Een cv-ketel is de motor in de woning op het gebied van verwarmen. We kennen 2 soorten cv-ketels, de combiketel en de soloketel. De soloketel zorgt puur voor de verwarming in huis. De combiketel zorgt ook voor warm water uit de kraan. In de meeste woningen zien we tegenwoordig een combiketel. Een cv-ketel is de motor in de woning op het gebied van verwarmen. We kennen 2 soorten cv-ketels, de combiketel en de soloketel. De soloketel zorgt puur voor de verwarming in huis. De combiketel zorgt ook voor warm water uit de kraan. In de meeste woningen zien we tegenwoordig een combiketel. 

Kopen, huren of leasen
Ben je toe aan een nieuwe cv-ketel dan kan je ervoor kiezen om de ketel te kopen, huren of te leasen. Wanneer je een ketel koopt dan zal je het aankoopbedrag in eens moeten voldoen, daarnaast betaal je voor de installatie van de ketel en het onderhoud hiervan. Het onderhoud van de ketel wordt vaak in een soort van onderhoudsovereenkomst vastgelegd waarbij je per maand of kwartaal een vast bedrag betaalt. 

Het is ook mogelijk om de cv-ketel te huren. Wanneer je de cv-ketel huurt betaal je iedere maand een vast bedrag. Een deel van dit bedrag is de waarde van de cv-ketel. Daarnaast zit er in dit bedrag een stukje van het onderhoud en eventuele reparatie van de ketel. Het voordeel van een cv-ketel huren is dat je niet ineens een groot bedrag kwijt bent aan de kosten voor de ketel. Het nadeel van een cv-ketel huren is dat je vast zit aan dit contract en er niet zomaar vanaf komt. Uiteindelijk betaal je wat meer voor de ketel dan dat je had gedaan wanneer je hem in een keer had aangeschaft.

Als laatste optie kan je een cv-ketel leasen. Net als bij huren betaal je hier een maandelijks bedrag voor een vastgestelde periode. Na deze periode ben je eigenaar van de ketel en zit je nergens meer aan vast. De kosten voor het leasen van een ketel zijn uiteindelijk nog een stuk duurder dan huren. Denk dus goed na wat voor jou de beste optie is, zowel op de korte als op de lange termijn.

Thermostaat
Bij een cv-ketel hoort een thermostaat waarmee je de gewenste temperatuur in je woning kunt regelen. Veel oude woningen hebben nog een analoge of elektische thermostaat die je woning opwarmen tot de gewenste temperatuur bereikt is en dan pas afslaan. Vaak wordt het hierdoor dan nog een stukje warmer in huis dan de bedoeling was. Beter is te kiezen voor een modulerende thermostaat. Deze thermostaat leert als het ware hoe snel je woning wordt opgewarmt en past het vermogen van de ketel hierop aan. Zo houd je de temperatuur heel eenvoudig constant in de woning. Een nieuwere versie, de slimme thermostaat kan zelfs zo ingesteld worden dat hij weet wanneer je thuis komt en zorgt dat de woning op de gewenste temperatuur is als je binnen komt.

Wil je meer weten over cv-ketels of reviews lezen over bepaalde merken neem dan eens een kijkje op de website van CVkoopjes.nl. Hier vind je vele merken en uitgebreide informatie. Ook bestel je je nieuwe cv-ketel heel gemakkelijk online!

 

Ook leuk om te lezen