Urban farming, urban gardening of stadstuinieren wordt ook in Nederland steeds populairder. De uit New York overgewaaide trend houdt in dat je overal je eigen groenten, fruit of kruiden kan verbouwen. En daar heb je helemaal geen ruime achtertuin voor nodig. Tuinieren kan overal! Ook op een balkon in het centrum van de stad. IKEA helpt je op weg met mooie plantenbakken, ruimtebesparende oplossingen, creatieve ideeën en het juiste gereedschap.

Kruidenkwekerij
Met een eigen kruidenkwekerij heb je tijdens het koken altijd verse kruiden bij de hand. De FRÖER set bevat alles wat je nodig hebt voor het kweken van drie verschillende kruidenplantjes. Zoals munt, basilicum of peterselie.

Het kleinste balkon
Zelfs op het kleinste balkon is er plaats voor een kruidentuin. Creëer ruimte voor zes van je favoriete kruiden door de stalen SOCKER plantenpot aan de balkonrand te hangen.

Persoonlijke twist
Geef je stadstuin een persoonlijke twist. Gebruik bijvoorbeeld vorken om naamkaartjes bij je kruiden te plaatsen.

Verbeelding
De mogelijkheden bij stadstuinieren zijn eindeloos. Laat je fantasie de vrije loop. Een originele bloempot creëer je bijvoorbeeld door de KORKEN voorraadpot met potgrond te vullen.

Karakter
Geef je balkon extra karakter door de GEMAK vergiet te gebruiken als houder voor een pot met hangplant.

Ontkiemen
Laat je zaadjes ontkiemen in de SOCKER plantenkas. De dakluikjes kunnen half open worden gezet voor meer luchtcirculatie en een lagere temperatuur.

Bij de hand
Dankzij de handige opbergring heb je de GRÄSMARÖ tuinierset altijd bij de hand. Het tuingereedschap is extra slijtvast en duurzaam omdat het gemaakt is van kunststof versterkt met glasvezel.

De zomer is onderweg. We krijgen te maken met warmere temperaturen en het belooft een mooi voorjaar te worden. Dit betekent ook dat de tuinen weer zomerklaar kunnen worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld met een mooi terrasscherm.

Na een zachte winter kan de lente wat veel Nederlanders betreft nu echt gaan losbarsten. En dat betekent dat het gezinsleven zich de komende maanden steeds meer in de tuin gaat afspelen. Goede buitenzonwering is hierbij belangrijk. Maar wat zijn de belangrijkste trends van dit seizoen? Styliste Maartje Knipscheer van Luxaflex® biedt uitkomst.

Het voorjaars zonnetje heeft zich al een paar keer van zijn goede kant laten zien en dan willen we het liefst naar buiten! Lekker met een glaasje op het terras! Wilt u een terras aanleggen in uw eigen tuin dan is het nu tijd om de handen uit de mouwen te steken!

Voordat u aan de slag gaat zijn er een aantal zaken waar u over na moet denken. Op welke plek moet het terras komen en waar wilt u het terras voor gebruiken? Zit u graag in de zon, kies dan voor een zonnige plaats in de tuin! Wilt u het terras dicht bij de woning? Houd er dan rekening mee dat het uitzicht vanuit huis belemmerd kan worden door tuinmeubelen. Wilt u met veel mensen lekker kunnen tafelen, kies dan voor een groot terras! Ook kinderen spelen graag op het terras, als het kan, geef ze de ruimte! Wilt u verlichting in de tuin? Bedenk dan voordat u het terras gaat aanleggen waar deze lichtpunten moeten komen zodat u tijdig de elektriciteit kunt aanleggen.

Met welke materialen wilt u uw terras aanleggen. Dit kan met tegels, klinkers, grind of hout. Hornbach heeft een uitgebreid assortiment van diverse materialen. Denk bij de keuze van het materiaal niet alleen aan de uitstraling maar ook aan een aantal praktische zaken zoals het onderhoud en is het terras te betreden met een rolstoel , winkelwagen of een kinderwagen!?

Als u het terras gaat aanleggen heeft u een stevige ondergrond nodig. Er word meestal een gedeelte uitgegraven (cunet) en opgevuld met een laag zand, speciaal voor bestrating. Tril het zandbed vast met een trilmachine. Zorg er bij het aanleggen van het terras ook voor dat een overschot aan water, na een flinke regenbui gemakkelijk afgevoerd kan worden.

Mocht u gebruik gaan maken van klinkers of terrastegels van verschillende partijen meng deze dan door elkaar i.v.m. kleurverschillen. Gebruik voor de kantopsluiting een opsluitband. Dit zorgt ervoor dat het straatwerk niet te zwaar word belast en houd het straatwerk bij elkaar zodat u kieren en spleten voorkomt. Als het terras klaar is veeg dan wat zand tussen de voegen om het straatwerk goed vast en stevig te houden.

Het onderhoud van een terras is een belangrijk punt omdat dit jaarlijks terug keert. Zo is het goed om te kijken of er een buitenkraan zit in de buurt van het terras. Informeer of u het terras mag schoonmaken met een algenreiniger of met een hogedrukspuit. Er zijn diverse schoonmaak producten op de markt waar u het terras goed schoon mee kunt houden.

Wilt u het gehele jaar droog op uw terras kunnen vertoeven denk dan eens aan een terrasoverkapping. Op de website van Hornbach vind u een stappenplan voor het plaatsen van een terrasoverkapping.

Succes met het aanleggen van het terras!

Gezond snacken uit de muur? Een verantwoord ‘diagonaaltje’ trekken? Het is mogelijk! Groenspecialist Pokon introduceert dit voorjaar twee biologische tuintjes voor aan de muur of schutting. Het ene is voor aardbeien, het andere voor groenten en kruiden. Deze zogenoemde Hangtuintjes zijn ideaal voor iedereen met een klein balkon of mini-terras. De zakken zijn voorzien van een hengsel en twee ogen om ze makkelijk op te kunnen hangen. Vul de Hangtuintjes in de gemarkeerde openingen met aardbeienplantjes, groente- of kruidenplanten en hang ze op. Met af en toe een beetje water groeien de planten snel en pluk jij gegarandeerd de smakelijke vruchten!

Eenvoudig
Het Hangtuintje bevat voldoende (biologische) voeding voor vier maanden en watergeven doe je van bovenaf. Het water ‘sijpelt’ vervolgens door de potgrond heen. De planten krijgen nooit teveel water en zullen daarom nimmer ‘verdrinken’. Overtollig giet- of regenwater verdwijnt vanzelf. Behalve de biologische Hangtuintjes is ook een Pokon Hangtuintje verkrijgbaar voor sierplanten als bijvoorbeeld geraniums, campanula, lobelia’s of violen.

September is de maand van de Indian Summer. De warme herfstkleuren van de bomen en tuinplanten geven de buitenkamer een prachtige uitstraling. Wanneer je in september violen op je balkon of terras neerzet, versterk je deze sfeer. Bovendien behoudt de buitenkamer veel langer haar kleur want ook in de winter, als alles grauw en grijs lijkt, zorgen violen voor een vrolijke en kleurrijke noot!

Indian Summer

De periode die de overgang tussen zomer en herfst aangeeft, wordt Indian Summer genoemd. Voordat het blad van de bomen valt, kleurt het prachtig roodbruin en dat kenmerkt de typisch warme sfeer van Indian Summer. Deze sfeer kun je op eenvoudige wijze versterken met kleurrijke bloeiers. Vanaf september weer violen verkrijgbaar waarmee je in een handomdraai een sfeervolle omgeving creëert. Van sombere najaarsblues is geen sprake, leve de Indian Summer!

Vorm en kleur

Ben je een liefhebber van de Indian Summer? Kies dan voor violen in herfstkleuren als rood en oranje. Laat je echter niet beperken door deze kleuren. Violen zijn er ook in bijvoorbeeld wijnrood, dieppaars, knalblauw, spierwit en zachtgeel. Qua bloemvorm is er eveneens een ruime keuze met onder meer groot- en kleinbloemige, één- en tweekleurige en gekartelde violen. Het vrolijkste effect krijg je wanneer je diverse kleuren en soorten met elkaar mixt. Een rustiger resultaat krijg je juist door te kiezen voor één kleurcombinatie.

Winterdoorbloeiend

Violen zijn gemakkelijke en sterke plantjes die nauwelijks verzorging vragen. Geef ze alleen water als het een lange tijd droog is. Zodra het ene bloemetje is uitgebloeid volgt snel het andere. De truc voor een extra rijke bloei is om steeds de uitgebloeide bloemetjes weg te halen. Tijdens de winter laten de violen zich niet uit het veld slaan door sneeuw of lichte vorst. Zodra de sneeuw verdwenen is en de temperaturen weer boven nul zijn, bloeien ze onverminderd verder.

Kijk voor meer tips en informatie op www.mooiwatplantendoen.nl/tuinbloeiers.

Bougainvillea is dé mediterrane sfeermaker voor je tuin, terras of balkon. Denk jij dat die prachtige kleur van de bloemen komt? Dus niet! Het zijn de schutbladeren die de Bougainvillea haar kleur geven. De kleur verandert ook nog eens naarmate de lichtintensiteit toeneemt. Hoe meer zonlicht er op de bladeren schijnt, hoe feller de kleur wordt.

Wie kent niet de wit gekalkte muren waartegen de roze, rode, lila of oranje bloemen van Bougainvillea zich scherp aftekenen? Het plaatje doet je denken aan vakanties in Spanje, Portugal of Italië. Toch komt Bougainvillea oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en om nog preciezer te zijn: uit Brazilië. De plant heeft dan ook vooral behoefte aan zonnig weer. Dat is wel even wennen in het Hollandse klimaat. Desondanks kun je ook in ons land vijf maanden genieten van deze flamboyante bloeier. Wil je volgend jaar weer genieten? Zet de Bougainvillea dan binnen voordat de nachtvorst invalt.

Water geven

De meest ideale plek voor een Bougainvillea is een zonnige, redelijk beschutte plaats in de tuin, op het terras of op het balkon. De plant is dorstig en heeft ‘s zomers vrijwel dagelijks water nodig. Tegelijkertijd heeft Bougainvillea een hekel aan ‘natte voeten’, dus zorg er wel voor dat overtollig water uit de pot kan weglopen. In het najaar is de waterbehoefte - zeker vanaf oktober - sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij warm, zonnig weer kun je nog wel een paar keer per week water geven, maar als het koud en regenachtig is, heeft de plant maar matig water nodig. Eens per veertien dagen bijmesten geeft een goed resultaat. Na september moet je daarmee stoppen, anders gaat de plant te sterk groeiend de winter in en dat overleeft hij niet.

Snoeien

Snoeien mag, maar hoeft eigenlijk niet. Het snoeien van een Bougainvillea is alleen nodig als je de plant te groot vindt worden. Je kunt dit het beste in februari doen. Houd er wel rekening mee dat een tak die is teruggesnoeid de volgende zomer minder bloeit. Je Bougainvillea is dan dus niet zo uitbundig als je van haar gewend bent.

Handig weetje

Probeer de Bougainvillea in het voorjaar zoveel mogelijk droog te houden, dan bloeit de plant beter. Je moet hem als het ware een beetje plagen, dat prikkelt juist om te gaan bloeien

Onlangs vond de verkiezing van de Balkon- en Terrasplant van het Jaar plaats bij kuipplantenkwekerij Acanthus in Beesd. Vertegenwoordigers van toonaangevende consumentenmedia kozen Verbena en Lantana als vaandeldragers voor de productgroepen eenjarige zomerbloeiers (balkonplanten) en kuipplanten (terrasplanten). De Balkon- en Terrasplant van het Jaar vormen onderdeel van de promotiecampagne Tuinbloeiers die in 2014 opnieuw wordt gevoerd door Bloemenbureau Holland.

Voorjaar, zomer en najaar
De campagne voor Tuinbloeiers is verdeeld in drie delen. In februari en maart 2014 ligt de focus op lentebloeiers als violen, Bellis en Primula. Vanaf april en mei staan eenjarige zomerbloeiers en kuipplanten centraal. Winterviolen worden vanaf september gepromoot. Linda van der Slot van Bloemenbureau Holland: “Na drie succesvolle jaren voeren we ook in 2014 campagne voor Tuinbloeiers. In onze promotieactiviteiten laten we zien dat eigen balkon en terras in een handomdraai om te toveren is tot een sfeervol bloemenparadijsje. Met deze boodschap willen we de consumentenverkoop stimuleren. De consument wordt via een multimediale promotiecampagne vanaf het vroege voorjaar 2014 benaderd. Mooiwatplantendoen.nl en bijbehorende sociale media als Facebook en Twitter spelen hierbij ook een belangrijke rol.”

Door de verstedelijking en afname van natuur hebben vogels het moeilijker gekregen. Er zijn vele vlakken waarop we de vogels kunnen helpen. De vogels in onze tuinen hebben moeite om natuurlijk nestgelegenheid te vinden omdat er meer schuttingen zijn gekomen en hagen en heggen zijn verdwenen. Veel tuinen hebben een verhard terras zodat er maar een beperkt deel gras of planten bevat waar de vogels insecten kunnen vinden. Dit maakt dat bijvoeren altijd zinvol is. Wat we ons vaak niet realiseren is dat naast bijvoeren ook het verstrekken van water erg belangrijk is. In onze moderne maatschappij wordt het hemelwater in no-time afgevoerd via rioolputjes. De wegen zijn zo goed geworden dat er zelden ergens een plas water blijft staan. Dit maakt dat de vogels gedurende veel periodes in het jaar moeite hebben met het vinden van een bad- en drinkgelegenheid.

Net als bij mensen is water voor vogels nog belangrijker dan voedsel. Sommige vogels, met name insecteneters, halen veel van het water dat ze nodig hebben uit hun voedsel en hoeven soms maar één of twee keer per dag te drinken. Zaadeters daarentegen moeten veel vaker drinken omdat in hun voedsel maar heel weinig vocht zit en ze dit dus moeten aanvullen.

Door het ophangen of plaatsen van waterschalen kunt u de vogels helpen met een goede drink en bad voorziening. Waterschalen van Vivara geven uw tuinvogels een vogelbad. Vivara heeft hangende waterschalen, maar ook modellen die u op de grond kunt plaatsen. Zeker de roodborst en de merel drinken en badderen graag dicht bij de grond.

-Onderhoud van een vogelbad-
Het belangrijkst is, dat het vogelbad schoon is. Zeker als het veel gebruikt wordt door verschillende vogels, moet u het water regelmatig verversen. Heeft u voor het reinigen schoonmaakmiddel gebruikt, spoel het vogelbad dan meerdere malen na met schoon water. Maar het is beter om een bad met een borstel, zonder schoonmaakmiddel, te reinigen. Ook in de winter kunt u het vogelbad gewoon laten staan. Met name als het lang vriest is het voor vogels moeilijk om aan voldoende drink- en badwater te komen. Let op: er zijn modellen waterschalen die beter niet gebruikt kunnen worden bij vorst!

-Waar zet u het vogelbad neer?-
Vogels zijn erg kwetsbaar voor roofdieren wanneer ze lekker aan het spetteren zijn in het water. Daarom kunt u vogelbaden het beste minimaal twee meter van de omringende beplanting plaatsen. Zo hebben de vogels een open blikveld en kunnen toch snel naar een beschutte plek om te schuilen voor gevaar.