Hoe heerlijk is het iedere avond weer om lekker in je bedje te kruipen onder je warme dekbed. Een dekbed is eigenlijk een luxe variant van een deken en gevuld met dons of een ander materiaal. Wanneer je een dekbed wilt gaan kopen heb je best nog wat te kiezen. Er zijn veel verschillende soorten dekbedden met allemaal verschillende eigenschappen. Wij zetten de verschillende dekbedden voor je op een rijtje.

Donzen dekbedden
Het meestgebruikte dekbed is het dekbed gevuld met dons. Dons is een zachte vulling en is heerlijk warm. Dons is lekker licht, geeft een luxe gevoel en heeft een goede isolerende werking. Ook is dons vochtregulerend en heeft het een goede ventilatie. Wanneer je onder een donzen dekbed gaat liggen zul je merken dat dit dekbed zich lekker naar jouw lichaam vormt. Het dons in het dekbed is altijd gemengd met veren. Hoe hoger het percentage dons, hoe lichter en soepeler het dekbed is. De beste donzen dekbedden bevatten tussen de 65% en 95% dons. Het dekbed even opschudden en lekker laten luchten bij ene open raam is voldoende om het dekbed lekker fris te houden. Een donzen dekbed gaat tot wel 25 jaar mee! Wil je je donzen dekbed een keertje wassen laat dit dan doen bij de stomerij. Er zijn overigens ook donzen dekbedden verkrijgbaar die in de wasmachine kunnen.

Wollen dekbedden
Een wollen dekbed is wat zwaarder dan een donzen dekbed maar heeft een uitstekende temperatuur en vochtregulatie. Vooral voor mensen die wat meer transpireren in hun slaap is een wollen dekbed een perfecte uitkomst. Wol kan wel 35% van het eigen gewicht aan vocht opnemen. Een wollen dekbed kan je ook het best luchten bij een open raam. Het beste kan je dit doen in de ochtenduren wanneer er nog wat vocht in de lucht is zodat de geurtjes uit het dekbed gemakkelijk worden verwijderd. Een wollen dekbed mag je niet in de volle zon hangen en je kan deze enkel laten reinigen bij een stomerij.

Synthetische dekbedden
Heb je veel last van een huisstofmijt allergie dan is een synthetisch dekbed voor jou de beste keuze. Een synthetisch dekbed kan je namelijk gemakkelijk in de wasmachine wassen waardoor de huisstofmijt dood gaat. Van alle bovengenoemde dekbedsoorten is synthetisch de voordeligste optie. Qua ventilatie scoort een synthetisch dekbed minder goed dan de eerder genoemde dekbedden.

4 seizoenen dekbedden
Naast deze 3 belangrijkste soorten dekbedden kennen we ook nog de 4 seizoenen dekbedden. Dit is een dekbed waarmee je het gehele jaar uit de voeten kunt. Het 4 seizonenen dekbed bestaat uit 2 aparte delen. Een dun en luchtig deel (zomerdeel) en een warm herfst deel. In de warme zomer gebruik je enkel het zomerdeel, wordt het wat kouder dan wissel je het zomerdeel om voor het herfstdeel en in de winter kan je het zomer en het herfstdeel aan elkaar vastmaken (meestal met drukknoopjes) zodat je een lekker warm winterdekbed hebt.

 

 

Ook leuk om te lezen