Zet een leuke groep vrolijk beplante potten op uw terras (om eindeloos mee te variëren). Een paar forse planten in flinke potten fleuren alles ook geweldig op. De keuze is groot, zowel in potten en kuipen als planten. Een hanging basket aan de veranda of pergola, hangende potten en bakken tegen uw muur of schutting en u heeft een maandenlange waterval aan kleurrijk bloeiende planten.

Laat de pergola begroeien: druif, kiwi, klimrozen, clematis of passiebloem, ze doen het er allemaal fantastisch. Kies planten die geuren en vergeet niet hoe heerlijk het is om zo nu en dan een kruidig blaadje te snoepen. Een verzameling kruiden in potten is verrukkelijk! Maar er kan meer: laat de border uw terras opkomen of maak een minivijver met dwergwaterlelies en andere waterplanten. Succes verzekerd!

Gras dat gemaaid wil worden en dan zo verrukkelijk geurt. Een grasveld heeft een belangrijke rustgevende, ruimtelijke en verbindende functie in een tuin.

In het voorjaar loopt de temperatuur weer langzaam op en is het in de avonden langer licht. Wanneer in april/mei de kans op nachtvorst definitief geweken is, wordt het de hoogste tijd om je balkon of terras met kuipplanten als olijfboompjes, Bougainvillea of citrusboompjes zomerklaar te maken. Met mediterrane planten creëer je een eigen vakantieparadijs, gewoon lekker thuis.

Kuipplanten
Mediterrane planten zoals olijfboompjes, oleanders, palmen en citrusboompjes zijn ideale sfeermakers op balkon of terras. Vanaf april zijn ze volop te koop bij het tuincentrum. Ze zijn hun prijs zeker waard want ze sieren het balkon of terras de hele zomer, tot ver in het najaar! In november kunnen de kuipplanten binnen worden gezet, waar ze dan vorstvrij overwinteren om vervolgens volgend voorjaar weer naar buiten te gaan voor een tweede leven.

Juiste grond
Kuipplanten hebben de juiste potgrond nodig die voldoet aan de (groei)eisen van de specifieke planten. ASEF introduceert daarom speciale potgrond voor mediterrane planten. Door de unieke mix van o.a. turf, compost, klei en lava-achtige steentjes kunnen kuipplanten zich optimaal wortelen. Zo wordt groei bevorderd en zal de bloei nog rijker worden. Zet na aanschaf de kuipplanten in een grote pot zodat het wortelgestel alle ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. De nieuwe potgrond van ASEF voor mediterrane planten is voorzien van het RHP kwaliteitskeurmerk voor potgrond. Goed, milieubewust en veilig dus.

Voeden moet
De groei en bloei van kuipplanten vraagt veel energie van de planten, zeker in het Hollandse klimaat. Net als mens en dier hebben planten ook vocht en voeding nodig. Pokon heeft speciaal voor citrusboompjes en andere mediterrane planten een voeding op maat gemaakt. Geef regelmatig water en voeg eens per week wat plantenvoeding toe aan het gietwater. Het resultaat is een indrukwekkend en rijkbloeiend mediterraans terras waar het prettig toeven is!

Soms moet je gewoon je gevoel volgen. Geef eens zon leuke balkon- of terrasplant. Van zon cadeau kan iemand nog een zomer lang genieten. Een roosje bijvoorbeeld doet het altijd goed. Een struikje of stammetje geeft de juiste sfeer aan het balkon of terras. Zeker in combinatie met een passende onderbeplanting. Fleurig of zwierig. Voor iedere smaak wat wils. Met een mooi balkon of terras vergroot je als het ware de huiskamer. Een bloemetje voor buiten is daarom een leuk geschenk.

Groeizakken. In verstedelijkte gebieden in Engeland is het een rage en nu kunnen wij er ook aan proeven. Zelf kruiden, sla, groenten en tomaten kweken op eigen balkon of terras. De groeizak is een decoratieve zak met daarin speciale potgrond voor het kweken van tomaten of andere gezonde, verse lekkernijen. Wanneer je in april of mei de plantjes in de groeizak plant, kun je in de zomer smaakvol oogsten op je eigen balkon. De groeizak is ideaal voor iedereen die geen eigen moestuin heeft, maar wel een balkon of terras. Het systeem is ook handig voor in een kweekkasje.

Mobiele moestuin
Groenten en kruiden die in de speciale groeizak worden geplant, kunnen zich optimaal wortelen. Het geheim zit em in de afgesloten zak, waarin onder meer een unieke mix van tuinturf, turfstrooisel en startvoeding zit. Zo kunnen de planten zich goed ontwikkelen en hebben precies genoeg voeding voor de eerste maanden. De groeizak neemt weinig ruimte in en is daarom bijzonder geschikt voor een eigen moestuin op het balkon of terras. Indien nodig is de groeizak makkelijk te verplaatsen.

Tomaten
Als je tomaten buiten wilt kweken, moet het niet meer vriezen. Dat betekent dat je vanaf april of mei aan de slag kunt. Tomatenplantjes zijn dan volop te koop bij tuincentra. Er zitten dan nog geen tomaten aan; die verschijnen vanaf mei.

Eenvoudig
In de groeizak is ruimte voor drie (tomaten)plantjes. Snij de zak open op de met stippellijnen aangegeven plantgaten. Plant vervolgens de tomatenplanten, zonder kweekpotje, rechtstreeks in de groeizak en geef royaal water. De groeizak is een perfecte basis voor een gezonde groei en bevat voldoende voeding voor de eerste 6-8 weken. Geef na deze periode regelmatig vloeibare plantenvoeding of langwerkende mestkorrels zodat de tomatenplanten gezond blijven en smaakvolle tomaten blijven produceren.

De Groeizak kost € 7,99 en is o.m. verkrijgbaar bij tuincentra. Belangrijk om te weten; dit product is voorzien van het RHP kwaliteitskeurmerk voor potgrond. Goed, milieubewust en veilig dus. Kijk voor meer informatie op www.naturado.nl

Niet alleen een tuin, maar ook een (dak)terras of balkon kan een ideale plek zijn om weer even op adem te komen, de hectiek van alledag te vergeten, in alle rust te genieten en helemaal uzelf te zijn. U heeft zon plek hard nodig om sterk te zijn en te blijven in deze woelige tijden.

Er wordt veel van u gevraagd. Omring u daarom met zaken die u rust en kracht geven: geef ruimte aan groen, mooie accessoires, producten die gemaakt zijn van duurzame materialen, vriendelijk voor natuur en milieu, en die tegen een stootje kunnen. Kies voor kwaliteit die op u afstraalt. Die uw denken en doen versterkt. Het is het mooiste als u bij iedere weersgesteldheid buiten kunt zitten, wanneer u dat wilt, beschut onder een veranda of andere overkapping. Ook een tuinhuisje is een geweldige plek.

Zorg voor gezellige tuinmeubels en organiseer (ook in potten en bakken) planten om u heen die tot ver in de winter met bloemen, bessen of blad de kleur geven waar u van houdt. In de tuincentra vindt u alles om uw privé-buitenruimte naar eigen idee vorm te geven of mee op te fleuren. Laat u er inspireren. Vraag zo nodig advies. De tuincentra zijn ervoor.

Met de zomer in het vizier wordt het hoog tijd om balkon of terras een snelle make-over te geven. Met zomerbloeiers creëer je in een handomdraai een kleurrijke en gezellige omgeving met Mediterrane uitstraling. Daar is het direct goed toeven. Twee planten die deze zomer op balkon en terras eigenlijk niet mogen ontbreken zijn het Vlijtig Liesje en de Tibouchina. Deze zomerbloeiers zijn namelijk uitgeroepen tot respectievelijk Balkon- en Terrasplant van het Jaar 2011.

Balkonkampioen
Vlijtig Liesje (Impatiens) is een ijzersterke balkonplant die ruim een half jaar onvermoeibaar doorbloeit. Geen wonder dat deze zomerbloeier is uitgeroepen tot Balkonplant van het Jaar 2011. In tegenstelling tot de vlijtige naam wordt Liesje bijzondere, rustgevende krachten toegedicht. Ze wordt daarom verwerkt in diverse lotions en geneeskrachtige middelen. De Balkonplant van het Jaar is dus niet alleen een beauty voor het oog maar geeft ook ontspanning aan de geest! Vlijtig Liesje is verkrijgbaar in de kleuren roze, rood, wit, oranje en lila. Ideaal om toe te passen op het balkon met en zonder schaduw.

Terrastopper
De Tibouchina is een adembenemende kuipplant met opvallende paarsblauwe bloemen. Ook de fluweelachtige bladeren van de Tibouchina zijn echter betoverend mooi. Wanneer je goed kijkt naar de plant wordt je haast verleid door de lange wimpers in de bloem. Haar betoverende uitstraling doet vermoeden dat de Tibouchina een plant is met divagedrag. Niets is minder waar, want wanneer je haar een zonnige plekje uit de wind geeft, bloeit ze onvermoeibaar door tot ver in het najaar.

Verzorging
Zomerbloeiers luisteren het balkon of terras op tot ver in het najaar. Door hun uitbundige bloei hebben ze veel vocht nodig. Geef daarom regelmatig water. Af en toe uitgebloeide bloemen weghalen, bevordert een langere doorbloei. Als je zomerbloeiers verwent met speciale plantenvoeding wordt je getrakteerd op een extra rijke bloei.

Voel je al lentekriebels? Maak er gebruik van en creëer in een handomdraai een frisse lentesfeer op je balkon of terras. De benodigde ingrediënten: de mooiste lentebloeiers, een verzameling potjes of blikjes en goede zin. Of begin gewoon, dan word je vanzelf vrolijk!

Persoonlijk tintje
Typische voorjaarsbloeiers, zoals Madelief, Sleutelbloem en Viooltje, laten zich makkelijk onderling combineren. Kies voor één of twee kleuren als je van rust en eenvoud houdt. Mag het knallen? Omring je dan met een boerenbonte mix. Niets is te gek! Voor een extra persoonlijk tintje kun je de lentebloeiers planten in potten (of blikjes) die je hebt versierd met een stukje stof, touw of lint.

Madelief: lieve lente
De Madelief (Bellis) is een makkelijke plant voor je balkon of terras; ze houdt alleen niet van teveel water. De witte, roze of rode bloemetjes hebben een lieflijke uitstraling en laten zich makkelijk combineren met andere planten. Leuk detail: de bloemen van de Madelief sluiten zich als de zon ondergaat.

Sleutelbloem: vergeten voorjaarsbloeier
Wit, geel, roze, rood, blauw, paars... met een geel hartje. De Sleutelbloem (Primula) is een kleurrijke vergeten plant die het herontdekken waard is. Ga ook eens op zoek naar een tweekleurige Sleutelbloem zo mooi! De Sleutelbloem krijgt graag regelmatig een slokje water. Zie je uitgebloeide bloemen of gele blaadjes? Haal die er dan even uit.

Viooltje: nog meer kleur
Het Viooltje is bij uitstek geschikt voor supersnelle lentestyling. Deze vrolijke lentebloeier is verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren, zoals roze, blauw, geel en oranje. Vergeet ook de meerkleurige soorten niet. Veel zorg heeft het Viooltje niet nodig. Geef de plant regelmatig water en af en toe wat plantenvoeding. Als je de uitgebloeide bloemetjes weghaalt, blijven er tot in de zomer nieuwe verschijnen.

Meer informatie en inspiratie vind je op www.ikenmijnplant.nl

Royal Grass ® introduceert EcoSense, een nieuwe ontwikkeling op het gebied van kunstgras die na haar levensduur volledig kan worden hergebruikt tot nieuw kunstgras.