1722
LTV verwarmde woning
Gepubliceerd: 09-10-2012 Laatste update: 28-04-2017

Veel mensen hebben nog nooit gehoord van Lage Temperatuur Verwarming (LTV). En dat is jammer.Want LTV-systemen verbruiken niet alleen veel minder energie dan de traditionele hoge temperatuur systemen. Ze bieden ook meer comfort. Bovendien komen huisstofmijt en zwevende stofdeeltjes veel minder voor in een vertrek dat wordt verwarmd met LTV. Niet voor niets zijn bewoners van een woning met een LTV-systeem er over het algemeen erg tevreden over.

Hoewel nog vrij onbekend is LTV niet nieuw. Integendeel, de Romeinen maakten er in de oudheid al gebruik van. Publieke badhuizen, maar ook de woningen van vermogende Romeinen werden verwarmd met vloerverwarming. De met een houtvuur opgewarmde lucht werd via luchtkanalen en holle vloeren door de woning geleid en zorgde er zo voor dat de vertrekken aangenaam werden verwarmd. De aangename en comfortabele temperatuur binnenshuis is ook nu nog één van de meest opvallende eigenschappen van LTV in combinatie met vloer- en wandverwarming.

Lekker warm
Als iemand zegt dat het in een vertrek aangenaam of lekker warm is, heeft dat met twee factoren te maken: de stralingstemperatuur en de luchttemperatuur. In de praktijk blijkt dat de meeste mensen een lage luchttemperatuur prettig vinden. Daarnaast geldt dat stralingswarmte van grote oppervlakken als aangenaam worden ervaren. LTV, en dan met name in combinatie met vloerof wandverwarming, verhoogt het comfort. Bovendien verwarmt deze combinatie het vertrek gelijkmatiger en veroorzaakt het minder luchtcirculatie.

Gezond warm
Een bijkomend voordeel van een met LTV verwarmde woning is dat het binnenmilieu aanzienlijk verbeterd. Omdat in een vertrek dat wordt verwarmd met LTV in combinatie met vloer- en wandverwarming de luchtsnelheden lager zijn, is er ook minder stofcirculatie. Uit onderzoek blijkt dat gezondheidsklachten die worden veroorzaakt door huisstofmijt en zwevende stofdeeltjes in de binnenlucht, spectaculair afnemen als een vertrek wordt verwarmd met LTV. Wie dus een allergeenarme woning wil, kan het beste kiezen voor LTV in combinatie met vloerverwarming.

Hoe werkt LTV?
Bij verreweg de meeste centrale verwarmingssystemen heeft het water dat de radiator inkomt een temperatuur van 90 graden en meet het water dat de radiator verlaat 70 graden. Een LTV-systeem, daarentegen, kent aanvoerwatertemperaturen van maximaal 55 graden en retourtemperaturen van circa 45 graden. Om binnenshuis toch de gewenste temperatuur te bereiken, moeten bij LTV speciale afgiftesystemen worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn vloer- en wandverwarming, LT-radiatoren, LT-convectoren en LT-luchtverwarming. Voor het opwekken van warmte voor een LTV-systeem bestaan tal van mogelijkheden, zoals een HR-ketel, warmtepomp en zonneverwarmingsinstallatie. Toepassing van een LTVsysteem leidt al gauw tot een energiebesparing van enkele tot tientallen procenten.Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide