Met energiekosten die de komende jaren waarschijnlijk verder oplopen en duurzaamheid als steeds belangrijker thema, is het noodzakelijk om te besparen op de energierekening. Gelukkig zijn er een aantal alternatieve manieren om je huis te verwarmen anders dan via de cv-ketel en toch te besparen op de energierekening.De slimme thermostaat
Een slimme thermostaat bedien je op afstand via een applicatie op de smartphone of tablet. Heb je de verwarming aan laten staan? Dan zet je die op afstand uit en verspil je niet onnodig energie. Maar een slimme thermostaat biedt ook comfort. Ben je bijna thuis en wil je het huis al een beetje voorverwarmen? Dan kun je via de app van de slimme thermostaat de verwarming alvast aanzetten. Verder kan je met verschillende slimme thermostaten ook een timer instellen, zodat de verwarming zichzelf uitschakelt wanneer er niemand thuis is.

Elektrische ketel en warmtepomp
Het voordeel van een elektrische ketel ten opzichte van een cv-ketel is dat het energiebesparend werkt omdat een hr-ketel gas nodig heeft om te werken. Het is daardoor zeker duurzamer. Een nadeel is dat een elektrische ketel vaak veel duurder is in de aanschaf dan een cv-ketel. En dat het huis goed geïsoleerd moet zijn om optimaal te werken.

Een warmtepomp is ook geen goedkope investering maar levert zeker een lager gasverbruik op. In combinatie met een cv-ketel kan de warmtepomp ook tijdens de extreem koude winterdagen je huis verwarmen. Daardoor blijft de temperatuur in huis vrij stabiel, ongeacht het seizoen. Nadelig is dat het wel een goede isolatie vereist in huis en geschikt is voor lage temperatuurverwarming (LTV) in plaats van radiatoren. Voor oudere huizen is dit dus niet zo'n geschikte methode. Verder werkt een pomp vooral in combinatie met andere duurzame initiatieven. Dit omdat het elektriciteitsverbruik toeneemt bij het gebruik van deze pomp. Daar moet je dus een betaalbaar alternatief voor moeten vinden, zoals zonnepanelen om stroom op te wekken.

Besparen met standaard hr-ketel
De meeste mensen hebben een gewone cv-ketel. Om te investeren in een duurzame optie is niet voor iedereen weggelegd. Toch zijn er ook met de standaard ketel manieren om te besparen. Standaard staat de ketel vaak ingesteld op de zogenoemde comfort-stand en is de aanvoertemperatuur hoog. Stel je de ketel af zodat die op de zogenoemde eco-stand staat, dan bespaar je op het gasverbruik. Het duurt wel wat langer voor het water warm is maar je energierekening wordt er lager door.

Energie vergelijken
Het huis slim verwarmen begint met energie vergelijken. Dit doe je makkelijk online. Zo krijg je een beeld van welke energieleverancier het beste bij jouw situatie past en bij welk energiebedrijf je het goedkoopst uit bent.

Ook leuk om te lezen