Zodra de eerste zonnestralen naar binnen vallen, weet je dat het tijd is om je huis zomerproof te maken. Zowel het interieur als de tuin moeten gereed worden gemaakt voor de warme dagen. Misschien verlang je naar een loungeruimte in je tuin of ben je wellicht wel van plan een gehele serre aan te bouwen. Maar wat als ongedierte ineens om de hoek komt kijken? 

Een bloeiende tuin vol vlinders en bijen. ´s Winters komen de koperwieken besjes snoepen van de hulst voor je raam. ´s Zomers geniet je van een wijntje in de zon met een zingend roodborstje boven je hoofd. Of misschien wil jij graag een tuin waarin egels en eekhoorns rondscharrelen? Met deze tips breng jij je tuin écht tot leven!

 Het lijkt nog ver weg, maar stel je eens voor. Na een lange winter zit je op een van de eerste zonnige dagen in je tuin. Bloembollen bloeien en een vlinder fladdert vrolijk van bloem naar bloem… Dit plaatje kan werkelijkheid worden als je nu al de juiste bloembollen plant! In het voorjaar is je tuin dan één grote snoepwinkel voor vlinders.

In een vogelvriendelijke tuin kunnen vogels prima jaarrond worden bijgevoerd, dus ook in de zomer! De vogels zijn nu volop bezig met het grootbrengen van jongen. Je kunt de vogelouders een handje helpen door ze voer en vet aan te bieden. Zo kunnen ze al hun energie gebruiken om in de natuur op zoek te gaan naar voedsel voor hun kleintjes. Bovendien laten de vogels zich nog meer in je tuin zien en geniet jij van al het leven om je huis.

Helaas bestaan er nog steeds veel misverstanden over het in de zomer bijvoeren van vogels. Zo zouden vogels er lui of afhankelijk van worden. Dit is niet waar! Vogels zijn slimme eters; ze gaan altijd eerst op zoek naar natuurlijk voedsel, pas dan komen ze naar de voederplaats. Ook zullen ze zich niet volproppen, ze stoppen als ze genoeg hebben. Ten onrechte wordt er beweerd dat het voeren van vet in de zomer tot diarree leidt bij vogels. Uit diverse onderzoeken, onder andere door de Duitse professoren Peter Berthold en Martin Kraft, blijkt echter dat vet direct door de vogel wordt opgenomen en zeker geen spijsverteringsproblemen oplevert.

Welk soort voer?
In principe kun je ook in de zomer hetzelfde vogelvoer aanbieden als gedurende de rest van het jaar. Belangrijk is dat je altijd kiest voor voer met kwalitatief hoogwaardige ingrediënten en zonder zout, zodat het niet alleen maagvulling is voor vogels maar ze daadwerkelijk de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. In de zomer hebben vogels meer behoefte aan eiwitrijk voedsel en extra calcium. Meelwormen en insecten bevatten veel eiwitten. Meelwormen zijn in levende en ge(vries)droogde vorm te koop en worden, net als insecten, ook toegevoegd aan zadenmixen en vetproducten. Pinda’s zijn het hele jaar door een bron van energie. Neem ongebrande en ongezouten pinda’s en biedt deze altijd aan in een speciale pindasilo, zodat de vogels er stukjes vanaf kunnen pikken. Wil je toch pinda’s voeren op de voedertafel, koop dan gehakte pinda’s. Kleine vogels kunnen namelijk stikken in hele pinda’s.

Hang vet in de schaduw Hang vet in de schaduw Vet voeren kan dus prima in de zomer, ook in de natuur eten onze tuinvogels in de zomermaanden  volop plantaardige en dierlijke vetten. Bijvoorbeeld de vetrijke pitten van rijpe dennenappels of het orgaanvet van kadavers. Het is zelfs een belangrijke en snelle energieleverancier in een periode dat het broeden en grootbrengen van de jongen hard werken is voor de vogelouders. Zo levert 1 gram vet 9 kcal, terwijl 1 gram eiwit of koolhydraten maar 4 kcal levert.  Uitermate geschikt zijn het reuzenvetbolduo afgewerkt met een laagje zonnebloempitten, de pindacakes, vetblokken en de vogelpindakaas. Vivara adviseert om de vetproducten tijdens hoge temperaturen aan te bieden op een schaduwrijke plek en nooit in de volle zon te hangen.

Vraag hieronder de gratis brochure van Vivara aan voor meer informatie

Nu het al enkele dagen 25 graden of zelfs warmer is geweest, zijn we ons er misschien meer van bewust dat onze tuinvogels extra water nodig hebben. Toch wordt een vogelbad in de tuin het hele jaar door graag gebruikt en zal het ook vogels aantrekken die geen gebruik van je voederplaats maken. Water is niet alleen nodig voor vochtinname, maar tevens om het verenkleed te reinigen en te ontdoen van parasieten. Met een goed onderhouden waterbad is je tuin nóg vogelvriendelijker.

In de koude wintermaanden begrijpen we allemaal dat de vogels onze hulp in de vorm van aanvullende voeding kunnen gebruiken om de kou te trotseren. Maar juist in het voorjaar en in de zomermaanden kunnen tuinvogels alle hulp gebruiken! Het aanbod in de natuur is weliswaar redelijk, maar de behoefte van de vogels naar kwalitatief goed voer is in deze periode enorm.

Het voorjaar is begonnen en dat is goed te zien aan de bloeiende planten zoals de sleedoorns, wilgen, narcissen en bosanemoontjes. Ook de wilde bijen komen weer massaal tevoorschijn. Deze kleine bestuivers hebben zich sinds vorig jaar stilletjes ontwikkeld van ei tot bij. Tot in september zullen honderden bijensoorten ontwaken om nesten te bouwen en nageslacht te garanderen.

Vogels voeren is leuk en gewenst, zeker nu de vogels extra energie nodig hebben om een nest te bouwen, te broeden en hun jongen te verzorgen! Maar wanneer de kleintjes zoals roodborsten en pimpelmezen verjaagd worden door grotere en agressieve vogels, is het ineens een stuk minder leuk. Zij pikken de pindakaaspotten of voedersilo’s in een mum van tijd leeg en de oorspronkelijke gasten hebben het nakijken.

Door de verstedelijking en afname van natuur hebben vogels het moeilijker gekregen. Er zijn vele vlakken waarop we de vogels kunnen helpen. De vogels in onze tuinen hebben moeite om natuurlijk nestgelegenheid te vinden omdat er meer schuttingen zijn gekomen en hagen en heggen zijn verdwenen.