1946
Haag of schutting, wat is de beste tuinafscheiding?

Lekker genieten van je privacy in je eigen tuin? Een tuinafscheiding biedt uitkomst en zorgt ervoor dat de buren niet zomaar in jouw tuin kunnen kijken. Je denkt dan misschien al snel aan een traditionele schutting, maar wist je dat er ook veel groenere oplossingen zijn? In dit artikel geven we je 3 mogelijkheden om een milieuvriendelijke afscheiding te creëren!

 

Een groenblijvende haag als afscheiding

Het beste alternatief voor een houten schutting is een groenblijvende haag. Zoals de naam al zegt blijft deze haag het hele jaar groen, je hoeft je dus geen zorgen te maken om je privacy. Natuurlijk heb je wel een beetje onderhoud, de haag moet immers ook gesnoeid worden, maar je krijgt er wel een mooie, groene tuin voor terug. Volgens Milieucentraal is dit het beste alternatief voor een schutting, omdat het gezond is, er dieren kunnen leven en je geen bouwmaterialen nodig hebt. Heb je nog geen idee welke haag het meest geschikt is voor jou? Op www.haag-planten.nl vind je een uitgebreid assortiment haagplanten.

Klimophaag

Een klimophaag is een tussenvorm tussen natuur en bouwmaterialen. Je hebt weliswaar een metalen hek nodig, maar door de klimop erlangs te laten groeien zie je na een tijdje niets meer van het hek. Voor het hek kun je het beste betongaas gebruiken, eventueel gecombineerd met heidematten om direct privacy te creëren. Een nadeel van klimop is wel dat het heel snel groeit, dit betekent dat de haag snel dicht is, maar ook dat je regelmatig moet snoeien.

Houten schutting met plantenbakken

Vind je de klimop uit de tweede tip toch iets te heftig? Een alternatief is een houten schutting met plantenbakken eraan. Het is dan wel belangrijk om te kiezen voor onbewerkte houten palen van naaldhout of Europees hardhout. Kunststof plantenbakken zijn ook niet geschikt voor een milieuvriendelijke tuin, je kunt beter kiezen voor plantenbakken van onbewerkt hout.

Bamboe als duurzame oplossing

Nog een mooie alternatief voor een houten schutting is bamboe. Een bamboemat is helemaal in en geeft je tuin een mooie, natuurlijke uitstraling. Om wat extra stevigheid te creëren is het wel aan te raden om de matten ergens tegenaan te plaatsen, bijvoorbeeld een hek van betongaas. Ze kunnen echter ook tegen een bestaande schutting worden geplaatst.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners