830
Slaapkamer inrichten

Integratie van een wellness wereld Steeds vaker zien we interieurs waarbij slaap- en badkamer één geheel vormen. Een wellness wereld, bedoeld om optimaal tot rust te komen. Niet alleen interieurarchitecten hebben deze nieuwe trend ontdekt. Ook het aanbod van bad- en bedmeubelen groeit qua vormgeving steeds meer naar elkaar toe. Op de sanitairbeurzen tekent deze trend zich al duidelijk af. Steeds vaker zien we ontwerpen waarbij slaap- en badkamer naadloos geïntegreerd zijn. Denk aan een douchecabine achter het hemelbed, of een verzonken ligbad in een verhoogde slaapkamervloer. Klassieke bad- en slaapfuncties worden tegenwoordig op zn minst gemixt, soms zelfs omgedraaid. Waarbij vaak ook de garderobekast verhuisd. Naar een apart kamertje in de vorm van een walk-in kast of als kleednis tussen slaap- en badgedeelte in. Veel van dit soort ontwerpen worden gerealiseerd in nieuwbouw onder architectuur. Maar ook in doorsnee rijtjeshuizen zijn er wel degelijk mogelijkheden. Kijk eens met andere ogen naar die standaardruimtes; een wandje doorbreken is immers zo gebeurd.

Welzijn
Het dagelijks leven is hectisch. De beslotenheid van bad- en/of slaapkamer is vaak de enige plek om je terug te trekken. Fabrikanten hebben die behoefte onderkent. Wellness is het toverwoord geworden. In het natte gedeelte is een echte Spa aan het ontstaan. Compleet met stoom- en saunacabines (soms gecombineerd), infraroodcabines, douchezuilen met massagekoppen en whirlpools die zelfs droge massagepunten hebben. Ook meerpersoons (4!) baden zijn duidelijk trend, voor het saamhorigheidsgevoel als in een Hamman. Naast het actieve fittness gevoel is contemplatie belangrijk. Vertaald in een vormgeving die inspiratie put uit de natuur. Voorbeelden zijn de grote regendouches die verkwikken als een tropische moesson, verzonken vijverbaden met overlopende rand en platte cascadekranen waaruit het water klatert als een bergbeek. Voor het ultieme relaxgevoel bieden badprogrammas soms bijpassende chaiselongues, kleedbanken of hocker. Het nieuwste item voor de aankleding van badkamer en sauna is het designerkarpet, speciaal gemaakt van waterbestendige kunststof garens.

Slaapsystemen
De slaapkamer krijgt steeds meer het beeld van een loungeruimte waar je evengoed lekker kunt lezen, tv kijken of ontbijten. Ondersteund door fraai design, zoals bedbanken en allerhande accessoires in en rond het bed. Ook de onzichtbare slaaptechniek is enorm verbeterd. Recente noviteiten zijn de matrassen met drukverlagend traagschuim, gelmatrassen en een slaapsysteem dat opgebouwd is uit een driedimensionaal vlechtwerk van ademde kunststofvezels. Daarnaast blijft het klassieke laag-op-laag comfort van de boxspring zeer gewild, het liefst nog afgedekt met een extra matrasdek. In het topsegment vinden we inmiddels ingebouwde massagefuncties, klimaatbeheersing (warmte én airco) en zelfs een gerichte hotspot voor de zere rugknik.

Multimedia
Je eigen ontspanningswereld betekent ook je eigen infowereld. De tv/dvd is allang onze slaapkamers binnengeslopen. Sommige bedden hebben standaard een console en/of tv-steun in de bedrand. Het bed zelf is uiteraard traploos elektrisch verstelbaar voor de juiste lees- of kijkpositie. Handig: sommige afstandsbedieningen sturen niet alleen het bed aan, maar zelfs de verlichting of tv. Ook tijdens het baden hoef je niets te missen. Stoomcabines met een ingebouwd audiosysteem waren er al een tijdje. Nieuw zijn de spatwaterdichte LCD schermen die vlak geïntegreerd worden in een tegelwand, bijvoorbeeld de douche. Met tuner voor tv, computer én dvd.

Kleur en geur
De opkomst van het LED-lampje heeft nieuwe mogelijkheden gebracht. Niet alleen zijn de minuscule lampjes mooi in een interieurontwerp te verwerken, bijvoorbeeld in tegelwanden, je kunt er ook alle kleuren van de regenboog mee maken. Van zwoel rood tot rustgevend groen of verfrissend blauw. Chromotherapie noemen de fabrikanten dat en verwerken LED lichtmodules nu in douche- en stoomcabines, regendouches, baden en hemelbedden. Hetzelfde idee biedt de aromatherapie met etherische oliën die natuurlijk vooral tot haar recht komt in stoomcabines. Maar ook al in beddengoed kan worden ingebouwd, in de vorm van capsules met ontspannende kamille- of lavendelgeur. En nog zijn we er niet. Sinds kort is er zelfs een bad op de markt dat hydromassage biedt met ontspannende ozonshots.

Totaalconcept
Twee aanvullende functies, één totaalconcept. Neergezet in een vormgeving die ook in de woonkamer niet zou misstaan. Zowel bed- als badmeubelen volgen het fusion design van nu: kubistische blokvormen die verzacht worden met afgeronde hoeken, ovalen en vloeiende lijnen. Het statische wastafelmeubel is veranderd in een luchtig componentensysteem van losse bergunits. Denk aan eenvoudige dressoirs en/of hoge kolomkasten aan de muur. Waarbij de wasbak een simpele opzetkom is of als een ware sculptuur vrij in de ruimte staat. Een nieuwe toevoeging aan het meubelarsenaal is de halfhoge kast als ruimtescheider tussen baden en slapen. Met aan de ene kant aansluitingen voor sanitair, aan de andere kant voor audiovisuele apparatuur. Het kleurbeeld speelt volop in op dit streven naar rust en harmonie. Alles draait om de materialen. Mooie houtsoorten als eiken, teak en donker wengé zijn definitief doorgedrongen tot de natte ruimte. Prachtig in contrast met ijzig porselein, sneeuwwit Corian en glanzend chromen accessoires. Waarbij het gecoördineerde bed- en badtextiel de kroon op het werk zet. In subtiele aardetinten als off-white, greige, beige, camel, lever en taupe - dé kleuren voor komend seizoen.

Bron: Perscentrum wonenGRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners