874
Beken kleur met lupine

Wat worden wij toch blij van alle bloemen en planten in het voorjaar die massaal gaan bloeien, de lupine kan hier zeker over meepraten. Waarom dit de musthave is voor in jouw tuin? Alle voordelen op een rijtje.

Lupine, wat is dat?

We kennen allemaal de tulp, roos en hyacint. Maar lupinen zijn nog relatief onbekend, toch zul je ze herkennen wanneer je ze ziet. De lupine is namelijk een plant die in vele tuinen voorkomt.

Het leuke aan deze bloem is dat hij werkelijk in álle kleuren van de regenboog voor komt. De meeste lupinen zijn paars, wit of roze. Maar inmiddels wordt er druk gekweekt met deze mooie bloem, waardoor er allerlei nieuwe varianten zijn ontstaan.

Lupine is zeer geschikt als sierplant en het is geen onopvallende gast, hij kan namelijk wel twee meter hoog worden. Gemiddeld zijn ze echter tussen de 50 centimeter en 1 meter hoog.

Wanneer en hoe plant je lupine?

Sommige bloemen en planten zijn prachtig, maar hebben maar een korte bloeitijd. Hier hoef je bij de lupine niet bang voor te zijn. De lupine bloeit namelijk van mei/juni tot oktober, je hebt dus lange tijd plezier van deze kleurrijk parel.

Hij is ook eenvoudig te planten door middel van zaadjes. Maar ook wanneer je eerder resultaat wilt is er een optie, plaats dan wortelstekjes van lupine.

De onverwachte kant van lupine

Naast dat lupinen werkelijk een fantastische eyecatcher in je tuin zijn, is er meer. Je kunt namelijk lupine óók eten, en het is ook nog eens supergezond! De zaden van lupinen zijn namelijk zeer eiwitrijk en zitten vol vezels. Veel veganistische mensen voegen lupine dan ook toe aan hun eetpatroon.

Vooral Australië is een grote producent op het gebied van lupinen. Bij vele biologische supermarkten is lupine dan ook te koop als vleesvervanger! Je vindt het in allerlei vormen terug, een populaire vorm is meel. Lupinemeel wordt gebruikt voor koekjes, pannenkoeken en andere gerechten. Let wel goed op, je kunt voor lupine net als pinda’s wel een allergie hebben. Begin voorzichtig dus.

Kortom, lupine is prachtig in je tuin! Van de zaden zelf meteen pannenkoeken bakken, dat is misschien nog een horde te ver. Maar laat het wel een inspiratie zijn om eens in de supermarkt te kijken wat er allemaal verkrijgbaar is! Toch een leuk idee, dat je van zo’n mooie bloem op diverse manieren plezier kunt hebben!

Lees ook:

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide