1556
Kies voor het beste beddengoed
Gepubliceerd: 15-04-2022 Laatste update: 10-10-2022

Bij het kiezen van het juiste en het perfecte matras wordt vaak uitgebreid stilgestaan. Beddengoed is nog wel eens het ondergeschoven kindje. Maar verkijk je hier niet op, dit is minstens zo belangrijk om jou te voorzien van een fijne nachtrust.

Bij beddengoed denk je wellicht in eerste instantie aan een dekbedovertrek of hoeslaken, maar het omvat meer voor je slaapkamer interieur. Daarom lichten wij in dit artikel de producten uit die jij nodig hebt voor een fijne nachtrust, inclusief de punten van aandacht.

Goed gedekt met deze dekbedden

Een fijn dekbed is zó heerlijk. Na een lange dag een warme deken over je heen trekken geeft een gevoel van rust. Maar welk dekbed is in jouw geval het beste om over je heen te trekken? Wij zetten de verschillende soorten dekbedden op een rijtje.

inspiratiebrochures1.png

4-seizoenen dekbed

In de winter een koukleum en in de zomer is het al snel te heet? Dan is het 4-seizoenen dekbed geschikt voor jou. Met een rits of met knopen aan te passen door verschillende lagen te combineren. Ideaal, het hele jaar rond.

Enkel dekbed

Is het bij jou in de slaapkamer altijd hetzelfde qua temperatuur? Dan hoeft je dekbed ook niet mee te veranderen. Ook zien wij dat mensen wel twee aparte dekbedden hebben, een zomer- en winterdekbed. Net wat jouw voorkeur heeft.

Zomerdekbed

Dit is de dunne en koele variant van het dekbed. Vaak zijn ze gemaakt van stoffen als katoen of tencel. Toch onder een deken, maar wel lekker koel.

Winterdekbed

Juist, hetzelfde concept maar dan voor de winter. Bij een winterdekbed wordt er vaak gekozen voor een warme stof zoals wol.

Elektrisch deken

Niet genoeg aan een winterdekbed? Dan is een steuntje in de rug van een elektrisch deken wat jij nodig hebt. Je hebt ze in verschillende varianten, zowel dekens waar je op als onder ligt.

Dekbedmateriaal

Het materiaal van een dekbed is erg belangrijk, dit kan er nét voor zorgen dat je heerlijk koel slaapt of zwetend wakker wordt.

Dons

Een donzen dekbed is lekker warm, erg licht maar wel vatbaar voor stof. Het houdt vocht goed vast maar is daardoor niet allergeen.

Wol

Een dekbed gemaakt van wol is van nature al vuilafstotend, zeer ademend en vocht- en temperatuur regulerend. Dit laatste komt omdat het een puur-natuur product is. Het is wel lastig te reinigen, dus ook hier moeten mensen met allergieën voor een alternatief gaan.

Katoen

Katoen is zeer vocht-opnemend en –regulerend. Daarnaast is het makkelijk te wassen, hiermee is het geschikt voor de warme en klamme nachten. Echt een zomerdekbed.

Bamboe/Cellulose/zijde

Naast de bovenstaande en gangbare varianten zijn er de exclusievere materialen als bamboe, cellulose en zijde. Ze hebben alle drie hun eigen specifieke kenmerken, gemeenschappelijk is dat ze allemaal een natuurproduct zijn.

Synthetisch/Polyester

Een synthetisch dekbed is vooral geschikt voor mensen die een klein budget óf een allergie hebben. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat een synthetisch dekbed zweterig aanvoelt, maar over het algemeen is dit wel zo. Let hier op bij aanschaf.

Het juiste overtrek

Naast dat het voor beddengoed van belang is welk dekbed je hebt gekozen, is ook het juiste dekbedovertrek vinden een uitdaging. Ook hierbij zijn er weer vele verschillende opties. Ieder met zijn eigen voor- en nadelen.

Vaak wordt er in de zomer- en winter gewisseld van dekbedovertrek. De ene stof is namelijk meer geschikt dan de ander voor het specifieke seizoen.

De stoffen die veel gebruikt worden zijn;

  • Katoen
  • Linnen
  • Flanel
  • Jersey
  • Katoensatijn

Ook is het goed om op de maat te letten bij het kopen van een dekbedovertrek. Niks zo vervelend dan een te grote hoes. De meest gangbare maten zijn;

  • Eenpersoonsbed; 80/90 cm x 140 cm
  • Twijfelaar; 120 cm x 200 cm
  • Klein tweepersoonsbed; 140 cm x 200 cm
  • Standaard tweepersoonsbed; 160 cm x 240/260 cm
  • Groot tweepersoonsbed; 180 cm x 240/260 cm

En eerlijk toegegeven; kijk ook naar de print! De ene is nog leuker dan de andere!

Hoeslaken

Dan nog het laatste aspect voor beddengoed, het hoeslaken. Deze zijn er net als dekbedovertrekken in diverse materialen, kleuren en maten. Vaak sluit dit aan op het dekbedovertrek en het gebruikte materiaal. Hier geldt qua materiaal en maat dan ook vaak hetzelfde rijtje dan hierboven weergegeven.

Een heerlijke nachtrust met het goede beddengoed

Kortom, als het beddengoed maar klopt dan heb jij een heerlijke nachtrust. Naast de ‘usual suspects’ zijn er nog meer dingen te koop die ontzettend leuk zijn voor het interieur van je slaapkamer. Zoals extra aanvullende kussens, een mooie sprei of extra deken. Allemaal heerlijk comfortabel en stijlvolle toevoegingen. Slaap lekker!

Lees ook
Het perfecte matras koop je met deze tips
Alles wat je moet weten over de aankoop van het perfecte bed
Leg je hoofd op het juiste hoofdkussen


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide