2262
Zorgeloze Zomertijd: tuinplanten van de maand augustus 2019

Augustus is geen maand om veel aan de tuin te doen. Veel mensen zijn op vakantie, het is vaak erg warm en wie thuis is, zal weinig zin hebben om intensief te tuinieren. Vandaar dat deze maand planten centraal staan die prettig zelfredzaam zijn bij hoge temperaturen: Agave, Eucalyptus, Aeonium en jadeboom (Crassula).

 

Agave, Aeonium en jadeboom zijn vetplanten die vocht opslaan in hun blaadjes, Eucalyptus kan aardig tegen warmte en droogte door zijn oliehoudende eigenschappen. Samen vormen ze een mooi groengrijs palet met de sfeer van een zondoorstoofde zomer die beter past bij 'van de tuin genieten' dan 'in de tuin werken.' 

t8-vakantieplant_1b_med_0.jpg

Herkomst
Agave groeit in Midden- en Noord-Amerika, Eucalyptus komt uit Australië, jadeboom uit Zuid-Afrika en Aeonium is inheems op de Canarische Eilanden.

Keuze assortiment 
Het aanbod in planten voor een Zorgeloze Zomertijd is groot, van elk geslacht komen veel verschillende soorten en cultivars voor die als tuinplant te gebruiken zijn. 

Agave americana (honderdjarige Aloë) kent aloude bekende cultivars als ‘Aureovariegata’, ‘Argenteomarginata’ maar ook nieuwe, kleinere soorten als A. stricta, A ‘Dhaka Zulu’ of ‘Amigo Jambo’.

Eucalyptus (gomboom) komt in diverse soorten voor die verschillen in winterhardheid en groeisnelheid. Meest voorkomende is de E. gunnii ‘Azura’. 

t8-vakantieplant_6_agave_med.jpg

Aeonium wordt aangeboden in enkele soorten. A. arborescens ‘Atropurpureum’ is de meest bekende, vooral door zijn mooie donker purperrode rozetten, waar de cultivarnaam naar verwijst. 

Jadeplant komt voor in veel verschillende soorten. De kleine vetachtige bladeren zijn kenmerkend. Meest voorkomend zijn Crassula ovata, Crassula ‘Horntree’, C. ‘Sunset’ en Crassula ‘Golum’. 
 
Hier let u op bij de inkoop van planten voor een Zorgeloze Zomertijd
• Potmaat, hoogte en grootte van de rozet moeten in verhouding zijn
• De blaadjes moeten voldoende dikte te hebben, stevig zijn en mogen niet slap aanvoelen. 
• De planten dienen vrij te zijn van ziekten en plagen. Soms kan er blad- dop- of wolluis op de plant zitten, tussen de bladrozetten of op de bladeren. Dit is moeilijk te bestrijden op het verkooppunt of bij de consument.

Verkoop & presentatietips 
Creëer een zomerse display in de vorm van een klein terras met en presenteer de planten voor een Zorgeloze Zomertijd in eenvoudige terracotta potten. De sfeer mag wat nonchalant zijn: niet zozeer mediterraan mondain, maar eerder sober en stoer. Het gebruik van potten biedt overzicht, de gestileerde bladeren van de planten rust. Precies wat prettig is als het zindert van de hitte. 

Verzorgingstips voor consumenten
• Planten voor een Zorgeloze Zomertijd kunnen allemaal volle zon hebben.
• De aarde moet vocht goed kunnen afvoeren, gebruik bij potten geen schotels. 
• Zuinig bewateren, de kluit mag steeds indrogen tussen gietbeurten. 
• Agave, Aeonium en jadeplant overwinteren liever binnen, Eucalyptus kan enige graden vorst verdragen. 

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

 

download de GRATIS STYLEGUIDE

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox! Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?