1227
Tuin in de herfst
Gepubliceerd: 09-10-2012 Laatste update: 17-11-2017

Als blad verkleurt worden er kleuren zichtbaar die er altijd al zaten, maar onder het bladgroen. Dat laatste wordt door de plant teruggetrokken als voorbereiding op het afstoten van het blad. In de bladsteel wordt een kurklaagje gevormd. Door weer en wind breekt dat door en het blad dwarrelt naar beneden. Op de grond wordt het langzaam afgebroken en verrijkt de bodem met alle stoffen die erin zitten. Een perfecte kringloop die nu de mooiste color show on earth veroorzaakt.

Weergaloos mooi
De kleuren van herfstblad kunnen fantastisch zijn. Bij enkele soorten bladverliezende bomen en heesters zelfs buitengewoon mooi. Bijvoorbeeld Japanse esdoorns kunnen een symfonie aan tinten tentoonspreiden. Een van de mooiste is de scharlakenrode Acer palmatum Osakazuki, maar er zijn veel meer prachtig verkleurende esdoorns. Ga ze nu bekijken en kiezen. Cercidiphillums kleuren geel, roze en paars. Schitterend is de (helaas voor veel tuinen te grote) amberboom (Liquidambar styraciflua) met kleuren die aan een en dezelfde boom van oranje tot diep paarsrood verschillen. Een adembenemend gezicht! Sprankelend getint zijn ook het oranjerode herfstblad van de fluweelboom (Rhus typhina), de oranje en rode tinten van het krentenboompje (Amelanchier lamarckii), het geel, oranje en roodpaars van Parrotia persica, het scharlakenrood van de Chinese tupelo (Nyssa sinensis) en vele, vele andere. De Japanse tempelboom (Ginkgo biloba) kleurt prachtig geel.

Ook bij de heesters feestelijk veel kleur
Een van de mooiste is een kardinaalshoed (Euonymus alatus) met werkelijk verpletterend mooie, sterkroze tot felrode bladtinten. Fothergilla gardenii (tot 1 m hoog) verkleurt oranje, rood en paars door elkaar. Zuurbessen (Berberis), kornoeljes (Cornus), de blauwe bes (Vaccinium corymbosum) en de eveneens van zure grond houdende Disanthus cercidifolius zijn in de herfst ook magnifiek van kleur. Hetzelfde geldt voor een aantal klimmers, bijv. de wilde wingerd (Parthenocissus) met paarse, rode en gele tinten en de sierdruif Vitis coignetiae die rood en paars kleurt.

Wintergroen met herfstkleur kan ook
Bijvoorbeeld bij hemelse bamboe (Nandina domestica, verkleurt rood) en Leucothoe walteri. Bij de laatste verkleurt het blad van groen naar bont roomwit met gele en roze tekening.

inspiratiebrochures1.png

Verzorging
Bomen en heesters moeten goed verzorgd de winter in. Blad wordt vaak weggeharkt. Geef in plaats daarvan organische mest of een mulchlaag van compost. Controleer boombanden. Snoei beschadigde takken weg.

Tuintips voor oktober
Het is nu de ideale tijd om heide en bladverliezende heesters en bomen te planten. Niet-winterharde bollen en knollen rooien, laten drogen en vorstvrij, maar koel opslaan. Voorjaarsbollen poten en tweejarigen planten. Zet de composthoop of -container om voor een betere vertering. Haal afstervend materiaal van vaste planten nu alleen weg waar het groenblijvers zou kunnen hinderen en verstikken. Het kan in de winter prachtig zijn.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide