3262
6 verschillende soorten hortensia’s

De hortensia is een bekende plant die prachtig bloeit. De bloemschermen kunnen maandenlang kleur geven in de tuin en ze geuren vaak heerlijk. Het is dan ook geen verrassing dat hortensia’s massaal in tuinen en op terrassen te vinden zijn. Er zijn ondertussen allerlei verschillende soorten hortensia’s gekweekt. Sommigen bloeien op nieuw hout, anderen op oud hout. Sommigen worden groot, andere blijven vrij klein. Kortom: genoeg soorten en keuzes om te maken. Hier vind je voorbeelden van 6 verschillende soorten hortensia’s.

 

1. Hydrangea Macrophylia (boerenhortensia)

De boerenhortensia is de bekendste van alle hortensiasoorten. Vroeger zag je de planten meestal in een rand langs boerderijen staan. Tegenwoordig kom je ze overal tegen. De plant groeit het beste in halfschaduw en kan behoorlijk groot worden. De boerenhortensia bloeit op oud hout en heeft grote bloemschermen. Hij kan bloeien met roze bloemen, maar als de grond een andere PH-waarde (zuurgraad) heeft, kan hij ook met paarse of blauwe bloemen bloeien.

berghortensia.jpg

2. Hydrangea Serrata (berghortensia)

De berghortensia lijkt wel wat op de boerenhortensia en wordt er soms mee verward. Het verschil zie je vooral aan de bloemschermen. Deze bestaan bij de berghortensia uit een typische verdeling met in het midden hele kleine bloemetjes en langs de rand grotere bloemen. De berghortensia heeft ook iets ander blad dan de boerenhortensia: het is wat donkerder en heeft vaak een bruine rand. De plant bloeit, net als de boerenhortensia, op oud hout. 

klimhortensia.jpg

3. Hyndrangea Anomala (klimhortensia)

De klimhortensia heeft een heel aparte manier van groeien. De meeste hortensia’s groeien vanuit een wortelgedeelte en blijven hun hele leven op die plek staan. Maar klimhortensia’s zijn minder honkvast. Ze krijgen hechtwortels, uitlopers die zich op alle oppervlakken kunnen hechten. Ze kunnen dus ook langs muren en schuttingen omhoog groeien. De klimhortensia kan wel 4 meter omhoog groeien. De bloeiwijze is hetzelfde als die van de berghortensia en hij bloeit ook op oud hout.

boomhortensia.jpg

4. Hydrangea Arborescens (boomhortensia)

Waarom deze plant boomhortensia heet is niet duidelijk. Misschien omdat de soort vaak onder bomen te vinden is of omdat hij ook op stam kan groeien. Deze hortensia is erg populair, omdat hij bloeit op nieuw hout. Je kunt dus elk jaar de plant helemaal terugsnoeien. De bloemschermen zijn opvallend: enorme witte bollen die maandenlang prachtig bloeien.

pluimhortensia.jpg

5. Hydrangea Paniculata (pluimhortensia)

Net als de boomhortensia bloeit ook de pluimhortensia op nieuw hout. Deze hortensia is herkenbaar aan de typische pluimvormige bloei, die afwijkt van de normale ronde bloei van de hortensia. De pluimhortensia is er ook in vrij kleine varianten, waardoor hij populair is voor kleinere tuinen. Ook in parken zie je hem veel.

eikenbladhortensia.jpg

6. Hydrangea Quercifolia (eikenbladhortensia)

De eikenbladhortensia is te onderscheiden van de andere soorten omdat hij opvallende bladeren heeft. Ze zijn diep ingesneden en lijken wel wat op eikenbladeren. De bloemen vallen ook op: ze groeien in de vorm van kegels. De plant groeit het best in de halfschaduw. Staat hij in veel zon, dan krijgen de bloemen een herfstbruine kleur die ook heel mooi kan zijn. Deze hortensia groeit op oud hout. Vaak worden er in het najaar bloembollen onder de plant gezet. In het voorjaar wordt de plant voor een deel teruggesnoeid en komen eronder prachtige voorjaarsbloemen tevoorschijn.

Hortensia’s zijn er in heel veel soorten en maten. Het hangt voor een groot deel af van je stijl en smaak welke hortensia het best bij jou past. Weet je nog steeds niet wat je wilt? Dan is het goed om even te kijken bij een tuincentrum. Ook op de site van Tuincentrum.nl vind je veel informatie over hortensia’s en hun voor- en nadelen voor jouw tuin.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners