1355
De zon als energiebron
Gepubliceerd: 08-10-2012 Laatste update: 28-04-2017

Ooit geweten dat een wesp op zonne-energie vliegt? Dit geelzwart gestreepte diertje is voorzien van een groot aantal zonnecellen die het zonlicht omzetten in stroom. Ook wij maken steeds meer gebruik van zonne-energie. Logisch, want de zon is een schone, onuitputtelijke en gratis energiebron. En niet alleen voor het opwekken van stroom, ook voor het opwarmen van water. In ons land zijn er bijvoorbeeld al tienduizenden zonnepanelen en zonneboilers geïnstalleerd. En de vooruitzichten zijn zonnig want dit aantal groeit snel.

Warm water dankzij de zonneboiler
Voor het opwarmen van water wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een zonneboilersysteem. Zon systeem bestaat uit een zonnecollector van doorgaans 3 m2 die op het dak van uw woning wordt geplaatst en gekoppeld is aan een water-opslagvat. Zonnewarmte zorgt dat water in een gesloten circuit binnen de collector wordt opgewarmd tot maximaal 90 graden. Dit hete collectorwater stroomt via een spiraal door het opslagvat, dat op zijn beurt is gevuld met koud kraanwater. De spiraal warmt vervolgens het kraanwater op en via de cv-ketel wordt het water zonodig verder verwarmd tot de juiste temperatuur. Op deze wijze kan een zonneboiler u een leuke besparing opleveren: het scheelt gemiddeld de helft van de energiekosten voor uw warme tapwater. Met een huishouden van vier personen bespaart u ongeveer 200 m3 aardgas per jaar. Dat is toch al gauw een voordeel van zon 70 euro. En het is natuurlijk goed voor het milieu.

Ook s winters het zonnetje in huis
De zon levert meer dan 50 keer zoveel energie als we jaarlijks in ons land aan gas, elektriciteit en benzine verbruiken. Ook in de winter kunnen we van die zonne-energie gebruik maken. Een zonnepaneel werkt immers op het licht van de zon. Dus ook bij een gedeeltelijk of zelfs een geheel bewolkte hemel werkt een zonneboiler. Al is het rendement in de winter natuurlijk lager dan in de zomer, omdat dan de dagen langer zijn en de zon meer uren schijnt.

Tip!

Zelf elektriciteit opwekken met zonnepanelen!Zonne-energie wordt eigenlijk op twee manieren benut voor gebruik in woningen. Niet alleen voor warm water. Ook om stroom op te wekken. Daar heb je een paneel met zonnecellen voor nodig, die het opgevangen zonlicht omzetten in elektriciteit. Een zonnepaneel met een oppervlak van 1 vierkante meter levert in een jaar gemiddeld 100 kWh op. Gratis! Voor zonnestroom zijn naast het plaatsen van de collector geen ingrijpende investeringen nodig. Het zonnepaneel wordt via een omvormer en een normale stekker direct aangesloten op uw eigen elektriciteitsnet: stekker in het stopcontact en u profiteert meteen van uw eigen groene stroom!

Zonnekeur staat voor kwaliteit
Als u voor een zonneboilersysteem kiest, wilt u natuurlijk wel een systeem aanschaffen dat zo goed mogelijk presteert. Zon systeem herkent u aan het Zonnekeurlabel. Dit kwaliteitskeurmerk van de onafhankelijke stichting Energie Prestatie Keur geeft aan dat het zonneboilersysteem aan hoge prestatie-eisen voldoet. Bij aanschaf van een zonneboilersysteem met Zonnekeur ontvangt u dan ook van de overheid een aantrekkelijke subsidie die kan oplopen tot honderden euros. De fabrikanten van zonneboilersystemen die dit label mogen dragen, zijn bovendien verplicht om op het apparaat aan te geven wat de jaarlijkse besparing is. Zij doen dit in GigaJoules. Zo ziet u dus in één oogopslag hoeveel u uitspaart op uw energierekening.Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide