1886
Balkontrends
Gepubliceerd: 16-05-2017
Wanneer half mei de kans op nachtvorst is geweken, is het de juiste tijd om ook het balkon of terras in te richten met zomerbloeiers. Mooiwatplantendoen.nl heeft voor de tweede keer een landelijk onderzoek gehouden onder balkon- en terrasbezitters om inzicht te krijgen in hun tevredenheid en gedrag. Voor de zomer van 2017 presenteert Mooiwatplantendoen.nl tevens drie opvallende stijltrends en planten die niet mogen ontbreken op balkon of terras.
 
Onderzoeksresultaten
Het Balkon & Terrasonderzoek 2017 is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect onder 635 balkon- en terrasbezitters. Zij geven hun balkon of terras een gemiddeld rapportcijfer van 7,2. Een opvallende stijging ten opzichte van vorig jaar (6,7). Planten zijn bij 70% van de respondenten aanwezig. Vaak is het een mix van bloeiende, groene en kruidenplanten (48%) of alleen bloeiende planten (37%). Balkons en terrassen met alleen groene of kruidenplanten zijn er nauwelijks. De planten staan vooral in potten op de grond of hangen in bakken aan de reling. De plantloze balkon- en terrasbezitters (29%) geven aan dat ze onvoldoende ruimte en tijd hebben voor planten.
 
Groene raad en daad
De meeste balkon- en terrasbezitters doen groeninspiratie op in het tuincentrum of bij de bloemist (44%), op ruime afstand gevolgd door websites en blogs (16%), familie, vrienden, televisie, magazines en boeken. Groentips krijgt men meestal in de winkel of van familie, vrienden en buren. Die laatste groep staat klaar met zowel raad als daad: zij geven het vaakst planten water tijdens de vakantie. Eén op de vijf mensen gaat op vakantie zonder dat iemand naar de planten omkijkt. Slechts 3% maakt gebruik van een automatisch watergeefsysteem.
 

balkontrends-2017-energiek-02.jpg
 
Trends 2017
Op de stelling ‘Mijn balkon of terras heeft dezelfde stijl als mijn interieur’ antwoordt 30% bevestigend, maar 70% geeft aan dat interieur en terras totaal van elkaar verschillen. Ter inspiratie presenteert Mooiwatplantendoen.nl daarom drie eigentijdse terrassen, mede gebaseerd op de tuintrends van 2017. Het energieke terras met sterke kleuren en strakke lijnen, het ‘in balans’-terras met een combinatie van stoere en zachte materialen, en het harmonieuze terras gekenmerkt door beslotenheid, ontspanning en geurende planten.
 
Balkon- en Terrasplant van het Jaar
Op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl heeft een groene vakjury zich gebogen over de vraag welke planten deze zomer niet mogen ontbreken op het balkon en terras. De rijkbloeiende hangbegonia en de vlindermagneet Lantana zijn door de deskundigen uitgeroepen tot respectievelijk Balkon- en Terrasplant van het Jaar 2017.
Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide