1575
Tips voor het veilig inrichten van de babykamer!
Gepubliceerd: 15-07-2020

Iets waar je misschien al vrij vroeg in de zwangerschap over na gaat denken; het inrichten van de babykamer. Waar moet je aan denken? Wat heb je allemaal nodig? Het oog wil natuurlijk ook wat, maar in een babykamer is veiligheid natuurlijk erg belangrijk. Maar het moet tegelijkertijd ook praktisch zijn. Dus hoe doe je dat? Daarom deze tips waar je rekening mee kunt houden bij het veilig inrichten van de babykamer.

 

Veiligheid in de babykamer

Tijdens de zwangerschap zijn er veel dingen waar je over na moet denken en die je moet regelen. Praktische zaken als je aanmelden bij de kraamorganisatie en nadenken over kinderopvang. Persoonlijke zaken als de controles bij de verloskundige, gezond leven en misschien een zwangerschapscursus. En dan heb je ook nog die hele lijst met spullen die je nodig hebt voor de komst van de baby. Al die spullen krijgen waarschijnlijk een plekje in de babykamer, die je nog moet maken. Je wilt natuurlijk dat je baby in een mooi kamertje komt, met alles erop en er aan. Maar het meest belangrijke van een babykamer is dat het veilig moet zijn. In het begin is je kindje nog klein, en is het bedje en de commode het enige waar je kindje aan zal zitten. Een babybed opmaken is iets wat je dus vaak gaat doen en voor de veiligheid van je kindje is het belangrijk dat je het op de juiste manier doet. Als je kindje groter wordt zal het op onderzoek uit gaan in het kamertje, dan zijn dus ook zaken als stopcontact beveiligers van belang.

inspiratiebrochures1.png

Tips voor de veilige indeling van de babykamer (en wat je nodig hebt)

Wat doe je zoal in een babykamer? Je kindje slaapt er, je verschoont en kleedt je kindje aan. Ook je baby in bad doen zal je misschien de eerste tijd in de babykamer doen. Je wilt er de spulletjes van je kindje opbergen, denk aan kleertjes, beddengoed en speelgoed. En misschien ga je er ook wel voeden? Allemaal dingen om rekening mee te houden bij het veilig inrichten van de babykamer.

  • Slapen

    Veel ouders laten de baby de eerste tijd op hun eigen slaapkamer slapen. In een wiegje, of een co-sleeper. Dit is voornamelijk handig tijdens de nachtvoedingen, maar ook fijn voor je baby. Vanuit de warme buik in een koud bed en dan ook nog alleen in een kamer is wel een erg grote overgang. Slapen is iets wat kleine baby's veel doen, en wat dus veilig moet gebeuren. Denk hierbij aan het juiste beddengoed, dekentjes van ademend materiaal en de juiste manier van het babybedje opmaken. Bij de meeste ledikantjes kan de bodem op verschillende hoogtes geplaatst worden. Gaat je kindje zitten en probeert hij zich op te trekken, doe dan vooral de bodem naar beneden! Je wilt niet het risico lopen dat je kindje voorover uit het bedje valt.
  • Voeden

    Als je kindje in zijn eigen kamer slaapt is de kans aanwezig dat je daar ook de (nacht)voeding gaat geven. Het is dan fijn als er een comfortabele stoel staat. Zo ga je in alle rust je kindje voeden. Ook fijn om overdag even uit te drukte te ontsnappen.
  • De commode

    Je baby afdrogen na het badderen, een lekkere babymassage, de dagelijkse verzorging en het verschonen. Allemaal dingen die op de commode gebeuren. Het is dan ook handig om deze goed in te delen. Denk hierbij ook na of je links of rechtshandig bent. De eerste weken blijft je baby nog rustig op het aankleedkussen liggen, maar als je kindje groter wordt is dat al snel anders. Het is belangrijk dat je alles binnen handbereik hebt. Zo kan je een hand op je kindje houden en met de andere hand iets uit de lade pakken. Zeker luiers en luierdoekjes zijn altijd fijn om bij de hand te hebben. Maar ook kleinere spulletjes als een thermometer en nagelknippertje.

Waar kan je nog meer rekening mee houden bij het veilig inrichten van de babykamer?

Denk bij het inrichten van de kamer ook na over de indeling van de kamer. Waar zet je het bedje neer? Het liefst niet op de tocht, maar ook niet bij een verwarming. Zet het bedje op een plek waar je kindje nergens bij kan. Mijd stopcontacten, lampsnoeren en koordjes van rolgordijnen. Is de kamer groot genoeg om straks een echt bed neer te kunnen zetten als je kindje uit het ledikant is gegroeid? Raamdecoratie is ook belangrijk, verduisterend is fijn bij slaapjes overdag, en het houdt de warmte enigszins buiten bij warme dagen. Een hor tegen ongedierte kan ook erg handig zijn. Het is ook fijn als je vanaf de commode in een draai bij de kledingkast kan, zodat je niet weg hoeft te lopen en je het risico loopt dat je kindje van de commode valt. Qua vloer is het fijn om een gladde vloer te nemen. Dit is gemakkelijk schoon te houden, als je kindje bijvoorbeeld een keer ziek is en moet spugen. Of als je water knoeit met het badderen. Ook blijft er op een gladde vloer minder huisstofmijt liggen dan in tapijt. Bij het veilig inrichten van de babykamer komt dus meer kijken dan alleen een lief behangetje plakken en een muurtje sauzen. Denk van tevoren goed na over de indeling, begin lekker op tijd, zodat je niet in de laatste weken nog hoeft te stressen. En als je toch bezig bent, zet dan het raam of ventilatierooster open en laat die lekker open staan. Frisse lucht is heel goed voor je kindje.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide