Als je op zoek bent naar nieuwe verwarming, kom je het woord ‘paneelradiator’ zeker tegen. Heb je verwarming via de Cv-ketel? Dan heb je ze nu ook al in huis hangen. Maar wat is een paneelradiator eigenlijk? En welke soorten zijn er allemaal? Dit zijn 6 voorbeelden van paneelradiators.

Met energiekosten die de komende jaren waarschijnlijk verder oplopen en duurzaamheid als steeds belangrijker thema, is het noodzakelijk om te besparen op de energierekening. Gelukkig zijn er een aantal alternatieve manieren om je huis te verwarmen anders dan via de cv-ketel en toch te besparen op de energierekening.

Honeywell (NYSE: HON), toonaangevend op het gebied van connected homes, voegt een nieuwe integratie met Google Home toe aan zijn ecosysteem van producten en diensten.
Vanaf nu kunnen consumenten in Europa die een Google Home hebben de temperatuur in huis aanpassen door hun Lyric™ T6- of T6R-thermostaat bedienen met de simpele woorden “OK, Google, …”. De Round connected en evohome-thermostaten worden spoedig toegevoegd.

Een cv-ketel is de motor in de woning op het gebied van verwarmen. We kennen 2 soorten cv-ketels, de combiketel en de soloketel. De soloketel zorgt puur voor de verwarming in huis. De combiketel zorgt ook voor warm water uit de kraan. In de meeste woningen zien we tegenwoordig een combiketel. Een cv-ketel is de motor in de woning op het gebied van verwarmen. We kennen 2 soorten cv-ketels, de combiketel en de soloketel. De soloketel zorgt puur voor de verwarming in huis. De combiketel zorgt ook voor warm water uit de kraan. In de meeste woningen zien we tegenwoordig een combiketel. 

De CV is er in de winter verantwoordelijk voor dat het lekker warm blijft in huis. Er wordt in die maanden heel wat gevraagt van de installatie. Natuurlijk is het dan geen optie dat de CV defect raakt en je letterlijk in de kou komt te staan. Een CV gaat vaker niet plotseling uitvallen, maar zal voor die tijd al wat signalen geven dat het aan vervanging toe is. 

Ontvang gratis offertes voor cv-ketels en vergelijk specialisten in jouw regio! Er zijn verschillende redenen om je cv-ketel te vervangen. Met een nieuwe cv-ketel bespaar je flink op de stookkosten, maar het kan ook zijn dat je oude cv-ketel gewoon aan vervanging toe is. Wanneer je je cv-ketel gaat vervangen is het belangrijk om eerst goed uit te zoeken wat voor ketel je wil laten plaatsen en door welke installateur je dit wil laten doen.

We brengen heel wat tijd door in huis. Een plek waar je jezelf thuis wilt voelen. Naast prachtige interieurspullen, heeft het binnenklimaat ook invloed op hoe jij je voelt. Jaga, autoriteit op dit gebied ontwikkelt radiatoren die het juiste binnenklimaat realiseren máár tegelijkertijd ook zorgen voor een prachtige uitstraling in het interieur. Ontdek de allereerste radiator in hout, de Knockonwood. Een duurzame radiator gemaakt van hout, die zich door haar design stijlvol tegen de muur lijkt te krommen.

Het is weer vroeg donker en het wordt kouder buiten: de winter komt er aan. Dat betekent dat de verwarming thuis een paar graden omhoog gaat en de lichten vaker aan staan. Het energieverbruik is in de winter maar liefst vier keer zo hoog als in de zomer. Dat scheelt veel op de energierekening. Maar gelukkig kun je hier met een paar kleine aanpassingen gemakkelijk op besparen.

Warm water wordt steeds belangrijker in huis. Voor de stortdouche, het bubbelbad of de tweede badkamer. Dat heeft veel invloed op de cv-ketel, die dat allemaal snel en probleemloos moet kunnen produceren. Waar moet je op letten?

Een CV ketel heeft een beperkte levensduur, want een verwarmingsketel is aan slijtage onderhevig en verliest daardoor zijn rendement. Na 10 tot 15 jaar is een ketel aan vervanging toe. Naast de onderhoudskosten die voor een oudere ketel kunnen oplopen bespaart u flink aan stookkosten. Zeker als u kiest voor een HR-ketel kunt u in de wintermaanden zelfs al circa € 20 per maand besparen. Dat kan u op jaarbasis ongeveer € 300 euro opleveren. U heeft uw investering dan binnen 7 jaar terugverdiend. Wanneer u uw woning binnen enkele jaren zou wilt verkopen is het ook een voordeel. Een jonge ketel zorgt voor een hogere energielabel en daarmee voor een waardestijging van uw woning!

We begonnen met een druilerige zomer maar gelukkig konden we nog een flink aantal weken genieten van een lekkere nazomer. Nu, begin oktober zullen we er toch langzaam aan moeten geloven... de temperatuur gaat weer zakken dus tijd voor de warme winterkleding... en natuurlijk een aangename temperatuur in huis. Het is altijd weer eventjes wennen, de centrale verwarming die voor het eerst weer aanspringt na het zomerseizoen. Maar wat is het fijn dat we van een verwarming kunnen genieten. Dat was vroeger wel anders.. 
 
Tot aan de 17 eeuw verwarmde men de woning middels een open haard en werd er voornamelijk hout als brandstof gebruikt. Later werd de kachel uitgevonden en werd onder andere steenkool als belangrijkste brandstof gebruikt. Pas na de eerste wereldoorlog kwam de toepassing van centrale verwarming langzaam op gang. In eerste instantie werd de cv alleen in openbare gebouwen toegepast en in de villa's van de welgestelde gezinnen. Rond 1965 werden steeds meer woningen van het 'gewone volk' voorzien van een centraal verwarmingssysteem.
 
Een centrale verwarming is een systeem waarbij de warmte centraal wordt opgewekt. In een cv-ketel wordt het water door aardgas opgewarmt en stroomt zo via leidingen naar de diverse radiatoren in de woning. 
Naast de cv-ketel en de radiatoren is ook een thermostaat een belangrijk onderdeel van het centrale verwarmingssysteem. Het voordeel van een thermostaat is dat je gemakkelijk de gewenste temperatuur kunt bereiken. Met een klokthermosttaat kan je het systeem zelfs zo instellen dat de woning 's morgens als je wakker wordt, of 's avonds als je na je werk thuis komt een aangename temperatuur heeft.

Wil je in verschillende kamers de temperatuur afzonderlijk instellen dan kan je op de radiator een radiatorknop bevestigen. Hiermee regel  je de temperatuur naar wens per kamer.
Met een thermostaat kan de gewenste temperatuur worden geregeld.

Ben jij toe aan een nieuwe radiator of cv-ketel? Neem dan eens een kijkje op de website van CV Koopjes. CVkoopjes.nl doet al ruim 10 jaar haar naam eer. Via hun webwinkel bieden zij A-merk CV materialen tegen de laagst mogelijke prijs met een zo hoog mogelijke service. Kom maar op met die winter!

 

Alhoewel de buitentemperatuur het op dit moment niet doet vermoeden, start binnenkort het stookseizoen weer. De herfst brengt donkere, koude en regenachtige dagen, maar met de radiatoren van Jaga blijf je er gelukkig warmpjes bij zitten.

Het is nu nog lekker warm in Nederland. De meeste dagen wordt de cv ketel in deze maanden enkel nog gebruikt om het water van de douche te verwarmen. Voor de liefhebbers van koude douches is zelfs dit niet eens meer nodig. Echter komt de koude periode van het jaar weer dichterbij. De herfst periode is onvermijdelijk en op dat moment hebben we onze cv ketel weer hard nodig om ons huis lekker op te warmen. Het is daarom nu een goed moment om nog voor de herfst een nieuwe cv ketel aan te schaffen.

Een van de belangrijkste beslissingen bij het bouwen of verbouwen is het kiezen van je warmtesysteem. Ga je voor radiatoren, dan kun je perfect een passend design combineren met een hoge warmteafgifte. Vasco introduceert een nieuw concept. De FlatLine collectie bestaat uit een reeks paneelradiatoren die qua design herleid zijn tot de essentie, maar wél toekomstgericht zijn door de innovatieve warmtetechnologie. En daardoor ook budgetvriendelijk.

De Vasco FlatLine collectie dankt zijn pure look aan de vlakke voorplaat en afwerking met een hoogwaardige, witte structuurlak de S600 (FlatLine kleur). Strak design zonder franjes dus, en daarbij kan een radiator uit deze collectie uiterst flexibel ingezet worden als horizontaal, verticaal of plintmodel. Voor de badkamer of keuken zijn er ook bijpassende handdoekbeugels verkrijgbaar.

Flexibiliteit
Deze collectie bestaat uit drie modellen: Vasco FlatLine (horizontale paneelradiator), Vasco Flat-V-Line (verticale paneelradiator) en Vasco Flat-Plint-Line (plint-paneel radiator). Allemaal hebben ze tussen de zes en acht aansluitingen, waardoor de radiator vrijwel overal kan worden geplaatst en met de grootste precisie dankzij de unieke middenaansluitingen kan worden aangesloten.

Met zijn diverse vormen en uitvoeringen kan de Carré-collectie van Vasco meerdere ruimten in huis onderdompelen in één authentieke stijl. Deze collectie kenmerkt zich door zijn rechte, vierkante buizen en ritmisch lijnenspel en integreert daardoor vlot in elke kamer. De collectie is verkrijgbaar in verticale, horizontale en half ronde uitvoeringen. Daarbij heeft de Carré-collectie ook een nieuwe uitblinker in warmteafgifte in zijn reeks: Carré Plus.

Carré Plus is innovatief op het gebied van warmteafgifte. Bij deze radiator is aan weerszijden van de buizenrij een extra buis toegevoegd. Deze slimme verbetering stuwt de warmteafgifte naar nieuwe hoogtes. De extra warmteafgifte, schommelt, afhankelijk van de afmeting, tussen 15% en 30%. Daarmee is deze radiator onder andere geschikt voor lagetemperatuur-systemen. Door deze handige innovatie blijft de radiator compact, maar is het vermogen aanzienlijk beter.

Met Sentimo creëer je in één klik een nieuwe look voor je radiator. Dit merk heeft nu een nieuw ontwerp: Sentimo Groove. Het is een fraai vormgegeven designcover met een subtiele ‘groef’. Groove past op elke paneelradiator. Voor een modern accent in elk smaakvol interieur.

Het werkt eenvoudig en snel; je doet het helemaal zelf. Eerst plaats je een aantal sterke magneten op de radiator en vervolgens klik je de cover erop. Klaar. In een handomdraai maak je van een gewone radiator een echte designradiator. Sentimo Groove is verkrijgbaar in 17 eigentijdse kleuren.

Persoonlijk accent
Sentimo Groove, gemaakt van metaal, geleidt de warmte optimaal. Over warmteverlies hoef je je dus geen zorgen te maken. Met deze radiatorcover geef je elke woonruimte iets extra’s. Niet alleen een designkeuken of –badkamer, maar ook de living, hal of kinderkamer. Je kunt kiezen uit vele kleuren, zo krijgt elke woonruimte een persoonlijk accent.

De ideale oplossing voor L- en Z-kamerwoningen, zo kan de nieuwe radiator Iguana Angula van Jaga best worden genoemd. De Angula gaat namelijk letterlijk het hoekje om. Dat biedt de mogelijkheid om op twee binnenmuren die haaks op elkaar staan één radiator op te hangen die zorgt voor warmte-uitstraling naar twee delen van de ruimte. Met zijn moderne ontwerp is de Angula dan ook niet alleen bron van aangename warmte, maar ook figuurlijk het zonnetje in huis.

De Angula maakt aan zijn binnenzijde een hoek van negentig graden. Niet precies in het midden, maar op ongeveer een derde van de totale breedte. Daardoor is er op één van beide binnenmuren maar een relatief klein gedeelte van de radiator te zien. Het biedt de mogelijkheid om de oppervlakte van de wand ook nog voor andere doeleinden te benutten, terwijl dat deel van de kamer toch van aangename stralingswarmte wordt voorzien.

Met de introductie van de Angula voegt Jaga weer een nieuw model toe aan de uitgebreide serie Iguana-radiatoren. Deze kunnen onder meer in de hoek en rond pilaren worden geplaatst, en het is mogelijk om een aantal van de modellen te voorzien van planchets, handdoekhouders of kapstokken. Voor alle radiatoren in de Iguana-serie geldt dat ze in de meest uiteenlopende maten en kleuren kunnen worden uitgevoerd.

Iguana Plus

Sinds kort heeft Jaga de Iguana ook in een Plus-uitvoering. Door toevoeging van een zijplaat levert de radiator tot wel 40 procent meer warmte. Daardoor is voor hetzelfde vermogen een kleinere radiator voldoende, of kan de watertemperatuur drastisch omlaag. Iguana Plus is dan ook extra zuinig met grondstoffen, energie, water en ruimte, terwijl aan het comfort geen enkele concessie wordt gedaan. De Angula is alleen verkrijgbaar binnen het assortiment van de Iguana Plus.

Consumenten stellen nieuwe eisen aan klokthermostaten. Daarom hebben designthermostaten met meer bedieningsgemak de toekomst. Want de nieuwe generatie thermostaten wordt draadloos vanuit een zelf gekozen plaats in huis bediend.

De robuuste, vormeloze thermostaat aan de muur lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Design is in. Dat vraagt om afgemeten oplossingen voor ieder interieur.Want smaken verschillen nu eenmaal. Siemens is een van de eerste bedrijven die hierop inspeelt en heeft vier series fraai vormgegeven klokthermostaten op de markt gebracht. Met ontwerpen die uiteenlopen van klassiek tot futuristisch, van druktoets tot touchscreen. Men laat zien dat het vormgeven van de toekomst meer behelst dan design alleen.Want de nieuwe generatie thermostaten is eenvoudiger te installeren, biedt méér mogelijkheden en is bovenal gemakkelijker in gebruik.

De verwarming inschakelen met de afstandsbediening, gewoon vanaf de bank. Het kan met onder andere de REV23RF, waarbij RF staat voor radiofrequentie. De draadloze thermostaat communiceert in een veilige frequentie met de ontvanger die bij de ketel wordt geplaatst. Voor de installateur is dit een ideaal antwoord op de vraag van de consument naar meer bedieningsgemak.

Draadloze oplossing
Maar de voordelen moeten ook in praktisch perspectief worden gezien. Want met deze techniek wordt het inschakelen van de CV onafhankelijk van de thermostaatdraadjes, die vaak op een onhandige plek uit de muur komen. Zo onhandig zelfs, dat veel mensen de inrichting van hun huis erop hebben aangepast. Een onwenselijke situatie natuurlijk, die installateurs nu kunnen oplossen. Simpelweg door hun klanten te wijzen op de mogelijkheid van een zeer betaalbare, draadloze oplossing. Draadloze thermostaten zijn trouwens ook ideaal als er nog helemaal geen aansluiting is. Zoals in sommige vakantiehuisjes of wanneer wordt overgestapt van gaskachels op CV. Maar het biedt ook uitkomst in woningen waar bedrading niet wenselijk omdat er bijvoorbeeld speciale wandbekleding aanwezig is.

Gemakkelijke installatie
De nieuwe generatie thermostaten biedt nog een ander praktisch voordeel: veel meer gebruiks- én installatiegemak. Siemens ontwikkelde het gepatenteerde Push & Roll systeem, dat qua bediening sterk overeenkomt met die van mobiele telefoons. Dat maakt installeren niet alleen veel makkelijker, het levert installatiebedrijven ook tijdwinst op in het natraject. Want consumenten hebben de bediening snel onder de knie. Ook wat betreft functionaliteit bieden de verschillende thermostaten voor elk wat wils.Want er zijn klokthermostaten met relatief eenvoudige 24 uursprogrammering voor aan de muur.

Huis en Klimaat
Siemens is aangesloten bij de vereniging Huis en Klimaat. Deze vereniging bestaat uit producenten en leveranciers van comfortregelingen, zoals radiator- en temperatuurregelingen. Huis en Klimaat verstrekt objectieve informatie over optimaal wooncomfort en mogelijkheden voor energiebesparing aan consument, gebouwbeheerder, installateur, overheid en andere betrokkenen. Aangesloten leden/merken zijn: Itho-Van der Beyl (Cenvax), Comap, Danfoss, Durinck (Herz Armaturen), Siemens (Landis & Staefa), Honeywell, Itho (Theben), IMI Indoor Climate (Heimeier), Tour & Andersson bv en Nathan (Oventrop).

Onderhoud aan uw gastoestellen is zeer belangrijk. Het blijkt dat de meeste klachten aan gastoestellen voortkomen uit geen of te weinig onderhoud. De jaarlijkse controle zorgt ervoor dat de veiligheid van het toestel gewaarborgd blijft en dat uw gastoestel niet vroegtijdig vervangen hoeft te worden omdat er geen onderhoud was gedaan. Problemen die uiteindelijk tot een storing kunnen leiden worden veelal bij een onderhoudsbeurt opgemerkt. Bij goed en jaarlijks onderhoud zal de levensduur merkbaar verlengd worden.

Bij aanvang van en tijdens het stookseizoen worden we soms weer opgeschrikt door gevallen van koolmonoxidevergiftiging door toedoen van ondegelijke, slecht/niet onderhouden gasapparatuur of ondegelijke ventilatie in de ketelruimtes. Gevaarlijke situatie kunnen zich voordoen bij vervuilde branders, warmtewisselaar en niet juist afgestelde branderdruk. Hierdoor kan het zeer giftige koolmonoxide (CO) zich in de verbrandingsgassen bevinden. Door onderhoud is de kans op uitvallen van de ketel door een defect onderdeel zoals b.v. ontsteker, thermokoppel tot een minimum beperkt. Een deel van de kosten van de onderhoudsbeurt verdient u vaak weer terug doordat de branderdrukken tijdens de onderhoudsbeurt ook weer volgens de opgegeven waardes worden afgesteld.

Bij onderhoud zijn de volgende zaken van belang: controleren en indien nodig reinigen van rookgas afvoerbuis, warmtewisselaar, venturis, hoofd- en waakvlambrander en gasfilter. Testen van regel- en beveiligingsapparatuur branderdruk en waakvlam en zonodig bijstellen hiervan. Tevens dienen de luchttoevoer en ontluchting te worden gecontroleerd op voldoende doorlaat. De ruimte waar het gastoestel zich bevindt dient geïnspecteerd te worden om het veilig functioneren te waarborgen.

Een vrolijk gekleurde radiator voor in de kinderkamer of juist eentje met theatrale, barokke kenmerken? Met het nieuwe Play-concept laat Jaga, specialist in verwarmingsoplossingen, zien dat radiatoren zeer uiteenlopende vormen kunnen aannemen. Play geeft letterlijk volop speelruimte om de radiator in elk denkbaar interieur of decor in te passen.

Het speelse en verrassende karakter van Play ontstaat vooral door de MDF-gelakte omkasting met zacht afgeronde hoeken. Daarbij kan de consument - naar smaak - kiezen voor een breed aanbod van vormen en kleuren. Elke radiator is bovendien afgewerkt met een slim geïntegreerde thermostaatknop die naadloos past in de decoratieve lijnen van Play.

Hartverwarmend

Play combineert deze designmogelijkheden met technisch hoogwaardige en zuinige Low-H2O-technologie. Elke radiator kan horizontaal én verticaal worden opgehangen. Met de MDF-omkleding geeft het Play-concept bovendien een decoratief antwoord op de stijgende tarieven van staal. Dat maakt Play tot het tegengestelde van een koud massaproduct, namelijk een hartverwarmende radiator met persoonlijkheid.

Innovatief denken en creëren

Onlangs won het Play-concept tijdens de vakbeurs VSK de STS Design Product Award. Deze prijs wordt door het vakblad Sanitair & Tegel Specialist uitgereikt aan de fabrikant die het beste in staat is om technische én uiterlijke hoogstandjes te combineren. Na Heatwave, de modulair op te bouwen designradiator, is Play dan ook opnieuw een opvallend voorbeeld van innovatief denken en creëren door Jaga.

Koolstofmonoxide (CO) is een gas dat vrij komt bij onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen zoals gas, hout en kolen. Het zit ook in uitlaatgas en tabaksrook, maar het meest accute gevaar levert dit gas op wanneer het in je huis rondwaart. Koolmonoxide is gevaarlijk voor mensen omdat je door het inademen van koolmonoxide vergiftigd kunt raken. Een kleine concentratie van deze stof kan al nare gevolgen hebben. Vaak ongemerkt, want koolmonoxide kun je niet herkennen aan kleur, smaak of geur.

Elektrische ventilator

Het rendement van een toestel is de verhouding tussen de hoeveelheid energie die in het aardgas bij verbranding vrijkomt en de hoeveelheid energie die door het toestel wordt afgegeven. De energie kan worden afgegeven aan het water dat door de centrale verwarming stroomt, of aan het warm water dat uit de kraan stroomt.

De verbrandingsgassen die worden gevormd bevatten water in stoomvorm! Er zijn cv toestellen die de warmte die in de stoom aanwezig is voor een groot deel benutten. Dit kan doordat de stoom in het toestel condenseert. Tijdens dit condenseren wordt extra warmte afgegeven aan het cv toestel. Het condenswater wordt opgevangen en afgevoerd naar de riolering. Een condenserend cv-toestel wordt ook wel een Hoog Rendement (HR) toestel genoemd. Bij een Verbeterd Rendement toestel wordt meer dan 80% van het aardgas effectief omgezet in warmte. Een Hoog Rendement toestel haalt zelfs meer dan 90%.

Veel mensen hebben nog nooit gehoord van Lage Temperatuur Verwarming (LTV). En dat is jammer.Want LTV-systemen verbruiken niet alleen veel minder energie dan de traditionele hoge temperatuur systemen. Ze bieden ook meer comfort. Bovendien komen huisstofmijt en zwevende stofdeeltjes veel minder voor in een vertrek dat wordt verwarmd met LTV. Niet voor niets zijn bewoners van een woning met een LTV-systeem er over het algemeen erg tevreden over.

Hoewel nog vrij onbekend is LTV niet nieuw. Integendeel, de Romeinen maakten er in de oudheid al gebruik van. Publieke badhuizen, maar ook de woningen van vermogende Romeinen werden verwarmd met vloerverwarming. De met een houtvuur opgewarmde lucht werd via luchtkanalen en holle vloeren door de woning geleid en zorgde er zo voor dat de vertrekken aangenaam werden verwarmd. De aangename en comfortabele temperatuur binnenshuis is ook nu nog één van de meest opvallende eigenschappen van LTV in combinatie met vloer- en wandverwarming.

Lekker warm
Als iemand zegt dat het in een vertrek aangenaam of lekker warm is, heeft dat met twee factoren te maken: de stralingstemperatuur en de luchttemperatuur. In de praktijk blijkt dat de meeste mensen een lage luchttemperatuur prettig vinden. Daarnaast geldt dat stralingswarmte van grote oppervlakken als aangenaam worden ervaren. LTV, en dan met name in combinatie met vloerof wandverwarming, verhoogt het comfort. Bovendien verwarmt deze combinatie het vertrek gelijkmatiger en veroorzaakt het minder luchtcirculatie.

Gezond warm
Een bijkomend voordeel van een met LTV verwarmde woning is dat het binnenmilieu aanzienlijk verbeterd. Omdat in een vertrek dat wordt verwarmd met LTV in combinatie met vloer- en wandverwarming de luchtsnelheden lager zijn, is er ook minder stofcirculatie. Uit onderzoek blijkt dat gezondheidsklachten die worden veroorzaakt door huisstofmijt en zwevende stofdeeltjes in de binnenlucht, spectaculair afnemen als een vertrek wordt verwarmd met LTV. Wie dus een allergeenarme woning wil, kan het beste kiezen voor LTV in combinatie met vloerverwarming.

Hoe werkt LTV?
Bij verreweg de meeste centrale verwarmingssystemen heeft het water dat de radiator inkomt een temperatuur van 90 graden en meet het water dat de radiator verlaat 70 graden. Een LTV-systeem, daarentegen, kent aanvoerwatertemperaturen van maximaal 55 graden en retourtemperaturen van circa 45 graden. Om binnenshuis toch de gewenste temperatuur te bereiken, moeten bij LTV speciale afgiftesystemen worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn vloer- en wandverwarming, LT-radiatoren, LT-convectoren en LT-luchtverwarming. Voor het opwekken van warmte voor een LTV-systeem bestaan tal van mogelijkheden, zoals een HR-ketel, warmtepomp en zonneverwarmingsinstallatie. Toepassing van een LTVsysteem leidt al gauw tot een energiebesparing van enkele tot tientallen procenten.