1738
Beken kleur met lupine
Gepubliceerd: 08-06-2022 Laatste update: 25-07-2023

Wat worden wij toch blij van alle bloemen en planten in het voorjaar die massaal gaan bloeien, de lupine kan hier zeker over meepraten. Waarom dit de musthave is voor in jouw tuin? Alle voordelen op een rijtje.

Lupine, wat is dat?

We kennen allemaal de tulp, roos en hyacint. Maar lupinen zijn nog relatief onbekend, toch zul je ze herkennen wanneer je ze ziet. De lupine is namelijk een plant die in vele tuinen voorkomt.

Het leuke aan deze bloem is dat hij werkelijk in álle kleuren van de regenboog voor komt. De meeste lupinen zijn paars, wit of roze. Maar inmiddels wordt er druk gekweekt met deze mooie bloem, waardoor er allerlei nieuwe varianten zijn ontstaan.

inspiratiebrochures1.png

Lupine is zeer geschikt als sierplant en het is geen onopvallende gast, hij kan namelijk wel twee meter hoog worden. Gemiddeld zijn ze echter tussen de 50 centimeter en 1 meter hoog.

Wanneer en hoe plant je lupine?

Sommige bloemen en planten zijn prachtig, maar hebben maar een korte bloeitijd. Hier hoef je bij de lupine niet bang voor te zijn. De lupine bloeit namelijk van mei/juni tot oktober, je hebt dus lange tijd plezier van deze kleurrijk parel.

Hij is ook eenvoudig te planten door middel van zaadjes. Maar ook wanneer je eerder resultaat wilt is er een optie, plaats dan wortelstekjes van lupine.

De onverwachte kant van lupine

Naast dat lupinen werkelijk een fantastische eyecatcher in je tuin zijn, is er meer. Je kunt namelijk lupine óók eten, en het is ook nog eens supergezond! De zaden van lupinen zijn namelijk zeer eiwitrijk en zitten vol vezels. Veel veganistische mensen voegen lupine dan ook toe aan hun eetpatroon.

Vooral Australië is een grote producent op het gebied van lupinen. Bij vele biologische supermarkten is lupine dan ook te koop als vleesvervanger! Je vindt het in allerlei vormen terug, een populaire vorm is meel. Lupinemeel wordt gebruikt voor koekjes, pannenkoeken en andere gerechten. Let wel goed op, je kunt voor lupine net als pinda’s wel een allergie hebben. Begin voorzichtig dus.

10 styling tips voor lupines

  1. Kleurpallet van de natuur: Gooi een regenboog in je tuin! Lupines komen in bijna alle kleuren van de regenboog en zijn perfect om je tuin om te toveren tot een levend kunstwerk.

  2. Lupine-Leeuweriken: Lupines maken geweldige randbeplanting. Stel je voor dat je je eigen geheime tuin binnenloopt door een sierlijke poort van opstaande lupine torens.

  3. Boeketten vol magie: Pluk een handvol lupines en zie hoe ze de essentie van je tuin naar je woonkamer brengen. Met hun lange stelen en levendige kleuren zijn ze een vrolijke toevoeging aan elk boeket.

  4. Klein maar fijn: Heb je een appartement? Geen probleem! Plant wat lupines in diepe potten en zet ze op je balkon. Elke keer dat je naar buiten kijkt, word je begroet door je eigen miniatuurwoud van kleuren.

  5. Lupine en de wilgenmand: Plant lupines in een grote wilgenkorf plantenbak voor een onweerstaanbare combinatie van rustiek en levendig. Het is alsof je een klein stukje sprookjesbos in je tuin hebt.

  6. Kunstzinnige ader: Laat je innerlijke Van Gogh los en laat je inspireren door je lupines. Maak een schilderij, schets of foto van je prachtige bloemen en hang deze aan de muur. Het is alsof je je tuin naar binnen haalt!

  7. Verborgen schatten: Verstop kleine tuinbeelden of stenen te midden van je lupines. Het is als een speurtocht elke keer dat je je tuin in loopt. Wie weet wat je vandaag zult vinden?

  8. Lupine in Lila en lavendel: Pluk de bloemen van de lupine om natuurlijke kleurstoffen te maken. Je kunt je eigen stoffen of garens verven in prachtige tinten van paars, blauw en roze. Wie zei dat je naar de winkel moet om stijlvolle decoraties te vinden?

  9. Lupine lekkernij: Dineer met stijl door eetbare lupine in je recepten te verwerken. Laat je gasten raden welk speciaal ingrediënt je hebt gebruikt. Maar vergeet niet, gebruik alleen eetbare lupines zoals de blauwe lupine.

  10. Groen en gracieus: Wees de milieuvriendelijke held van je buurt. Vertel je vrienden en familie hoe je lupines de grond helpen verbeteren door stikstof te fixeren. Je tuin ziet er niet alleen geweldig uit, maar helpt ook Moeder Natuur een handje!

Met deze tips creëer je een unieke, levendige en boeiende ervaring in en rond je huis. Laat lupines je leven in stijl kleuren!


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide