes bewegen elegant op de wind en hebben een subtiele, aangename smaak. Deze plant is mooi in combinatie met andere hoogopgaande kruiden, zoals lavas en engelwortel. Venkel gedijt het best in vruchtbare, goed doorlatende grond op een zonnige plek. Hij zaait zichzelf uit. In het voorjaar en de zomer kun je het fijne blad plukken; het smaakt subtiel naar anijs. Lekker bij vis of in een frisse zomersalade en mooi als garnering.

Bron: Colouryourlife

Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wilt genieten van een kleurrijke tuin met tulpen, narcissen, blauwe druifjes en hyacinten. Oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een eenvoudig herfstklusje en vanaf januari verschijnen de eerste bloemen!

Vuistregel
Bloembollen planten is kinderlijk eenvoudig. In een mum van tijd zitten de bollen in grond. De vuistregel is dat een bloembol (met het puntje omhoog) twee keer zo diep wordt geplant als de bol hoog is. Is de bloembol vijf centimeter hoog dan wordt de bol dus ongeveer tien centimeter diep geplant. Vanaf januari verschijnen de groene puntjes boven de grond en nog wat later de eerste bloemknoppen.

Natuurlijk
Om een natuurlijke lente-uitstraling in de tuin te creëren is het leuk om verschillende soorten en kleuren tulpenbollen in een mand of emmer te mixen en op willekeurige plekken in de tuin uit te strooien en te planten. Zo is het verrassingseffect in het voorjaar optimaal!

Bloeitijd
Elke bloembol heeft zijn eigen bloeitijd. Op de meeste verpakkingen staat aangegeven wanneer dat is. In januari bloeien bijvoorbeeld winterakonieten en sneeuwklokjes gevolgd door crocussen en irissen in februari. De eerste narcissen, hyacinten en blauwe druifjes laten zich in maart zien. Tulpen bloeien in april/mei en sieruien sluiten het bloembollenseizoen in juni af.

Nationale Bloembollenmarkt
In het weekend van vrijdag 15 oktober tot en met zondag 17 oktober 2010 vindt de Nationale Bloembollenmarkt op Keukenhof plaats. Kwekers bieden bijzondere bolgewassen aan. Bovendien geven de tuinmannen van Keukenhof plantdemonstraties vol nuttige tips en adviezen. Parkeren en toegang tot Keukenhof is geheel gratis!

Schaduwplanten zijn meestal plantensoorten die van nature in de schaduw van bomen en struiken, vaak op de bosbodem, groeien. De situaties kunnen daar sterk verschillen. Er wordt vooral onderscheid gemaakt tussen droge schaduwplekken en vochtige, koele, groeiplaatsen. Die verschillen zijn er ook in de tuin. Er is een enorm aantal vaste planten geschikt voor een schaduwtuin. Tuiniers hebben vaak moeite met het vinden van geschikte planten voor relatief droge schaduwplekken onder bomen. U vindt hieronder daarom ook soorten vermeld die daarvoor speciaal worden aanbevolen.

Er zijn maar weinig planten die echt diepe schaduw verdragen. Daarom is het goed - als dat kan - diepe schaduw wat te verminderen, door te snoeien bijvoorbeeld. Geef op zeer droge plekken regelmatig water en breng organische mulch (compost) op de grond rond de planten aan.

Vaste planten voor droge schaduwplekken (vaak onder bomen)
Vooral veel bodembedekkende vaste planten voldoen erg goed. Uitstekende soorten zijn: het zich vanuit de wortels uitbreidende lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) met zijn heerlijk geurende, witte bloempjes in de lente. De polvormende elfenbloem Epimedium × perralchium (er zijn meer geschikte soorten) bloeit geel en blijft s winters groen. De tot 60 cm hoge Tellima grandiflora met klokvormige aren gele bloemen heeft harig, soms wat paarsgetint groenblijvend blad. Ook het tranend hartje Dicentra formosa doet het goed in droge schaduw en bloeit met knikkende donkerroze trossen bloempjes (Luxuriant is een uitstekende varieteit). Heel mooi is het labradorviooltje (Viola labradorica) met paarsgroen blad en paarse bloemen in april-juni. Van de ooievaarsbekken zijn vooral Geranium macrorrhizum (paarsrode bloemen) en Geranium nodosum (lilaroze bloemen) aan te raden. Salomonszegel (Polygonatum multiflorum) doet het ook nog goed in droge schaduw.

Vaste planten voor vochtige, koele schaduwplekken
Dat zijn er honderden. Enkele voorbeelden: alle tientallen soorten Hosta met hun prachtige bladeren in tal van kleuren. Ook de fors groeiende Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla) met zijn hemelsblauwe bloemen in april-mei groeit graag in de schaduw, net zoals de meeste soorten nieskruid (Helleborus), waar ook de s winters bloeiende kerstroos toe behoort. Heel bekende schaduwplanten zijn de rijkbloeiende soorten en cultivars van longkruid (Pulmonaria) met witte, roze, rode of blauwe bloemen (veel pasteltinten!). De bodembedekkende maagdenpalmsoorten (Vinca) bloeien wit, blauw of paars in de periode maart-juni. Ook walstro-soorten (Galium) zijn goede bodembedekkers. Lieve-vrouwebedstro (Galium odoratum) behoort er ook toe. Ten slotte zijn er uiteraard tientallen soorten schitterende varens die graag in de schaduw groeien en vaak dichte groepen kunnen vormen.

Tuintips voor maart
Winterbeschermingsmiddelen bij de planten opruimen. Bladverliezende bomen en struiken kunt u bij vorstvrij weer tot in april planten. Ook alle vaste planten kunnen nu worden geplant. Gazon zo nodig beluchten of verticuteren. Vaste planten opschonen (het afgestorven materiaal weghalen). Organische basisbemesting geven. Boomspiegels met schors- of houtsnippers bedekken. Compost omzetten. Meer tips voor de tuin op www.colour-your-life.nl

Er zijn allerlei kleurrijke klimplanten, zoals blauweregen (Wisteria), bruidssluier (Fallopia), passiebloemen (Passiflora), kamperfoelie (Lonicera) en natuurlijk klimrozen. Maar hier bedoelen we vooral de enorme variatie aan clematissen, die ook wel bosrank of bosdruif worden genoemd. Clematissen komen in het wild vooral op het noordelijk halfrond voor. Er zijn zon 250 soorten bekend. Het gekweekte assortiment omvat vele honderden variëteiten, waarbij grootbloemige en kleinbloemige typen worden onderscheiden. De meeste zijn bladverliezend, maar er zijn ook wintergroene soorten, zoals Clematis armandii uit China, die leerachtig, glanzend, donkergroen blad heeft en in april-mei bloeit met grote trossen kleine, roomwitte, geurende bloemen. Er zijn zoveel schitterende clematissen, dat we hieronder slechts een heel beperkte keuze kunnen noemen.

Kleinbloemige soorten en variëteiten
Clematis alpina is een soort uit Noord-Europa en Azië met tal van variëteiten die in april-mei bloeien met knikkende blauwe (Blue Giant), roze (Willy), zuiver witte (White Moth) of rozerode bloemen (Ruby). De bekende Pamela Jackman bloeit lichtblauw. Clematissen uit de Tangutica Groep vallen op door het schitterende vruchtpluis na de rijke, indrukwekkende bloei. Ze bloeien van de zomer tot ver in de herfst met allerlei goudgele (Golden Tiara, Helios) tot zelfs naar oranje verkleurende, knikkende bloemen. Blue Bird vormt grote, gevulde, lilablauwe bloemen. Durandii bloeit de hele zomer met zuiverblauwe bloemen met gele meeldraden. Prachtig zijn ook de langdurig vanaf mei bloeiende variëteiten van Clematis macropetala, zoals Purple Spider, Maidwell Hall (lavendelblauw), Rödklokke en Markhams Pink. Ook vanaf mei bloeien de krachtig groeiende variëteiten van Clematis montana, o.a. de lichtroze, heerlijk geurende Elizabeth of de magentaroze Marjorie. Clematis vitalba is de ook in België en Nederland inheemse, roomwit bloeiende bosrank die zelfs moeiteloos in hoge bomen klimt. De variëteit Rubra van de Italiaanse clematis (C. viticella) bloeit dieprood, Royal Velours diep, fluweelachtig paars.

Grootbloemige variëteiten
Hierbij is de keuze zo mogelijk nog groter. Kies op bloeiperiode, kleur en klimhoogte. Er zijn twee grote groepen: de variëteiten die vooral in mei-juni bloeien en de groep die pas in juli-augustus bloeit. Tot de vroegbloeiers behoren prachtige, grootbloemige variëteiten zoals Barbara Jackman (paars gestreept), Fujimusume (zuiver blauw), Duchess of Edknburgh (roomwit), Kardynal Wyszynski (purperrood), Piilu (paarsrood), Moonlight (zachtgeel) en Niobe (dieprood). Schitterende grootbloemige laatbloeiers zijn o.a. Ernest Markham (purperrood), Hagley Hybrid (dieproze), Jackmanii Superba (donker violetblauw), Jan Pawel II (lichtroze).

Verzorging
Alle clematissen groeien graag in lichte, wisselende schaduw tot volle zon, als hun wortels maar beschaduwd zijn. Het zijn immers bosrandplanten. Plant daarom lage planten rond hun voet en plant in humusrijke, goed doorlatende grond. Zorg voor een klimsteun waaraan ze zich met hun tentakels kunnen vasthouden. Snoei is afhankelijk van de bloeitijd. Vroege bloeiers eventueel na de bloei terugsnoeien, zomer- en laatbloeiers in het vroege voorjaar (maart). De in Nederland gekweekte soorten en variëteiten zijn allemaal redelijk tot volkomen winterhard. Laat de grond waarin ze groeien niet uitdrogen. Geef bij het inplanten een goede, organische basisbemesting herhaal dat ieder voorjaar.

Tuintips voor mei
Onkruid bestrijden. Gras maaien (het groeit nu hard). Vanaf half mei kuipplanten buiten zetten. Winterheide snoeien. Uitgebloeide voorjaarsbloeiende heesters snoeien. Tot half mei nog kluitplanten (groenblijvers, coniferen) planten. Vijver beplanten. Potten, bakken en (hang)manden beplanten. Bron: Colouryourlife

Wanneer de sierkersen of andere prachtige bomen bloeien, is het pas echt lente. Eén voluit bloeiende boom in het voorjaar is even indrukwekkend als hele velden krokussen, narcissen of andere bloemen. Een bloeiende magnolia tegen een blauwe lucht is adembenemend mooi. Begin vorige eeuw waren drie soorten bomen onmisbaar in een tuin: een magnolia, een sierkers en een grijze ceder. De schoonheid die die bomen gaven, kunt u nu herbeleven in nieuwe vormen die ook in kleine tuinen passen. De hierna genoemde bloemenbomen hebben nog iets gemeen: u hoeft er weinig aan te doen als u ze eenmaal hebt geplant. Snoei is niet of nauwelijks nodig (alleen vorstschade wegnemen).

Enkele bloemrijke ideeën
Sierkersen (Prunus) zijn er in tientallen vormen en ze bloeien ongelooflijk rijk in april (en vaak nog in mei) met witte, lichtgele, roze, lila of zelfs paarse bloemen. Soms zijn het struiken, soms echte stambomen. Aan u de keus. Heel mooi is de veelgeprezen treurvorm Prunus serrulata Kiku-shidare die al begin april bloeit met roze warmroze bloemen. Een nauwe verwant is de bekende P. serrulata Kanzan, die wat later bloeit en zowel als struik en als stamvorm wordt gekweekt (de laatste wordt tot 10 m hoog). De elegante vaasvorm van de takkenkroon is heel typerend. Ook Kanzan bloeit rijk en roze. Amanogawa groeit uit als slanke zuilvorm en bloeit heel lichtroze (geurend!). Taihaku wordt een flinke struik die al begin april met enorm grote, witte bloemen bloeit.

Tientallen soorten magnolias Misschien wel de bekendste groep valse tulpenbomen of beverbomen, zoals de schitterend bloeiende magnolias ook wel worden genoemd, is de Magnolia Soulangeana Groep. Ze vormen grote struiken of kleine bomen tot 5 à 8 m hoog en ze bloeien (april-mei) met massas grote, rechtop staande, klokvormige bloemen aan de kale takken. Heel mooi zijn bijv. Lennei Alba en Amabilis(beide wit), de kleinblijvende Genie (3 m, warmrood!) en tal van roze bloeiende, zoals Brozzoni en Sundew.

Een prachtige judasboom De judasbomen (Cercis) vormen een geslacht met zeven soorten bladverliezende bomen uit Europa, China en Noord-Amerika. Een van de mooiste is de nieuwe Cercis canadensis Forest Pansy, een prachtige, roodbladige judasboom (zacht fluwelig rood dat in de loop van het seizoen wat groener wordt) die uiteindelijk ca. 3 m hoog wordt. In april-mei verschijnen de fraaie, roze, eetbare bloemen aan de dan nog kale takken. De bloemen smaken lichtzuur. Lekker in een frisse salade. Deze boom (ook zeer geschikt als leiboom) trekt door zijn bijzondere kleur altijd de aandacht. Ideaal als solitair en geschikt voor iedere maat tuin. Plant hem op een zonnige, beschutte plek in goed doorlatende grond.

Hanami - Japans kersenbloesemfeest
Eind maart/begin april bloeien in Japan de kersenbomen (sakura). Deze explosie van kleur wordt als nationaal feest gevierd. Men ontmoet elkaar in massale picknicks in de parken onder de bloeiende bomen. Voor Japanners symboliseert de korte, uitbundige bloei de rijkdom en vergankelijkheid van het leven. Wij genieten er ook zonder die symboliek niet minder van.

Nog meer bloeiende bomen
In april-mei bloeien onder andere ook: sierappels (Malus); de prachtige sneeuwvlokkenboom (Halesia carolina); de Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa) met grote, blauwe bloemen; krentenboompjes zoals de witbloeiende Amelanchier arborea Robin Hill; kastanjes: heel mooi is de roodbloeiende Aesculus × carnea Aureomarginata met goudgerand blad.

Tuintips voor april
Gras maaien. Mos in het gazon bestrijden. Buxushaagjes knippen. Balkonbakken klaarmaken. Vaste planten opschonen en nalopen op verlies door vorst. Heesters snoeien. Bron: Colouryourlife

Heesters en vaste planten die in de winter en vroege lente bloeien, zijn uiterst welkom in de tuin. Het is een select gezelschap en als ze ook nog geuren zijn ze absoluut onmisbaar. Hun bloemen komen het beste uit tegen een donkerder achtergrond: een groene haag, wintergroene heesters (sommige zijn zelf wintergroen), of een muur. Opvallend is dat gele tot oranje bloemen in deze tijd van het jaar sterk overheersen. Sommige zijn afgestemd op bestuiving door de wind en vormen wolken stuifmeel, andere moeten het hebben van bevruchting door al vroeg voedsel zoekende insecten en dat zijn vaak geurende bloemen.

Het is niet zo dat winter- en vroege voorjaarsbloeiers continu bloeien. Ze hebben allemaal eigen systemen om hun bloemen tegen vorst te beschermen. Tijdens vorst stopt de bloei even. Als het daarna weer vorstvrij is (dat komt tijdens de wintermaanden regelmatig voor) bloeien ze weer uitbundig door. Met winterbloeiers is er volop kleur en geur!

Vroeg en geel bloeiende heesters
De schijnhazelaar (Corylopsis pauciflora) bloeit soms al in februari (tot april) met hangende trosjes lichtgele bloemen aan de nog kale takken. Het zijn tot 1,5 m hoog uitgroeiende, dichtvertakte struiken. Bij de gele kornoelje (Cornus mas, een schilderachtige grote struik of kleine boom tot 5 m hoog) ontspruiten ze in honderden vrolijk gele boeketjes aan de takken. De verschillende soorten en cultivars mahoniestruiken bloeien bijna allemaal geel in uitwaaierende toeven vol bloemen die soms 15-20 cm lang kunnen zijn (bij Mahonia bealei en de iets kleinere M. japonica) of nog langer (zelfs 40 cm en sierlijk overhangend bij Mahonia × media). Ze geuren sterk en kruidig en deze struiken zijn wintergroen. In zachte winters kunnen sommige al in december bloeien, maar de meeste bloeien vanaf februari. De kronkelhazelaar (Corylus avellana Contorta) bloeit vanaf februari met 3-6 cm lange lichtgele katjes aan de kale takken. Nog vrij onbekend is de staartaar (Stachyurus praecox) uit Japan, een prachtige, tot 2 m hoge heester die in maart-april aan de nog kale takken bloeit met (heideachtige) gele klokjes in talloze 5-8 cm lange trosjes. Deze plant houdt van zure grond. De bekende forsythia of Chinees klokje (vooral cultivars van Forsythia × intermedia) is er in allerlei maten en gele bloeitinten. Ze bloeien in maart. De ranonkelstruik (Kerria japonica) bloeit iets later (april-mei). De bloemkleur is geel-oranje. Bij Pleniflora zijn de bloemen dicht gevuld.

Vroege vaste planten met gele bloemen
Een van de mooiste vroege bloeiers is het bekende hondstandras Erytronium tuolumnense Pagoda, met grote lelieachtige bloemen (3-4 bij elkaar aan een stengel, maart-april, 25 cm hoog). Het kleine, tapijtvormende speenkruid (Ranunculus ficaria) is inheems en bloeit in maart-mei met gele sterrenbloemen boven het glinsterend groene blad. Iedereen kent de voorjaarszonnebloem (Doronicum orientale); een van de mooiste is de gevuldbloemige, rijkbloeiende Frühlingspracht (maart-april). Een lichtgeel bloeiende smeerwortel (Symphytum grandiflorum) bloeit iets later. Cipreswolfsmelk (Euphorbia cyparissias) bloeit al vanaf maart met bloemen in schermen met daar omheen warmgele schutbladen.

Tuintips voor februari
Bessenstruiken snoeien. Appels en peren zo nodig nog begin februari snoeien. Top de twijgen van kruisbessen om aantasting door meeldauw tegen te gaan. U kunt ook al zomer- en herfstbloeiers snoeien. Snoei alleen tijdens vorstvrij weer. Tijdens kale vorst wintergroene planten tegen de zon beschermen om uitdroging te voorkomen. Composthoop omzetten. Tijdens vorstvrij weer en als de grond niet is bevroren, kunt u bladverliezende bomen en struiken planten. Bron: Colouryourlife

Herstellen: Er zijn speciale gazonherstelsets te koop om slechte plekken in uw gazon snel (in enkele stappen) te herstellen. Uw gazon wordt weer optimaal mooi en sterk!

Maaien: Zodra het gras groeit (vanaf 6 °C) moet u minstens wekelijks maaien. Maai niet te kort: siergazon op 2 cm, speelgazon op 3 à 4 cm. In mei groeit het gras het hardst.

Voeding: Iedere keer dat u maait, haalt u voedingstof weg. Dat moet worden aangevuld. Het begint in januari met bekalken (werkt ook tegen mosvorming). Geef daarna in maart (nadat u eventueel hebt geverticuteerd) een goede basisbemesting met organische mest (bijv. mest op basis van bloed- en beendermeel). Vanaf drie weken daarna kunt u langdurig werkende speciale gazonmest strooien (werkt tot vier maanden lang!).

Beluchten: Met een beluchter gaten prikken in de grond van het gazon. Dit geeft lucht aan de graswortels en bevordert de groei.

Verticuteren: In ieder gazon ontstaat langzaam een viltlaag van afvalresten, mos enz. dat de grond afsluit voor water en lucht. Met een verticuteerhark of -machine verwijdert u dat vuil en maakt u de grond los voor de graswortels. Vocht en lucht kunnen er weer bij en het gras zal veel beter groeien. Verticuteer liefst in maart/april of augustus/september.

Onkruid bestrijden: Diep wortelende en plat groeiende onkruiden regelmatig uitsteken.

Voor alle gazonwerkzaamheden zijn speciaal ontworpen gereedschappen te koop. Bron: Colouryourlife

Na in het voorjaar en de zomer te hebben genoten van de tuin, is het najaar een mooie periode om bezig te zijn in de tuin. Er is genoeg te doen: snoeien, bladruimen en� bloembollen planten. Hoewel je niet direct resultaat ziet; komend voorjaar komen de bolletjes allemaal tot bloei en zorgen ze voor een kleurrijk voorjaar. Tuinieren is vooruitzien! Timing
Wie komend voorjaar wil genieten van een kleurrijke lentetuin, zal in oktober/november eventjes aan de slag moeten om bloembollen te planten. Het is een kinderlijk eenvoudig werkje. De vuistregel is: plant de bol twee keer zo diep als de bol hoog is en het puntje omhoog! Het assortiment beschikbare bloembollen bij (o.a.) tuincentra is vanaf begin september optimaal. Er zijn bollen die vroeg bloeien (vanaf januari/februari) en laatbloeiers (mei/juni). Plant komend najaar eens crocussen, narcissen en tulpen. De tuin kleurt dan vanaf februari tot in mei!

Onderzoek
Nederland is verantwoordelijk voor ruim 65% van de totale wereldwijde bloembollenproductie; naar schatting komt dat neer op twaalf miljard bloembollen. Het Productschap Tuinbouw onderzocht in 2008 het �bollengedrag� van Nederlanders. Meer dan een op de vier Nederlandse huishoudens koopt ieder najaar bloembollen. Het overgrote deel van de bloembollen wordt direct in de tuin geplant; een kleiner deel wordt geplant in potten.

Nederlandse Bollentop 5
1 Tulp

2 Narcis

3 Hyacint

4 Crocus

5 Blauw druifje

Bron: Internationaal Bloembollen Centrum (IBC)

Na een echte winter kijkt iedereen naar het voorjaar uit. Denk eens in kleuren en durf te combineren. Laat de kleuren van de bloemen terugkomen in de potten en accessoires.

In het vroege voorjaar zijn er genoeg planten te vinden die bloeien. De een bloeit uitbundig, de andere bescheiden. Zorg, net als in een bloemboeket, voor variatie in kleur en vorm van de bloemen én de bladeren. Blauw en wit combineert vrolijk en helder. De mooie, paarsblauwe lipbloemetjes van het zenegroen steken mooi af tegen de witte bloemen van de andere planten. Zenegroen is in de tuin een gemakkelijke bodembedekker. Pas als hij apart in een pot op het terras staat, valt op hoe mooi de bloemetjes zijn. Er zijn verschillende variëteiten te koop. Ajuga reptans Caitlins Giant valt op door de wat grotere bruingroene bladeren. Andere vroege blauwe bloeiers zijn Phloxen, maagdenpalm of heel subtiel: het maarts viooltje.

Veelzijdig wit
Mossteenbreek (Saxifraga arendsii) bloeit al vroeg en vrolijk met roze of witte bloemetjes. De bloemetjes groeien parmantig met hun bloemstengels vanuit een rozet van frisgroene blaadjes. Omdat wij gaan voor blauw en wit kiezen we natuurlijk voor witte bloemen. Clematis Early Sensations is een wintergroen klimmertje met mooi donkergroen glanzend blad, waar al in maart-april witte, stervormige bloemetjes komen.

Stoer struikje
Het hoeft niet allemaal klein en fijn te zijn op het balkon of terras. Pieris japonica Prelude is een stoer struikje dat wat body geeft aan de compositie. Het is een van de sterkste planten voor in de winterbloembak. Eind maart, begin april komen er trossen met hangende witte kelkjes aan.

Delfts blauw
De keuze voor potten en accessoires is heel persoonlijk. Kies daarin gewoon een eigen stijl. Maar probeer ook gewoon eens iets uit. Combineer de witte en blauwe bloemen bijvoorbeeld eens met potten in Delfts blauw. Nog een lantaarntje of iets anders erbij en er ontstaat met eenvoudige middelen een kleurig plekje om lekker te genieten van de voorjaarszon.

In februari zien de meeste balkons er leeg en ongezellig uit. Het wordt daar een stuk aangenamer met bloeiende bloembollen als hyacinten, blauwe druifjes en tulpen die nu volop verkrijgbaar zijn bij bloemist of tuincentrum. Deze lentebloeiers zorgen namelijk wekenlang (vaak tot ver in april) voor een kleurrijk balkon.

Lentevariatie
Juist in de eerste maanden van het jaar is er een grote variatie aan bloeiende bolletjes op pot verkrijgbaar zoals blauwe druifjes, hyacinten, tulpen, crocussen, narcissen, kievitsbloemen en Anemone blanda. Kwekers hebben de bloembollen afgelopen najaar na een koude-behandeling opgeplant en in warme kassen gezet. Als ze kleur bekennen en bijna tot bloei komen, zijn ze te koop.

Lenteboost
Bloeiende bolletjes op pot zijn ideale producten om het balkon een lenteboost te geven. Neem een paar potten of balkonbakken en vul ze met lentebloeiers. Kleine moeite, mooi resultaat! Juist doordat de buitentemperatuur laag is, bloeien ze extra lang.

Bron: IBC

Een kale tuin of leeg terras in het vroege voorjaar biedt niet de leukste aanblik. Gelukkig is er een snelle manier om huis en tuin in lentesferen te brengen. Narcissen, tulpen en hyacinten en vele andere lentebloeiers zijn kant en klaar verkrijgbaar om de lente in te luiden. Zet ze vanaf februari in bakken op het balkon of (dak)terras of plant ze direct in de tuin. Het is een fluitje van een cent en je ziet, ruikt en voelt de lente direct!

Zien, voelen en ruiken
Na een lange winterperiode verlangen we naar een fleurige lente. De meeste tuinen zien er dan echter grauw en saai uit. Met kant en klare, bloeiende bloembollen breng je vanaf februari direct kleur in de tuin, op het balkon of (dak)terras. Ze prikkelen bovendien de zintuigen €Â¦ Vrolijke lentebloeiers zijn een plezier om naar te kijken en bezorgen je het optimale lentegevoel. Ook je neus draait overuren met bijvoorbeeld geurende narcissen of hyacinten! Geen winterblues maar een vrolijk voorjaarsconcert met een kakofonie aan kleur.

Eenvoudig
Bloembollenkwekers hebben het afgelopen najaar bloembollen geplant en opgekweekt in potjes. Bij tuincentrum of bloemist staan deze bolletjes-op-pot in knop klaar om bij u thuis direct te gaan bloeien. Zo geniet je vanaf februari al van vrolijke lentebloeiers! Met kant en klare lentebodes breng je in een handomdraai kleur in en om het huis. Het planten in de tuin is niet moeilijk: verwijder het kweekpotje, maak een gaatje in de grond en stop de bloeiende bollen erin. Ook het beplanten van bakken voor op balkon of (dak)terras is eenvoudig. Vul een bak met aarde (onderin wat scherven of hydrokorrels) en plant de voorgetrokken lentebloeiers zonder kweekpotje. Het onderhoud is minimaal: geef alleen water in geval van droogte. Door de frisse buitentemperatuur is de bloeitijd extra lang.

Kijk ook eens op www.bloembollencentrum.nl

I n maart wordt het voorjaar en kun je weer genieten van de eerste zonnestralen. Je krijgt spontaan lentekriebels. In de tuin is er vaak nog weinig kleur te zien en ook het (dak)terras of het balkon kan wel een stevige oppepper gebruiken. Het is tijd voor de frisse kleuren van lentebloeiers! Kies dit voorjaar eens voor een Hollandse boerensfeer met violen en bloeiende bolletjes.

Buitenleven
In de lente heb je zin in kleur. Er is altijd wel een plekje in de tuin of op het terras te vinden dat wel wat extra kleur kan gebruiken. Het kan in maart misschien nog wat fris zijn, maar met een dikke trui aan is het buiten puur genieten. Met violen, tulpen, hyacinten, narcissen of blauwe druifjes breng je in een handomdraai lentesfeer in de tuin of op het terras. Wanneer je ze in potten of bakken met een landelijke en boeren uitstraling zet, creëer je eigen Hollandse lente!

Geen probleem
Maart roert zijn staart, maar dat is voor violen en bolletjes-op-pot geen probleem. Ze bloeien stoer door als het buiten nat en koud is. Ze kunnen zelfs wat nachtvorst verdragen. Plantenvoeding is voor de meeste lentebloeiers niet nodig, zorg er alleen voor dat de grond niet uitdroogt. Bloembollen kunnen wekenlang bloeien en violen gaan extra lang door wanneer je steeds de uitgebloeide bloemetjes wegplukt.

Boerenactie
Bij veel tuincentra wordt in maart een bijzondere actie gehouden. Iedereen die lentebloeiers koopt, ontvangt een wincode. Wanneer deze code via www.gekopgroen.nl wordt ingevoerd, maak je kans op bijzonder weekendje weg op een boerderij. Kijk voor meer informatie en een overzicht van deelnemende tuincentra op www.gekopgroen.nl.