1044
Meer vogels in de tuin
Gepubliceerd: 06-03-2017 Laatste update: 06-06-2023

Vogels vinden steeds moeilijker een goede broedplaats, omdat natuurlijke leefgebieden en nestplaatsen steeds meer verloren gaan. U helpt vogels enorm door een nestkast in uw tuin op te hangen. Bovendien geniet u dan dadelijk van de vogels die hun jongen komen voeden. Een prachtig schouwspel van Moeder Natuur.

Merkt u het al? De natuur ontwaakt langzaam uit haar winterslaap om spoedig de lente te verwelkomen. De dagen worden langer, de temperaturen klimmen gestaag en de vogels maken zich op voor het broedseizoen. Ze zingen hun mooiste lied, met als doel een partner te vinden om een liefdesnestje mee te bouwen. Daarnaast verdedigen ze op deze wijze hun broedterritorium.

Geef vogels een (t)huis
Een nestkast in uw tuin geeft veel kijkplezier! U maakt het leven van uw (jonge) tuinvogels van dichtbij mee. Want helaas verdwijnen natuurlijke nestplaatsen langzaam. Akkers worden armer, gaten en kieren in gebouwen gedicht en kapotte dakpannen vervangen. Ook oude boomholtes worden zeldzamer. Kortom, het vinden van goede huisvestiging is steeds moeilijker voor de vogels. Een nestkast geeft jonge vogels een grotere overlevingskans. De vogels zijn u dankbaar voor een plekje om te nestelen of slapen.

De juiste nestkast voor de juiste vogel
Hang niet zomaar een nestkast op in uw tuin. Iedere vogel stelt andere eisen: vooral de invliegopening bepaalt welke vogelsoort in uw nestkast gaat broeden. Hou daarom in de gaten welke vogels regelmatig uw tuin bezoeken. Een kleine invliegopening is bijvoorbeeld het meest geschikt voor mussen en mezen. Terwijl roodborsten, winterkoninkjes en merels juist op zoek zijn naar een halfopen invliegopening. Ook voor spreeuwen, zwaluwen en steenuilen zijn er speciale nestkasten verkrijgbaar. Bent u (nog) geen echte vogelkenner en weet u niet zo goed waar te beginnen? Start dan eens met twee of drie kastjes met een invliegopening van 32 mm en een of twee halfopen nestkasten. Tips
Bij het ophangen van een nestkast is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. We geven een aantal tips! Vogels nestelen graag op een rustige plaats, minimaal 1,5 tot 2 meter boven de grond. Plaats de invliegopening in noordoostelijke of oostelijke richting, zodat de nestkast niet in de volle zon hangt en beschut is tegen wind of regen. Daarnaast is het belangrijk om de nestkast goed beschermd op te hangen, maar wel met een vrije aanvliegroute. Zo hebben ze goed zicht op hun omgeving en zijn ze veilig voor roofdieren.

Hang nu nestkasten op
Wilt u dit voorjaar nog genieten van jonge, fluitende vogels in uw tuin? Hang voor eind maart een nestkast op en de kans is groot dat u deze lente bewoners heeft. Kies bijvoorbeeld voor een traditionele houten nestkast of een duurzame WoodStone® nestkast van topkwaliteit. Nestkasten van Vivara zijn ontwikkeld in samenwerking met Vogelbescherming Nederland en ornithologen en daardoor volledig afgestemd op de vogels. Ook zijn de meeste nestkasten voorzien van het FSC keurmerk. Kijk voor meer tips en adviezen op www.vivara.nl.

Over Vivara
Bij Vivara zijn we dagelijks bezig met het ontwikkelen, produceren en verbeteren van producten voor een diervriendelijke tuin. De behoeften van tuindieren en een hoge kwaliteit staan hierbij voorop. Vivara werkt nauw samen met verschillende natuurbeschermingsorganisaties, waaronder Vogelbescherming Nederland en Eekhoornopvang Nederland. Een deel van de opbrengst wordt afgedragen aan deze groene partners.

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids