1671
Alles wat je moet weten voor het perfecte bed
Gepubliceerd: 14-04-2022 Laatste update: 03-03-2023

Het belang van een goede nachtrust is één van de pijlers voor een goede gezondheid. De afgelopen jaren is het belang van slaap steeds meer onder de aandacht gekomen. Vele aspecten zijn van invloed op een goede nachtrust. Van stressvermindering, het weren van schermen tot optimale voeding.

Maar goed slapen doe je natuurlijk het liefst in een echt goed bed. Een bed wat past bij jouw voorkeuren en behoeften. Op de beddenmarkt is tegenwoordig erg veel te koop. Van boxsprings tot toppers, vele termen komen voorbij.

Om jou op weg te helpen naar het ultieme comfort qua bed voor jouw geval, hebben wij alle informatie die van belang is voor een goede keuze gebundeld.

Voor de twijfelaar

Er zijn verschillende types bedden. De juiste keuze begint in het kiezen van het goede formaat. Ben je op zoek naar een bed voor één- of tweepersonen. Twijfel je? Dan is de optie van de twijfelaar er ook altijd nog.

Deze zit er vaak tussenin qua afmetingen. 70- 80- 90 cm x 200-210-220 cm zijn vaak de afmetingen van een éénpersoonsbed. De tweepersoons bedden hebben de maten 140-160-180 cm x 200-210-220 cm. En een twijfelaar? Die zit daar dus tussenin.

Verschillende bedden op een rij

Naast dat er veel verschil zit in de soorten en kwaliteit van matrassen is dit ook het geval bij de rest van de constructie. Het gedeelte wat we daadwerkelijk het bed noemen. In dit artikel lichten we dit aspect dan ook uitgebreid uit. We zetten de verschillende types op een rijtje.

Standaard éénpersoons- of tweepersoonsbed

Een standaard bed is vaak niet één product maar bestaat uit verschillende componenten. Grofweg kun je bij een standaard éénpersoons- of tweepersoonsbed vier zaken onderscheiden van elkaar;

1. Het frame

Dit is als het ware het omhulsel van het bed. Dit kan van verschillende producten gemaakt zijn, vaak wordt hiervoor hout of staal gebruikt. Dit is ook het aspect van het bed wat het meeste invloed heeft op de uitstraling. Het geeft kleur en vorm aan het bed.

Ga hier altijd wel voor een stevige variant, een bedframe krijgt namelijk (vaak) nogal wat te verduren. 

2. De lattenbodem

Dit is de constructie die in het bedframe ligt en waar een matras op geplaatst wordt. Een lattenbodem zorgt ervoor dat het gewicht gelijkmatig wordt verdeeld en ondersteunt het lichaam.

Een lattenbodem hangt altijd samen met het matras, mocht je deze twee los van elkaar kopen zorg er dan ook voor dat ze zowel qua eigenschappen als formaat goed op elkaar aansluiten.

Lattenbodems zijn er daarnaast ook in de verstelbare variant. Wil je dit stukje comfort verwerken in je nieuwe bed? Dan zul je dit moeten verwerken in de keuze van de lattenbodem.

3. Het matras

Deze ligt dus op de lattenbodem. De keuze voor het juiste matras is echt een hele persoonlijke. Wij hebben dan ook een apart artikel gewijd aan de belangrijke aspecten bij het kopen van een matras.

4. Het hoofdbord

Een onderdeel van het bed wat niet noodzakelijk is maar wel het plaatsje compleet maakt. Een stijlvol en opvallend hoofdbord maakt een simpel bed nog mooier en stijlvoller in de slaapkamer.

Ze zijn er in verschillende maten, kleuren en materialen. Het mooiste is om de look te laten aansluiten op de rest van het frame. Een tip van ons: Wanneer je het hoofdbord van een warme stof laat maken, is dit heerlijk wanneer je rechtop in bed een boekje leest of kop koffie drinkt.

Boxspring

Een boxspring is een bed wat de afgelopen jaren een enorme opmars heeft doorgemaakt. We kunnen grofweg wel stellen dat de boxspring de luxere versie van een gewoon bed is.

Ook dit bed bestaat uit verschillende onderdelen, die je vaak in één keer koopt. Ze zijn verkrijgbaar in zowel één- als tweepersoons varianten. Wij zetten alle onderdelen voor je op een rijtje.

1. De onderbox

De onderbox zegt het eigenlijk zelf al, dit is de basis van de boxspring. Dit is vergelijkbaar met de functie van de lattenbodem bij een gewoon bed, het is namelijk de drager van het matras.

De vulling van de onderbox wordt gemaakt van een vering of van hout. Het is dus belangrijk dat je kiest voor de stevigheid van de onderbox die past bij jouw wens. Uiteraard hangt dit samen met de keuze van de stevigheid van het matras.

2. Het hoofdbord

Ook bij de boxspring zien wij vaak een hoofdbord (ook wel moederbord genoemd) terug. Niet altijd noodzakelijk, maar maakt het plaatje wel compleet.

Het hoofdbord is het gedeelte van de boxspring dat zich aan de hoofdzijde bevindt en dat het bed vaak net even af maakt. Dit onderdeel is gemaakt van verschillende materialen, soms omhuld door een warme stof.

3. Het matras

Op de onderbox komt dus bij een boxspring het matras te liggen. Welk type matras dat is, is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen, lichaamsgewicht, lengte, slaaphouding en hoe warm of koud jij het ’s nachts hebt.

Ook budget speelt hierbij uiteraard een rol, er zijn nogal wat prijsverschillen waar het gaat om matrassen.

4. Topper

Dit is ook weer een optie die je eventueel kunt aanschaffen bij een bed. Een topper bevindt zich bovenop het gewone matras. Dit is een dunner matras wat zorgt voor wat extra comfort aan het gewone matras.

Het kan zijn ter compensatie van een wat ouder matras maar ook juist ter behoud van een nieuw matras. Een topper zorgt ervoor dat je juist wat harder of zachter ligt.

Overige bedden

Naast de normale één- en tweepersoonsbedden zijn er natuurlijk nog andere categorieën zoals kinderbedden, stapelbedden, ruimtebesparende bedden en slaapbanken

1. Kinderbedden

Een kinderbed groeit met het kind mee, deze verandert dan ook door de jaren heen. Het begint met een wiegje, naar een ledikantje en eindigt in een éénpersoonsbed voor ‘grote mensen’.

Er zijn ook zogenaamde meegroeibedden, deze zijn qua formaat aan te passen. Vaak ideaal voor kleuters en peuters in de groei. Kijk bij een kinderbed altijd goed naar de lengte van je kind, in een te klein bed slapen kan schadelijk voor de ontwikkeling zijn.

2. Logeer/Vouwbedden

Krijg je gasten over de vloer? Dan is een logeerbed natuurlijk een must. Een vouwbed is een handige oplossing om hen een fijne slaapplek te bieden maar niet meteen een hele ruimte kwijt te zijn als gastenkamer.

Een vouwbed is makkelijk op te bergen en ook snel weer open te klappen. Vaak zitten er wieltjes onder om hem eenvoudig te verplaatsen.

Wat voor gasten ook een handige optie kan zijn, is een slaapbank. Deze kun je in het normale leven als bank gebruiken en bij logées omtoveren tot een bed.

3. Stapelbedden

Meerdere kinderen maar niet genoeg ruimte? Een stapelbed kan voor kinderen een ontzettend leuk alternatief dan zijn. Ook als logeerbed zijn ze handig te gebruiken.

Vaak zijn ze aan te passen naar gebruik, zodat je hem ook als twee lossen éénpersoonsbed kunt maken. Of een hoogslaper met onderop een bureau. Erg handig wanneer je flexibel wilt zijn.

Maak je keuze!

Voor welk bed ga jij?

Lees ook
Het perfecte matras koop je met deze tips
Leg je hoofd op het juiste hoofdkussenKies voor het beste beddengoed

 


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide