1598
Verwarmen zonder gas? Maak je huis duurzamer!

Steeds meer mensen zijn hun huis aan het verduurzamen en dat is ook iets waar we in de toekomst allemaal naar toe zullen moeten gaan, want als het aan de overheid ligt is Nederland in 2050 volledig aardgasvrij. En dat terwijl maar liefst 90% van de huizen op dit moment nog op het gasnet aangesloten is. Een huis zonder gas verwarmen vraagt echter bij de meeste huishoudens om heel wat aanpassingen en daarmee gepaard gaande ook een flinke investering. Ben jij wel al toe aan de volgende stap maar laat je budget het op dit moment nog niet toe om volledig te verwarmen zonder gas? We geven je graag een aantal tips waarmee je nu al stappen kunt nemen in het verduurzamen van je woning.

Goede isolatie

Niet alleen voor verwarmen zonder gas is een goed geïsoleerde woning een vereiste. Ook als je nog wel op gas verwarmt, zorgt goede isolatie voor heel wat extra comfort. De warmte blijft goed binnen en dat merk je ook direct aan je energierekening. Is je huis op dit moment slecht geïsoleerd? Denk dan zeker eens aan spouwmuurisolatie, dakisolatie of vloerisolatie. Dat is vrij eenvoudig aan te brengen en je hebt er direct profijt van!

Koken op inductie

Kook je nu nog op gas? Dan is elektrisch koken een goed alternatief. Een inductie kookplaat is de zuinigste manier om aardgasloos en elektrisch te koken. Daarnaast kun je kiezen voor een keramische kookplaat. Deze kookplaat warmt langzamer op en koelt ook langzamer af. Beide kookplaten zijn bovendien heel gemakkelijk schoon te houden, wat bij een gasfornuis wel anders is.

Energiezuinig apparaten

Naast het verschil in gas en elektriciteit zit er tussen elektrische apparaten onderling ook heel wat verschil. Op het energielabel zie je direct wat een elektrisch apparaat verbruikt. Heb je op dit moment een elektrisch apparaat in gebruik dat al enkele jaren oud is, dan kan het zomaar zo zijn dat er ondertussen zuinigere varianten op de markt zijn. Soms is het verschil zelfs zo groot dat je de aanschafprijs terugverdient door de energie die je bespaart met je nieuwe apparaat! Energielabel A+++ is het meest energiezuinig. Voor lampen geldt eigenlijk hetzelfde: ook daarvan zijn energiezuinige alternatieven. Zo verbruiken led lampen 85% minder stroom dan gloeilampen en 75% minder stroom dan halogeenlampen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen vragen om een iets grotere investering, maar wel eentje die je op termijn terugverdient. Met zonnepanelen kun je (een deel van) de energie die je verbruikt zelf opwekken. Bovendien geven sommige gemeentes op dit moment subsidie op de aanschaf en installatie van zonnepanelen, wat het extra aantrekkelijk maakt.

Warmtepomp

Een warmtepomp is natuurlijk het perfecte voorbeeld van duurzaam wonen. Door je hr-ketel op aardgas te vervangen door een warmtepomp, kun je je huis volledig verwarmen zonder gas. Is je huis op dit moment nog niet voldoende geïsoleerd om een volledig elektrische warmtepomp te gebruiken? Dan kun je ook kiezen voor een hybride warmtepomp die met je ketel samenwerkt. Je ketel springt dan bij op momenten dat de warmtepomp alleen niet voldoende meer is om een comfortabel binnenklimaat te creëren.

Dus of je het verduurzamen van je woning nu klein of groots aan wilt pakken, met bovenstaande tips kom je alvast een heel eind!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners